Menu
A+ A A-

Ίδρυση Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών

Η δημογραφική κατάσταση της πατρίδας μας είναι γνωστό τοις πάσι πως βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και οι σχετικοί δείκτες βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια σε ελεύθερη πτώση, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Οι διαπιστώσεις αυτές μας αναγκάζουν, αν επιθυμούμε να αλλάξουμε την αρνητική πορεία των πραγμάτων, να λαμβάνουμε όπου χρειάζεται τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία βοηθούν τους νέους να δημιουργήσουν οικογένεια και να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος σήμερα, μεταξύ άλλων, με τα ωράρια εργασίας.
Γι αυτό και είναι αναγκαία η διεύρυνση του δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανακούφιση των βαρών μιας οικογένειας σε μια κρίσιμη φάση της ανατροφής των παιδιών της, που είναι τα πρώτα χρόνια τους. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αναμφίβολα, διευκολύνουν τις εργαζόμενες μητέρες. Η ύπαρξή τους, αυτονόητη για κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αποτελεί και κίνητρο για ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδιά, χωρίς να προβληματίζεται πώς θα διευθετήσει την επαγγελματική του ζωή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα των κατοίκων του Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών για την λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού στο χωριό τους είναι εύλογο, πολλώ δε μάλλον, που αίθουσα υφίσταται στο κεφαλοχώρι -που αποτελεί και την έδρα του δήμου Τεμπών- και ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον από 14 οικογένειες, ενώ θα μπορούσε ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός να φιλοξενήσει νήπια και από τα γύρω χωριά.
Η ύπαρξη ενός βρεφονηπιακού σταθμού, αναμφίβολα, αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής της περιοχής, και αποτρέπει την πιθανή μετανάστευση νέων ζευγαριών σε αστικά κέντρα, λόγω της αδυναμίας να διευθετήσουν το πρόβλημα που προκύπτει μεταξύ των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων και της φροντίδας των παιδιών τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να συνδράμετε τον Δήμο Τεμπών στη λειτουργία του αναγκαίου βρεφονηπιακού σταθμού στην έδρα του, το Μακρυχώρι, σε ήδη υφιστάμενο κτίριο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής και να ανασχεθεί η φυγή νέων ζευγαριών στα αστικά κέντρα;

Αθήνα, 20 Μαΐου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Παράλογες χρηματικές απαιτήσεις από εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από καταστήματα εστίασης για το διάστημα της πανδημίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Παράλογες χρηματικές απαιτήσεις από εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από καταστήματα εστίασης για το διάστημα της πανδημίας

Ένας από τους κλάδους της οικονομίας που επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό, κατά την διάρκεια της δοκιμασίας της πανδημίας, είναι, αναμφίβολα, αυτός της εστίασης. Τα καταστήματα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία παρέμειναν επί μήνες κλειστά, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτείας, με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Η επιβίωσή τους βασίστηκε αποκλειστικά στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που παρείχε το κράτος στις επιχειρήσεις αλλά και στους εργαζόμενους. Για μεγάλα, επίσης, διαστήματα, η λειτουργία τους δεν ήταν πλήρης, ενώ απαγορευόταν και η μουσική.
Σχετικά πρόσφατα τα καταστήματα της εστίασης προσπαθούν να συνέλθουν από αυτήν την παρατεταμένη δυσχέρεια, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ακρίβεια που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας.
Αυτό το αρνητικό περιβάλλον, όμως, έρχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από τις μη δικαιολογημένες, έως παράλογες, απαιτήσεις τρίτων, προς τον χώρο της εστίασης, όπως είναι αυτές των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα σε τοπικά ΜΜΕ της Λάρισας (ONLARISSA.GR 13.5.22), εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, ζητούν χρήματα για το διάστημα που τα καταστήματα ήταν κλειστά ή υπολειτουργούσαν.
Συγκεκριμένα, παρατίθεται καταγγελία Λαρισαίου ιδιοκτήτη καφενείου, στον οποίο η μία εκ των τριών εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, του απέστειλε «επείγουσα υπενθύμιση» με την οποία του ζητά το ποσό των 1.643 ευρώ για το διάστημα από το 2018 έως και το 2022, συνυπολογίζοντας και τα δύο έτη της πανδημίας, όπου η εστίαση υποχρεώθηκε σε αναστολή λειτουργίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, στην «υπενθύμιση της οφειλής», αναγνωρίζεται η δυσκολία της κατάστασης, λόγω του COVID 19, και διευκρινίζεται πως παρέχονται «ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές παρελθόντων ετών», και συγκεκριμένα μείωση 15% για τα έτη 2020-2021. Πρόκειται, ασφαλώς, για ποσοστό έκπτωσης που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς τα καταστήματα ήταν είτε εντελώς κλειστά είτε λειτουργούσαν χωρίς μουσική.
Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω καφενείου αναφέρει, επίσης, ότι καλείται να πληρώσει για πνευματικά δικαιώματα, ενώ το κατάστημά του λειτουργεί, κυρίως, τους χειμερινούς μήνες, όταν δηλαδή η εστίαση ήταν κλειστή. Ο ίδιος συμπληρώνει, προφανώς σε απόγνωση, ότι από την εν λόγω εταιρεία τον προειδοποιούν ότι εάν δεν πληρώσει και λάβει δικαστική τροπή η υπόθεση, θα κληθεί να πληρώσει το διπλάσιο ποσό της οφειλής, συν τα δικαστικά έξοδα!
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Προτίθεστε να διευθετήσετε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την παράλογη απαίτηση των εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων να πληρώσουν τα καταστήματα εστίασης σημαντικά ποσά για το διάστημα 2020-2021, όταν αυτά ήταν είτε κλειστά είτε δεν είχαν μουσική, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας ;

