Menu
A+ A A-

Mάξιμος για απάντηση Χατζηδάκη για Τιταρήσιο: "Και με... βούλα τραγικά ανεπαρκές το πλαίσιο ελέγχου της μόλυνσης των υδάτων!"

Μαξιμος βουλη 2
 
Αθήνα, 9 Απριλίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΙΤΑΡΗΣΙΟΥ:
 
Και με “βούλα” τραγικά ανεπαρκές

το πλαίσιο ελέγχου της μόλυνσης των υδάτων!
 
 
«Από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τα αλλεπάλληλα κρούσματα μόλυνσης των υδάτων του Τιταρήσιου με απόβλητα επιχειρήσεων, συμπεραίνεται, δυστυχώς, ότι το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου και επιβολής κυρώσεων συμμόρφωσης είναι τραγικά ανεπαρκές και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματικό! Ευελπιστώ, αυτή τη φορά, το αρμόδιο υπουργείο να εξετάσει σοβαρά το πρόβλημα -που κατ’ επανάληψη έχω θέσει εδώ και χρόνια- να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες και να ενισχύσει τις υπηρεσίες ελέγχου, ώστε οι έλεγχοι να είναι συνεχείς και οι ποινές τέτοιες που να λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε επίδοξο ρυπαντή του περιβάλλοντος». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε ερώτησή του για τα νέα κρούσματα μόλυνσης στον Τιταρήσιο ποταμό.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «η βελτίωση του μηχανισμού των περιβαλλοντικών ελέγχων αποτελεί αντικείμενο εργασίας για το Υπουργείο ώστε στη συνέχεια να αναληφθούν και οι απαραίτητες πρωτοβουλίες», ενώ παραθέτει τις απαντήσεις των υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα επί του θέματος.
Έτσι από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας πληροφορούμαστε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υφίσταται συγκεκριμένο μοντέλο υποβολής προστίμου με αποτέλεσμα οι κρίσεις να γίνονται υποκειμενικά, (!) η νομική υποστήριξη των υπηρεσιών είναι περιορισμένη, ενώ η ποινική διαδικασία διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα».
Το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΝ σημειώνει στην απάντησή του ότι «η υπηρεσία μας δεν έχει διενεργήσει πρόσφατα περιβαλλοντική επιθεώρηση σε δραστηριότητες που διαθέτουν τα υγρά τους απόβλητα στον Τιταρήσιο, παραπόταμο του ποταμού Πηνειού και ούτε έχει περιέλθει σχετική καταγγελία. Στο παρελθόν –προ δεκαετίας- είχαν  διενεργηθεί έλεγχοι από την υπηρεσία μας σε δραστηριότητες της περιοχής, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών ή καταγγελιών και στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Τέλος, σας αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο εκπόνησης του Προγράμματος Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων 2020-2021 θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης σε αυτό δραστηριοτήτων,  κατηγορίας Α1 και Α2, οι οποίες διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους στον Τιταρήσιο ποταμό».
Αλγεινή εντύπωση, αναμφίβολα, προκαλεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας «παράλληλα, αρμοδιότητα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων έχουν οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος». Ωστόσο, η  Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην απάντησή της, ισχυρίζεται ότι «αρμοδιότητα για το θέμα της ερώτησης έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και δεν προκύπτει αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας».
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε TRT: "Η χώρα διαθέτει ηγεσία με υπευθυνότητα και σχέδιο - Τι είπε για το Άγιο Φως"

MAXIMOS NEW
 
Αθήνα, 9 Απριλίου 2020
 
Μ.ΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ:
 
