Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος στην Ολομέλεια: Εμείς θέλαμε να ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΟΥΛΗ ΒΗΜΑ
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ:
 
Εμείς θέλαμε να ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς!
 
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα η ευκαιρία ο νόμος αυτός να τροποποιηθεί, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, ακόμη και με επιστολική ψήφο. Μακάρι, το βήμα αυτό να έχει συνέχεια και στο μέλλον όλοι οι Έλληνες εκτός συνόρων, οι ομογενείς, που στα ξένα είναι Έλληνες, να μην αντιμετωπίζονται ως ξένοι στην Ελλάδα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας. 
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού θα έπρεπε να είναι αυτονόητη πράξη της ελληνικής Πολιτείας εδώ και χρόνια. Εν τούτοις, στη χώρα της παραδοξότητας ούτε αυτό κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και έπρεπε να περάσει η κρίση των δέκα τελευταίων ετών, η μαζική φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και τέλος η νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, για να φτάσουμε σε μία σοβαρή νομοθετική πρόταση. Όμως, ακόμη και τώρα, αν δεν καταβαλλόταν τεράστια προσπάθεια από τον υπουργό Εσωτερικών, που προχώρησε σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, δεν θα βρίσκονταν οι τουλάχιστον διακόσιοι Βουλευτές, οι απαραίτητοι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό καταδεικνύει τις σοβαρές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, την έλλειψη τόλμης και εσωστρέφειας που το διακρίνει».
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής, υποστήριξε ότι «η άμεση συμμετοχή στα εκλογικά δρώμενα είναι μία έμπρακτη αναγνώριση στους απόδημους Έλληνες ότι ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τη γενέτειρά τους. Είναι μία πράξη ενεργότερης σύνδεσης με την πατρίδα και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για τις εκατοντάδες χιλιάδες των νέων μας που μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια και εγκαταστάθηκαν πρωτίστως στη Δυτική Ευρώπη».
Επισήμανε ότι «αναγνωρίζεται η προσφορά του απόδημου ελληνισμού στην προώθηση των εθνικών μας ζητημάτων, σταθερή και διαρκής εδώ και δεκαετίες. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ιδιαίτερα για το τι έχει προσφέρει η ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ, εκεί όπου οι πολιτικές αποφάσεις ως γνωστόν επηρεάζονται καθοριστικά από τα οργανωμένα λόμπι, ή τι έχουν κάνει οι Έλληνες της Αυστραλίας ή της Δυτικής Ευρώπης. Τους ζητούμε, λοιπόν, να συμμετάσχουν στους αγώνες του τόπου, αλλά τους αρνούμαστε το δικαίωμα της ψήφου, επειδή κάποιοι φοβούνται ότι θα αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «δικαίως οι εκπρόσωποι των ομογενειακών μας οργανώσεων διαμαρτύρονται, όπως τους ακούσαμε στην Επιτροπή, γιατί μένει εκτός νυμφώνος, χωρίς τη δυνατότητα να ψηφίζει στον τόπο διαμονής της, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας. Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο στόχος της δικής μας παράταξης. Ωστόσο, ήταν μια λύση ανάγκης μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν έστω και όσοι σήμερα συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου». Και κατέληξε λέγοντας ότι «εν πάση περιπτώσει, η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά ένα ιστορικό γεγονός και λόγω της ευρείας πλειοψηφίας που προβλέπεται να λάβει και ως τέτοιο το χαιρετίζουμε».
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/cWVX0h0ioTg
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για ψήφο αποδήμων: "Η ομογένεια πρωτοστατεί στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων!"

Μάξιμος Ομογενείς 1
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ:
 
Η ομογένεια πρωτοστατεί στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων
 
