Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος για ν/σ άρσης απορρήτου επικοινωνιών: Χρυσή τομή προστασίας εθνικής ασφάλειας και δικαιωμάτων των πολιτών

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 2

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ Ν/Σ ΑΡΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ:

Χρυσή τομή προστασίας εθνικής ασφάλειας και δικαιωμάτων των πολιτών

«Δεν χρειάζεται νομίζω να τονίσω την σπουδαιότητα του θέματος που αποτελεί αντικείμενο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Όχι μόνον υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων. Αλλά και διότι από τη φύση του το υπό συζήτηση ζήτημα είναι υψίστης εθνικής σημασίας, που άπτεται ταυτοχρόνως του τομέα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας αλλά και της λειτουργίας μιας σύγχρονης αστικής δημοκρατίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην εισηγητική του παρέμβαση ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην επί της αρχής συζήτηση στην επιτροπή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «για τον λόγο αυτό, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως η προσέγγιση του θέματος πρέπει να γίνεται κατά τρόπο υπεύθυνο. Τούτο, βεβαίως, δεν συνεπάγεται τον περιορισμό της διατύπωσης των απόψεων και των θέσεων, που στοχεύουν στην ορθότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τόσο ευαίσθητων και σημαντικών διαδικασιών. Αντιθέτως, οι συνεδριάσεις προσφέρονται για τη γόνιμη σύνθεση προτάσεων, που θα συμβάλουν στην απαραίτητη προσαρμογή στις απαιτήσεις της εποχής.
Διότι, όπως όλοι μας διαπιστώνουμε, οι εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, και ιδιαίτερα στις τεχνολογίες των επικοινωνιών τρέχουν με ταχύτητα φωτός. Συνεχώς, εμφανίζονται νέες εφαρμογές, νέοι τρόποι επικοινωνίας και επαφών. Κι αν αυτό μπορεί να κάνει τη ζωή δισεκατομμυρίων πολιτών πιο εύκολη, αν εκμηδενίζει σύνορα και αποστάσεις, αν ανοίγει νέους δρόμους για την επιστήμη, την οικονομία, την ψυχαγωγία, ταυτόχρονα, όμως, όπως και σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, δεν λείπουν οι αρνητικές πλευρές.
Κι αυτές μπορεί να αφορούν την πάσης φύσεως εγκληματική δραστηριότητα, η οποία λειτουργεί πια με όρους παγκοσμιοποίησης. Αναφέρω για παράδειγμα το ναρκεμπόριο, την εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο όπλων. Μπορεί επίσης, να αποτελέσουν το μέσο μιας σοβαρής απειλής για το κράτος, τις υποδομές του, ακόμη και το πολίτευμα. Από κέντρα που βρίσκονται εντός ή και εκτός της χώρας και επιδίδονται σε επιχειρήσεις κυβερνοεπιθέσεων. Μιλούμε δηλαδή για σοβαρές απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας. Κι γι αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, που διαπιστώνουμε συνεχώς και παντού, ιδίως στις παρούσες συνθήκες διεθνούς ρευστότητας και αυξανόμενων προκλήσεων, οφείλουμε να έχουμε τα ενδεδειγμένα εργαλεία για να τους αποκρούσουμε».

Διεθνής πρακτική
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως επικαιρότητας είναι επιβεβλημένη η νομοθετική επικαιροποίηση του όλου πλαισίου του απορρήτου των επικοινωνιών. Αφετέρου, βεβαίως, τα τεχνολογικά μέσα δεν νοείται να λειτουργούν κατά τρόπο που να παραβιάζουν τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτά είναι αναφαίρετα και συνταγματικά κατοχυρωμένα. Κι αυτήν την αρχή, που είναι θεμελιώδης για την ορθή λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, οφείλουμε να την διαφυλάξουμε και να την ενισχύσουμε. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται εντός ενός άναρχου τοπίου, όπου δεν θα είναι διακριτά τα όρια δράσης, ακόμη και για τους φορείς που είναι αρμόδιοι από τον νόμο και τις διατάξεις να τις χρησιμοποιούν. Πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται πάντοτε και παντού ότι η ιδιωτικότητά του είναι κατοχυρωμένη, ότι τα δικαιώματά του είναι εξασφαλισμένα, ότι η ζωή του δεν αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης από τον οποιοδήποτε, που μπορεί και το κάνει διότι απλώς έχει τα μέσα γι’ αυτό.
Προφανώς, το ζήτημα αυτό και οι συνεπαγόμενοι προβληματισμοί που προκαλεί δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα. Αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης και ανάλογων νομοθετικών ρυθμίσεων σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο. Οπότε υπάρχει ήδη μια διεθνής πρακτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Το ζητούμενο είναι η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως επιτάσσουν το σύνταγμα και οι νόμοι».

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 1

Μπορείτε να δείτε την εισαγωγική παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/x2lNuIsAVUM

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για απάντηση υπουργού Υγείας: Εξετάζεται η αναπροσαρμογή αποζημίωσης για τη μετακίνηση των αιμοκαθαρόμενων

ΜΑΞΙΜΟΣ 1

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ:

Εξετάζεται η αναπροσαρμογή αποζημίωσης για τη μετακίνηση των αιμοκαθαρόμενων

«Το αίτημα των νεφροπαθών για αύξηση της αποζημίωσης που δίνεται για τις αναγκαστικές μετακινήσεις προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης είναι απολύτως δίκαιο, και για τούτο επιβεβλημένο να υλοποιηθεί από την πολιτεία. Ιδιαιτέρως για τους νεφροπαθείς του νομού Λαρίσης που λαμβάνουν χαμηλότερη αποζημίωση σε σχέση με αντίστοιχους σε μέγεθος νομούς της χώρας η αύξηση αυτή είναι ακόμη πιο επείγουσα σε καιρούς που έχει αυξηθεί το κόστος των καυσίμων και τα κόμιστρα των ταξί. Θεωρώ, ως εκ τούτου, ικανοποιητικό το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός εξετάζει το ζήτημα και ελπίζω ότι λίαν συντόμως θα υπάρξει θετική εξέλιξη προς ανακούφιση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα υγείας». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, σε σχετική κοινοβουλευτική του παρέμβαση.
Συγκεκριμένα ο Θεσσαλός πολιτικός από τις 18 Οκτωβρίου τ.έ. κατέθεσε Αναφορά προς τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, επισυνάπτοντας σχετική επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας «Αγ. Αχίλλειος». Με την Αναφορά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητούσε την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των μετακινήσεων των νεφροπαθών από και προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης, α) λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόμιστρο των ταξί που προκάλεσε η αύξηση των τιμών του πετρελαίου κίνησης και β) ειδικά για τον δήμο Λάρισας, που παρά το εκτεταμένο μέγεθός του, η αποζημίωση είναι χαμηλότερη από αυτή που δίνεται για τους νεφροπαθείς ανάλογου μεγέθους πόλεων όπως η Πάτρα ή το Ηράκλειο.
Απαντώντας στον κυβερνητικό βουλευτή ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «σχετικά με αίτημα για αύξηση της αποζημίωσης των μετακινήσεων των νεφροπαθών για τις αιμοκαθάρσεις, σας πληροφορούμε τα εξής: Το αίτημα των αιμοκαθαρόμενων είναι υπό επεξεργασία. Ο ΕΟΠΥΥ εξετάζει το ζήτημα της αναπροσαρμογής της αποζημίωσης για τη μετακίνηση των αιμοκαθαρόμενων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Επισημαίνεται δε, ότι απαιτείται τροποποίηση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Αρχηγό Πυροσβεστικής: Προσλήψεις 3.600 πυροσβεστών και καινούργια πυροσβεστικά οχήματα

