Menu
A+ A A-

Μάξιμος προς Χαρδαλιά: Να επανεξεταστεί το “απαγορευτικό” για το κυνήγι

Μ. Χαρακόπουλος Ν. Χαρδαλιάς φωτ. αρχείου

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ, ΚΙΚΙΛΙΑ, ΣΚΡΕΚΑ:

Να επανεξεταστεί το “απαγορευτικό” για το κυνήγι

«Το δεύτερο, σκληρότερο όπως αποδείχθηκε, κύμα της πανδημίας αντιμετωπίστηκε με υπευθυνότητα από την πλειονότητα των πολιτών, αλλά και εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού, εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που αποφασίστηκε να ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα. Ευελπιστούμε ότι με την ορθή στάση όλων μας και τη διενέργεια των εμβολίων, σύντομα θα αφήσουμε πίσω μας αυτή τη δοκιμασία. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι είναι εύλογο να επανεξεταστεί το αίτημα άρσης του “απαγορευτικού” για το κυνήγι, καθώς η θήρα δεν εγκυμονεί συνθήκες συγχρωτισμού. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, έχει συντελέσει ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών να επιτρέπουν το κυνήγι». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων κ. Βαγγέλη Μπαλατσό, μετά και την ενημέρωση που είχε για τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της ΕΕ, κατέθεσε Αναφορά στους συναρμόδιους υπουργούς, συνηγορώντας στο αίτημα που διατυπώνεται σε σχετική επιστολή, της οποίας υπήρξε αποδέκτης.
Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και οι 180.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί, κατανοούν απολύτως τις έκτακτες συνθήκες και το “δίκαιο της ανάγκης” που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού». Στη συνέχεια αφού παρατίθενται τα στοιχεία για σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης σε σχέση με την δυνατότητα θήρας εν μέσω της πανδημίας, επισημαίνεται ότι «στις παραπάνω χώρες οι αρμόδιοι φορείς έχουν κατανοήσει ότι το κυνήγι είναι μία υπαίθρια και μοναχική δραστηριότητα, χαμηλού κινδύνου ως προς τη διασπορά του κορωνοϊού».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «το κυνήγι είναι αποτελεσματικό “εργαλείο” για τη διαχείριση της άγριας πανίδας, και παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και υγείας (λύσσα, γρίπη των πτηνών, αφρικανική πανώλη των χοίρων). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμβολή της θήρας στον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην Ευρώπη, όπου οι κυνηγοί παρέχουν υπηρεσίες τόσο στο οικοσύστημα, όσο και στην κοινωνία».

Read more...

Μάξιμος: Θα υπάρξει, ναι ή όχι, μοριοδότηση των διακριθέντων σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες μαθητών Γ΄ Γυμνασίου για την είσοδο σε ΑΕΙ;

Μάξιμος Κεραμέως 07.10.20

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Θα υπάρξει, ναι ή όχι, μοριοδότηση διακριθέντων σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες μαθητών Γ΄ Γυμνασίου για την είσοδο σε ΑΕΙ;