«Στα πρόσωπα των παρευρισκομένων εκπροσώπων των αποδήμων, που έκαναν υπερπόντιο ταξίδι προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις ή τις ενστάσεις τους επί του νομοσχεδίου, χαιρετίζω τη σφύζουσα ελληνική ομογένεια, η οποία πάντοτε πρωτοστατεί στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Οι Έλληνες εκτός συνόρων είναι δύο φορές Έλληνες. Για τους Ποντίους, όπως ξέρετε, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, λέμε ότι είναι τραντέλληνες, 30 φορές Έλληνες». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος  ξεκίνησε τη β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας», στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης -στην οποία προεδρεύει- με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι και «στις δύο συνεδριάσεις που κλήθηκαν εκπρόσωποι των ομογενών να λάβουν τον λόγο για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, νομίζω ότι οι ενστάσεις ήταν εύλογες και εάν θα τολμούσα να βάλω έναν χαρακτηρισμό, θα έλεγα κομψά ότι χαρακτηρίζουν “άτολμο” το νομοσχέδιο. Θέλω, όμως, να υπενθυμίσω ότι προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και αυτό δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί».
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αναμφίβολα είναι όπως είπατε θετικό βήμα, μακάρι να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή -έστω με αυτούς τους περιορισμούς-  να συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες, διότι άλλως θα ισχύει το  “ώδινεν όρος και  έτεκεν  μυν”».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του παρελθόντος να θεσμοθετηθεί η ψήφος των αποδήμων: «Για την ιστορία να πω ότι, το 2009 έγινε μια ανάλογη προσπάθεια να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων. Μας το θύμισε, πολύ χαρακτηριστικά, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, του ΣΑΕ, ο κ. Ταμβάκης, ο οποίος όταν ανέβηκε στο βήμα είπε ότι νοιώθει πως ζει ένα dejavu, γιατί και πριν δέκα χρόνια έγινε μια ανάλογη προσπάθεια, που δεν ευδοκίμησε, γιατί τότε δεν βρέθηκαν οι 200 ψήφοι και ήταν μια πολύ πιο τολμηρή και γενναία πρόταση, σε σχέση με αυτήν που τώρα συζητούμε».
Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση για την απογραφή του Απόδημου Ελληνισμού, την χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», συμπληρώνοντας, όμως, «στο τέλος μην εκτεθούν όσοι βάζουν περιορισμούς στην ψήφο των Ομογενών, γιατί αν απογραφούν εκατομμύρια και τελικά ψηφίσουν κάποιες χιλιάδες με τον νόμο που ψηφίζουμε, θα είναι πολύ εκκωφαντικό».
 
Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τους προέδρους: της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστο Καβαλή (πρώτο από αριστερά), του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού Χιούστον, Ιωάννη Ρεμεδιάκη και της Ελληνοβαυαρικής Κοινότητας Μονάχου, Απόστολο Κώτση.
Read more...

Μάξιμος για απάντηση Βορίδη-Χατζηδάκη: "Κανονικότητα στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης γαιών"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΜΙΛΩΝ 1 22.11.2019 1
Λάρισα, 9 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΡΙΔΗ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ:
 
Κανονικότητα στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης γαιών
 
«Η ομαλοποίηση των πληρωμών του προγράμματος δάσωσης έχει προφανώς θετικά αποτελέσματα στις τάξεις των δικαιούχων. Υπάρχει ενδιαφέρον για την προκήρυξη νέων ανάλογων μέτρων, όμως, σε κάθε περίπτωση, η κανονικότητα στις πληρωμές πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Αλλιώς, όποιο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και προκηρύσσεται, στην πράξη χάνει στην αποδοχή από τον κόσμο και συνεπώς την ουσιαστική του αξία». Τα παραπάνω  τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας  την απάντηση που έλαβε από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος  κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε ερώτηση για την ομαλοποίηση των πληρωμών στο υπάρχον πρόγραμμα δάσωσης, καθώς και την προκήρυξη νέων μέτρων στο τρέχον ΠΑΑ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετέφερε την ενόχληση των δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος για το γεγονός ότι παρά την ηλεκτρονική διαδικασία και τον μικρότερο όγκο αιτήσεων λόγω λήξης της 20ετίας για αρκετούς, η αναμονή για τις πληρωμές εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Επιπροσθέτως, επεσήμανε τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη νέων ανάλογων μέτρων στο υπάρχον ΠΑΑ και ζητούσε να πληροφορηθεί τις ενέργειες για την ομαλοποίηση των πληρωμών και την προώθηση των νέων μέτρων.
 
