Menu
A+ A A-

Αναγκαίες παρεμβάσεις σε αερογέφυρες και ασανσέρ του ΟΣΕ στη Λάρισα

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

ΘΕΜΑ: Αναγκαίες παρεμβάσεις σε αερογέφυρες και ασανσέρ του ΟΣΕ στη Λάρισα

Το σοβαρό ζήτημα της ασφαλούς χρήσης των δύο αερογεφυρών του ΟΣΕ, που βρίσκονται στις οδούς Λατταμύας και Υψηλάντου στην Λάρισα, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά στον τοπικό Τύπο (εφημερίδα Ελευθερία, ρεπορτάζ του δημοσιογράφου κ. Κώστα Γκιάστα). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που έγινε μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, η κατάσταση στις δύο αερογέφυρες του ΟΣΕ, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί για να εξυπηρετούν τη διακίνηση των πεζών εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν τον αστικό ιστό της Λάρισας, εμφανίζεται ως άκρως προβληματική.

Συγκεκριμένα, στην αερογέφυρα που βρίσκεται στην οδό Υψηλάντου, κομμάτια από μπετόν έχουν αποκολληθεί από τις κολώνες και έχουν αποκαλυφθεί σκουριασμένα σίδερα, θέτοντας ερωτηματικά για τη στατική επάρκεια της κατασκευής. Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στις σκάλες, όπου, επίσης, λόγω εκτεταμένης φθοράς, έχουν αποκαλυφθεί τα σίδερα, ενώ πολλά σκαλοπάτια είναι φθαρμένα.

Ακόμη πιο άσχημη εμφανίζεται η κατάσταση των σκαλοπατιών στην αερογέφυρα επί της οδού Λατταμύας, που θέτει σε κίνδυνο της ασφάλεια των πεζών. Προβλήματα, επίσης, καταγράφονται σε κάγκελα που είναι ασταθή, καθώς και σε πλακάκια, που καθίστανται ολισθηρά όταν βρέχει.

Τέλος, τα ασανσέρ είναι μονίμως εκτός λειτουργίας.

Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι επιβαρύνουν τους πεζούς χρήστες των αερογεφυρών, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, τους έχοντες κινητικά προβλήματα και τα μικρά παιδιά, ενώ προκαλούν εύλογες ανησυχίες για πιθανή πρόκληση ατυχημάτων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι φθορές που έχουν υποστεί οι αερογέφυρες, ώστε να καταστούν ασφαλείς και λειτουργικές για τους πολίτες που αναγκαστικά τις χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση;
  2. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επισκευής των δύο αερογεφυρών, και αν ναι, ποιες παρεμβάσεις έχουν αποφασιστεί να πραγματοποιηθούν;
  3. Αληθεύει ότι μονίμως τα ασανσέρ στις αερογέφυρες είναι εκτός λειτουργίας; Αν ναι, ποιος έχει την ευθύνη του τακτικού ελέγχου και της συντήρησής τους; Τι προτίθεσθε να κάνετε για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας τους; 

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπεγράφη την 31.01.24, από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποφασίζεται η ίδρυση Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Λυκείου Λάρισας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η ΚΥΑ αυτή ήρθε ως συνέχεια της κατά πλειοψηφία ψήφισης από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων της ίδρυσης και λειτουργίας Πρότυπων Σχολείων και στη Λάρισα. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια σημαντική δικαίωση όλων όσοι, ενάντια σε ιδεοληψίες, πιστέψαμε σε αυτόν τον θεσμό, στην σημασία του για την αναβάθμιση της εν γένει εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και την εμπέδωση της αξίας της αριστείας ως οδοδείκτη για την βελτίωση της επίδοσης όλων των μαθητών.