Αθήνα, 13 Μαΐου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΓΥΡΤΩΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΓΥΡΤΩΝΗΣ

Η πλήρης αξιοποίηση των υποδομών που χρησιμοποιούνται για την άρδευση στη Θεσσαλία είναι απόλυτα επιβεβλημένη, καθώς είναι γνωστά τόσο τα προβλήματα επάρκειας του αρδευτικού νερού τους θερινούς μήνες όσο και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειψυδρίας στον κάμπο. Υπό αυτό το πρίσμα, η μη λειτουργία του φράγματος (ρουφράκτη) Γυρτώνης στον Πηνειό ποταμό, που αποτελεί αιτία διαμαρτυριών τις τελευταίες ημέρες, θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, ώστε να αποσοβηθούν οι πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης αρδευτικού νερού.
Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες αγροτών άλλα και της διοίκησης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού, οι εγκαταστάσεις του φράγματος είναι αφύλακτες, οι θύρες του παραμένουν ανοιχτές, τα πλεονάζοντα ύδατα του Πηνειού παραμένουν ανεκμετάλλευτα και κατά συνέπεια, το πολύτιμο νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση την επερχόμενη αρδευτική περίοδο, χάνεται στη θάλασσα. Από το νερό που μπορεί να συγκρατηθεί, αρδεύονται αγροτικές εκτάσεις τόσο ανάντη -σε Φαλάνη Δασοχώρι, Κουλούρι, Αμφιθέα κλπ- όσο και κατάντη του φράγματος -σε χωριά στον άξονα προς τη λίμνη Κάρλα, με άντληση νερού και παροχέτευσή του σε αρδευτικό δίκτυο που διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Πηνειού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Θεσσαλίας, που διαχειρίζονταν τη λειτουργία του φράγματος μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους λόγω περάτωσης εργασιών, φέρεται να έχει ζητήσει από τον ΤΟΕΒ Πηνειού να αναλάβει τη διαχείριση και τη λειτουργία του έργου. Ωστόσο, η διοίκηση του ΤΟΕΒ επικαλούμενη την οικονομική δυσπραγία που έχουν δημιουργήσει στον Οργανισμό και τα μέλη του οι αυξήσεις στην ενέργεια το προηγούμενο διάστημα, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε επιπλέον υποχρεώσεις χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. Όπως διατείνεται, η λειτουργία του φράγματος είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, αν συνυπολογιστούν τα κόστη για την συντήρηση των εγκαταστάσεων, την ενέργεια, τη φύλαξη και την επιδιόρθωση των φθορών στα αντλιοστάσια, που συνέβησαν όσο καιρό το φράγμα έμεινε αφύλακτο. Συνεπώς, ο Οργανισμός για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του φράγματος θα καταστεί αυτόματα, με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, ζημιογόνος, θέτοντας σε επισφάλεια τη βιωσιμότητά του. Προς τούτο, ζητά την αρωγή της πολιτείας ώστε είτε να χρηματοδοτηθεί άμεσα προκειμένου να μπορέσει να αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του φράγματος και να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα πρώιμα έξοδα είτε να βρεθεί κάποια άλλη λύση, ώστε να λειτουργήσει έγκαιρα το φράγμα και να αποθηκεύσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού.
Ο πολλαπλός ρόλος του ρουφράκτη Γυρτώνης επιβάλει άμεσες ενέργειες ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα της ανάληψης της λειτουργίας του από φορέα και να επιτελέσει τον σκοπό κατασκευής του.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο ρουφράκτης Γυρτώνης, ένα έργο που έχει κοστίσει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για να συμβάλει στην άμβλυνση του υδατικού-αρδευτικού-περιβαλλοντικού προβλήματος του κάμπου της Λάρισας;