Η χώρα διαθέτει ηγεσία με υπευθυνότητα και σχέδιο
 
«Είναι ευτύχημα για τη χώρα ότι διαθέτει τέτοιους επιστήμονες του διαμετρήματος και του κύρους του κ. Τσιόδρα. Η κυβέρνηση άκουσε αμέσως τις παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας και δεν υπολόγισε το οικονομικό κόστος. Οι ζωές είναι αυτές που δεν γυρίζουν. Η οικονομία μπορεί να γυρίσει. Με κάποιο μεγαλύτερο κόστος, θα γυρίσει. Γιατί είδαμε και ηγέτες και μεγαλύτερων χωρών που προέταξαν την οικονομία έναντι των ζωών των πολιτών τους και έχουν αυτές τις δραματικές συνέπειες». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της TRT και στη δημοσιογράφο κ. Νίκη Καραΐσκου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η χώρα θα μπορέσει να κάνει επανεκκίνηση στην οικονομία με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς σε τρεις λόγους. Πρώτον, στο γεγονός ότι η χώρα διαθέτει ηγεσία που πολιτεύεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σχέδιο. Δεύτερον, στην πειθαρχία που σε γενικές γραμμές έδειξαν οι πολίτες, κατανοώντας ότι εδώ μιλούμε για μια πανδημία και δεν παρασύρθηκαν από τη συνήθη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται πολλές φορές στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και τρίτον, στο γεγονός ότι υπήρξε και υπάρχει αυταπάρνηση και αυτοθυσία από τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες και όλους όσοι εργάζονται για να στηριχτεί το εθνικό σύστημα υγείας».
 
Για το Άγιο Φως
Σχετικά με το Άγιο Φως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «με αγγίζει και μένα ιδιαίτερα. Επειδή είμαι και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και θα μεταβαίναμε στα Ιεροσόλυμα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, θέλω να ξέρετε θα γίνει μια πολύ λιτή τελετή φέτος. Δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός θα μεταβεί. Θα μεταβεί μόνο ο εκπρόσωπος του Παναγίου Τάφου και της Ελλαδικής εκκλησίας και η ενημέρωση που έχω είναι ότι δεν θα κατέβουν καν από το αεροσκάφος. Θα μεταφερθεί με ευθύνη του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, προκειμένου από ‘κει να δοθεί στον εκπρόσωπο του Παναγίου Τάφου και να μεταφερθεί στην Αθήνα. Το Άγιο Φως πράγματι συμβολίζει αυτή την Ανάσταση της ελπίδας και νομίζω ότι νοερά θα φτάσει στον καθένα και στην καθεμιά μας. Δεν είναι ώρα να παίζει κανείς με το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών και ούτε υπάρχουν και περιθώρια για πολιτικαντισμούς και λαϊκισμούς. Είναι ώρα ευθύνης, σοβαρότητας, σύνεσης, υπευθυνότητας απ’ όλους μας».
 
Μόνη λύση η Υπομονή
Τέλος ο κυβερνητικός βουλευτής συνέστησε σε όλους τους Έλληνες «υπομονή, υπομονή, υπομονή», λέγοντας ότι είναι «η σύσταση που πρέπει να ακολουθούμε όλοι αυτές τις μέρες. Καταλαβαίνω ότι σε κάποιους έχει εξαντληθεί η υπομονή, αλλά δεν υπάρχει και άλλη λύση. Τα αποτελέσματα, τουλάχιστον, της στρατηγικής αυτής που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή η πολιτεία, επιβραβεύονται και βλέπετε ότι η χώρα μας σε όλη αυτή την πανδημία αντιμετωπίζει, την περιπέτεια αυτή με τις λιγότερες απώλειες».
 
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/AjHmD-FHXbQ
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: "Και οι χοιροτρόφοι πλήττονται από τον κορονοϊό"

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new
 
Αθήνα, 7 Απριλίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ-ΒΟΡΙΔΗ:
 