«Προτίθεστε να προχωρήσετε στη μοριοδότηση για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και του Λυκείου που έχουν επιτύχει διακρίσεις στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα, σε Βαλκανικές και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, αναλόγως αυτής που απολαμβάνουν οι διακριθέντες σε αθλήματα;». Σαφή απάντηση στο ερώτημα που έθεσε πριν έναν χρόνο ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει αξιέπαινη προσπάθεια για την επικράτηση των αρχών της αξιοκρατίας και της αριστείας στο ταλαιπωρημένο από αποτυχημένους πειραματισμούς και παρωχημένες ιδεοληψίες εκπαιδευτικό μας σύστημα. Εύλογα, λοιπόν, οι πολίτες αναμένουν το υπουργείο Παιδείας να αξιολογεί και να υιοθετεί κάθε πρόταση που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Αποδέκτης δικαιολογημένων διαμαρτυριών, πριν από έναν χρόνο (11.01.20), με ερώτησή μου ζήτησα από το αρμόδιο υπουργείο να εξετάσει τη μοριοδότηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και των τάξεων του Λυκείου, που έχουν επιτύχει διακρίσεις στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα, σε Βαλκανικές και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, «αναλόγως αυτής που απολαμβάνουν οι διακριθέντες σε αθλήματα».
Η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου πραγματοποιήθηκε κατόπιν:
Α) Συνάντησης που είχε η ηγεσία του υπουργείου (03.09.19) με ομάδα γονέων των μαθητών που διακρίθηκαν σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες.
Β) Επιστολής ομάδας γονέων μαθητών που έχουν διακριθεί σε Βαλκανιάδες Μαθηματικών (30.10.19) προς την υπουργό Παιδείας, την τότε υφυπουργό και τη Γενική Γραμματέα.
Γ) Σχετικού υπομνήματος που κατατέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη από γονέα μαθητή από τη Λάρισα (13.11.19).
Στην ερώτησή μου επισήμανα ότι ενώ πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό μαθητών, εντούτοις το μήνυμα που δίδεται είναι σημαντικό. Στην έγγραφη απάντηση που έλαβα από την υπουργό Παιδείας (16.03.20) σημειώνεται ότι «το Υ.ΠΑΙ.Θ. λαμβάνει υπόψη και μελετά οποιαδήποτε πρόταση αφορά στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, για τον εξορθολογισμό αυτού».
Στις 04.09.20 υπήρξε και νέα επιστολή εκπροσώπου των γονέων, στην οποία διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν λάβει μια σαφή απάντηση και καταλήγουν σημειώνοντας ότι «δεν είναι δίκαιο για αυτούς τους μαθητές να εισπράττουν την αδιαφορία του Υπουργείου σας από τη στιγμή μάλιστα, που εσείς πριν από ένα χρόνο τους καλέσατε για να τους βραβεύσετε, θεωρώντας προφανώς ότι έχουν πετύχει, με τον δικό τους προσωπικό αγώνα και μόνο, κάτι ξεχωριστό ως μαθητές και τίμησαν την χώρα τους. Δεν θέλω να πιστέψω ότι όλα αυτά που λέει η πολιτική ηγεσία περί αριστείας εξαντλούνται σε μια τελετή βράβευσης και μια φωτογραφία σας με αυτούς τους μαθητές».
Τέλος, στις 07.10.20 σε συνάντησή μου με την υπουργό Παιδείας επανήλθα στο ζήτημα, ζητώντας την επανεξέταση του αιτήματος μοριοδότησης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου που διακρίθηκαν σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες.
Δυστυχώς, έκτοτε δεν υπάρχει η οποιαδήποτε πληροφόρηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος και για τον λόγο αυτό είμαι αναγκασμένος να επανέλθω, αντιλαμβανόμενος και την δικαιολογημένη αγωνία των ενδιαφερομένων γονιών και μαθητών».

Read more...

Μάξιμος: Ηθική υποχρέωση η ποσόστωση στις προσλήψεις πολυτέκνων και τριτέκνων!

 Μαξιμος Βουλη χέρια 2

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ:

Ηθική υποχρέωση η ποσόστωση στις προσλήψεις πολυτέκνων και τριτέκνων!