Αθήνα, 12 Μαΐου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Να δοθεί το voucher των 200 ευρώ του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» και στους καθηγητές των φροντιστηρίων, καθώς και σε όσους καθηγητές εργάζονται με «μπλοκάκι»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Να δοθεί το voucher των 200 ευρώ του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» και στους καθηγητές των φροντιστηρίων, καθώς και σε όσους καθηγητές εργάζονται με «μπλοκάκι»

Η ανάγκη της χρήσης των σύγχρονων ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία είχε αναφανεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η έλλειψη δεξιοτήτων στην διαχείριση αυτών των μέσων ισοδυναμεί πλέον με έναν ιδιότυπο «αναλφαβητισμό», που προκαλεί στον διδάσκοντα ή στον διδασκόμενο αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου του. Αυτή η πραγματικότητα κατέστη περισσότερο επιτακτική στα χρόνια της πανδημίας, κατά τα οποία τα περιοριστικά μέτρα επέβαλαν την εξ αποστάσεως, on line, διδασκαλία.
Η Πολιτεία αντιλαμβανόμενη το επείγον της κάλυψης αυτής της ανάγκης, προσέτρεξε ενισχύοντας οικονομικά τους ενδιαφερόμενους. Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες συγκαταλέγεται και το Πρόγραμμα «Ψηφιακή́ Μέριμνα ΙΙ», το οποίο σκοπό έχει να ενισχύσει και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας, μέσω συστήματος επιταγών (voucher) των 200 ευρώ, που διατίθενται για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop κ.λπ.).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ, το «Πρόγραμμα έχει ως στόχο την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες τεχνολογικά εμπλουτισμένης δια ζώσης εκπαίδευσης καθώς και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των εκπαιδευτικών και των μαθητών σε ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των τελευταίων».
Μάλιστα, με τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, από τις 5 Μαΐου, το voucher των 200 ευρώ, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, θα χορηγηθεί και στους 10.000 ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα, με δημοσιεύματα, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την έγκριση από την Κομισιόν, σχετικού υπομνήματος, που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας.
Ως γνωστόν, όμως, η εκπαιδευτική διαδικασία στην χώρα μας περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ακόμη εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια ή που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα με «μπλοκάκι», δελτίο παροχής υπηρεσιών. Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες συμμετέχουν, επίσης, στο εκπαιδευτικό σύστημα, με τις ίδιες ανάγκες που έχουν και όσοι εργάζονται στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να εντάξετε στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» και τους καθηγητές των ιδιωτικών φροντιστηρίων, καθώς και αυτούς που εργάζονται με «μπλοκάκι», δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε να λάβουν το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού;

Αθήνα, 10 Μαΐου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ένταξη τριτέκνων στα μειωμένα κόμιστρα των Μ.Μ.Μ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: Ένταξη τριτέκνων στα μειωμένα κόμιστρα των Μ.Μ.Μ.

