Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 4

Λάρισα, 18Ιουνίου 2022

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου στο FORMediaRADIO

και στους δημοσιογράφους Αποστόλη Γκόγκα και Πάνο Γαρουφαλιά

 

-Κύριε Χαρακόπουλε καλό Σαββατοκύριακο, σας ευχαριστώ θερμά που είστε μαζί μας.

-Καλημέρα, εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση και καλή αρχή στο νέο ραδιόφωνο της πόλης.

-Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Χαρακόπουλε. Νομίζω ότι ήταν μια σημαντική συνάντηση για τα ζητήματα που αφορούνε την περιοχή της Λάρισας, το νομό της Λάρισας, η συνάντηση που είχατε με τον πρωθυπουργό, είχατε τη δυνατότητα να συζητήσετε, να αναζητήσετε ενδεχομένως τις λύσεις για μια σειρά πολύ-πολύ σημαντικών προβλημάτων.

-Κοιτάξτε κ. Γκόγκα, πάντοτε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική. Νομίζω ότι χρέος των βουλευτών είναι να μεταφέρουν τα μηνύματα της κοινωνίας στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Όταν είσαι στην αντιπολίτευση, χρησιμοποιείς περισσότερο τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τις ερωτήσεις στη βουλή, τις επίκαιρες ερωτήσεις, τις επερωτήσεις. Όταν είσαι στην κυβέρνηση έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνείς άμεσα με τους υπουργούς, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η πόρτα του πρωθυπουργού είναι πάντοτε ανοιχτή για τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι βουλευτές είναι οι καλύτεροι αγωγοί μηνυμάτων της κοινωνίας προς την κυβέρνηση, είναι οι αγγελιοφόροι θα έλεγα των μηνυμάτων της κοινωνίας. Εμείς καθημερινά βρισκόμαστε, ιδιαίτερα οι βουλευτές της περιφέρειας, σε άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, δεν αναμένουμε τα μέσα ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή τις δημοσκοπήσεις για να εισπράξουμε τον παλμό της κοινωνίας. Βρισκόμαστε καθημερινά μέσα στην κοινωνία, από εκδηλώσεις, ημερίδες, συζητήσεις, επισκέψεις σε χωριά, μέχρι κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, όπου και εκεί ακόμη, μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τον απλό πολίτη και να εισπράξει διαμαρτυρίες, παράπονα, προτάσεις, παρατηρήσεις, σκέψεις και όλα αυτά νομίζω, είναι χρήσιμο να φτάνουν τελικά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αυτό έκανα για ακόμα μία φορά και ευχαριστώ τον πρωθυπουργό, γιατί είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίσταση -λες και έλειψαν ποτέ θα μου πείτε οι κρίσιμες περιστάσεις αυτή την περίοδο διακυβέρνησης των τριών χρόνων. Είμαστε από κρίση σε κρίση και εξωγενείς όλες οι κρίσεις και παρ’ όλα αυτά, η χώρα βλέπετε ότι αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εχθές είχαμε και ευχάριστα νέα, η Ελλάδα μετά από δώδεκα χρόνια περιπέτειας, μνημονίων και αυστηρής επιτήρησης, βγήκε από αυτή την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας και νομίζω ότι μετά την απόφαση του Eurogroup, δρομολογείται μια νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία.

-Έτσι ακριβώς. Θεωρείτε κύριε Χαρακόπουλε ότι αυτή η δυναμική, μπορεί σχετικά άμεσα να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας; Μεταφέρατε στον πρωθυπουργό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και σε ότι έχει να κάνει με τα καύσιμα, με τον ηλεκτρισμό, με την καθημερινότητα, με το καλάθι της νοικοκυράς που λέμε. Θα βοηθήσει αυτό, ώστε να έχουμε μια αμεσότερη επίλυση των προβλημάτων αυτών, μια αντιμετώπιση;