«Η έμπρακτη ενίσχυση των πολυτέκνων και τριτέκνων δεν συνιστά μόνο ηθική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά επιβεβλημένη πολιτική που υπαγορεύεται από την ένταση του δημογραφικού προβλήματος. Η αύξηση -σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για τους διορισμούς στο δημόσιο- στο 16% των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για πολύτεκνους και στο 12% για τρίτεκνους, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για απόφαση που αναγνωρίζει τις αυξημένες ανάγκες των πολυμελών οικογενειών αλλά και επιβραβεύει τον ηρωισμό όσων έχουν επιλέξει να πάνε κόντρα στο ρεύμα, αποκτώντας 3 ή περισσότερα παιδιά». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη σε σχετική του ερώτηση.
Ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, το Υπουργείο μας προωθεί μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, προκειμένου να βελτιωθεί το υφιστάμενο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94. Για τον σκοπό αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) – Αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα”. Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω νομοσχέδιο επιδιώκεται η αναδιαμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα με απώτερο στόχο την πλήρωση θέσεων προσωπικού με τους καταλληλότερους εκ των υποψηφίων που μετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π. ενισχύοντας περαιτέρω το πολύτιμο κεκτημένο της διαφάνειας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας των πλέον καταλλήλων για κάθε θέση υποψηφίων.
Στο προτεινόμενο άρθρο 13 του κατατεθέντος νομοσχεδίου προβλέπονται συγκεκριμένα ποσοστά κάλυψης στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων για ειδικές κατηγορίες υποψηφίων μεταξύ άλλων για πολυτέκνους και τρίτεκνους. Πιο συγκεκριμένα: α) ποσοστό 16% στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. κατά κλάδο και ειδικότητα καλύπτεται από πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων και β) ποσοστό 12% στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. κατά κλάδο και ειδικότητα καλύπτεται από γονείς με τρία τέκνα και τέκνα αυτών».

Read more...

Μάξιμος: Εμβολιασμός οδοντιάτρων για covid 19

Μαξιμος Προεδρειο 2020

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:

Εμβολιασμός οδοντιάτρων για covid 19

Την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των Οδοντιάτρων κατά του κορονοϊού, καθώς βρίσκονται ψηλά στη λίστα μεταξύ των υγειονομικών που κινδυνεύουν να νοσήσουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους υπογραμμίζει, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Στάθη Κουτσογιάννη, κατέθεσε Αναφορά στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την Αναφορά του συνηγορεί στο αίτημα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -όπως διατυπώνεται σε σχετική ανακοίνωσή της- στην οποία επισημαίνεται η υψηλή επικινδυνότητα του επαγγέλματος των Οδοντιάτρων στον covid 19. Συγκεκριμένα, η δημιουργία αερολυμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας και της εγγύτητας με το πρόσωπο των ασθενών, θέτει σε αυξημένο κίνδυνο την υγεία τους, παρά τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν. Το γεγονός αυτό είναι κρίσιμο και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Μάλιστα, η Ε.Ο.Ο. επικαλείται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), σύμφωνα με τον οποίο «οι οδοντίατροι που εργάζονται με πρωτόκολλο αυξημένης επαγρύπνησης βρίσκονται ψηλά στη λίστα των υγειονομικών που κινδυνεύουν να νοσήσουν από κορονοϊό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες, οι οδοντίατροι αναμένουν από την Πολιτεία να εξετάσει το αίτημά τους για τον εμβολιασμό τους κατά προτεραιότητα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους και να ενισχυθεί αποτελεσματικότερα η εργώδης προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία για τον περιορισμό της πανδημίας.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Βουλή: “Υιοθεσία” από Βορίδη του νομοσχεδίου για ΑΣΕΠ •Τι είπε για θητεία Βορίδη στο Αγροτικής Ανάπτυξης •Πως σχολίασε την αναφορά Πολάκη για την ψήφο ομογενών •Τι απάντησε για την επιλογή διοικητών νοσοκομείων