MAXIMOS 1

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2022

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:

Προσλήψεις 3.600 πυροσβεστών και καινούργια πυροσβεστικά οχήματα

Έως το τέλος του χρόνου θα παραδοθούν στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Θεσσαλίας 8 καινούργια τετράτονα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ το νέο έτος οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Θεσσαλίας θα ενισχυθούν με 4 ντακότες των 500 λίτρων μέσω ΕΣΠΑ. Επιπλέον, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με οχήματα μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ και δυνατότητα αναβάθμισης των πυροσβεστικών δομών της Λάρισας με τις προσλήψεις για την κάλυψη 3.600 κενών οργανικών θέσεων. Θετικές ειδήσεις αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού, τις αναβαθμίσεις των τοπικών υπηρεσιών και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Θεσσαλίας προέκυψαν από τη συνάντηση του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την ενημέρωση που είχε από εκπροσώπους της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας μετέβη στην έδρα του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής και ενεχείρισε στον αρχηγό σχετικό υπόμνημα που του είχε επιδώσει ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Τάψας.
Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι απαιτείται:
• Αύξηση των οργανικών θέσεων πυρονόμων, αρχιπυροσβεστών και πυροσβεστών για τον νομό Λάρισας, ώστε να καταστεί δυνατή η έλευση νέου, απαραίτητου προσωπικού.
• Άμεση ενίσχυση με προσωπικό σε όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού Λάρισας με μεταθέσεις και νέες προσλήψεις με εποχικούς πυροσβέστες.
• Αναβάθμιση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, δηλαδή του 1ου Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμό Α΄ τάξεως, του 2ου και 3ου Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμούς Β΄ τάξεως, της Π.Υ. Ελασσόνας σε Γ΄ τάξεως, των κλιμακίων Αγιάς, Φαρσάλων και Πυργετού σε υπηρεσίες Δ΄ τάξεως.
• Δημιουργία πυροσβεστικού κλιμάκιου στον Δήμο Τυρνάβου.
• Εξεύρεση οριστικών λύσεων στα προβλήματα των εγκαταστάσεων για τα πυροσβεστικά κλιμάκια Αγιάς και Φαρσάλων.
• Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου των οχημάτων.
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ενημέρωσε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο ότι στη μελέτη του αρχηγείου προβλέπεται αναβάθμιση των πυροσβεστικών υπηρεσιών στον νομό της Λάρισας, προϋπόθεση, όμως γι’ αυτό είναι οι προσλήψεις. Επ’ αυτών έκανε γνωστό ότι επίκεινται 3.600 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε βάθος επταετίας. Μάλιστα, η σχετική προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα, ώστε οι πρώτες προσλήψεις να πραγματοποιηθούν πριν την νέα αντιπυρική περίοδο του 2023.
Ο κυβερνητικός βουλευτής ευχαρίστησε θερμά τον αρχηγό του Σώματος για την εποικοδομητική συνεργασία και τον συνεχάρη για το έργο που επιτελούν με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση οι άνδρες και οι γυναίκες της πυροσβεστικής, κάτι που αναγνωρίζεται από την πολιτεία και την ελληνική κοινωνία.

MAXIMOS 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Το δίλημμα των εκλογών είναι σταθερότητα ή πολιτικές “τερατογενέσεις”

MAX 1 3

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ASTRA TV:

Το δίλημμα των εκλογών είναι σταθερότητα ή πολιτικές «τερατογενέσεις»

«Το 2023, εκ των πραγμάτων είναι προεκλογική χρονιά, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού λήγει η θητεία της κυβέρνησης. Εάν οι εκλογές γίνουν έναν - δυο μήνες νωρίτερα δεν θεωρούνται πρόωρες. Σενάριο Φεβρουαρίου, δε νομίζω πως υφίσταται, διότι θα πρέπει να επικυρωθούν τα αποτελέσματα της απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ και να προχωρήσουμε στην κατανομή των εδρών, με βάση το νέο νόμιμο πληθυσμό. Άρα, νομίζω η όποια συζήτηση περί προσφυγής στις κάλπες είναι από τον Μάρτιο και μετά». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ASTRA TV και στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα» με τη δημοσιογράφο κ. Βάσω Σαμακοβλή.

Ορθός ο στόχος της αυτοδυναμίας
Ο Θεσσαλός πολιτικός, αναφερόμενος στο «ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι πρωτόγνωρο στα μεταπολιτευτικά χρόνια, καθώς η κυβέρνηση μπαίνει στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης και δεν έχει δημοσκοπική φθορά τέτοια που να είναι σε δεύτερη θέση» υποστήριξε ότι αυτό «επιβεβαιώνει ότι πολιτευτήκαμε και πολιτευόμαστε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, που αναγνωρίζεται και από τους πολίτες. Υπ’ αυτήν την έννοια, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι θεμιτός και ορθώς τίθεται από τον πρωθυπουργό, γιατί έχουμε μπροστά μας μια πρώτη εκλογική αναμέτρηση με συνθήκες απλής αναλογικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι θα έβαζε μια ‘‘πεπονόφλουδα’’ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Γι’ αυτό προσερχόμαστε στην πρώτη εκλογή σαν να είναι η τελευταία εκλογή από την οποία θα προκύψει κυβέρνηση, γιατί θα είναι ένα ισχυρό προβάδισμα που θα δώσει η πρώτη εκλογή έναντι της τελικής κρίσης. Ο στόχος της αυτοδυναμίας πιστεύω ότι μπορεί να είναι εφικτός, αρκεί να ανασκουμπωθούμε όλοι και νομίζω ότι τα διλήμματα θα τεθούνε ξεκάθαρα στους πολίτες, εάν θέλουνε πολιτική σταθερότητα ή τερατογενέσεις πολιτικές, εάν θέλουμε πειραματισμούς, τους οποίους δοκιμάσαμε το 2015».