-Αναμφίβολα κύριε Γκόγκα, αν η οικονομία δεν πάει καλά, δεν υπάρχει και η δυνατότητα να υπάρχει και αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου που παράγεται, δεν υπάρχει δυνατότητα κοινωνικής πολιτικής. Το να μιλούμε για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά στην πράξη να μην γίνεται εφικτή αυτή, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει κανένα νόημα. Άρα, η όποια κοινωνική πολιτική αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν έχεις μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Από το 2010, που η χώρα με εκείνο το μοιραίο διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο μπήκε στα μνημόνια, ουσιαστικά είχε απωλέσει, να μην πω πλήρως, αλλά μεγάλους βαθμούς ελευθερίας κινήσεων στην οικονομία. Σήμερα, ανακτά πλήρη ελευθερία κινήσεων στην οικονομία, βεβαίως με βάση τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρωζώνη για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης και όχι ειδικά για την Ελλάδα, η οποία για μια δεκαετία θεωρούνταν το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης. Και νομίζω, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε εξωγενείς κρίσεις, όπως είπα, δύο χρόνια πανδημίας, η οποία επιβάρυνε το Α.Ε.Π. της χώρας, επιβάρυνε την πραγματική οικονομία, είχαμε μια σειρά από μέτρα στήριξης, επιδοματικού χαρακτήρα θα έλεγα, γιατί μια σειρά από δραστηριότητες της οικονομίας ανεστάλησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη συνέχεια είχαμε την προσφυγική μεταναστευτική κρίση και τώρα έχουμε μια εξωγενή κρίση ενέργειας, που έχει εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας και αυτά αναμφίβολα, έχουν επιπτώσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, όπως σωστά επισημάνατε. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό, στο φυσικό αέριο, επηρεάζουν τις μεταφορές, άρα επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, επίσης, και κατ’ επέκταση και το τελικό προϊόν όπως φτάνει στον καταναλωτή, από το ράφι στο σούπερ μάρκετ, ή στο κατάστημα λιανικής πώλησης.
Νομίζω, όμως, το γεγονός ότι, εν μέσω αυτής της περιπέτειας που αντιμετωπίζουμε, η χώρα πέτυχε να έχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7%, μεγαλύτερους και από αυτούς που προϋπολογίζαμε στον προϋπολογισμό, μεγαλύτερους και από αυτούς που προϋπολόγιζε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα ευρωπαϊκά όργανα, δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για να υπάρχουνε παρεμβάσεις. Σήμερα νομίζω ανοίγει η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση του μέτρου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την επιστροφή του 60%, της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει δημιουργήσει αυτό το τεράστιο άχθος στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Όσοι είχανε, λοιπόν, από πέρυσι τον Δεκέμβριο, μέχρι την ώρα που μιλούμε, τους λογαριασμούς του Μαΐου, από τριάντα ευρώ υπέρβαση, θα έχουν μια επιστροφή της τάξεως του 60%, που θα φτάνει στην καλύτερη των περιπτώσεων τα εξακόσια ευρώ επιστροφής στους καταναλωτές που είδανε υπέρογκες αυξήσεις, γιατί πραγματικά είναι ένα άχθος, ένα βάρος στο νοικοκυριό, στον οικογενειακό προϋπολογισμό οι τιμές του ρεύματος. Με τον πρωθυπουργό, βεβαίως, είχα την ευκαιρία να συζητήσω και για τις τιμές στα καύσιμα, οι οποίες έχουν ξεφύγει και αυτές επιφέρουν μια σειρά αυξήσεων σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες. Μιλήσαμε και για το κόστος παραγωγής των αγροτών, το οποίο, επίσης, επηρεάζεται από τις τιμές στην ενέργεια και εκεί, όπως μου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, επίκειται γενναιότερη ρύθμιση από αυτή που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα.

-Και μιλήσατε και για την ανάγκη δημιουργίας «Πρότυπου σχολείου», το οποίο, σχολιάζοντας και τις όποιες εξελίξεις έχουμε στο επίπεδο της εγκληματικότητας, μας προβληματίζει πάρα πολύ η εγκληματικότητα στις μικρές ηλικίες κ. Χαρακόπουλε…

-Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα.