ΜΑΞΙΜΟΣ 1

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

“Υιοθεσία” από Βορίδη του νομοσχεδίου για ΑΣΕΠ

• Τι είπε για θητεία Βορίδη στο Αγροτικής Ανάπτυξης

• Πως σχολίασε την αναφορά Πολάκη για την ψήφο ομογενών

• Τι απάντησε για την επιλογή διοικητών νοσοκομείων

«Από τη στιγμή που δεν προκρίθηκε ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των βουλευτών και κανένα κόμμα δεν το έθεσε-για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι βουλευτές προηγούνται έναντι ευάλωτων συμπολιτών μας- η Βουλή λειτουργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τις γνωστές διαδικασίες που ακολουθούμε. Με δεδομένο ότι η πανδημία ήδη κρατάει μήνες και προβλέπεται ότι θα διαρκέσει και άλλους, δεν είναι δυνατόν να διακόψει ουσιαστικά τη λειτουργία της η Βουλή, το νομοθετικό της έργο, ούτε να γίνεται επιλογή ήσσονος σημασίας νομοθετικών πρωτοβουλιών». Τα παραπάνω τόνισε, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι «η Βουλή νομοθετεί υπολειτουργούσα», ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη β´ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)».
Αναφερόμενος στην αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών σημείωσε ότι «από την προηγούμενη συνεδρίασή μας που έγινε πριν τις γιορτές, είχαμε αλλαγές, ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Άλλος υπουργός εισηγήθηκε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή μας και με άλλον υπουργό θα προχωρήσουμε στην ψήφισή του. Είχαμε την αποχώρηση του πρώην, πια, υπουργού Εσωτερικών, του κ. Θεοδωρικάκου και την αναβάθμιση, όπως γράφτηκε, μετά το “αγροτικό” του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κ. Βορίδη. Aν και θα έλεγα ότι μια χώρα που φιλοδοξεί να είναι “το περιβόλι της Ευρώπης“ θα έπρεπε να έχει σε καλύτερη κατάταξη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, στην σειρά των Υπουργείων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταδεικνύοντας και τη σπουδαιότητα που δίνει στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας.
Οφείλω, επίσης να πω -και διατυπώνω προσωπική γνώμη- ότι ο νυν υπουργός, πια, Εσωτερικών, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη με τη θητεία του στο Υπουργείο των αγροτών, καθώς το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου του ήταν άγνωστο, ωστόσο όχι μόνο αντιμετώπισε με επάρκεια τα ζητήματα, αλλά έδωσε και λύσεις σε μία σειρά ζητημάτων στην κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας.[…]
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ομολογώ ότι δεν γνώριζα, αν και είμαι αρκετά χρόνια στην ολομέλεια και στα βουλευτικά καθήκοντα, ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία της “υιοθεσίας”. Όταν, λοιπόν, ανάμεσα στην εισήγηση και στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου μεσολαβεί ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αναδόμηση των χαρτοφυλακίων, υπάρχει αυτή η διαδικασία της υιοθέτησης. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης, που δεν εισηγήθηκε το νομοσχέδιο, μας έστειλε αυτό το έγγραφο της “υιοθεσίας”,το οποίο και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής επικρότησε την κατακλείδα του λόγου του κ. Χιονίδη, ότι δεν ήρθαμε να καταργήσουμε το νόμο Πεπονή, αλλά να χτίσουμε πάνω στον νόμο, λέγοντας ότι «θυμίζει τη βιβλική ρήση για τον μωσαϊκό νόμο “ουκ ήλθον καταλύσαι το νόμο, αλλά πληρώσαι αυτόν”». Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξένων Γλωσσών Palso για τις παρατηρήσεις τους στο σχέδιο νόμου.