Η ραγδαία δημογραφική συρρίκνωση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, που έχει περιορίσει τις γεννήσεις πολύ κάτω από το όριο που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού στα ίδια επίπεδα, επιβάλει τη λήψη δέσμης μέτρων για τη στήριξη των πολυμελών οικογενειών. Αν στα παλιότερα χρόνια ήταν σύνηθες μια ελληνική οικογένεια να έχει τουλάχιστον τρία τέκνα, αυτό στην εποχή μας έχει γίνει σπανιότερο. Δυστυχώς, οι ρυθμοί του σύγχρονου βίου, οι οικονομικές δυσκολίες, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα, αποτρέπουν τις οικογένειες από το να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά -σε μεγάλο δε ποσοστό να αποκτήσουν έστω και ένα!
Για τον λόγο αυτό, όπως αποφάνθηκε και το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, που εργάστηκε επί τούτου κατά τα έτη 2017-2018, απαιτείται συνδυασμός μέτρων-κινήτρων για να αλλάξει η καθοδική πορεία των αριθμών στο δημογραφικό.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, επιβάλλεται η πολιτεία να σταθεί με επιπλέον μέτρα στήριξης δίπλα στις οικογένειες με τρία παιδιά και να προσφέρει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως είναι η ένταξή τους στα εισιτήρια μειωμένης τιμής, κάτι που συμβαίνει με τις πολύτεκνες οικογένειες. Αυτό, άλλωστε, είναι και ένα αίτημα των ιδίων των τριτέκνων, του οποίου έγινα κι εγώ κοινωνός, μετά τη συνάντηση που είχα προσφάτως με το προεδρείο του Συλλόγου Τριτέκνων νομού Λάρισας.
Πρόκειται για μέτρο που θα βοηθήσει τις τρίτεκνες οικογένειες να μειώσουν τα καθημερινά τους έξοδα, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, λόγω των οικονομικών συνεπειών που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας, που συμπαρασύρει ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες.

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Με δεδομένο το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία -ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια- που πλήττει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, προτίθεσθε να εντάξετε στα μειωμένα κόμιστρα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τις τρίτεκνες οικογένειες;


Αθήνα, 28 Απριλίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΠΛΟΥ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Χάλκης, στη Λάρισα, ευρίσκεται ένα ιστορικό και εξαιρετικής τεχνοτροπίας τέμπλο του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τέμπλο κατασκευασμένο το 1870 με καμπυλοειδή ιδιομορφία, μοναδική ίσως στη Θεσσαλία, ενώ και οι εικόνες του, αγιογραφημένες το 1855 από τον αγιογράφο Μαργαρίτη Μακριτζιώτη, είναι λαϊκής τεχνοτροπίας, μεταβυζαντινές, ανάλογες με αυτές που εντοπίζονται στο Άγιον Όρος.
Δυστυχώς, όμως, όπως έγινε γνωστό από σχετικό εκτενές δημοσίευμα στον τοπικό τύπο (εφημερίδα Ελευθερία, ρεπορτάζ Θανάση Αραμπατζή, 10.04.22), το τέμπλο, οι εικόνες, όπως και ο αρχιερατικός θρόνος -το δεσποτικό- αλλά και ο άμβωνας που είναι της ίδιας εποχής, κινδυνεύουν από ξυλοφάγο έντομο, το γνωστό σαράκι. Το τέμπλο, ιδιαιτέρως, που αποτελεί έξοχο δείγμα εκκλησιαστικής τέχνης, κινδυνεύει με κατάρρευση από τη ζημιά που έχει υποστεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Το πρόβλημα επιτάθηκε από τις απόπειρες που έγιναν -καλή τη πίστει- κατά τα παρελθόντα έτη να περαστεί το τέμπλο με λαδομπογιά σε μια προσπάθεια διάσωσής του. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να μην επιλυθεί το πρόβλημα αλλά να αλλοιωθεί και ο πραγματικός χρωματισμός του.
Για την αποκατάσταση του τέμπλου συντάχθηκε σχετική μελέτη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι προσφορές που έλαβε η Εκκλησιαστική Επιτροπή, και οι οποίες κυμαίνονται από 45 έως 70 χιλιάδες ευρώ, είναι απαγορευτικές για τις δυνατότητες της ενορίας του χωριού.
Ως εκ τούτου, ο εφημέριος της ενορίας, π. Παύλος Καστανάρας, και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ.κ. Ιωάννης Μπαζούλης, Βασίλειος Γκριμπούλης και Παναγιώτης Λουτριώτης απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση για την διάσωση του ιστορικού τέμπλου, καθώς και των εικόνων, ζητώντας τη συνδρομή της Πολιτείας.
Αναμφίβολα, η προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς πρέπει να συνιστά πρωταρχικό μέλημα για την Πολιτεία, διότι μέσω αυτής παραμένει ζωντανή η ιστορική μνήμη, εξυψώνονται τα αισθητικά κριτήρια και ταυτόχρονα δημιουργούνται εστίες προσέλκυσης θρησκευτικού τουρισμού.