-Θεωρώ ότι τα Πρότυπα σχολεία και γενικότερα η διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών στα σχολεία, όλων των περιοχών της Θεσσαλίας, είναι ένα ζητούμενο, το οποίο ενδεχομένως να αποτελεί και τη λύση του προβλήματος, οπότε, θα έχουμε θετική εξέλιξη στη δημιουργία Πρότυπου σχολείου στη Λάρισα, δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός;

-Τα Πρότυπα σχολεία είναι κυψέλες αριστείας. Τα καλά δημόσια σχολεία είναι, ο ιμάντας κοινωνικής ανόδου. Τα καλά δημόσια σχολεία είναι αυτά που δίνουν την ευκαιρία στο παιδί του αγρότη, στο παιδί του εργάτη, στο παιδί του υπαλλήλου, του εργαζόμενου, του ράφτη, του εμπόρου να έχουνε καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή τους. Άρα, θα πρέπει να στηρίξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα, το δημόσιο σύστημα Παιδείας, όπως η κρίση της πανδημίας απέδειξε την ανάγκη να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας, γιατί αυτό το δημόσιο σύστημα είναι που σήκωσε και το μεγάλο βάρος της δημόσιας Υγείας. Δυστυχώς η Λάρισα, η έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η τέταρτη, πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, δεν έχει Πρότυπο σχολείο. Αυτό δεν τιμά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το λέω πια ευθαρσώς και νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν όλα εκείνα τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, την οποία υφίσταται η κοινωνία της Λάρισας, η κοινωνία ενός από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας.

-Είναι γενικότερα αδιανόητο πλέον στις μέρες που ζούμε να μην υπάρχει σε κάθε πόλη της Ελλάδας έστω και ένα Πρότυπο σχολείο κύριε Χαρακόπουλε.

–Συμφωνώ μαζί σας. Μα ήδη έχουν γίνει πάρα πολλά. Παραδόξως, στη Λάρισα δεν έχει γίνει και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να αποδοθούν εκεί που πρέπει. Όσον αφορά τώρα δτο άλλο ζήτημα που αναφερθήκατε, που έχει να κάνει με την έξαρση της εγκληματικότητας σε μικρότερες ηλικίες, όλα βεβαίως, αναμφίβολα, είναι ζήτημα παιδείας, είναι ζήτημα διαπαιδαγώγησης, είναι ζήτημα αγωγής. Όσον αφορά τώρα τους εγκλείστους και τη διαδικασία σωφρονισμού τους και εκεί εκκρεμεί ένα αίτημα που έχω διατυπώσει και δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δια ζώσης στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας, για το Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε), στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας. Εκεί γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά, έχουμε Σ.Δ.Ε. σε επίπεδο Γυμνασίου, αλλά για τα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν μετά δεν υπάρχει Σ.Δ.Ε σε επίπεδο Λυκείου. Θα μπορούσε να γίνει εκεί για παράδειγμα ένα Πρότυπο, Επαγγελματικό, Λύκειο δεύτερης ευκαιρίας. Ο χρόνος του εγκλεισμού, δεν είναι χρόνος τιμωρίας στο δικαιϊκό μας σύστημα. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου. Ο εγκλεισμός στα σωφρονιστικά καταστήματα έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο, τον σωφρονισμό και τη δυνατότητα να έχει κανείς μια δεύτερη ευκαιρία ως ελεύθερος πολίτης και πάλι. Δεν είναι ο στόχος η τιμωρία, με την παλαιά προσέγγιση του όρου που είχαμε.

-Ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, για πάρα πολλούς κρατουμένους έχει συμβάλλει καταλυτικά στο να αλλάξει η ζωή τους, το Σ.Δ.Ε.