Και οι χοιροτρόφοι πλήττονται από τον κορονοϊό
 
«Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει και την ελληνική χοιροτροφία, που εξαρτάται άμεσα από την εγχώρια αγορά και, κυρίως, από την τροφοδοσία των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού με χοιρινό κρέας. Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, έχουν προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης και συνεπώς αλυσιδωτές οικονομικές παρενέργειες και στην χοιροτροφία, χωρίς όμως η τελευταία να υπάγεται στα μέτρα προστασίας που έλαβε η πολιτεία». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη από τους οποίους ζητά να εξετάσουν τη λήψη μέτρων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει επιπλέον ότι «σύμφωνα με τη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία επιβάρυνε την κατάστασή τους, καθώς το 15% της παραγωγής διοχετεύονταν στη γειτονική χώρα.
Ωστόσο, η κατάρρευση της οικιακής κατανάλωσης χοιρινού κρέατος τον τελευταίο καιρό, έχει δώσει την χαριστική βολή στον κλάδο, αφού προκαλεί πτώση των συνολικών πωλήσεων σε χοιρινό κρέας κατά 70% και δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη διάθεση της υπάρχουσας παραγωγής, εγείροντας μάλιστα φόβους για μη απορρόφησή της λόγω υπερβολικής αύξησης του βάρους των ζώων. Όπως υπογραμμίζουν οι χοιροτρόφοι, τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, όπου δηλώνονται οι σφαγές των εγχώριων χοίρων προς κατανάλωση, δεδομένου ότι εισαγωγές–εξαγωγές έχουν σταματήσει λόγω των μέτρων και άλλων χωρών, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Την ίδια ώρα, το μέτρο της παράτασης λήξης των επιταγών κατά 75 ημέρες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, διογκώνει τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές εκκρεμότητες που τους ταλανίζουν, καθώς, πολλές από τις επιταγές των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού, καταλήγουν στους ίδιους.
Επιπρόσθετα, σοβαρό πρόβλημα υφίσταται και στην διαχείριση των χοιροτροφικών μονάδων λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης ζωοτροφών.
Οι χοιροτρόφοι προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν ενεργές τις εκμεταλλεύσεις τους προτείνουν την ένταξή τους στην κατηγορία των επιχειρήσεων που πλήττονται, αφού έχουν υπαχθεί σε αυτή κλάδοι που διαχειρίζονται το προϊόν τους (ΚΑΔ1011 επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ΚΑΔ 4722 λιανικό εμπόριο κρέατος, ΚΑΔ 4632 χονδρικό εμπόριο κρέατος). Παράλληλα ζητούν ενισχύσεις de minimis για να βελτιώσουν τη ρευστότητά του, μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης εγχώριου κρέατος και εξέταση της δυνατότητας αποθεματοποίησης των πλεοναζόντων ποσοτήτων χοιρινού».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να εξετάσουν τις προτάσεις της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την στήριξη του κλάδου.
 
Read more...

M. Xαρακόπουλος για εξαγγελίες Τσίπρα: "Υπευθυνότητα και όχι πλειοδοσία υποσχέσεων για κορονοϊό"

Maximos AstraTV
 
Αθήνα, 7 Απριλίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ:
 
Υπευθυνότητα και όχι πλειοδοσία υποσχέσεων για κορονοϊό
 
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να υπάρχει ένα restart, μια επανεκκίνηση, και της ευρωπαϊκής ιδέας, του ευρωπαϊκού οράματος. Εάν οι ηγεσίες δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, τότε φοβούμαι ότι το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα της ΕΕ, που χάρισε ειρήνη και ευημερία για σχεδόν 7 δεκαετίες μετά τον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο, σε μια Ευρώπη που δυο φορές αιματοκυλίστηκε με παγκόσμιους πολέμους, δεν θα έχει βιωσιμότητα. Δεν θέλω να το πιστεύω. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα βγούμε σοφότεροι και πιο δυνατοί από αυτή τη δοκιμασία της κρίσης». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο δελτίο ειδήσεων του ASTRATV, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο κ. Απόστολο Ράιδο.
 
Έκπληξη από το “μαύρο πρόβατο”
Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε, επίσης, ότι «η αντιμετώπιση μέχρι τώρα της κρίσης από τη χώρα μας ήταν επιτυχής κατά κοινή ομολογία. Και η Ελλάδα από ”μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης που ήταν την προηγούμενη δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα. Ένα παράδειγμα που προκάλεσε θετική έκπληξη σε όλο τον κόσμο. Την ώρα που γύρω μας μετρούνε χιλιάδες θύματα, στη χώρα μας είναι κάτω από 100. Και αυτό νομίζω οφείλεται στην αποτελεσματική διαχείριση αυτής της υγειονομικής βόμβας, της πανδημίας, από την κυβέρνηση της ΝΔ, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Και πρόσθεσε «θέλω να επαινέσω τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ακολουθούνε, θα έλεγα πειθαρχούνε στις οδηγίες των επιστημόνων, στις οδηγίες της πολιτείας, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της νόσου, να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, για να μπορέσει να ανταποκριθεί το εθνικό σύστημα υγείας στο πρόβλημα. Και βεβαίως να επαινέσω τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, όλους όσοι εργάζονται στηρίζοντας το εθνικό σύστημα υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας αυτές τις δύσκολες ώρες».
 