Βορίδης: Εξαρτάται από την ετοιμότητα δασικών υπηρεσιών
«Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον Ιούνιο του 2019 οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες μπορούν να αποστέλλουν παρτίδες πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2018» αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπληρώνει ότι «η έγκαιρη πληρωμή των δικαιούχων, ανά έτος εφαρμογής, συνδέεται άμεσα με την ετοιμότητα κάθε αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών - Δασαρχείου να ανταποκριθεί στις προαναφερθείσες, προαπαιτούμενες διαδικασίες για την αποστολή παρτίδας πληρωμής». Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «το ΥπΑΑΤ έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των ενισχύσεων, με καθημερινή επαφή με τις εμπλεκόμενες δασικές υπηρεσίες για την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν».
Σχετικά με τις νέες δράσεις στο ΠΑΑ 2014-2020, αναφέρει ότι «Με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις εκχώρησης αρμοδιοτήτων [αριθμ. 1940/29.06.2017 (Β΄ 2380/12.07.2017) και 1921/21.06.2018 (Β΄ 2597/03.07.2018)] το Μέτρο 8 εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
 
Χατζηδάκης: Επεξεργαζόμαστε πρόσκληση, αναμένουμε το πληροφοριακό σύστημα
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις ανάλογες δράσεις του ΠΑΑ 2014-20 όπως είναι τα υπομέτρα 8.1 και  8.2 με τίτλους: “Στήριξη για δάσωση/δημιουργία δασικών εκτάσεων“  και “Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα” αντίστοιχα, του μέτρου Μ08 ”Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών”, έχουν υποβληθεί τα αριθ. 67903/504/24.07.2019 και 69843/787/31.07.2019 αντίστοιχα έγγραφα προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του ΠΑΑ, τα σχετικά σχέδια ΚΥΑ και ΥΑ για τα εν λόγω υπομέτρα που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα και στην παρούσα φάση επεξεργάζεται τα σχέδια της πρόσκλησης με όλα τα συναφή έντυπα. Παράλληλα, αναμένεται η διαμόρφωση των κατάλληλων πεδίων του αντίστοιχου πληροφοριακού συστήματος από την ΕΥΔ ΠΑΑ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων για οικονομική ενίσχυση στο αμέσως προσεχές μέλλον».
Read more...

Μάξιμος: "Να συνεννοηθούν Δήμος και ΟΑΕΔ για τις εργατικές Γιάννουλης"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΜΙΛΩΝ 2 22.11.2019 1
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ:
 
Να συνεννοηθούν Δήμος και ΟΑΕΔ για τις εργατικές Γιάννουλης
 
«Για να αξιοποιηθούν τα καταστήματα -που ρημάζουν- στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, επ’ ωφελεία των κατοίκων τους, θα πρέπει να επιδιωχθεί μια συνετή λύση με ουσιαστικότερη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και ΟΑΕΔ». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, σε ερώτησή του για τα εγκαταλειμμένα καταστήματα στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για καταστήματα στις εργατικές κατοικίες που παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και χρόνια, καθώς και για όσα δεν μπορούν να εκμισθωθούν εκ νέου λόγω ασαφειών στο καθεστώς ιδιοκτησίας και διαχείρισής τους, μετέφερε στον αρμόδιο υπουργό το αίτημα των κατοίκων να υπάρξει λύση, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε αγαθά και υπηρεσίες και να αλλάξει η απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει σήμερα. 
 
Στον δήμο ρίχνει το “μπαλάκι” των ευθυνών ο ΟΑΕΔ...
 