Κατόπιν τούτου ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση και διάσωση του ιστορικού τέμπλου του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Χάλκης, πριν αυτό καταρρεύσει από τη ζημία που του έχει προκαλέσει το σαράκι;

Αθήνα, 11 Απριλίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Απόσπαση εκπαιδευτικού στην Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία»

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Απόσπαση εκπαιδευτικού στην Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία»

Η στήριξη των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία, ως χρέος προς τους ομογενείς μας που επιθυμούν να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα στις χώρες που διαμένουν.
Τμήμα του μείζονος ελληνισμού συνιστούν και οι Έλληνες της Σικελίας, που προσπαθούν όχι μόνον να διδαχθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους την νεοελληνική γλώσσα, αλλά και να την διαδώσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα του νησιού αυτού της Ιταλίας.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από την ίδρυσή της, και χαίρει της εκτίμησης σ’ όλη την Ιταλία, πρωταγωνιστεί στην διάσωση του ελληνικού πολιτισμού στην άλλοτε Μεγάλη Ελλάδα. Η Κοινότητα, ως επίσημος φορέας του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ), έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογο έργο στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Η δράση της στον τομέα αυτό δεν περιορίζεται στα μαθήματα που διδάσκονται στην έδρα της κοινότητας, σε ελληνικής και μη καταγωγής παιδιά, αλλά περιλαμβάνει και τα ιταλικά Λύκεια της περιοχής του Παλέρμο.
Συγκεκριμένα, ο αποσπασμένος στην Κοινότητα εκπαιδευτικός διδάσκει νέα ελληνικά ως ξένη γλώσσα σε εννέα τάξεις του κλασικού Λυκείου "Vittorio Emanuele", σε δύο τάξεις του κλασικού Λυκείου "Basile-D’Aleo", σε μια τάξη του κλασικού Λυκείου "Umberto I" και σε μια τάξη του κλασικού Λυκείου "Giuseppe Garibaldi". Ενδιαφέρον είχε δείξει να ενταχθεί στο πρόγραμμα και το κλασικό Λύκειο G. Meli.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και στο Παλέρμο εδρεύουν το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Goethe Institut και το Ινστιτούτο Cervantes, κανένα από αυτά δεν είχε επιτύχει τη σύναψη σύμβασης διδασκαλίας, των αντίστοιχων γλωσσών που διδάσκουν, στα κλασικά Λύκεια της πόλης.
Δυστυχώς, όμως, την φετινή σχολική χρονιά (2021-2022) δεν ευοδώθηκε η απόσπαση εκπαιδευτικού, με αποτέλεσμα η διδασκαλία των ελληνικών να "μείνει στον αέρα", και να τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα που είχε τα προηγούμενα χρόνια προωθηθεί στα ιταλικά κλασικά Λύκεια. Κι αυτό, δυστυχώς, συνέβη, αν και εγκαίρως η Κοινότητα είχε αποστείλει σχετικές επιστολές, που ενημέρωναν για το πρόβλημα και ζητούσαν παρέμβαση για την επίλυσή του, προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον υφυπουργό Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Προτίθεσθε να επιλύσετε το ζήτημα της απόσπασης εκπαιδευτικού για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», ο οποίος, παράλληλα, καλύπτει και τις ανάγκες της εκμάθησης της νέας ελληνικής στα κλασικά Λύκεια του Παλέρμο; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και τι χρονοδιάγραμμα προβλέπετε για την έγκαιρη υλοποίησή τους, ώστε με την έναρξη του νέου σχολικού έτους (2022-2023) ο εκπαιδευτικός να βρίσκεται στη θέση του;