ΜΑΞΙΜΟΣ 2

Ψήφος ομογενών
Με αφορμή την αναφορά του κ. Πολάκη για τον κ. Βορίδη ότι επελέγη ως υπουργός Εσωτερικών «για να ετοιμάσετε τις επόμενες εκλογές με τη φιλοδοξία ότι κινητοποιώντας τα εθνικιστικά ακροδεξιά δίκτυα της Ομογένειας θα μπορέσετε να πετύχετε μία διαφορά επιστολικών ψήφων που θα επιτρέψει είτε την οριακή σας νίκη είτε όχι, τη συντηρητική σας ήττα», ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «επειδή ζήσαμε όλοι τις αποκρουστικές εικόνες με την κατάληψη του Καπιτωλίου, που οφείλονται εν πολλοίς στις θεωρίες συνωμοσίας και στους αρνητές της επιστολικής ψήφου, θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν θα αμφισβητήσει τη βαρύτητα της ψήφου των ομογενών που ψηφίσαμε με μεγάλη πλειοψηφία σε αυτήν τη Βουλή».
Τέλος, όσον αφορά στην κριτική για την επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων υπενθύμισε ότι «οι ενστάσεις για τις διαδικασίες επιλογής των διοικητών νοσοκομείων δεν είναι καινούργιες -αν θυμάμαι καλά και νομίζω ότι δεν με απατά η μνήμη μου- είχε γίνει αρκετός θόρυβος και στην προηγούμενη διακυβέρνηση, με την επιλογή διοικητή νοσοκομείου, που ήταν ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ, μηχανουργείου».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Μ. Συρεγγέλα: Ποιος ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δημογραφικής πολιτικής;

ΜΑΞΙΜΟΣ 1

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ:

Ποιος ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δημογραφικής πολιτικής;

Στην αξία της δημιουργίας θέσης υφυπουργού για το δημογραφικό αναφέρεται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καλώντας την υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, κ. Μαρία Συρεγγέλα, να παρουσιάσει τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δημογραφικής πολιτικής.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, υπογραμμίζει ότι «η ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της φυγής πολλών νέων στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας, καθώς και η συνακόλουθη αύξηση του μέσου ηλικιακού όρου, δικαίως αποδίδουν στο δημογραφικό την πρώτη θέση μεταξύ των εθνικών προβλημάτων. Τα καταθλιπτικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τη διαρκή διεύρυνση του αριθμού των θανάτων σε σχέση με αυτή των γεννήσεων -το 2019 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι ήταν κατά 33.006 περισσότεροι από τις γεννήσεις- και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις προσεχείς δεκαετίες, δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση της σοβαρότητας του προβλήματος.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Βουλή των Ελλήνων συγκρότησε Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό, η οποία εργάστηκε εντατικά από τον Μάιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018. Αποτέλεσμα της ενδελεχούς αυτής εργασίας, στην οποία είχα την ευκαιρία να συμβάλω ενεργά σε κάθε της βήμα ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπήρξε το πολυσέλιδο πόρισμα που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από τα κόμματα του κοινοβουλίου –πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ. Στο πόρισμα, πέραν της αναλυτικής παρουσίασης του δημογραφικού ζητήματος σε όλες του τις εκφάνσεις, συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην αναστροφή των καθοδικών δεικτών του δημογραφικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της οικογένειας και των γεννήσεων. Για την επιτυχία του δύσκολου, αλλά απαραίτητου για την επιβίωση του έθνους, στόχου, στο πόρισμα τονιζόταν ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, που απαιτεί συντονισμό και συνεργασία για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων, και, προφανώς, μια συνεκτική, μη ευκαιριακή, δημογραφική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους και μέτρα». Ως εκ τούτου επιβάλλονταν η δημιουργία επιτελικής δομής «σε κεντρικό επίπεδο (Υφυπουργείο/ Γενική Γραμματεία/ Ειδική Γραμματεία) για την υλοποίηση της όποιας πολιτικής, για τον συντονισμό των δράσεων/μέτρων και -εν μέρει- και για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων» (σελ. 133).
Κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης έγινε το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση με την ίδρυση θέσεως υφυπουργού με αρμοδιότητα το δημογραφικό και την οικογένεια. Αναμφίβολα, η επιτυχία της αποστολής του συγκεκριμένου υφυπουργείου είναι κολοσσιαίας σημασίας καθώς άπτεται ενός ζητήματος που σχετίζεται με το ίδιο το μέλλον της χώρας».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υφυπουργό:
1. Ποιοι είναι οι άμεσοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του υφυπουργείου που έχει την αρμοδιότητα για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια;
2. Υφίσταται επεξεργασμένο σχέδιο για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων που στοχεύουν στην αντιστροφή της καθοδικής πορείας των δημογραφικών δεικτών και στην αύξηση των γεννήσεων;
3. Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε τις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό;
4. Σκοπεύετε να συντονίσετε την προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού σε συνεργασία με άλλα υπουργεία;
5. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

 Το Πόρισμα της Βουλής για το Δημογραφικό

Read more...