Ωστόσο, η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία -στην πλήρη ανάπτυξη όλων των τάξεων των νέων πρότυπων σχολείων-, προϋποθέτει την ύπαρξη ή δημιουργία κατάλληλων σύγχρονων υποδομών. Σύμφωνα με την ληφθείσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπεται η προσωρινή συστέγαση των Προτύπων Γυμνασίου και Λυκείου με το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας. Όπως, όμως, υποστηρίζουν εκπρόσωποι γονέων και διδασκόντων, οι αίθουσες του συγκεκριμένου κτιρίου δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και των Προτύπων, όταν αναπτυχθούν όλες οι τάξεις, ενώ ελλιπείς είναι και άλλες υποδομές που θα έπρεπε να είναι στη διάθεση του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών για μια άρτια εκπαιδευτική λειτουργία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Με δεδομένη την ανεπάρκεια αιθουσών και λοιπών αναγκαίων υποδομών για την άρτια λειτουργία -κατά την πλήρη ανάπτυξη όλων των τάξεων- των υπό ίδρυση Προτύπων Γυμνασίου και Λυκείου στη Λάρισα, στο κτίριο που θα συστεγασθούν με το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας, προτίθεστε να δρομολογήσετε την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για να στεγάσει τα Πρότυπα Σχολεία, σε οικόπεδο που προσφέρει ο Δήμος Λαρισαίων;

Αθήνα, 22 Μαΐου 2024 

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ποια η τύχη του εξαγγελθέντος προγράμματος στήριξης των πλημμυρόπληκτων αγροτών που αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφιά τους;

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Θέμα: Ποια η τύχη του εξαγγελθέντος προγράμματος στήριξης των πλημμυρόπληκτων αγροτών που αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφιά τους; 

Για τους σφοδρότερα πλημμυρόπληκτους από τον Daniel αγρότες της Θεσσαλίας α) στα παρακάρλια, όπου τα πλημμυρικά ύδατα παραμένουν σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης, και β) καλλιεργητές χωραφιών που δεν μπορούν άμεσα να καλλιεργηθούν καθώς κατακλύστηκαν από φερτά υλικά και λάσπη, υπήρξαν κατ’ επανάληψη δηλώσεις, αλλά και επίσημη ανακοίνωση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (23.11.2024) ότι θα υπάρξουν δύο συγκεκριμένα προγράμματα για να στηριχθεί το απολεσθέν αγροτικό εισόδημα μέχρι να είναι εφικτό να καλλιεργηθούν τα χωράφια.

Ωστόσο, ενώ για τα παρακάρλια έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα, η πηγή και το ύψος της χρηματοδότησής του, για το δεύτερο πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ενημέρωση.

Πολλοί αγρότες, κυρίως, στις περιοχές πέριξ της Κάρλας που έχουν αποτραβηχτεί τα νερά, όπως για παράδειγμα στην καλλιεργήσιμη γη στον άξονα της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, αλλά και σε περιοχές των Φαρσάλων εκατέρωθεν της κοίτης του Ενιπέα, αδημονούν για την ανακοίνωση της πολιτείας για τα χωράφια που δεν δύνανται να καλλιεργηθούν λόγω φερτών υλικών, λάσπης και γενικότερα λόγω της αδυναμίας κατεργασίας του εδάφους. Το χρονικό περιθώριο για σπορές με τις όψιμες καλλιέργειες (καλαμπόκι και βαμβάκι) κλείνει και αν δεν μπορέσουν να σπείρουν και τις επόμενες μέρες, η χρονιά έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.

Οι εκτάσεις γης που βρίσκονται σε αυτή την μεσοβέζικη κατάσταση δεν είναι αμελητέες. Οι αγρότες, που ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να τις καλλιεργήσουν, ώστε να έχουν εισόδημα φέτος και να μετριάσουν την οικονομική αιμορραγία από τις ζημιές, είναι απελπισμένοι και αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα. Όπως αναφέρουν, στα παρακάρλια, δεν μπορούν να αποκατασταθούν τα δίκτυα άρδευσης που διέρχονται μέσα από τις ακόμη πλημμυρισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα εκτός από την αδυναμία καλλιέργειας να υφίσταται και αδυναμία άρδευσης. Στα Φάρσαλα, οι αποθέσεις φερτών υλικών και λάσπης από τον Ενιπέα σε χωράφια είναι ιδιαίτερα μεγάλες και καθιστούν οικονομικά αδύνατο τον καθαρισμό τους χωρίς την ταχεία αποζημίωση από την κρατική αρωγή.