Περισσότερα μέτρα στήριξης σε αγρότες και κτηνοτρόφους
Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά στην Νίκαια, όπου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης για την νέα ΚΑΠ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κάλεσε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παραβρεθούν, για να θέσουν και τα ερωτήματά τους για να υπάρξουν και απαντήσεις από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Όπως είπε «αναμένουμε τον υπουργό με ενδιαφέρον. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα αυτή που πραγματοποιείται στη Νίκαια, στην έδρα του δικού μας Δήμου, του Δήμου Κιλελέρ – είμαι δημότης Κιλελέρ και εγώ. Το πλαίσιο της ημερίδας αφορά την νέα ΚΑΠ, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά αναμφίβολα, θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο και στους κτηνοτρόφους. Πράγματι, είναι μια δύσκολη χρονιά. Ιδιαίτερα λόγω των εξωγενών κρίσεων, έχουμε μια εκτίναξη του κόστους παραγωγής, του ενεργειακού κόστους και των αγροτικών εφοδίων των ζωοτροφών. Όλα αυτά επηρεάζουν αναμφίβολα το τελικό εισόδημα των αγροτών μας, ενώ ταυτόχρονα, λόγω του πολέμου και άλλων ζητημάτων, έχουμε προβλήματα, επίσης, στη διακίνηση κυρίως των φρούτων, όπου παρατηρείται κατάρρευση των τιμών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επ’ αυτών όλων, η κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει συνεχώς μέτρα ενίσχυσης, στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων,. Ανακοίνωσε μέτρα για τους κτηνοτρόφους μας, 89 εκατομμύρια ευρώ για αγορά ζωοτροφών, μέτρα για τους αγρότες, όσον αφορά στα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα, μείωσε φορολογικούς συντελεστές, είναι γνωστά όλα αυτά. Στην παρούσα συγκυρία, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα επιπλέον στήριξης».

Χρειάζονται νέα προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπενθύμισε τις διαρκείς παρεμβάσεις του για την επίλυση προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων. Όπως είπε «είχα την ευκαιρία να συναντήσω κατ’ επανάληψη τον υπουργό, με ομάδες παραγωγών, μηλοπαραγωγών, ντοματοπαραγωγών, μια σειρά από αγρότες και κτηνοτρόφους, που έχουν ζητήματα που αφορούν τα δικά τους προϊόντα. Έχουμε λάβει δεσμεύσεις και για αποζημιώσεις, εκεί που πραγματικά υπήρχαν ζητήματα από τον ΕΛΓΑ, είτε από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, τα λεγόμενα ΠΣΕΑ, αλλά επίσης και μέσω των ήσσονος σημασίας ενισχύσεων, τα γνωστά “de minimis”, ιδιαίτερα για τους μηλοπαραγωγούς. Τα κάστανα έχουν, επίσης, ένα μεγάλο πρόβλημα φέτος σε σχέση με τον μύκητα που έχει προκύψει –ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ακόμα δεν έχει βρεθεί η θεραπεία. Στα μήλα υπάρχει πάρα πολύ έντονο πρόβλημα. Στα αχλάδια τα “κρυστάλλια”, που δεν έχουν επίσης απορροφηθεί με τις τιμές που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.
Μένει όμως να δούμε και διαρθρωτικά πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. Δεν αρκούν μόνο οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που δίνονται. Θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και στο τι ζητάει η αγορά. Το τι καλλιεργούσε ο πατέρας μας, ή ο παππούς μας, σήμερα μπορεί να μη πουλάει. Άρα δεν έχει σημασία το τι ξέρω να καλλιεργώ, αν δεν απορροφάται από την αγορά. Θα πρέπει η πολιτεία, η οποία έχει μια μεγάλη ευθύνη, να στηρίξει με γενναία προγράμματα την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Θα πρέπει να ξανακάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για εργαλεία στήριξης των παραγωγών, πιο ουσιαστικής στήριξης, προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση καλλιεργειών με ποικιλίες που έχουν καλύτερες αντοχές στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουμε, να αντέχουν δηλαδή περισσότερο σε παγετούς. Φρούτα τα οποία είτε είναι πιο όψιμα, είτε είναι πιο πρώιμα, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα και ευχέρεια και στη βιομηχανία να τα απορροφά και, βεβαίως, ποικιλίες οι οποίες είναι πιο εμπορικές, που ζητούνται περισσότερο στις αγορές από τους καταναλωτές. Είναι σε εξέλιξη κάποια προγράμματα, τα οποία πληροφορούμαι ότι δεν έχουν απορροφητικότητα, γιατί προφανώς δεν είναι σχεδιασμένα σωστά. Θα πρέπει να γίνουνε εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου τα κονδύλια αυτά από την ΕΕ να απορροφηθούν και να πιάσουνε τόπο».

MAX 2 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/AchImD-O-UE

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος με Μ.Βορίδη: Έρχεται εκσυγχρονισμός Δημοτικής Αστυνομίας και μετατάξεις από Καταστήματα Κράτησης

MAJIMOS VORIDIS

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ:

Έρχεται εκσυγχρονισμός Δημοτικής Αστυνομίας και μετατάξεις από Καταστήματα Κράτησης