Υπ. Πολιτισμού σε Μάξιμο: Έρχονται στη Λάρισα οι τοιχογραφίες του Παντόλφη - Μάξιμος: Ο επαναπατρισμός των τοιχογραφιών κάνει πιο πλούσια τη Λάρισα!

Μάξιμος Μενδώνη 1 1

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2021

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Έρχονται στη Λάρισα οι τοιχογραφίες του Παντόλφη

Μάξιμος: Ο επαναπατρισμός των τοιχογραφιών κάνει πιο πλούσια τη Λάρισα!

«Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν ήδη εκκινήσει την διαδικασία για τη μεταφορά τους στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συντήρησής τους θα γίνει η παράδοσή τους στον Δήμο Λάρισας […] προκειμένου να αποδοθούν στο κοινό τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφη, μαρτυρίες μίας εποχής της πόλης της Λάρισας». Την ευχάριστη είδηση δίνει στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στην έγγραφη απάντησή της σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν στις 29.12.2020.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε δήλωσή του εκφράζει «ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαριστίες για τα άμεσα αντανακλαστικά της υπουργού Πολιτισμού για την μεταφορά εντός των επόμενων ημερών των τοιχογραφιών του “Θεόφιλου της Λάρισας”. Η πολιτική έχει νόημα όταν αποτυπώνεται σε πράξεις με απτό αποτέλεσμα. Ο επαναπατρισμός των τοιχογραφιών Παντόλφη κάνει πιο πλούσια τη Λάρισα στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού. Η σκυτάλη πια περνά στον Δήμο και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, με τον οποίο ήδη είχαμε επικοινωνία. Δεν θα φτάναμε, όμως, εδώ αν ο “ληξίαρχος της πόλης” Νίκος Παπαθεοδώρου, δεν υπενθύμιζε την “ιστορική εκκρεμότητα” που ανάγεται στο μακρινό 1978. Θα είμαι δίπλα στον Δήμο και τους ανθρώπους του πολιτισμού για όλα αυτά που δικαιούμαστε για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στον τόπο μας».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του παραθέτοντας στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ιστοριοδίφης κ. Νίκος Παπαθεοδώρου σε δύο σχετικά του άρθρα (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα 19.08.2015 και Μία εικόνα, χίλιες λέξεις… 10.09.2020) είχε ζητήσει την επιστροφή στη Λάρισα από τον Βόλο, όπου μεταφέρθηκαν προ ετών για συντήρηση, των αποτοιχισμένων, από τα παλιά ψαράδικα της πόλης, τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφη.
Στην απάντησή της η υπουργός Πολιτισμού σημειώνει ότι «το 1978 αποτοιχίστηκαν με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού (τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών) από τη Δημοτική Αγορά Λάρισας οκτώ (8) τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Παντόλφη, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2640/7164/04.02.1980 (ΦΕΚ 275/Β/20.03.1980), ‘‘γιατί αποτελούν αξιόλογα δείγματα της λαϊκής ζωγραφικής στις αρχές του 20ού αιώνα και είναι οι μοναδικές σωζόμενες τοιχογραφίες του λαϊκού αυτού καλλιτέχνη’’.
Ο Δήμος Λάρισας στις 14.09.1990 εξέφρασε αδυναμία συντήρησης των τοιχογραφιών και πρότεινε να αναλάβει το έργο αυτό η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Εν συνεχεία, εγκρίθηκε η μεταφορά των τοιχογραφιών η μεταφορά τους και η συντήρησή τους στο εργαστήριο της ανωτέρω Υπηρεσίας (αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Β/3723/4129/18.01.1991 έγγραφο).
Προκειμένου να ολοκληρωθεί η συντήρηση των εν λόγω έργων έδωσα οδηγία και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν ήδη εκκινήσει την διαδικασία για τη μεταφορά τους στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συντήρησής τους θα γίνει η παράδοσή τους στον Δήμο Λάρισας, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 3028/20021. Επιπλέον, το ΥΠΠΟΑ θα συνδράμει τον Δήμο στο έργο της έκθεσής τους, σε χώρο αρμοδιότητας του, προκειμένου να αποδοθούν στο κοινό τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφη, μαρτυρίες μίας εποχής της πόλης της Λάρισας».