Εν κατακλείδι, οι πληγέντες που εκ των ανωτέρω συνθηκών δεν μπόρεσαν ή δεν θα μπορέσουν φέτος να καλλιεργήσουν τη γη τους διαμαρτύρονται διότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα υλοποίηση των δεσμεύσεων για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης και αναμένουν επίσημη ενημέρωση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το εξαγγελθέν δεύτερο πρόγραμμα στήριξης των πληγέντων αγροτών από τον Daniel για όσους αντικειμενικά αδυνατούν εξαιτίας φερτών υλικών, λάσπης και γενικότερα λόγω της αδυναμίας κατεργασίας του εδάφους, να καλλιεργήσουν τα χωράφιά τους; Ποιες περιοχές αφορά το πρόγραμμα, ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του και ποιο το ύψος στήριξης των αγροτών; 

                                                                                                Αθήνα, 30 Απριλίου 2024

 

        Ο ερωτών Βουλευτής:

        Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΥΣΗΣ ΓΑΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΥΣΗΣ ΓΑΙΩΝ

Την έντονη ενόχλησή τους εκφράζουν οι δικαιούχοι του μέτρου 221 “πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών” για τις καθυστερήσεις που υφίστανται στις πληρωμές για προηγούμενα έτη, αλλά και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα “μακροχρόνια παύση γαιών”, εξαιτίας οικονομικών εκκρεμοτήτων για το τελευταίο έτος εφαρμογής, το2018.
Συγκεκριμένα, για τους μεν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δάσωσης στον νομό Λάρισας δεν έχει γίνει πληρωμή για τα δύο τελευταία έτη, 2022 και 2023, ενώ υφίστανται και εκκρεμότητες και για παλαιότερες χρονιές, ακόμα και από το 2018! Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους καλλιεργητές που συμμετέχουν στο εν λόγω μέτρο, υπολογίζουν στο σταθερό ετήσιο οικονομικό αντιστάθμισμα που αυτό προσφέρει για την εγκατάσταση δασικών ειδών στα χωράφια τους, προς όφελος του περιβάλλοντος.
Το ζήτημα είχαμε θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερώτησή μας στις 23.10.2023 και η απάντησή σας ήταν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην μη διεξαγωγή διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σήμερα, οι εν λόγω καλλιεργητές, διαμαρτυρόμενοι πιο έντονα αυτή τη φορά, επισημαίνουν ότι πέντε μήνες μετά είναι υποχρέωση της πολιτείας να επέμβει άμεσα, ώστε να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να λάβουν το αντιστάθμισμα που δικαιούνται από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν καμία ευθύνη για την καθυστέρηση των πληρωμών.
Επιπλέον, εύλογες διαμαρτυρίες εκφράζουν και οι δικαιούχοι του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης γαιών στον νομό Λάρισας, καθώς εκκρεμεί η πληρωμή τους για το 2018, τελευταίο έτος εφαρμογής αυτού του, επίσης, φιλοπεριβαλλοντικού προγράμματος, εξαιτίας αβελτηρίων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Τι προτίθεστε να πράξετε για να ολοκληρωθούν σε άμεσο χρόνο οι πληρωμές για τους δικαιούχους του μέτρου 221 “πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών” για το 2023, το 2022 και όποιες εκκρεμότητες προηγούμενων ετών υπάρχουν;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει με την πληρωμή για το τελευταίο έτος εφαρμογής του προγράμματος “μακροχρόνια παύση γαιών”; Πότε, επιτέλους, θα πληρωθούν για το 2018;
3. Θα είναι οι καθυστερημένες πληρωμές έντοκες, όπως το κράτος αξιώνει από τους πολίτες που καθυστερούν τις οφειλές τους σε αυτό;

Αθήνα,18 Απριλίου 2024

Ο ερωτών βουλευτής:

ΜάξιμοςΧαρακόπουλος

Read more...