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη είχε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Κατά τη συνάντηση, ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε στον υπουργό και το ζήτημα των μεταταχθέντων -στα χρόνια των μνημονίων- εργαζομένων στα Καταστήματα Κράτησης, που ζητούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και αυτοί στην κινητικότητα των απασχολούμενων του δημόσιου τομέα.
Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, όπως ειπώθηκε, προβάλλει ως ανάγκη των καιρών, καθώς έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή της σύστασης της. Ως εκ τούτου, για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της απαιτείται εκσυγχρονισμός και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις, με απαλείψεις παρωχημένων διατάξεων και τροποποιήσεις ή προσθήκες άλλων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπονται τρεις κατηγορίες αρμοδιοτήτων. Στην πρώτη κατηγορία είναι, μεταξύ άλλων, αυτές που αφορούν στον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις. Στη δεύτερη η τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, τα ζώα συντροφιάς και το υπαίθριο εμπόριο. Η τρίτη αφορά στον έλεγχο νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων και κινηματογράφων, όπως επίσης στη μουσική στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, κ.ά.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον αρμόδιο υπουργό για την ενημέρωση και με την ευκαιρία της συνάντησης ανέφερε και το θέμα των υπαλλήλων ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, οι οποίοι μετατάχθηκαν βάσει του Νόμου 4093/12, που τους έθεσε σε διαθεσιμότητα, σε Καταστήματα Κράτησης. Αυτή η κατηγορία υπαλλήλων συνεχίζει να εξαιρείται από τη δυνατότητα της κινητικότητας, παρά το γεγονός ότι για άλλους -όπως το προσωπικό που προερχόταν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή την Δημοτική Αστυνομία- έχει αρθεί η εξαίρεση. Ο Θεσσαλός πολιτικός ζήτησε από τον κ. Βορίδη να εξετάσει το ζήτημα, παραδίδοντάς του και σχετικό υπόμνημα, ώστε οι υπάλληλοι αυτοί ή να επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν πριν μεταταχθούν ή να συμμετάσχουν στην κινητικότητα. Ο υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε θετικά την πρόταση και δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο υπάγονται τα Καταστήματα Κράτησης.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Σιμωνόπετρα: Η Ευρώπη αποχρωματίζεται θρησκευτικά και απομακρύνεται από τις χριστιανικές αξίες • Συνάντηση με π. Βασίλειο Γοντικάκη στην Ι.Μ. Ιβήρων • Επίσκεψη σε Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Ιβήρων, Δοχειαρίου και Σκήτη Τιμίου Προδρόμου

ΜΑΧ 1 1

Καρυές, 28 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ:

Η Ευρώπη αποχρωματίζεται θρησκευτικά και απομακρύνεται από τις χριστιανικές αξίες

• Συνάντηση με τον γέροντα Βασίλειο Γοντικάκη στην Ι.Μ. Ιβήρων

• Επίσκεψη στις Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Ιβήρων, Δοχειαρίου και τη Σκήτη Προφήτη Ηλία

Με σημαντικές μορφές του αγιορείτικου μοναχισμού, όπως ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος και η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών που πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Κατά την παραμονή της στην Αθωνική Πολιτεία η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συναντήσεις με τους Ηγουμένους της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας γέροντα Ελισαίο και της Ι.Μ. Δοχειαρίου γέροντα Αμφιλόχιο, καθώς επίσης και με τον Δικαίο της Ι. Σκήτης Τιμίου Προδρόμου γέροντα Φιλήμωνα, ενώ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά από προτροπή του καθηγουμένου της Σιμωνόπετρας, απευθύνθηκε στην αδελφότητα της μονής κατά την μοναστηριακή τράπεζα που ακολούθησε την αγρυπνία.

Το Άγιο Όρος οικουμενική πολιτεία
«Είναι ακόμη πιο επίκαιρη η επίσκεψη και το προσκύνημα μας αυτές τις μέρες που ο πόλεμος, δυστυχώς, βρίσκεται σε εξέλιξη, για να αντλήσουμε δύναμη από το Όρος, από το Περιβόλι της Παναγίας. Γιατί το Αγιώνυμο Όρος τι είναι; Είναι μία υπερεθνική οικουμενική πολιτεία, μία μαρτυρία ορθοδοξίας σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα παράδειγμα ενότητας στο ορθόδοξο κόσμο, γιατί εδώ μονάζουν ορθόδοξοι μοναχοί από όλη την οικουμένη, όχι απλά από τις ορθόδοξες χώρες». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την προσφώνησή του στην μοναστηριακή τράπεζα στη Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρέθηκε στην Σιμωνόπετρα στο πλαίσιο προσκυνηματικής επίσκεψης στο Άγιο Όρος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής Γ.Γ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας κ. Σταύρος Κελέτσης, οι βουλευτές της Κύπρου κ. Πανίκος Λεωνίδου, της Πολωνίας κ. Evgenij Chikwin, της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku, της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Taleski και ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.
Την αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Χρυσοστόμου (με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθείται στο Άγιο Όρος) υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής, με αγιορείτικη λαμπρότητα ο Καθηγούμενος, γέροντας Ελισσαίος. Αργότερα, η αντιπροσωπεία συμμετείχε στην αγρυπνία που τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής. Μετά το τέλος της αγρυπνίας, ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα, όπου ο Γ.Γ. εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σιμωνοπετρίτη Καθηγούμενο, για τη γόνιμη συνεργασία της Μονής με την ΔΣΟ από την ίδρυσή της στην Ορμύλια το 1993 έως σήμερα.

Ανάδειξη των χριστιανικών αξιών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την προσφώνησή του σημείωσε ότι «στους στόχους μας είναι η στενότερη συνεργασία με τους ορθοδόξους με τους οποίους μοιραζόμαστε την κοινή πίστη και την κοινή κληρονομιά του Βυζαντινού πολιτισμού. Είναι επίσης η ανάδειξη των χριστιανικών, των ορθοδόξων αξιών στην ευρωπαϊκή οικογένεια που δεν είμαστε πλέον μόνο η Ελλάδα, είμαστε περισσότερες ορθόδοξες χώρες. Είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, υπάρχουν ορθόδοξοι στην Πολωνία και σε άλλες χώρες -ως μειονότητες βέβαια. Και φιλοδοξούν κι άλλες χώρες υπό ένταξη να ενωθούν σ’ αυτήν την μεγάλη οικογένεια. Ο στόχος μας είναι η ανάδειξη των χριστιανικών αξιών και βεβαίως η ανάδειξη της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής.
Θα μου πείτε γέροντα, τα έχετε πετύχει αυτά; Θα μπορούσα να μνημονεύσω κάποιες δράσεις, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει αυτές τις τρεις δεκαετίες. Φοβούμαι, όμως, ότι όλα αυτά επισκιάζονται, διότι δύο ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, η Ρωσία και η Ουκρανία, δύο λαοί ορθόδοξοι, ομόδοξοι, βρίσκονται σε πόλεμο. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τις συνέπειες αυτών των πολέμων τις βιώνουμε όλοι».