Μάξιμος Μενδώνη 2

Φωτ. Η υπουργός Πολιτισμού συνομιλώντας με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, παρουσία της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλας Σδρόλια, σε παλαιότερη επίσκεψή της στο αρχαίο θέατρο.

Φωτ. 2. Τηλεδιάσκεψη του Μάξιμου Χαρακόπουλου με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Απειλή για την ελευθερία έκφρασης η θρησκευτική μισαλλοδοξία!

Μαξιμος ΔΣΟ 2 2

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΣΟ:

Απειλή για την ελευθερία έκφρασης η θρησκευτική μισαλλοδοξία!

Στην αναχαίτιση της πανδημίας του covid-19 και στην εξάλειψη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, με αφορμή τις προκλήσεις της χρονιάς που έφυγε, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο μήνυμά του στο Ημερολόγιο της ΔΣΟ για το 2021. Στο ιδιαίτερα καλαίσθητο Ημεροδρόμιο, που είναι αφιερωμένο στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη (11ος αιώνας), η οποία αυθαιρέτως το 2020 μετετράπη σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως άλλωστε και η Αγία Σοφία, σύμβολο της οικουμενικής Ορθοδοξίας, φιλοξενούνται φωτογραφίες του απαράμιλλου βυζαντινού μνημείου με τα μοναδικά ψηφιδωτά.
Στο μήνυμα που αναγράφεται σε τέσσερεις γλώσσες -ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά- και υπογράφεται και από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, αφού γίνεται ειδική αναφορά στην πανδημία και στις ελπίδες για το ξεπέρασμά της, επισημαίνεται ότι «ένα ανησυχητικό φαινόμενο που μας υπενθύμισε η χρονιά που φεύγει είναι η απειλή για την ελευθερία έκφρασης και δράσης των πολιτών από την έξαρση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα πρόσφατα γεγονότα σε Παρίσι, Νίκαια και Βιέννη είναι απολύτως καταδικαστέα. Ως ΔΣΟ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ένταση για την εξάλειψη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και ομολογιών.
Με αφορμή την έλευση του νέου έτους η ΔΣΟ παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα Ετήσιο Ημερολόγιο, που φιλοδοξούμε να εκδίδεται κάθε χρόνο. Ο κοσμικός-πολιτικός χαρακτήρας του ανά χείρας ημερολογίου του 2021 συμπληρώνεται με τις κυριότερες χριστιανικές εορτές κάθε ημέρας της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας των πρώτων 10 αιώνων, αλλά και τις εορτές του Ορθόδοξου εορτολογίου μέχρι τις ημέρες μας. Είναι προφανές πως μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι απλή, μια και η κάθε ημέρα του έτους πλημμυρίζει από μνήμες και γιορτές μεγάλων Πατέρων, Διδασκάλων, Ομολογητών, Μαρτύρων και Οσίων, “των απ’ αιώνος σοι ευαρεστησάντων”. Η επιλογή έγινε με τρόπο ώστε, εκτός των άλλων, δια της ανάδειξης της μνήμης των, να αναδεικνύονται και οι αξίες και η θεολογία των Ορθοδόξων χριστιανών, όπως και το οικουμενικό πρόσωπο του Ορθοδόξου εορτολογίου. Καλή χρονιά με υγεία και ειρήνη!».
Το εορτολόγιο του ημερολογίου είναι βασισμένο στο συναξάριο του μοναχού Μακαρίου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, ενώ στο τέλος υπάρχει παράρτημα με τον εορτασμό των δεσποτικών και θεομητορικών εορτών σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, που ακολουθείται από μέρος των ορθόδοξων εκκλησιών.