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Ανάστατοι είναι οι αμυγδαλοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και άλλων περιοχών του νομού Λάρισας, για τις αποζημιώσεις του περυσινού παγετού στα δένδρα τους, μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ -τα οποία θεωρούν αναντίστοιχα των πραγματικής ζημιάς- και ζητούν να υπάρξουν άμεσα διορθωτικές ενέργειες από την πολιτεία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, ο περυσινός παγετός επέδρασε αρνητικά στην παραγωγή τους με αποτέλεσμα η σοδειά τους να είναι πενιχρή. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ανέμεναν ότι με τις δηλώσεις ζημιάς που είχαν υποβάλει θα μπορούσαν να αποζημιωθούν δίκαια για την χαμένη τους παραγωγή και να αναπληρώσουν το απολεσθέν τους εισόδημα.
Ωστόσο, η κοινοποίηση των πρισμάτων από τον ΕΛΓΑ πρόσφατα, τους εξέπληξε δυσάρεστα και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες τους για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, διότι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ζημιάς που υπέστησαν από τον παγετό, αλλά πολύ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πλειονότητάς τους από τις αποζημιώσεις.
Δεύτερον, διότι δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ενστάσεις για τις περιπτώσεις που διαφωνούν με τα ανακοινωθέντα πορίσματα, καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση που έχουν από τον ΕΛΓΑ, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την διαπίστωση των ζημιών στις δενδροκαλλιέργειές τους ήταν αυτή των συλλογικών εκτιμήσεων και δεν προβλέπει την δυνατότητα ένστασης για επανεκτίμηση.
Το ζητούμενο για τους διαμαρτυρόμενους αμυγδαλοπαραγωγούς αυτή τη στιγμή είναι να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες από πλευράς της πολιτείας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης των ζημιών που ανακοινώθηκαν μέσω των πορισμάτων εκτίμησης για να υπάρξουν διορθώσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών της Λάρισας για επανεξέταση των ζημιών που υπέστησαν από τον παγετό του 2023, ώστε να τύχουν δίκαιων αποζημιώσεων;

Αθήνα, 10 Απριλίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών πλημμυροπαθών στη ΔΕΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις οφειλών πλημμυροπαθών στη ΔΕΗ

Οι πρωτοφανείς ζημιές από τον Daniel στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου σε καλλιέργειες, σε αγροτική γη και εξοπλισμό, αλλά και σε οικίες, προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στους αγρότες της Θεσσαλίας. Επέφεραν απώλεια εσόδων και έκτακτα έξοδα, φέρνοντάς τους σε δεινή οικονομική θέση και αναγκάζοντάς τους να αφήσουν οικονομικές εκκρεμότητες μέχρι να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις από την πολιτεία και να αρχίσουν να παράγουν ξανά.
Γι’ αυτό και οι πλημμυροπαθείς αγρότες υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους στη ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα (ΦΕΚ 40 Α/15.3.2024).
Η διαδικασία της παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο, για όσους δύνανται να καλλιεργήσουν, ξεκίνησε και απαιτεί τη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού για βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Ωστόσο, παρά την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας, οι πλημμυροπαθείς αγρότες διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν, να προχωρήσει σε αυτούς τους διακανονισμούς και συνεπώς δεν δύνανται να αρδεύσουν μετά τις εαρινές σπορές.
Ομοίως, παρόμοιο ζήτημα αντιμετωπίζουν και όσοι πληγέντες αγρότες είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό με το ρεύμα για άρδευση, το γνωστό net metering. Οι προθεσμίες που είχαν για την σύνδεσή τους στο δίκτυο λήγουν προσεχώς, αλλά η καθυστέρηση ρύθμισης των οφειλών τους στη ΔΕΗ με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται, δεν τους επιτρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο έγκαιρα, θέτοντας έτσι σε επισφάλεια το εγχείρημα του ενεργειακού συμψηφισμού για τις αγροτικές παροχές τους.
Οι πλημμυροπαθείς αγρότες εύλογα ζητούν να επισπευστούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ άμεσα και να ξεκινήσουν, απαλλαγμένοι από το βάρος της οικονομικής δυστοκίας, ξανά την παραγωγική διαδικασία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε για να υλοποιηθούν άμεσα οι ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου α) να μπορέσουν να ποτίσουν τις εαρινές τους καλλιέργειες και β) να ολοκληρώσουν τη σύνδεσή τους στο δίκτυο όσοι είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό;

Αθήνα, 4 Απριλίου 2024

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ενισχύσεις για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο λόγω Daniel

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ,
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Θέμα: Ενισχύσεις για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο λόγω Daniel