Η Εκκλησία κιβωτός σωτηρίας για τους Ρωμιούς
Ο Έλληνας βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι «το Άγιο Όρος ήταν σημείο αναφοράς για τον ορθόδοξο κόσμο και ιδιαίτερα στα χρόνια της τουρκοκρατίας για όλους τους Ορθόδοξους λαούς των Βαλκανίων. Και η Ορθοδοξία ήτανε και σημείο στήριξης της εθνικής ταυτότητας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των Βαλκανίων που βίωσαν την οθωμανική δουλεία. Και καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, αυτό το εθνικό τραύμα, και εδώ στο μοναστήρι σας μόνασαν Μικρασιάτες που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, επιτρέπετε μου να πω λίγα λόγια. Η Ορθοδοξία, η Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπόρεσαν και έγιναν κιβωτός σωτηρίας για τους Ρωμιούς της Μικράς Ασίας, και ιδιαίτερα αυτούς που ήτανε στην μικρασιατική ενδοχώρα, στην Καππαδοκία, στην Κιλικία, στην Πισιδία. Αν άκουσα σωστά τον αναγνώστη, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εξορίστηκε κάποια στιγμή στην Αραβησσό, στα βάθη της Μικράς Ασίας. Από τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, όπου ο Ρωμανός ο Δ’ ο Διογένης ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Αρπασλάν και οι ορδές των Τούρκων εισήλθαν στην Μικρά Ασία, μέχρι το καλοκαίρι του 1921, που ελληνικός στρατός προέλαυνε προς την Άγκυρα, είχαν περάσει 850 χρόνια. Στο διάβα οκτώμισι αιώνων είχαμε βίαιους εξισλαμισμούς, αλλά και εκούσιους εξισλαμισμούς. Γιατί οι μη μουσουλμάνοι ένιωθαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και, δυστυχώς, υπήρχαν και χριστιανοί, οι οποίοι εκουσίως κάποια στιγμή για να αποκτήσουν προνόμια δέχτηκαν να γίνουν μουσουλμάνοι, όπως υπήρχαν πολλοί που αντιστάθηκαν. Αλλά στο διάβα τόσων αιώνων κάποιοι έχασαν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική λαλιά και τουρκοφώνησαν. Βλέπω απέναντί μου, τον Αλέξιο “τον άνθρωπο του Θεού”. Στη διδακτορική μου διατριβή για τους Ρωμιούς της Καππαδοκίας εντόπισα ένα ποίημα των 250 στίχων στα καραμανλήδικα, δηλαδή στην τουρκική γλώσσα με ελληνικά γράμματα. Και εκεί ιστορείται ο βίος του Αγίου που ήτανε από τα αγαπημένα αναγνώσματα τον Μικρασιατών, και μάλιστα όπως ψάλλουμε τα εγκώμια της Παναγίας στον ίδιο ήχο το έψελναν στις βραδινές συντροφιές. Με την καραμανλήδικη γραφή, που τους έδωσε τη δυνατότητα να λειτουργούνται να έχουνε πρόσβαση στα θρησκευτικά κείμενα, στα θρησκευτικά βιβλία μπόρεσαν και διατήρησαν τις χριστιανικές τους ρίζες και την χριστιανική τους πίστη, και δι’ αυτής την εθνική τους συνείδηση. Χάρη, λοιπόν, στην Ορθοδοξία, μπόρεσαν και παρέμεναν Ρωμιοί μέχρι και την ανταλλαγή των πληθυσμών, μέχρι την έξοδό τους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την συνθήκη της Λωζάνης που επέβαλε την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών».

Εκκλησίες τεκμήρια της χριστιανικής παράδοσης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτές τις χριστιανικές ρίζες θέλουμε να αναδείξουμε και στην Ευρώπη. Η χριστιανική παράδοση η χριστιανική θρησκεία με όλα τα δόγματα Ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες, αγγλικανοί, είναι ένας από τους πυλώνες της Ευρώπης μαζί με την αρχαιοελληνική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο. Και αυτό είναι το “συναμφότερον” που επιδιώκουμε να υπενθυμίσουμε με όλη αυτή την εκστρατεία που έχουμε αναλάβει για την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί. Όπως ξέρετε έχουμε εκδώσει έναν περικαλλή Τόμο σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον οποίον έχουμε εντοπίσει 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς από τη Σκωτία μέχρι το Χαρμπίν της Κίνας. Οι ναοί αυτή στην γηραιά ήπειρο τι μαρτυρούν; Είναι αυτό ακριβώς, τεκμήριο της χριστιανικής παράδοσης, το πόσο πολύ επηρέασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η χριστιανική πίστη.
Θα μου πείτε είστε αισιόδοξος; Δεν πρέπει να χάνουμε ποτέ την ελπίδα μας. Αλλά η αλήθεια είναι γέροντα και σεβαστοί πατέρες ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από τις χριστιανικές αξίες. Στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας αποχρωματίζεται θρησκευτικά. Αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αντιθέτως θα πρέπει να μας χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο για να αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.
Με αυτές τις σκέψεις -φοβούμαι μακρηγόρησα- θέλω να σας ευχαριστήσω για την στήριξη που παρέχετε στο έργο που κάνουμε στην ΔΣΟ. Είστε ένα απ’ τα πρωτοπόρα μοναστήρια, στο άνοιγμα του μοναχισμού στην κοινωνία των πολιτών. Να εύχεστε και να προσεύχεστε να ξεπεράσουμε κι εμείς την περιπέτεια αυτή. Να επικρατήσει ειρήνη και ειρήνευση στον πόλεμο ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που έχει αναστατώσει όλο τον κόσμο. Και με αυτές τις λίγες σκέψεις και εγώ να ευχηθώ υγεία και μακροημέρευση σε σας, να συνεχίσετε με την εκλεκτή αδελφότητα που έχετε στην μονή αυτή, στην υψηλοβάμονα μόνη της Σιμωνόπετρας, να ακτινοβολείτε το Φως της Ορθοδοξίας ως το μήνυμα της αγάπης που είναι το μήνυμα του Ευαγγελίου. Χρόνια πολλά!».

Σε Πορταΐτισσα και Γοργοϋπήκοο
Δεύτερος σταθμός της προσκυνηματικής επίσκεψης του επικεφαλής και της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ ήταν η Ιερά Μονή των Ιβήρων. Ο Γ.Γ. έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, γέροντα Ναθαναήλ και τον Προηγούμενο, γέροντα Βασίλειο Γοντικάκη, που ευχήθηκε στον Γ.Γ. να έχει καλύκαρπη διακονία στα καθήκοντά του. Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ προσκύνησε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής και συμμετείχε στην αγρυπνία.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Ορθόδοξοι βουλευτές κατευθύνθηκαν στην Παντοκρατορινή Σκήτη του Προφήτη Ηλία, όπου τους καλωσόρισε ο Δικαίος, γέροντας Φιλήμων, και τους ξενάγησε στο καθολικό, τονίζοντας ότι η Σκήτη αυτή είναι σημαντική μαρτυρία για την παρουσία των Σλάβων και Ρουμάνων μοναχών στο Άγιο Όρος.
Το προσκυνηματικό ταξίδι της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, στην οποία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Μετά την ενημέρωση στο επιβλητικό καθολικό της μονής -που θεωρείται το υψηλότερο και πιο επίμηκες από τις 20 μόνες του Αγίου Όρους- στο συνοδικό της Μονής υπήρξε θερμή υποδοχή εκ μέρους του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, γέροντα Αμφιλόχιου.