Όποιος καεί στον χυλό...
Σχετικά με την οικονομία ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι η «κυβέρνηση έδειξε και εδώ ότι έχει σχέδιο. Έλαβε μια σειρά μέτρων άμεσα που καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, πάνω από 600.000 επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται άμεσα ή έμμεσα, είτε με οδηγία της κυβέρνησης έκλεισαν προκειμένου να σταματήσει η αλυσίδα της διασποράς. Και θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα με την ίδια αποφασιστικότητα και συνέπεια και σύνεση και υπευθυνότητα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Ενώ για τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα σημείωσε ότι «όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι, έχουμε δει στο παρελθόν και το “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” και το ”παράλληλο πρόγραμμα”, τα οποία ήταν ασκήσεις επί χάρτου. Γιατί όταν κλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα εφαρμόσει στην πράξη, δεν είδαμε να υλοποιούνται. Θα έλεγα λοιπόν ότι χρειάζεται περισσότερη σύνεση, λιγότερη πλειοδοσία υποσχέσεων αυτή την ώρα».
 
Μ. Χαρακοπουλος astra tv 1
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/CFHtTtpxDCE
 
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για απάντηση Σκυλακάκη: "Έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς γιατρών και νοσηλευτών"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ 1
 
Αθήνα, 6 Απριλίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ:
 
Έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς γιατρών και νοσηλευτών
 
• Στις 30 Ιουνίου απόφαση για βαρέα ανθυγιεινά 
 
 
«Η πανδημία του κορονοϊού έχει αναδείξει το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, η επαγγελματική επάρκεια του οποίου όπως και η αυταπάρνησή του στην επιτέλεση του λειτουργήματός του έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή, έως τώρα, αντιμετώπιση της κρίσης. Ως εκ τούτου, ορθώς η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των λειτουργών της υγείας, όπως το έκτακτο δώρο Πάσχα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα είναι η αρχή σειράς ολοκληρωμένων παρεμβάσεων εκ μέρους της Πολιτείας, όπως η συμπερίληψη των νοσηλευτών και των διασωστών του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη σε σχετική ερώτησή του.
Σχετικά με το έκτακτο επίδομα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ανταποκρίνεται ήδη στην καθοριστική προσφορά του ΕΣΥ στη διάρκεια της παρούσας κρίσης θεσπίζοντας κατ’ αρχήν έκτακτη ενίσχυση σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, που θα καταβληθεί στις αμέσως επόμενες μέρες».
Αναφορικά με το αίτημα για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ο κ. Σκυλακάκης σημειώνει ότι «συστήνεται Επιτροπή με έργο τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ειδικότερα: α) τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, β) τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και γ) την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας (...). Η Επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο (...) και να υποβάλλει τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως 30.06.2020, στην οποία θα ληφθούν υπόψη και οι πρόσφατες εξελίξεις της κρίσης COVID 19, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται το επίδομα στις πραγματικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Στη συνέχεια και αφού ληφθεί υπόψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής, θα εκδοθεί ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».
Τέλος, για τις οφειλές των αναδρομικών στο ιατρικό προσωπικό, στην απάντηση αναφέρεται ότι «προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού, μεταξύ άλλων, προς τους Ιατρούς του ΕΣΥ που ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 13.11.2014 έως και 31.12.2016, σε εναρμόνιση προς την κρίση της υπ’ αριθμ. 431/2018 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανωτέρω χρηματικό ποσό αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούτο να λάβει η εν λόγω κατηγορία προσωπικού με βάση τις ισχύουσες κατά την 31.07.2012 μισθολογικές διατάξεις και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι της κατεβλήθησαν με βάση τις μισθολογικές διατάξεις του ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α' 222)».
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς υπ. Υγείας: "Εφοδιάστε τους οδοντίατρους με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό"