Οι σοβαρότατες ζημιές στην Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν και ηχηρό κοινωνικό αντίκτυπο καθώς τμήμα της αγροτικής παραγωγής δεν θα επανέλθει άμεσα. Ειδικά στις περιοχές που τα χωράφια είτε βρίσκονται κάτω από το νερό –όπως στα παρακάρλια χωριά- είτε δεν δύνανται να καλλιεργηθούν φέτος λόγω σοβαρότατων ζημιών στην γη, πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν, για λόγους επιβίωσης και μόνο, να βρουν άλλη απασχόληση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις ενισχύσεις που δικαιούνται μέσω κρατικής αρωγής για το πληγέν φυτικό τους κεφάλαιο στις πολυετείς καλλιέργειες, καθώς λόγω της απασχόλησής τους σε άλλο επάγγελμα, και χωρίς ή με πενιχρό αγροτικό εισόδημα λόγω των συνθηκών, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως μη επαγγελματίες αγρότες. Για την τρέχουσα χρονιά, δεν θα διαθέτουν ούτε αγροτικό εισόδημα ούτε ασφάλιση στον κλάδο των αγροτών του ΕΦΚΑ, τα δύο βασικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό τους ως επαγγελματίες αγρότες.
Ως εκ τούτων, ανησυχούν ότι όταν υπάρξουν επιχορηγήσεις από την κρατική αρωγή για το χαμένο φυτικό κεφάλαιο, στις δενδρώδεις για παράδειγμα καλλιέργειές τους, εξαιτίας της απώλειας της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για λόγους ανωτέρας βίας, αυτές θα ανέρχονται στο 50% των ποσών που θα δικαιούνταν. Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός αγροτών που διανύουν την περίοδο των δεσμεύσεων του προγράμματος νέων γεωργών του ΠΑΑ, οι οποίοι επίσης λόγω εκτεταμένων ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, αδυνατούν να καλλιεργήσουν τουλάχιστον για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και προσπαθούν να επιβιώσουν με αναζήτηση άλλης εργασίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιος υπουργοί:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να λάβουν δίκαιες ενισχύσεις, και όχι μειωμένες κατά 50% από την κρατική αρωγή, για την αποζημίωση του κατεστραμμένου από τον Daniel φυτικού κεφαλαίου, όσοι αγρότες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλη εργασία για τον βιοπορισμό τους, με συνέπεια την απώλεια της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;

Αθήνα, 2 Απριλίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ρυθμίσεις για τα ενοίκια πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων από κληροδοτήματα

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: Ρυθμίσεις για τα ενοίκια πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων από κληροδοτήματα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias που έπληξαν τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων στην πρωτογενή παραγωγή. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η διαχείριση των πλημμυρισμένων γεωργικών εκτάσεων και η επίλυση των επιπρόσθετων, πρακτικής φύσης, ζητημάτων, που προκύπτουν.
Προσφάτως, κατόπιν Αναφοράς μου σχετικά με τα εκμισθωμένα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια, υπήρξε πρόνοια στο άρθρο 56 του νόμου 5083/2024 (ΦΕΚ 12 Α/26.1.2024). Έτσι, στους δήμους που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών, οι μισθωτές των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων, οι οποίες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου για 1 έτος με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και μπορούν να αιτηθούν παράταση της μίσθωσης για 2 έτη από τη λήξη της.
Ωστόσο, το πρόβλημα με τα μισθώματα αγρών δεν περιορίζεται μόνο στα δημοτικά ακίνητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση αγροτεμαχίου το οποίο ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία “Ίδρυμα Βασιλείου Νικολάου Καρανίκα”, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Καστρί του δήμου Αγιάς, δίπλα στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσυρθεί τα πλημμυρικά ύδατα και συνεπώς δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Οι μισθωτές αγρότες, ζητούν την επέκταση των διατάξεων του νόμου 5083/2024 για τα εκμισθωμένα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια, ώστε και αυτοί να τύχουν της προσωρινής απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου που έχει συμφωνηθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό μέχρι το 2025, καθώς καλούνται να πληρώσουν τίμημα για γη που αδυνατούν να καλλιεργήσουν, αλλά και δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσει να καλλιεργηθεί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να επεκτείνετε τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 5083/2024 για τα εκμισθωμένα πλημμυρισμένα δημοτικά αγροτεμάχια συμπεριλαμβάνοντας και την μίσθωση αγρών από κοινωφελή ιδρύματα ή δημόσια κληροδοτήματα στην πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλοκές για τους μισθωτές αγρότες, οι οποίοι δεδομένων των συνθηκών, αδυνατούν εκ των πραγμάτων λόγω φυσικής καταστροφής να τηρήσουν τους όρους των συμφωνητικών;