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει τα εξής: «Στον οικισμό εργατικών κατοικιών τ. ΟΕΚ με την επωνυμία «ΛΑΡΙΣΑ VII» υπάρχουν 13 καταστήματα και μία αίθουσα συγκέντρωσης. Δύο εξ αυτών χρησιμοποιούνται για στέγαση του ΚΕΠ, πέντε είναι κενά και τα υπόλοιπα έξι καταστήματα είναι μισθωμένα από το Δήμο για διάφορες χρήσεις σε ιδιώτες. Στην αίθουσα συγκέντρωσης στεγάζεται Βρεφονηπιακός Σταθμός. Τα  εν λόγω καταστήματα είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δήμο με σύμβαση χρησιδανείου, της οποίας η ισχύς ήταν από 1-3-1999 έως 29-2-2008. Μετά την κατάργηση του ΟΕΚ, η Προσωρινή Ενιαία Διοικούσα Επιτροπή (Π.Ε.Δ.Ε) αυτού, απέστειλε στο Δήμο Λαρισαίων το υπ’ αριθμ. 2312/6-2-2013 έγγραφο με το οποίο του γνωστοποιούσε τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης, επιφυλασσόμενη των νομίμων δικαιωμάτων της σχετικά με τα εισπραχθέντα μισθώματα εκ μέρους του και πέραν της ημερομηνίας λήξης της κατά χρήση παραχώρησής τους. Ο Δήμος Λαρισαίων με το με αρ. πρωτ. 36443/10-4-2013 έγγραφό του επικαλέσθηκε τη μόνιμη και διαρκή ανάγκη της χρήσης και εκμετάλλευσης των ακινήτων και εξεδήλωσε την πρόθεσή του να αιτηθεί εκ νέου την παραχώρησή τους. Επιπρόσθετα ο Δήμος, με την υπ΄αριθμ. 472/2018 απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ζήτησε μεταξύ άλλων, την ανανέωση της παραχώρησης χρήσης των καταστημάτων και της αίθουσας συγκέντρωσης του οικισμού «ΛΑΡΙΣΑ VII», εκφράζοντας όμως την πάγια απαίτησή του για είσπραξη μισθωμάτων από τα παραχωρηθέντα καταστήματα, για τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται οι παλαιές μισθώσεις, στις οποίες είχε προβεί με πρωτοβουλία του. Κατόπιν των ανωτέρω υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ με τον Δήμο, στον οποίο γνωστοποιήθηκε ότι τούτο δεν είναι πλέον δυνατόν (είσπραξη μισθωμάτων) και θα πρέπει να προσκομίσει νέα απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, στην οποία και να περιγράφεται επακριβώς η χρήση του κάθε αιτουμένου καταστήματος, η οποία θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε εξυπηρέτηση των Υπηρεσιών του Δήμου, ή σε λόγους δημοσίου συμφέροντος. Μέχρι τις 26-11-2019 η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ δεν έχει λάβει άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, σχετικά με τα προαναφερθέντα».
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: “Μισό βήμα” για ψήφο αποδήμων λόγω αυξημένης πλειοψηφίας 2/3

Max proedros
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
 
“Μισό βήμα” για ψήφο αποδήμων λόγω αυξημένης πλειοψηφίας 2/3
 
«Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων, να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του απόδημου ελληνισμού, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου για το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες στον τόπο της κατοικίας τους. Κατανοούμε τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις σας. Βασική προϋπόθεση, όμως, για να ψηφιστεί ο νόμος είναι η πλειοψηφία των 2/3». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής κατά την ολοκλήρωση της ακρόασης εκπροσώπων της ομογένειας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «μπορεί κάποιοι, να θεωρούν το νομοσχέδιο ένα “μισό βήμα” ή ένα ”πρώτο βήμα”, αλλά μακάρι στην επόμενη Βουλή στο μέλλον, να υπάρχει εκείνη η πλειοψηφία που θα υιοθετήσει πολλές από τις παρατηρήσεις, τις οποίες κι εγώ θεωρώ εύλογες, που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους της ομογένειας».
Ο κυβερνητικός βουλευτής απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αποδήμων τους ευχαρίστησε «κυρίως για το γεγονός ότι κρατάτε ψηλά τη σημαία του ελληνισμού στις χώρες, όπου ζείτε, για τον αγώνα που δίνετε για την ανάδειξη και την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, των εθνικών μας δικαίων. Αλλά και για την προσπάθεια της ελληνομάθειας, της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τη δεύτερη, την τρίτη ή και την τέταρτη γενιά των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός των συνόρων, γιατί η ελληνομάθεια είναι βασικό στοιχείο της διατήρησης της εθνικής συνείδησης».
 
Ενστάσεις ομογενών...
Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο, μετέφερε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο τις ενστάσεις στελεχών της ομογένειας των οποίων έγινε αποδέκτης, ευρισκόμενος σε αποστολή της Βουλής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε «μου διατύπωσαν προβληματισμούς και παράπονα για το όριο της τριακονταπενταετίας, τα 35 χρόνια που είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να βρίσκονται εκτός της πατρίδας, ενώ θα πρέπει να έχουν επιπλέον και τα δύο χρόνια παραμονής εδώ για να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, θα εξαιρεθούν και πρέπει να ξαναπάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές. Το δεύτερο που μου είπαν είναι για τα παιδιά τους που αν και ήρθαν στην πατρίδα για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία δεν θα έχουν και αυτά τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, γιατί δεν πληρούν το κριτήριο της δίχρονης παραμονής στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι «επειδή ο χρόνος ήταν λίγος, ιδιαίτερα για όσους θα έκαναν υπερπόντιο ταξίδι από την Αμερική, τον Καναδά ή την Αυστραλία, υπάρχει η δυνατότητα και στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, που είναι “η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου”, να ακούσουμε εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού που θα θελήσουν να καταθέσουν σκέψεις, παρατηρήσεις, προτάσεις ή ενστάσεις επί του σχεδίου νόμου».
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στις Βρυξέλλες για Διεθνές Συνέδριο ΔΣΟ “κοινοβουλευτισμός και θρησκευτική πίστη”