Μαξιμος βουλη 2
 
Αθήνα, 5 Απριλίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:
 
Εφοδιάστε τους οδοντίατρους με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό
 
• Απαραίτητο εξαιτίας του αερολύματος κατά την οδοντιατρική πράξη
 
«Προτίθεσθε να συνδράμετε τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, ώστε να μπορούν οι οδοντίατροι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς σε συνθήκες ασφάλειας;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «η πρωτοφανών διαστάσεων πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, ιδιαιτέρως, όμως, σε όσες είναι αναγκασμένες, να συνεχίζουν το έργο τους εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας, βεβαίως, και τους ανάλογους κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεσή τους σε αναγκαστικές επαφές με το κοινό. Ο κλάδος των οδοντιάτρων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων, εξαιτίας της άμεσης επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων.
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) από τις 13 Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και του Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας, εξέδωσε λεπτομερείς οδηγίες προς τους οδοντιάτρους ώστε να δέχονται τα πλέον έκτακτα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή. Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού γίνεται σύσταση για τη χρήση προστατευτικών γυαλιών ή προσωπίδας, χειρουργικής μάσκας και καλυπτικού κεφαλής, μακρυμάνικης αδιαβροχοποιημένης ποδιάς, γαντιών μιας χρήσης από το οδοντιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας (20.03.20 και 29.03.20), αλλά και από σχετική επιστολή της ΕΟΟ (18.03.20) προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, οι οδοντίατροι δεν διαθέτουν σε επάρκεια τα παραπάνω υλικά και ζητούν από την Πολιτεία την λήψη άμεσων μέτρων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι οδοντίατροι χρειάζονται απαραιτήτως, για την ασφάλεια τη δική τους και των ασθενών, τροφοδοσία με υγειονομικό υλικό –ιδιαιτέρως μάσκες, αντισηπτικά επιφανειών, υγρά απολύμανσης εργαλείων, γάντια και στολές ατομικής προστασίας μιας χρήσης».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «είναι περιττό να επαναλάβουμε τη σημασία που έχει για τη δημόσια υγεία η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των οδοντιάτρων σε συνθήκες ασφάλειας για τους ίδιους και τους ασθενείς».
Read more...

Μάξιμος προς Χατζηδάκη: "Καθυστερήσεις στις συνδέσεις Φωτοβολταϊκών με τη ΔΕΗ"

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new
 
Αθήνα, 4 Απριλίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ:
 
Καθυστερήσεις στις συνδέσεις Φωτοβολταϊκών με τη ΔΕΗ
 
«Την ώρα που όλη η υφήλιος κατανοεί την ανάγκη παραγωγής φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, πολλές από τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα μας, αν και είναι ήδη έτοιμες, για διάφορους λόγους, δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το δίκτυο της ΔΕΗ». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κυβερνητικός βουλευτής για την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου επικαλείται τον “Θεσσαλικό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων’’, ο οποίος «σε σχετική επιστολή του προς την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, επισημαίνει το πρόβλημα και ζητά επίσπευση ενεργειών για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο κυριότερος λόγος που δεν προχωρούν οι συνδέσεις είναι η έλλειψη των κατάλληλων μετρητών στον ΔΕΔΔΗΕ. Ωστόσο, παρότι οι υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων επενδυτών έχουν ολοκληρωθεί, και προς τούτο έχουν υποβάλει της προαπαιτούμενες δηλώσεις ετοιμότητας από τις αρχές του έτους, η διαδικασία ολοκλήρωσης των συνδέσεων καθυστερεί, στερώντας τους μέρος της παραγωγής ρεύματος που θα μπορούσαν να έχουν μέχρι σήμερα. Επιπλέον, η στασιμότητα αυτή, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, τους φέρνει σε δυσχερή θέση απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα από τα οποία άντλησαν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις επενδύσεις τους.
Προς άρση του αδιεξόδου προτείνουν την καταγραφή της παραγωγής τους μέσω του inverter ή του μετρητή του υποσταθμού του έργου, υποστηρίζοντας πως αυτή η λύση μπορεί να εφαρμοσθεί καθότι είναι ασφαλής, τεχνικά εύκολη και δοκιμασμένη στο παρελθόν». 
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προωθηθούν λύσεις που θα άρουν τη στασιμότητα που παρατηρείται στις συνδέσεις φωτοβολταϊκών με το δίκτυο της ΔΕΗ, που θίγει ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων.
Read more...