-Προφανώς κύριε Γκόγκα και επειδή ακριβώς ομιλούμε και για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, που περνάει κανείς μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, ανάλογα με το βάρος του εγκλήματος για το οποίο έχει δικαστεί, ο χρόνος αυτός θα πρέπει παραγωγικά να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου όταν βγει στην κοινωνία, να μπορεί να ενσωματωθεί, να μπορεί να ασκήσει ένα επάγγελμα, να έχει μάθει κάτι, να μην έχει αποκοπεί τελείως από την κοινωνία, να μην έχει ιδρυματοποιηθεί στη φυλακή, έτσι ώστε βγαίνοντας κατ’ ανάγκη να οδηγηθεί και πάλι στο έγκλημα, γιατί δεν έχει να κάνει κάτι άλλο και να επιστρέψει στη φυλακή, ακριβώς σε συνθήκες ιδρυματισμού, γιατί εκεί νιώθει ασφάλεια. Και επειδή με οδηγήσατε σε αυτά τα βήματα, επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη, επειδή είμαι μέλος και στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, πρόσφατα είχαμε μια ενημέρωση για τις αγροτικές φυλακές, που είναι ένας θεσμός, επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρων. Ασχοληθήκαμε πολύ το προηγούμενο διάστημα, επειδή από την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και τρομοκράτες, εγκληματίες τρομοκρατικών επιθέσεων να πηγαίνουν στις αγροτικές φυλακές και νομίζω ότι χάσαμε λίγο το νόημα. Οι αγροτικές φυλακές, επίσης, είναι ένας μηχανισμός προετοιμασίας της επόμενης μέρας για την κοινωνική ενσωμάτωση εγκλείστων. Δεν είναι απλά μια επιβράβευση κάποιων που έχουνε «καλή θητεία» κατά τη διάρκεια του σωφρονισμού τους στα σωφρονιστικά καταστήματα και τους δίνουμε τη δυνατότητα να πάνε στις αγροτικές φυλακές, όπου έχουνε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο ελευθερίας κινήσεων και δημιουργικής απασχόλησης. Με δεδομένο ότι έχουμε την τεράστια αυτή έλλειψη αγροεργατών, εργατών γης (και το απόγευμα θα βρεθούμε στη γιορτή κερασιού στην Αγιά, όπου εκεί φαντάζομαι θα θιχτεί το ζήτημα), είπα στον αρμόδιο γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και να αναμορφωθεί πλήρως ο θεσμός των αγροτικών φυλακών, έτσι ώστε, και αλλοδαποί και ημεδαποί που βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα και έχουνε διάθεση να ενημερωθούν, να εντρυφήσουν, να απασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με τη γη, να μεταβαίνουν στις αγροτικές φυλακές, (σήμερα δεν υπάρχει πληρότητα στις αγροτικές φυλακές), να υπάρχει, λοιπόν, πλήρης πληρότητα στις αγροτικές φυλακές, να υπάρχουν και σεμινάρια και εκπαίδευση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από ειδικούς επιστήμονες στους στους κρατουμένους, έτσι ώστε όταν λήξει και ο εγκλεισμός τους στα σωφρονιστικά καταστήματα και βγούνε στην κοινωνία, να έχουν αποκτήσει κάποιες δεξιότητες που μπορεί να τους φανούνε χρήσιμες για την εργασία τους, για την ενσωμάτωσή τους, την αφομοίωσή τους και πάλι στην ελληνική κοινωνία.

-Βέβαια, είναι πολύ-πολύ βασικό. Να σας πω ότι έχουμε μαζί μας και τον πολύ καλό συνάδελφο και φίλο τον Πάνο τον Γαρουφαλλιά, κ. Χαρακόπουλε.

-Καλημέρα κ. Χαρακόπουλε. Πώς είστε;

-Καλημέρα Πάνο.

-Εγώ ήθελα ρωτήσω να μας δώσετε μια εικόνα, γιατί το τελευταίο διάστημα μας απασχολεί πάρα πολύ η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της γενικότερα στη Θεσσαλία και βλέπουμε ότι κάθε χρόνο τα προβλήματα αυξάνονται σε αυτό το επίπεδο, να μας δώσετε και μια συνέχεια του θέματος που είχατε θέσει για τα έργα του Αχελώου, για το έργο στα Φάρσαλα, στη Σκοπιά και τι εξελίξεις έχουμε σε αυτό το κομμάτι, γιατί γενικότερα τα έργα του Αχελώου μας απασχολούν εντόνως έχω να σας πω…