Αθήνα, 5 Απριλίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Πρόταση αρτοποιών για εξοπλισμό εργαστηρίου αρτοποιίας στο 2ο ΔΙΕΚ Λάρισας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Πρόταση αρτοποιών για εξοπλισμό εργαστηρίου αρτοποιίας στο 2ο ΔΙΕΚ Λάρισας

Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το γεγονός αυτό στοιχίζει στην Ελληνική κοινωνία, καθώς, η επαγγελματική εκπαίδευση, με την αμεσότερη επαφή της με την αγορά εργασίας, αν υποστηριχθεί αρτιότερα, μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα της ανεργίας που μαστίζουν τους νέους μας. Συνεπώς, τα βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης πρέπει να ενταθούν και να γίνουν πιο στοχευμένα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός κλάδου που ενδιαφέρεται για την τόνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι οι αρτοποιοί. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Συντεχνίας Αρτοποιών νομού Λάρισας, διαπιστώνουν έλλειψη σε καταρτισμένο προσωπικό προς αντικατάσταση, λόγω συνταξιοδότησης, των έμπειρων χεριών που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους. Προς τούτο, αναγκάζονται να αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό εκτός Ελλάδας, γεγονός που υποδεικνύει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα.
Μεταξύ των προτάσεων των αρτοποιών είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης που αφορά τον κλάδο τους, ήτοι την ενδυνάμωση με διάφορες δράσεις της ειδικότητας αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής που διδάσκεται στο 2ο δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας και κυρίως, λόγω της πρακτικής φύσης του επαγγέλματος, την μέριμνα για τη δημιουργία ενός άρτια εξοπλισμένου εργαστηρίου για τους σπουδαστές της ειδικότητας. Μάλιστα, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα προσφέρουν χώρους τον επιχειρήσεών τους για την εκπαίδευση των σπουδαστών, είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν μέσω του επίσημου επαγγελματικού τους φορέα, στην οργάνωση και τον εξοπλισμό ενός εργαστηρίου, το οποίο θα διασφαλίζει την ολοκληρωμένη και υψηλή εξειδίκευση των σπουδαστών του ΔΙΕΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι αρτοποιοί, στο νομό Λάρισας λειτουργούν 235 αρτοποιεία που απασχολούν πάνω από 1200 εργαζόμενους και τα επόμενα χρόνια, οι ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό θα αυξηθούν. Συνεπώς, ζητούν από την πολιτεία να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να τονώσει την επαγγελματική εκπαίδευση που αφορά τον κλάδο τους, υπολογίζοντας συνάμα και στη δική τους συνδομή.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Προτίθεστε να εξετάσετε την πρόταση της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας για την δημιουργία εργαστηριακών υποδομών που θα πλαισιώσουν την ειδίκευση των σπουδαστών του ΔΙΕΚ στην ειδικότητα της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής;
2. Στην περίπτωση που το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί εξ’ ολοκλήρου στην χρηματοδότηση αυτών των υποδομών, υφίσταται το θεσμικό πλαίσιο για την συμμετοχή των επαγγελματικών φορέων;

 

Αθήνα, 4 Απριλίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ-ΚΑΣΤΡΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ-ΚΑΣΤΡΟ