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

Οι εκτεταμένες πλημμύρες και στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Πηνειού από τις έντονες βροχοπτώσεις του Daniel και του Elias, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, σε ένταση και έκταση, στην κύρια καλλιέργεια της περιοχής, το ακτινίδιο. Το φυτικό κεφάλαιο σε μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών με ακτινίδια έχει καταστραφεί και το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έκδηλη ανησυχία στους ακτινιδιοπαραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν ζοφερό το μέλλον τους αν οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο δεν αντιστοιχούν στο χαμένο τους εισόδημα για τα επόμενα χρόνια.
Σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων για το πληγέν φυτικό τους κεφάλαιο, διατείνονται ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες διευκρινήσεις, πλέον των ανακοινώσεων που έχουν γίνει, ώστε να καταστεί σαφές το ύψος που τους αναλογεί για την καλλιέργειά τους. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της κρατικής αρωγής στις 13.2.2024 όπου αναφέρεται επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής ύψους, 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα και 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για τα αμπελοειδή, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια κατηγορία ανήκουν τα ακτινίδια και αν συμπεριλαμβάνεται και το χαμένο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια. Αν συμπεριλαμβάνεται, τότε θεωρούν ότι ακόμα και στην περίπτωση που τα ακτινίδια ανήκουν στην κατηγορία των 3.500 ευρώ ανά στρέμμα, το αντιστάθμισμα δεν είναι αρκετό και θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Το ακτινίδιο είναι μια υποστηριζόμενη καλλιέργεια, η οποία εκτός από το υψηλό κόστος εγκατάστασης απαιτεί και περισσότερα έτη, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες φρούτων, για να εισέλθει σε πλήρη παραγωγή, γι αυτό και οι παραγωγοί ακτινιδίων των χωριών στο δέλτα του Πηνειού ζητούν να δοθούν διευκρινίσεις και κυρίως να συνυπολογιστούν οι ανωτέρω παράμετροι, ώστε οι αποζημιώσεις που θα υπάρξουν να αντιστοιχούν στο ύψος του πραγματικού χαμένου τους εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε οι πληγέντες παραγωγοί ακτινιδίων πέριξ του δέλτα του Πηνειού να λάβουν αποζημιώσεις που ανταποκρίνονται στο πραγματικό ύψος ζημιάς στο φυτικό τους κεφάλαιο και την χαμένη τους παραγωγή για τα επόμενα χρόνια;
2. Ποιο το ύψος της στρεμματικής αποζημίωσης για τις καλλιέργειες ακτινιδίων που καταστράφηκε το φυτικό τους κεφάλαιο από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ‘23 και ποια η αποζημίωση για την ετήσια απώλεια εισοδήματος μέχρι να καταστούν παραγωγικά τα δένδρα που θα αντικατασταθούν;
3. Πότε οι πληγέντες παραγωγοί ακτινιδίου θα λάβουν αποζημιώσεις;

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών Αγιάς για “δυο μέτρα και σταθμά” στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω Daniel και Elias

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών Αγιάς για “δυο μέτρα και σταθμά” στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω Daniel και Elias

Τις έντονες αντιρρήσεις τους εκφράζουν οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.
Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.
Οι αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.
Για τους ανωτέρω λόγους, οι παραγωγοί της Αγιάς κάνουν λόγο για “δυο μέτρα και δυο σταθμά” σε ότι αφορά την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία, σε σχέση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας και ζητούν να αποζημιωθούν για τις άμεσες και έμμεσες ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας, κάνοντας λόγο για “δυο μέτρα και σταθμά” στην αντιμετώπιση των αγροτών της Θεσσαλίας;

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...