Μπορείτε να δείτε την προσφώνηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην τράπεζα της Σιμωνόπετρας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtube.com/watch?v=Fj46I4QfCXM&feature=share

ΜΑΧ 2 1

ΜΑΧ 3 1

ΜΑΧ 4 1

ΜΑΧ 5 1

ΜΑΧ 6 1

ΜΑΧ 7 1

ΜΑΧ 8 1

ΜΑΧ 9 1

ΜΑΧ 10 1

ΜΑΧ 11 1

ΜΑΧ 12 1

ΜΑΧ 13

ΜΑΧ 14

ΜΑΧ 15

ΜΑΧ 16

ΜΑΧ 17

ΜΑΧ 18

ΜΑΧ 19

ΜΑΧ 20

ΜΑΧ 21

ΜΑΧ 22

ΜΑΧ 23

Φωτ. 1-5. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών στη Σιμωνόπετρα.

Φωτ. 6-9. Στην Ι.Μ. Ιβήρων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχαν την ευλογία να συνομιλήσουν με τον Προηγούμενο, γέροντα Βασίλειο Γοντικάκη, και να ακούσουν τις παραινέσεις του.

Φωτ. 10-18. Στην Ι.Μ. Δοχειαρίου όπου βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου.

Φωτ. 19-23. Στην Ιερά Σκήτη του Προφήτη Ηλία η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έγινε δεκτή από τον Δικαίο, γέροντα Φιλήμονα.

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στην Ιερά Επιστασία Αγίου Όρους με αντιπροσωπεία ΔΣΟ: Το Άγιο Όρος μαρτυρία ενότητας των Ορθοδόξων • Επισκέψεις στις Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας και Φιλοθέου, στη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου και στο κονάκι της Ι.Μ. Εσφιγμένου (φωτό και βίντεο)

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 1

Καρυές, 27 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ:

Το Άγιο Όρος μαρτυρία ενότητας των Ορθοδόξων

• Επισκέψεις στις Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, και Φιλοθέου, στη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου και στο κονάκι της Ι.Μ. Εσφιγμένου

«Το Άγιο Όρος έχει μια ιδιαίτερη, συμβολική αξία, καθώς είναι ένας τόπος ενότητας των Ορθοδόξων. Είναι μια ορθόδοξη μαρτυρία Οικουμενικής Ενότητας, καθώς εδώ μονάζουν μοναχοί από όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Άλλοι σε Μονές, άλλοι σε Σκήτες, άλλοι σε Κελιά». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, όπου πραγματοποιεί προσκυνηματική επίσκεψη αντιπροσωπεία της ΔΣΟ.
Στην επίσημη αντιπροσωπεία του θεσμού εκτός του Γενικού της Γραμματέα συμμετέχουν ακόμη ο αναπληρωτής Γ.Γ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας, κ. Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Πολωνίας κ. Evgenij Chikwin, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Taleski και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου επισκέφτηκε τις Καρυές, την πρωτεύουσα της Μοναχικής Πολιτείας του Αγίου Όρους, όπου ξεναγήθηκε στον Ναό του Πρωτάτου, ενώ οι βουλευτές προσκύνησαν την θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν».
Στη συνέχεια ακολουθούσε το παραδοσιακό κέρασμα στην Ιερά Κοινότητα και θερμή υποδοχή και προσφώνηση του Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, Γέροντα π. Χριστοφόρου Ιβηρίτη. Η Ιερά Επιστασία αποτελείται από τους Επιστάτες: Μονή Παντοκράτορος, Ιερομόναχος π. Θεόφιλος, Μονή Φιλοθέου, Γέρων π. Νικηφόρος, Μονή Σίμωνος Πέτρας, Ιερομόναχος π. Ιερώνυμος.
Στην αντιφώνησή του στην Ιερά Επιστασία ο επικεφαλής της ΔΣΟ ανέφερε «Άγιε Πρώτε, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε κι εσάς, και τους Αγίους Συνεπιστάτες, για την θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε εδώ στην έδρα του Αγίου Όρους στις Καρυές, στο Πρωτάτο, στην Ιερά Επιστασία. Με ιδιαίτερη χαρά, θα έλεγα και με συγκίνηση και με δέος, προσερχόμαστε τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο περιβόλι της Παναγίας, σε αυτόν το μοναδικό τόπο, που εδώ και πάνω από 1000 χρόνια υπάρχει η ορθόδοξη μαρτυρία. Εδώ που έχουνε μονάσει χιλιάδες μονάχοι και με τον οσιακό τρόπο ζωής τους αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ταπεινοφροσύνης. Ως ταπεινοί προσκυνητές ερχόμαστε κι εμείς, -απεκδυθήκαμε κάθε κοσμική εξουσία, κάθε εγκόσμια δόξα πριν μπούμε στο περιβόλι της Παναγιάς- εκζητούντες κι εμείς από την προστάτιδα του Αγίου Όρους, την Κυρία Θεοτόκο, την μεσιτεία της για να υπάρξει ειρήνη σε όλο τον κόσμο και κυρίως ειρήνευση στην γηραιά ήπειρο, εδώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, καθώς ένας αιματηρός πόλεμος μαίνεται, δυστυχώς, ανάμεσα σε δύο ορθόδοξος λαούς, σε δύο χώρες που είναι και μέλη της ΔΣΟ, τη Ρωσία και την Ουκρανία»