-Ο Πάνος τα παρακολουθεί περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια και εχτές ήταν και η μέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας και ήταν μια αφορμή να επανέλθουμε και πάλι, υπενθυμίζοντας κάποια βασικά και στοιχειώδη. Η ιστορία της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στο Θεσσαλικό κάμπο, έχει δαιμονοποιηθεί και έχει μπει σε μια λάθος διάσταση, έχει προσλάβει ιδεολογικό χρώμα και αυτό νομίζω αδικεί την όλη προσπάθεια. Η Θεσσαλία, αυτό προσπαθούμε πολλές φορές να εξηγήσουμε στους συνομιλητές μας στην Αθήνα, αντιμετωπίζει τεράστιο υδατικό πρόβλημα και η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο, μιλούμε για το 10% του νερού που πάει στη θάλασσα, δε θα στερήσει από κανέναν τίποτα, αντιθέτως θα αποτρέψει ένα οικολογικό, περιβαλλοντικό έγκλημα στο Θεσσαλικό κάμπο, στη Θεσσαλία. Γι’ αυτό, λοιπόν, επιμένω όλα αυτά τα χρόνια, στην ενεργοποίηση και πάλι των διαδικασιών που θα απεγκλωβίσουν από το αδιέξοδο, τα έργα του Αχελώου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής, αυτό νομίζω είναι που θα πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό είναι το κλειδί για να ξαναμπούνε στο τραπέζι τα έργα του Αχελώου.

-Κύριε Χαρακόπουλε δεν έχουμε και πολύ χρόνο…

-Να πω μια κουβέντα για τη Σκοπιά μόνο...

-Δεν έχουμε πολύ χρόνο βάσει της κλιματικής αλλαγής. Το τραβάμε από τη δεκαετία του ’80, θυμάμαι ήμουν επτά χρονών εγώ όταν ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου την περιβόητη εκτροπή του Αχελώου, αλλά πλέον δεν έχουμε χρόνο, δε μας δίνει χρόνο η κλιματική αλλαγή…

-Συμφωνώ μαζί σας και ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε και άλλες έξυπνες λύσεις. Ξέρετε αγαπητέ μου Πάνο, στην Ελλάδα συζητούμε πολύ, τα έχουμε αναλύσει όλα τόσες φορές, έχουμε καταλήξει στις ενδεδειγμένες λύσεις και δεν κάνουμε το επόμενο βήμα και ξαναρχίζουμε από μηδενική βάση να συζητούμε για τα ίδια πράγματα. Αυτό είναι νομίζω κουραστικό και αδιέξοδο.

-Ακριβώς. Και να βάλω και μια άλλη παράμετρο; Μιλάω με τον Περιφερειάρχη και πολλούς άλλους και μου λένε, όσο δεν γίνεται και δεν τελειώνει η μερική εκτροπή του Αχελώου, απαξιώνονται και τα υπάρχοντα έργα.

-Και τα έργα απαξιώνονται και υπάρχουν και κίνδυνοι για καταστροφές, για πλημμύρες. Δηλαδή, όλοι αυτοί που λένε να μη γίνει το έργο, έχουν υπολογίσει πόσα εκατομμύρια χρειάζονται για να αποκατασταθεί στην προτέρα κατάσταση το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή εκείνη; Και από που θα τα βρούμε αυτά; Εδώ μιλούμε για ενεργειακή κρίση, για εκτίναξη στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και μιλούμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για φωτοβολταϊκά, για ανεμογεννήτριες, και η πιο φιλική προς το περιβάλλον «πράσινη» ενέργεια, που είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια, και έχουμε δύο σε εκκρεμότητα τέτοια εργοστάσια, που μπορούμε να τα λειτουργήσουμε για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, της Μεσοχώρας και της Συκιάς, δεν τα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τώρα!
Αλλά επειδή κάτι είπε νωρίτερα ο κ. Γκόγκας για τα Φάρσαλα και τη Σκοπιά, οφείλουμε να το πούμε για να το ακούσουνε και οι ακροατές μας, γιατί η επαρχία Φαρσάλων και αν ακόμα ολοκληρωθεί αύριο ο Αχελώος, πάλι δε θα έχει πρόσβαση στο νερό αυτό. Για την επαρχία των Φαρσάλων και όχι μόνο, ξεπερνάει και τα όρια των Φαρσάλων, είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο στη Σκοπιά, το φράγμα στη θέση Παλιοδερλί. Ένα έργο το οποίο επίσης έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του ’60 και δεν έχει ολοκληρωθεί και χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι στην προηγούμενη συνάντησή μας, πέρυσι στις αρχές του χρόνου, στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, όταν του ανέλυσα με λεπτομέρειες το ζήτημα, όχι απλώς το κατανόησε, αλλά κινήθηκε άμεσα, σήκωσε τηλέφωνα, έδωσε οδηγίες στον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και νυν Υφυπουργό τον Γιώργο Καραγιάννη και οσονούπω αναμένεται το έργο να περάσει από Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Θα είναι σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μιλούμε για ένα έργο που θα αγγίξει τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ και θα λύσει το υδατικό και το αρδευτικό πρόβλημα στην επαρχία Φαρσάλων και μπορεί να φτάνει και μέχρι τον Αλμυρό και μέχρι τον Δομοκό, προσφέροντας πραγματικά τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Πραγματικά χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί αυτό που είναι ένα έργο πνοής για την επαρχία Φαρσάλων, μπορέσαμε να το βάλουμε σε ράγες υλοποίησης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αλλά, όπως σας είπα, η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει να δούμε και διαφορετικά τη σχέση μας με το περιβάλλον, να μην κατασπαταλούμε την ενέργεια. Και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει…