Μάξιμος: “Επιταγές κορονοϊού” πλήττουν Αγροτικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμούς!

Μάξιμος απορών
 
Αθήνα, 3 Απριλίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ-ΒΟΡΙΔΗ:
 
“Επιταγές κορονοϊού” πλήττουν Αγροτικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμούς!
 
Λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που έχει προκληθεί σε αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς από τις επιταγές επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη υπογραμμίζει ότι «αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων τους και με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας των οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας του κορονοϊού, και ζητούν να υπάρξει μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας.
Όπως υποστηρίζουν, το τελευταίο διάστημα δεν μπορούν να πληρωθούν για επιταγές που έχουν περιέλθει στα χέρια τους μέσω οικονομικών συναλλαγών με επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί στις οικονομικές δραστηριότητες που πλήττονται, βάσει των σχετικών αποφάσεων της πολιτείας. Ουσιαστικά, δεν μπορούν να γνωρίζουν, αν η επιταγή που έχουν στα χέρια τους ή έχουν μεταβιβάσει προκειμένου να εξοφλήσουν υποχρεώσεις τους, προέρχεται από επιχείρηση με κωδικό δραστηριότητας η οποία έχει ενταχθεί στις ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί.
Το γεγονός ότι τα ποσά αυτά δεν καλύπτονται από τις τράπεζες προκαλεί δραστική μείωση της ρευστότητάς τους, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών τους και βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.
Ιδιαίτερα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι ακόμα πιο ευάλωτοι, αφού δεν έχουν την ευελιξία ή το οικονομικό αντίκρισμα να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους αυτή την κατάσταση. Έτσι βρίσκονται σοβαρά εκτεθειμένοι απέναντι στους προμηθευτές τους, σε όσους δηλαδή έχουν μεταβιβάσει αυτές τις επιταγές ως πληρωμή για τις υπηρεσίες τους ή τα εφόδια που τους παρείχαν».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς «αν προτίθενται να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στις αγροτικές επιχειρήσεις και ειδικά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να τροφοδοτούν την αγορά με αγαθά, που στις παρούσες αντίξοες συνθήκες, είναι ακόμα πιο απαραίτητα».
Read more...

Μάξιμος προς Βορίδη: "Σε “λήθαργο” λόγω κορονοϊού οι φυτεύσεις αμπελιών"

ΜΑΞΙΜΟΣ νεος
 
Αθήνα, 2 Απριλίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ:
 