Ορθοδοξία και εθνική ταυτότητα των Βαλκάνιων λαών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε εκφράζοντας τη χαρά του «γιατί το Άγιο Όρος στην υπερχιλιετή διαδρομή του, με την Ορθοδοξία της οποίας είναι σημείο αναφοράς, συνέβαλε καθοριστικά στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Βαλκάνιων Ορθοδόξων, κατά τους πολλούς αιώνες της μακράς οθωμανικής δουλείας. Γι’ αυτό, με αφορμή πέρυσι τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έχουμε αναλάβει μία πρωτοβουλία και θα εκδώσουμε έναν αφιερωματικό τόμο για το Άγιο Όρος και την ακτινοβολία του κατά τα χρόνια του οθωμανικού ζυγού μέχρι την απελευθέρωσή του το 1912. Το Άγιο Όρος, είναι στην ελληνική επικράτεια, είναι εδώ και ο αναπληρωτής διοικητής, ο κ. Κασμίρογλου, και υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αλλά, δεν λησμονούμε, όμως, ότι είναι αυτοδιοίκητο, το οποίο το σεβόμαστε και ως ελληνική πολιτεία, και το σέβεται βεβαίως και η υπερεθνική ένωση στην οποία ανήκουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτούς τους λόγους και πάλι να σας ευχαριστήσουμε για τη θερμή υποδοχή. Να προσεύχεστε και για τα έργα τα δικά μας και να μου επιτρέψετε να σας προσφέρω εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών τον τόμο αυτόν για την Αγία Σοφία, που περιλαμβάνει 37 εμβληματικούς ναούς αφιερωμένους στην Σοφία του Θεού από την Κίνα μέχρι τη Σκωτία».
Στις Καρυές, ο Γενικός Γραμματέας και οι βουλευτές της ΔΣΟ επισκέφτηκαν το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, όπου τους υποδέχτηκε ο αντιπρόσωπός τους στην Ιερά Επιστασία, π. Γαβριήλ.
Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Μέγιστης Λαύρας, όπου έγιναν δεκτοί από τον ηγούμενο, Γέροντα π. Πρόδρομο και προσκύνησαν στον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, κτήτορα της μονής.
Ακολούθως, μετέβησαν στην Ιερά Σκήτη Τιμίου Προδρόμου, στην οποία μονάζουν Ρουμάνοι μοναχοί, όπου τους υποδέχθηκε στο συνοδικό ο δικαίος π. Αθανάσιος.
Τέλος, η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών έγινε δεκτή στην Ιερά Μονή Φιλοθέου από τον ηγούμενο, Γέροντα π. Νικόδημο και ενημερώθηκε για την ιστορία της μονής.

Δείτε την προσφώνηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους: https://youtube.com/watch?v=AmNdbO4CdcQ&feature=share

ΜΑΞΙΜΟΣ 2

ΜΑΞΙΜΟΣ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 4

ΜΑΞΙΜΟΣ 5

ΜΑΞΙΜΟΣ 6

ΜΑΞΙΜΟΣ 7

ΜΑΞΙΜΟΣ 8

ΜΑΞΙΜΟΣ 9

ΜΑΞΙΜΟΣ 10

ΜΑΞΙΜΟΣ 11

ΜΑΞΙΜΟΣ 12

ΜΑΞΙΜΟΣ 13

ΜΑΞΙΜΟΣ 14

ΜΑΞΙΜΟΣ 15

ΜΑΞΙΜΟΣ 16

ΜΑΞΙΜΟΣ 17

ΜΑΞΙΜΟΣ 18

ΜΑΞΙΜΟΣ 19

ΜΑΞΙΜΟΣ 20

ΜΑΞΙΜΟΣ 21

ΜΑΞΙΜΟΣ 22

ΜΑΞΙΜΟΣ 23

ΜΑΞΙΜΟΣ 24

ΜΑΞΙΜΟΣ 25

ΜΑΞΙΜΟΣ 26

ΜΑΞΙΜΟΣ 27

ΜΑΞΙΜΟΣ 28

ΜΑΞΙΜΟΣ 29

ΜΑΞΙΜΟΣ 30

ΜΑΞΙΜΟΣ 31

ΜΑΞΙΜΟΣ 32

ΜΑΞΙΜΟΣ 33

ΜΑΞΙΜΟΣ 34

ΜΑΞΙΜΟΣ 35

 ΜΑΞΙΜΟΣ 36

Φωτ. 1-15 Επίσκεψη αντιπροσωπείας Δ.Σ.Ο. στην Ιερά Επιστασία.
Φωτ. 16-19 Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. στο αντιπροσωπείο της Ι.Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές.
Φωτ. 20-30 Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, όπου και ο τάφος του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη.
Φωτ 31 Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφέρει τον τόμο για την Αγία Σοφία στον ηγούμενο της Ι.Μ. Φιλοθέου, γέροντα Νικόδημο.
Φωτ 32-36 Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στην Ιερά Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου (ρουμάνικο).

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για ζημιές από αγριογούρουνα • Στύλιος: Θα εξεταστεί στην αναμόρφωση του Κανονισμού

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Λάρισα, 26 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΟΥ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ:

Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για ζημιές από αγριογούρουνα

Στύλιος: Θα εξεταστεί στην αναμόρφωση του Κανονισμού

«Δυστυχώς οι ζημιές στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονται και πλέον, το πρόβλημα που βιώνουν έντονα οι κάτοικοι των ημιορεινών περιοχών, εξαπλώνεται και στις πεδινές περιοχές. Θεωρώ επιβεβλημένη την άμεση λήψη δραστικών μέτρων, αλλά και την επίσπευση της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται σε όλη την επικράτεια οι ζημιές απο αγριογούρουνα και όχι μόνο στις περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Στύλιου σε ερώτησή του για τις ζημιές από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες στον νομό της Λάρισας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με την κοινοβουλευτική παρέμβασή του, ενημέρωνε ότι οι ζημιές που προκαλούν πολυπληθείς αγέλες αγριογούρουνων σε καλλιέργειες, κυρίως αραβόσιτου άλλα και σιτηρών, αμπελιών, αμυγδάλων, καρπουζιών και οπωροφόρων στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα φυσικά τους ενδιαιτήματα, τα ημιορεινά του Ολύμπου και του Κισσάβου, είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ως πρόσφατα παραδείγματα ανέφερε τον αφανισμό καλλιεργειών αραβόσιτου στα Αμπέλια Βερδικούσιας και επιπρόσθετα επεσήμανε το γεγονός του τραυματισμού αγρότη από επίθεση αγέλης στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Η παράταση της κυνηγετικής περιόδου, όπως έχει αποδειχθεί, δεν επαρκεί ως μέτρο για την μείωση των πληθυσμών.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, ο ΕΛΓΑ καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα.
Σε ό,τι αφορά τους αγριόχοιρους, στον υπ’ αριθ. 3877/15.9.2010 (ΦΕΚ 160/Α ́/20.9.2010) Νόμο “Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας”, βάσει του οποίου έχει εκδοθεί ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛΓΑ, (ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011), όπως ισχύει σήμερα, προβλέπονται οι φυσικοί κίνδυνοι και οι ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά, μεταξύ των οποίων και οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR.
Η Π.Ε. Λάρισας δεν προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR, οπότε ζημιές προκληθείσες από επιδρομές αγριόχοιρων δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Πέραν αυτών, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και των νεότερων συνθηκών, και οι σχετικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο μας τελεί σε γνώση του προβλήματος και βρίσκεται διαρκώς σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την λήψη των κατάλληλων μέτρων, ενώ παράλληλα μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής άλλων δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή του».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Ένωση Πυροσβεστών Θεσσαλίας: Ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών Λάρισας με προσωπικό και μέσα