-Και να δούμε και σφαιρικά το ζήτημα. Γιατί κοιτώντας τον χάρτη της Θεσσαλίας κ. Χαρακόπουλε από ψηλά, έτσι όπως είθισται να λέμε, εάν αξιοποιηθούν όλα αυτά τα έργα, δηλαδή η Κάρλα, τα έργα του Αχελώου, τα φράγματα που υπάρχουν ανά τη Θεσσαλία, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα το οποίο πραγματικά θα ήτανε δεδομένων των συνθηκών, πάρα-πάρα πολύ καλό, για πάρα πολλούς τομείς και της οικονομίας προφανώς.

-Ας δούμε σαν καλή πρακτική, τι συνέβη με την Κάρλα. Δηλαδή, πόσο άλλαξε το περιβάλλον.

-Η Κάρλα είναι ένα πάρα πολύ θετικό παράδειγμα. Εχθές ταξίδευα γιατί έπρεπε να είμαι στο Αργυροπούλι το βράδυ που είχε μια εκδήλωση ο Σύλλογος Γυναικών με πάρα πολύ κόσμο που δείχνει ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας και εγκλεισμού, ο κόσμος θέλει να βγει, να γλεντήσει, να γιορτάσει, να ξεσκάσει, να ξεδώσει και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, γιατί έτσι ενισχύονται και οι δεσμοί αλληλεγγύης. Αυτό τόνισα εχθές και στο χαιρετισμό μου, ότι αυτές οι εκδηλώσεις, όσο και αν δεν το συνειδητοποιούμε, είναι και εκδηλώσεις που προάγουν τη σύσφιξη των σχέσεων και μας υπενθυμίζουν την κοινή μας ταυτότητα, τις ρίζες μας. Ερχόμενος, λοιπόν, πέρασα επίσης από την Ξυνιάδα, από την Κοπαΐδα, τις λίμνες αυτές που αποξηράνθηκαν. Ήταν μια λογική εκείνες τις δεκαετίες η αποξήρανση λιμνών για την απόδοση αγροτικής γης σε ακτήμονες, σε αγρότες. Υπήρχε και τέτοια πίεση τότε από παραγωγούς, αλλά βλέπετε και το ίδιο παράδειγμα με την Κάρλα, ότι τελικά, η φύση έχει μια λογική την οποία βιαίως επιχειρήσαμε να ανατρέψουμε και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερα έργα μικρότερης κλίμακας, με ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές που θα συγκεντρώνουν νερό, όχι τόσο για άρδευση, όσο για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Δεν πρέπει να χάνεται ούτε μια στάλα νερού.

-Κύριε Χαρακόπουλε, πρέπει να κλείσουμε σιγά-σιγά, εγώ θα ήθελα να σας έχω και στη βραδινή εκπομπή με τη Σοφία τη Σπανού 8-10, καλεσμένο κάποια στιγμή.

-Με μεγάλη μου χαρά να το κάνουμε κάποια στιγμή.

-Σας ευχαριστούμε πολύ.

-Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=WG-bnLdAKtw

back to top