Σε “λήθαργο” λόγω κορονοϊού οι φυτεύσεις αμπελιών
 
Να δώσει λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε στις φυτεύσεις νέων αμπελιών, καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία πρέπει να προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος από τις ΔΑΟΚ -που όμως δεν είναι δυνατός λόγω κορονοϊού- καλεί τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη σημειώνει ότι «ένα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις έκτακτες καταστάσεις, λόγω του κορονοϊού, είναι η αδυναμία των αμπελουργών να προχωρήσουν στις φυτεύσεις των αμπελιών με βάση την άδεια φύτευσης που κατέχουν.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να φυτευτεί ένας αμπελώνας θα πρέπει ο παραγωγός να αιτηθεί τη φύτευση της έκτασης που δικαιούται βάσει της άδειας που κατέχει στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, και, στη συνέχεια, να ακολουθήσει επιτόπιος έλεγχος από αρμόδια επιτροπή, παρουσία του αμπελουργού, για τον έλεγχο της έκτασης, πριν τη φύτευση.
Ωστόσο, οι επιτόπιοι αυτοί έλεγχοι δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Για τους αγρότες, όμως, τα χρονικά περιθώρια, προκειμένου η φύτευση να είναι επιτυχημένη, έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ταυτόχρονα, προκαλούνται αλυσιδωτά πρόβλημα και στους φυτωριούχους-προμηθευτές των πρέμνων. Οι τελευταίοι, ενώ έχουν έτοιμες τις παραγγελίες των πρέμνων, όσο οι φυτεύσεις δεν προχωρούν, αναγκάζονται να τα συντηρούν σε ψυγεία για να παρατείνουν τον λήθαργό τους. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη και, δεδομένου ότι έχουν δοθεί και προκαταβολές για τις παραγγελίες, το ζήτημα περιπλέκεται.
Εύλογα, λοιπόν, οι αγρότες, που έχουν έτοιμα τα χωράφια τους για φύτευση και οι έκτακτες συνθήκες εμποδίζουν την διεκπεραίωση της νόμιμης διαδικασίας, ζητούν να βρεθεί λύση, ώστε να αρθεί η στασιμότητα που παρατηρείται και να προχωρήσουν σε φυτεύσεις, χωρίς να θεωρηθεί ότι παρανομούν».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν «προτίθεται να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί ο σκόπελος που δημιουργήθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων, ώστε να μπορέσουν οι αμπελουργοί να φυτέψουν τα αμπέλια τους φέτος».
Read more...

Μάξιμος προς Βορίδη: "Μόνο ηλεκτρονικά λόγω κορονοϊού οι δηλώσεις ΟΣΔΕ"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΜΙΛΩΝ 2 22.11.2019 1
 
Αθήνα, 1 Απριλίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ:
 
Μόνο ηλεκτρονικά λόγω κορονοϊού οι δηλώσεις ΟΣΔΕ
 
Να επανεξετάσει, για λόγους δημόσιας υγείας, την επανέναρξη της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ και αυτές να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέχρι να υπάρξουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πανδημία, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η απόφαση επανενεργοποίησης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των αγροτών, που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την προστασία της δημόσιας υγείας. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 600.000 αγροτών που πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση είναι άνω των 55 ετών, δηλαδή ανήκουν στην εν δυνάμει ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, θεωρούν επιβεβλημένη την επανεξέταση της απόφασης, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.
Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Τύπου Α΄ (Π.Ε.Φ.Α.), που εκπροσωπεί τους φορείς που επισήμως αποτελούν κέντρα υποδοχής για την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας, χαρακτηρίζει την έναρξη της διαδικασίας “υγειονομική βόμβα” για την επαρχία. Αντιπροτείνει δε, να μην ξεκινήσει η διαδικασία πριν το τέλος Απριλίου, οπότε θα υπάρχουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η διαδικασία των δηλώσεων καλλιέργειας ξεκίνησε στις 10 Απριλίου, ενώ φέτος λόγω της πανδημίας, με απόφαση της ΕΕ παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας κατά έναν μήνα, δηλαδή μέχρι την 15η Ιουνίου. 
Αναλογιζόμενοι την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, η απόφαση της κυβέρνησης να λάβει εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα, απεδείχθη σωτήρια για τη χώρα και τους πολίτες της. Στο ίδιο πνεύμα ευθύνης θα πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση έναρξης των δηλώσεων καλλιέργειας μέχρι να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση της κατάστασης, με πρώτιστο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας του αγροτικού πληθυσμού και ευρύτερα των κατοίκων της περιφέρειας».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1) Προτίθεστε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να επανεξετάσετε την απόφαση επανεκκίνησης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) των αγροτών, μεταφέροντάς την σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε να υπάρχουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πανδημία του κορονοϊού;
2) Για ποιο λόγο, εφόσον υπάρχουν αντιδράσεις από τους εν λόγω φορείς, δεν υφίσταται η δυνατότητα να υποβληθούν οι δηλώσεις μόνο ηλεκτρονικά για αρχή και, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να δοθεί στους φορείς το δικαίωμα να δέχονται όπως πριν τους αγρότες για υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας;
Read more...