MAJIMOS 1

Λάρισα, 25 Νοεμβρίου 2022

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

Ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών Λάρισας με προσωπικό και μέσα

«Η προσφορά των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ανεκτίμητη, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία καλείται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει χιλιάδες πυρκαγιές, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές, που δυστυχώς επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση καλύτερου συντονισμού του έργου των Πυροσβεστών. Σε αυτή την βελτίωση ρόλο έπαιξε και η ίδρυση και λειτουργία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Ασφαλώς, μένει να γίνουν ακόμη πολλά, τόσο σε προμήθεια του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού, από αεροσκάφη μέχρι οχήματα, όπως και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Και αυτό είναι κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ όπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία του τέλους της αντιπυρικής περιόδου, υπάρχει η βούληση να διορθωθούν όλες οι αστοχίες». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι πυροσβέστες επεσήμαναν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους και ζήτησαν παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει βελτίωση στην υπηρεσιακή τους κατάσταση. Ως κομβικούς παράγοντες έθεσαν τις προσλήψεις προσωπικού, τις αναβαθμίσεις των τοπικών υπηρεσιών και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου.
Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξαν απαιτείται αύξηση των οργανικών θέσεων πυρονόμων, αρχιπυροσβεστών και πυροσβεστών για τον νομό Λάρισας, ώστε να καταστεί δυνατή η έλευση νέου, απαραίτητου προσωπικού. Η επάρκεια προσωπικού είναι κρίσιμη παράμετρος για την ανταπόκριση στην σύγχρονη, πολυσχιδή δράση των πυροσβεστικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και δεν πρόκειται να γίνει γρήγορα εφικτή αν δεν δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ενίσχυση με προσωπικό σε όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού Λάρισας με μεταθέσεις και νέες προσλήψεις με εποχικούς πυροσβέστες. Κατ’ αντιστοιχία, πρότειναν να αναβαθμιστούν και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, δηλαδή ο 1ος Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμό Α΄ τάξεως, ο 2ος και ο 3ος Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμούς Β΄ τάξεως, η Π.Υ. Ελασσόνας σε Γ΄ τάξεως, τα κλιμάκια Αγιάς, Φαρσάλων και Πυργετού σε υπηρεσίες Δ΄ τάξεως, ενώ παράλληλα επιχειρηματολόγησαν υπέρ της δημιουργίας πυροσβεστικού κλιμάκιου στον Δήμο Τυρνάβου. Σχετικά με τις υποδομές, ζήτησαν την εξεύρεση οριστικών λύσεων στα προβλήματα των εγκαταστάσεων για τα πυροσβεστικά κλιμάκια Αγιάς και Φαρσάλων. Τέλος, επισημαίνοντας ότι ο στόλος των οχημάτων με τον οποίο επιχειρούν είναι από τους πιο παλιούς στη χώρα, χαρακτήρισαν ως ιδιαιτέρως σημαντική αναγκαιότητα την αντικατάστασή του.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε τις παρατηρήσεις των πυροσβεστών για τις παραμέτρους που μπορούν να βελτιωθούν και έτσι να συμβάλουν στην διευκόλυνση του έργου τους και ανέφερε ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου.
Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς της Ένωσης ήταν ο πρόεδρος κ. Νίκος Τάψας, ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Τέγος, ο γενικός γραμματέας κ. Παναγιώτης Μπέης, καθώς και ο πυροσβέστης κ. Γιάννης Κυπαρρίσης.

MAJIMOS 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας: Αποκατάσταση δικαιοσύνης για επιτυχόντες εκπαιδευτικούς ΑΣΕΠ 2008

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Αποκατάσταση δικαιοσύνης για επιτυχόντες εκπαιδευτικούς ΑΣΕΠ 2008

«Προτίθεστε να διορθώσετε την αδικία της παράληψης του διορισμού των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, που για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015, όπως συνέβη με τους επίσης επιτυχόντες, οι οποίοι διορίσθηκαν, ακόμη και αν είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις, αλλά είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στη νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πρόσκληση / προκήρυξη 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στην 28χρονη ιστορία της Ανεξάρτητης Αρχής, που θα καλύψει υπαρκτά κενά στον δημόσιο τομέα, με απόλυτη διαφάνεια στις προσλήψεις.
Ωστόσο, θα ήθελα με την παρούσα ερώτηση να επανέλθω σε ένα ζήτημα το οποίο συνιστά μέγιστη αδικία και χρήζει αποκατάστασης. Αναφέρομαι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μη πρόσληψη των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015.
Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ότι θα έπρεπε να διορίζεται το 100% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όχι το 60% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από την προϋπηρεσία όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και παράλληλα ότι κάθε άλλος διορισμός, πλην του ΑΣΕΠ, είναι αναξιοκρατικός και αντισυνταγματικός. Επιπλέον, αντισυνταγματικό κρίθηκε και το ότι πολλοί εκπαιδευτικοί, χωρίς επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αλλά και διορίστηκαν στη θέση άλλων, που είχαν επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με βάση αυτή την απόφαση εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας τον αναδρομικό διορισμό τους και προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο όπου δικαιώθηκαν.
Ωστόσο, με τροπολογία στον Νόμο 4589/2019, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον μόνιμο διορισμό μόνο για τους συγκεκριμένους, δηλαδή 57 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 361 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Συνέβη, δηλαδή, το εντελώς παράλογο, επιτυχόντες με υψηλότερη βαθμολογία να μείνουν εκτός διορισμού, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ τους είχε δικαιώσει, γιατί δεν είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, και αντιθέτως διορίστηκαν όσοι κινήθηκαν δικαστικά, αλλά είχαν χαμηλότερη βαθμολογία. Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταστρατηγεί τους κανόνες ενός Κράτους Δικαίου, επιχειρώντας να διορθώσει, λόγω δικαστικής απόφασης, μια αδικία, διαπράττοντας μια νέα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «για το συγκεκριμένο ζήτημα, και συνηγορώντας στο σχετικό αίτημα του Συντονιστικού της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008, είχα καταθέσει ερώτηση στις 8 Μαΐου 2019, προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, δίχως να λάβω απάντηση, ανάλογη Αναφορά στις 9 Οκτωβρίου 2019, στην οποία μου απήντησε η τότε υφυπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη (10.12.2019 Αρ. Πρωτ. 195885) και εκ νέου ερώτηση (19.07.2021), για την οποία έλαβα απάντηση από την υφυπουργό κ. Ζέττα Μακρή (30.08.2021, Αρ. Πρωτ. 105204), χωρίς, δυστυχώς, να δίνεται η δέουσα λύση στο πρόβλημα».

Read more...