Μάξιμος BRUSSEL 3

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Διεθνές συνέδριο ΔΣΟ: “κοινοβουλευτισμός και θρησκευτική πίστη”

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η επόμενη Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, αλλά και το παγκόσμιο συνέδριο που προετοιμάζουμε για τον κοινοβουλευτισμό και το θρησκευτικό φαινόμενο, θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Η δυτική Ευρώπη μπορεί να απομακρύνθηκε μετά το σχίσμα του 1054 από την ορθόδοξη Ανατολή, όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχουν, πλέον, εκτός της Ελλάδος, και χώρες του άλλοτε ανατολικού μπλοκ με πλειοψηφούν τον ορθόδοξο πληθυσμό, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ορθόδοξοι και στις άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την έδρα του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν το πρόγευμα προσευχής ενόψει των Χριστουγέννων μετά από πρόσκληση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ελευθερία της Θρησκευτικής Έκφρασης και την Ανεκτικότητα του ευρωκοινοβουλίου. Κύριος, όμως, σκοπός της επίσκεψης ήταν η προετοιμασία για τη διενέργεια της επόμενης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και ενός διεθνούς συνεδρίου υψηλών προδιαγραφών με θέμα «Κοινοβουλευτισμός και θρησκευτική πίστη».
Οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Μυγδάλης μαζί με το μέλος της ΔΣΟ και ευρωβουλευτή της Κύπρου κ. Λευτέρη Χριστοφόρου είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο και ενημέρωσαν για την δράση της ΔΣΟ και την απόφαση για τη διεξαγωγή των εργασιών της επόμενης ΓΣ, καθώς και του διεθνούς συνεδρίου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο κ. Μεϊμαράκης άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση και δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια.
Κατά την παραμονή τους στις Βρυξέλλες οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Μυγδάλης ενημέρωσαν επίσης τον μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα και αποδεχόμενοι πρότασή του επισκέφθηκαν την ενορία Αγίας Βαρβάρας στη Λιέγη, όπου και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κ. Δημήτρη Αργυρόπουλο.
Την επόμενη, ο δρ Κώστας Μυγδάλης ενημέρωσε για τις επικείμενες δράσεις της ΔΣΟ στις Βρυξέλλες τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Μάξιμος BRUSSEL 4

Μάξιμος BRUSSEL 1

Μάξιμος BRUSSEL 2

Μάξιμος BRUSSEL 5

Φωτ. 1,2. Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Φωτ. 3. Στο πρόγευμα προσευχής του ευρωκοινοβουλίου.

Φωτ. 4,5. Στη Λιέγη με τον μητροπολίτη Βελγίου και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών.

 

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος ζητά από ΥΠΕΞ και Υπ. Παιδείας: "Λύση στο πρόβλημα με τις άδειες παραμονής και εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Τουρκία"

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 ΠΟΛΗ
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2019
 
ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞIΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ:
 
Λύση στο πρόβλημα με τις άδειες παραμονής και εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Τουρκία
 