Ημερολόγιο ΔΣΟ 1

Ημερολόγιο ΔΣΟ 2

Ημερολόγιο ΔΣΟ 3

Ημερολόγιο ΔΣΟ 4

Ημερολόγιο ΔΣΟ 5

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για εορτή Θεοφανείων: Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την “τρίαινα” της κρίσης!

Μάξιμος ματια

Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2021

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ:

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την “τρίαινα” της κρίσης!

• Η ζωή θα βγει για μια ακόμη φορά νικήτρια!

«Στις παρούσες δύσκολες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, η εορτή των Θεοφανείων αποκτά μια διαφορετική διάσταση. Ακόμη κι αν ο εορτασμός γίνεται, λόγω της πανδημίας του COVID-19, υπό αυστηρότατους περιορισμούς, η ημέρα αυτή δεν παύει να αποτελεί αστείρευτη πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας. Το Φως είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει του σκότους και η ζωή θα βγει για μια ακόμη φορά νικήτρια από τον αγώνα ενάντια στην ασθένεια». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «για τον λαό μας, που έχει σφυρηλατήσει μια αδιάλυτη σχέση της Ορθοδοξίας και της εθνικής του ταυτότητας -παρά τις ποικίλες επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς από διαφόρους- η εορτή των Φώτων του ενισχύει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης ότι θα ξεπεράσει τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως. Η Ελλάδα μπορεί επιτυχώς να αντιμετωπίσει την “τρίαινα” της κρίσης:
α) την υγειονομική, με την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων και την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας,
β) την οικονομική, με ένα πρόγραμμα στήριξης των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας και των αδύναμων συμπολιτών μας, και
γ) την εθνική, με την ενεργό διπλωματία και την αναβάθμιση των αμυντικών εξοπλισμών.
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία, πίστη και αισιοδοξία!».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης: Έκτακτη ενίσχυση στους σταφυλοπαραγωγούς λόγω COVID-19

Μάξιμος Έδρα 6

Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Έκτακτη ενίσχυση στους σταφυλοπαραγωγούς λόγω COVID-19

Να εξετάσει τη δυνατότητα έκτακτης ενίσχυσης των σταφυλοπαραγωγών, των οποίων η παραγωγή και η διάθεση των προϊόντων επλήγη λόγω της πανδημίας του COVID-19, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας και η διατήρηση της βιωσιμότητας των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά που κατέθεσε στη βουλή συνηγορεί στο αίτημα στήριξης που διατυπώνουν με σχετική επιστολή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας και ο ΣΠΕΚΟ Βροντούς, την οποία υπογράφουν αντιστοίχως οι πρόεδροι κ.κ. Δημήτρης Κοκκινούλης και Γεώργιος Νάτσιος. Στην επιστολή που επισυνάπτεται στην Αναφορά περιγράφονται τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ενσκύψει για τον αμπελουργικό κλάδο από την πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα προβλήματα που προέκυψαν από τις απαγορεύσεις λειτουργίας καταστημάτων και λαϊκών αγορών και η έλλειψη διαθέσιμων εξειδικευμένων εποχιακών εργατών, που είχε ως επακόλουθο την αύξηση του κόστους, αλλά και την καθυστέρηση, ακόμη και την απώλεια μέρους της συγκομιδής. Όλα τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για τους σταφυλοπαραγωγούς που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητάς τους. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία, η οποία καθ’ όλη αυτή την δυσχερή περίοδο στέκεται αρωγός στις διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, οφείλει να συνδράμει με μια έκτακτη ενίσχυση και τους σταφυλοπαραγωγούς.

Read more...