Για τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, η διατήρηση σε καλή κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και αυτονόητη η υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για την αποκατάσταση των δρόμων όπου εμφανίζονται προβλήματα και κίνδυνοι για λόγους προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επαρχιακού δρόμου που χρήζει άμεσων επεμβάσεων, ώστε να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, είναι αυτός μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων Κουτσόχερου και Κάστρου του Δήμου Λάρισας. Η κατάσταση του οδοστρώματος στον εν λόγω δρόμο είναι ιδιαίτερα προβληματική, με επικίνδυνες καθιζήσεις και βυθίσματα στην άσφαλτο, που εμποδίζουν την ομαλή ροή των οχημάτων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δρόμος αυτός, βρίσκεται υπερυψωμένος σε σημαντικό τμήμα του πάνω σε ανάχωμα για την προστασία από ενδεχόμενες πλημμύρες του παρακείμενου ποταμού Πηνειού, καθώς και ότι δέχεται μεγάλο φόρτο κίνησης από βαρέα οχήματα μεταφοράς αγροτικών προϊόντων και αγροτικά μηχανήματα κατά την καλλιεργητική περίοδο, είναι προφανές ότι το κακό οδόστρωμα ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους για την πρόκληση ατυχημάτων και πρέπει να επισκευαστεί. Μάλιστα, στην είσοδο του οικισμού του Κάστρου υπάρχει παλιά γέφυρα, της οποίας σήμερα το ένα πλευρικό έρεισμα έχει λάβει επικίνδυνη κλίση και υφίστανται φόβοι για τη στατικότητά της.
Επίσης, στην αναγκαιότητα παρεμβάσεων στον δρόμο συνηγορεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοντινό, αξιόπιστο εναλλακτικό οδικό δίκτυο επί της διαδρομής Κουτσόχερο-Κάστρο-Λουτρό που επεκτείνεται και μέχρι το Μαυροβούνι, καθώς ο εν λόγω επαρχιακός δρόμος ουσιαστικά ενώνει την Εθνική Οδό Λάρισας-Τρικάλων με την Εθνική Οδό Λάρισας-Καρδίτσας, διερχόμενος από τους προαναφερόμενους οικισμούς.
Πολίτες και επαγγελματίες που διέρχονται από αυτό τον δρόμο, ειδικά στο κομμάτι Κουτσόχερο- Κάστρο, επισημαίνουν την αυξημένη επικινδυνότητα λόγω του οδοστρώματος και ζητούν από καιρό την επιδιόρθωσή του, ώστε να αποφευχθούν πιθανά δυστυχήματα, χωρίς μέχρι σήμερα να εισακουστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο κομμάτι του επαρχιακού οδικού δικτύου Κουτσόχειρο-Κάστρο-Λουτρό του δήμου Λάρισας, προκειμένου να καταστεί ασφαλής δρόμος και να αποσοβηθούν οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για δυστυχήματα;

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ενσωμάτωση στη νομοθεσία για τις μεταθέσεις των αστυνομικών της αναπηρίας λόγω διαβήτη τύπου Ι

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Θέμα: Ενσωμάτωση στη νομοθεσία για τις μεταθέσεις των αστυνομικών της αναπηρίας λόγω διαβήτη τύπου Ι

Οι αστυνομικοί, των οποίων μέλη των οικογενειών πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, ζητούν την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις τους με διατάξεις που θα συμπεριλαμβάνουν την συγκεκριμένη ασθένεια, όπως άλλωστε συμβαίνει για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα.
Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω αστυνομικοί αναφέρουν ότι, στη νομοθεσία για τις μεταθέσεις στο Αστυνομικό Σώμα - Π.Δ. 100/2003, άρθρο 12, παρ. 8 όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει– οι υπηρετούντες στην ΕΛ.ΑΣ μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης και πέραν της κανονικής διαδικασίας εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και όσων έχουν μέλος της ίδιας οικογένειας με αναπηρία τουλάχιστον 67% ή με αναπηρία ΑΜΕΑ. Ωστόσο, η αναπηρία που προέρχεται από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και αντιστοιχεί σε ποσοστό αναπηρίας 50% δεν λαμβάνεται υπόψη.
Αντιθέτως, στη νομοθεσία που αφορά στις μεταθέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις (ν. 4609/2019, άρθρο 10), η ασθένεια του σακχαρώδη διαβήτη που επιφέρει ποσοστό αναπηρίας 50% υφίσταται ως κριτήριο μετάθεσης, ενώ στην εξειδίκευση των κοινωνικών κριτηρίων που ισχύουν για τις μεταθέσεις του προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα (άρθρο 5, παρ. 3, σημ. γ του Π.Δ. 11/2021) υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για τον διαβήτη τύπου Ι. Συνεπώς, οι αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα θεωρούν ότι υφίσταται θέμα άνισης μεταχείρισης και θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για βελτιώσεις του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε τα στελέχη της ΕΛΑΣ, που μέλος της οικογένειάς τους πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να ενσωματώσετε στη νομοθεσία που αφορά στις μεταθέσεις της ΕΛΑΣ, ευνοϊκές διατάξεις για όσους αστυνομικούς αντιμετωπίζουν στις οικογένειές τους πρόβλημα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, όπως συμβαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό;

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...