«Η παρουσία και το έργο των εκπαιδευτικών μας που είναι αποσπασμένοι στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας είναι αυτονόητης σημασίας. Ως εκ τούτου, μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η διευκόλυνση παντί τρόπω της διαμονής και της εργασίας τους στη γείτονα χώρα». Τα παραπάνω τονίζει ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «η διαδικασία της έγκρισης των εκπαιδευτικών μας από τις τουρκικές υπηρεσίες είναι δύσκολη και μακρά, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Μάλιστα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση για όλους ανεξαιρέτως τους αποσπασμένους/μετακλητούς εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από τα έτη εργασίας τους στα ομογενειακά σχολεία. Στα ανωτέρω προστέθηκαν επιπλέον προϋποθέσεις, καθώς από το 2010 οι τουρκικές αρχές απαιτούν υποχρεωτική άδεια παραμονής, ενώ από το 2015 και άδεια εργασίας. Οι εκδόσεις των αδειών παραμονής και εργασίας συνεπάγονται τόσο απώλεια χρόνου και διδακτικών ωρών, όσο και σημαντικό οικονομικό κόστος, προσαυξανόμενο ανάλογα με τα μέλη της οικογενείας των εκπαιδευτικών. Τα χρήματα αυτά μέχρι και σήμερα βαραίνουν αποκλειστικώς τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, παρά το γεγονός ότι έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει να επιλυθεί το πρόβλημα είτε με την έκδοση υπηρεσιακών ταυτοτήτων -έχοντας έτσι απαλλαγή από την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας- είτε να καταβάλλεται το τίμημα για τις άδειες από το ελληνικό κράτος.
Εν πάση περιπτώσει, η ελληνική πολιτεία οφείλει να δώσει μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας βρίσκονται εκεί ως υπάλληλοι του ελληνικού κράτους και επιτελούν σπουδαίο και ανεκτίμητο έργο -υπό τις δεδομένες και γνωστές σε όλους συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγοντας ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Αν προτίθενται να επιλύσουν το σοβαρό πρόβλημα της έκδοσης αδειών παραμονής και εργασίας για τους αποσπασμένους/μετακλητούς εκπαιδευτικούς στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας, ώστε είτε να μην χρειάζεται να εκδίδουν τέτοιες άδειες είτε το κόστος τους να το αναλάβει το ελληνικό κράτος.
2. Αν για τους αποσπασμένους Τούρκους εκπαιδευτικούς στα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, οι ελληνικές αρχές αξιώνουν -με αντίστοιχο τίμημα- την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας.
 
Φωτ. Από την πρόσφατη επίσκεψη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Ζάππειο, το ομογενειακό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη.
 
Read more...

Μ.Χαρακόπουλος προς υπ. Δικαιοσύνης: "Αναγκαίες προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων στα Δικαστήρια Λάρισας!"

Μάξιμος Τσιάρας 1
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:
 
Αναγκαίες προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων στα Δικαστήρια Λάρισας
Την ανάγκη να καλυφθούν οι δεκάδες κενές οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες των Πολιτικών/Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών Λάρισας, ώστε να πάψουν να υφίστανται τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση, με συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση των εργαζομένων, αλλά και την αδυναμία ταχείας διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων, επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με Αναφορά του προ τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, συνηγορώντας στο αίτημα του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λάρισας, κατέθεσε -στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- στον αρμόδιο υπουργό σχετικά υπομνήματα, επιστολές και ανακοινώσεις του Συλλόγου. Τα ανωτέρω έγγραφα αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, που έχει ως συνέπεια τον ιδιαίτερο φόρτο εργασίας και την αδυναμία διεκπεραίωσης των ολοένα και περισσότερων υποθέσεων που είναι προς εκδίκαση. Όπως υπογραμμίζεται, οι υπάλληλοι των δικαστηρίων έχουν φθάσει χωρίς υπερβολή στα όριά τους, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω και της επικείμενης συνταξιοδότησης πολλών εξ αυτών.
Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, που σύμφωνα με το οργανόγραμμα φθάνουν τις 40, και η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από τις τρέχουσες προκηρύξεις.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα προβλήματα της λειτουργίας των Δικαστηρίων Λάρισας, πρόσφατα είχε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, όπου έθεσε και πάλι τα σχετικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τον κ. Τσιάρα διότι προωθείται επιτέλους η ενεργειακή αναβάθμιση και η συνολική ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, που ήταν ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου, αλλά και των πολιτών του νομού. Η ευδοκίμηση του αιτήματος επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Λαρισαίου βουλευτή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ύστερα και από συνεργασία με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Μπασδέκη.
 
Read more...

Μάξιμος προς Χατζηδάκη: "Συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για τα καστανοπερίβολα "

Μάξιμος αίθουσα Γερουσίας 1
Λάρισα, 3 Δεκεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:
 
Συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για τα καστανοπερίβολα
 
«Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού για την εξέταση των προβλημάτων στην καστανοκαλλιέργεια αποτελεί θετική εξέλιξη. Στο πλαίσιο, όμως, των ενεργειών που επιβάλλονται για να ενισχυθεί το εισόδημα στα ορεινά χωριά που ρημάζουν και να διαφυλαχθεί ο δασικός μας πλούτος, αναμένουμε σύντομα την εξειδίκευση συγκεκριμένων μέτρων, άλλα και χρονοδιαγράμματος υλοποίησής τους». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε σχετική του ερώτηση για τα προβλήματα που ταλανίζουν την καστανοκαλλιέργεια.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε γίνει αποδέκτης της ανησυχίας των καστανοκαλλιεργητών για τα προβλήματα που δημιουργεί το υφιστάμενο καθεστώς εκμετάλλευσης των καστανοπερίβολων, μετά και από συνεργασία με τους εκπροσώπους των δραστήριων συνεταιρισμών, ενημέρωσε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον αρμόδιο υπουργό.
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε επισημάνει το «ιδιοκτησιακό», για το οποίο υπάρχουν ζητήματα με παλαιά παραχωρητήρια καθώς και ενστάσεις για την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, δεδομένου ότι πολλοί καλλιεργητές που έχουν τέτοια παραχωρητήρια την έχουν απωλέσει για λόγους βιοπορισμού. Επίσης, υπογράμμιζε ότι στην καλλιέργεια αντί τιμήματος, όσοι καλλιεργούσαν επί χρόνια και κόπιασαν για να φτιάξουν ένα καστανοπερίβολο, σχεδόν αποκλείονται από την διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία. Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τη διαδοχή, καθολική και ειδική, καθώς και αντιδράσεις για το ύψος και τους τρόπους εξόφλησης του ανταλλάγματος χρήσης.
Στην απάντησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «έχοντας επίγνωση ότι αφενός η εκμετάλλευση των καστανοτεμαχίων είναι μία παραδοσιακή δραστηριότητα και πολύ σημαντική για τους κατοίκους πολλών ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας, αφετέρου των προβλημάτων τα οποία αναφέρονται στην Ερώτηση, εξετάζεται το ζήτημα στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για τα δάση».
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη βουλή: "Πρότυπο ενεργού πολίτη ο εθελοντής πυροσβέστης παρά τις ελλείψεις…"

Μάξιμος Εθελοντές Πυροσβέστες

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Πρότυπο ενεργού πολίτη ο εθελοντής πυροσβέστης παρά τις ελλείψεις…

«Αναμφίβολα οι εθελοντές πυροσβέστες είναι άνθρωποι της προσφοράς και της συμμετοχής, σηματοδοτούν το πρότυπο του ενεργού και ευαισθητοποιημένου πολίτη της νέας εποχής, αυτού που δεν περιμένει από το κράτος να κάνει γι’ αυτόν ότι χρειάζεται, αλλά ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για τους συνανθρώπους του. Αυτό το πρότυπο θα θέλαμε να αναδείξουμε και με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής μας». Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισήγησή του στην έναρξη της συνεδρίασης με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση για το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη στην Ελλάδα.
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σεραφείμ Τσουγκρής, ενώ παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Ζέρβας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις φυσικές καταστροφές που σημειώνονται συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και πολεοδομικών αυθαιρεσιών, τόνισε ότι «διέξοδος μπορεί να δοθεί μόνο από την αλλαγή στάσης του ανθρώπου στην ίδια την καθημερινότητά του, με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα σέβεται το περιβάλλον και τη φύση. Και ήδη βλέπουμε ότι παγκοσμίως διογκώνεται ένα τέτοιο κίνημα, που τους στόχους του ενστερνίζονται και τοπικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση της Ελλάδας, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «ως χώρα είμαστε σε υψηλό επίπεδο στελεχιακού δυναμικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, και σε όλα τα τμήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως απέδειξαν και οι αποστολές της ΕΜΑΚ στην γειτονική μας Αλβανία, που επλήγη από τον Εγκέλαδο. Και θέλω και από αυτό το βήμα να συγχαρώ την ΕΜΑΚ για τον επαγγελματισμό της, που αναγνωρίζεται και εκτός συνόρων. Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι καταστροφές όταν εκδηλώνονται απαιτούν τεράστιες δυνάμεις, που πρέπει να δράσουν σε στενά χρονικά περιθώρια, και σε συνθήκες αντίξοες αλλά πάντοτε με άρτιο συντονισμό, και επειδή δεν επαρκεί, μοιραία, το προσωπικό του κράτους, υπεισέρχεται ο ρόλος του εθελοντισμού. Είναι μια μορφή άμεσης συνεισφοράς του πολίτη σε κοινές δράσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και του κοινού καλού, σε μόνιμη βάση και σε οργανωμένη μορφή».
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη έχει ακόμη πολλά κενά και προβλήματα, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή του, με πιο χαρακτηριστικό την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και τη μη χορήγηση ακόμη και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού».

Read more...