Menu
A+ A A-

Μάξιμος για απάντηση Σταμενίτη: Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των αγροτών του Τυρνάβου • “Παράθυρο” ενισχύσεων για ακαρπία και καρπόπτωση

Μάξιμος Σταμενίτης 1

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ:

Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των αγροτών του Τυρνάβου

 • “Παράθυρο” ενισχύσεων για ακαρπία και καρπόπτωση

«Μετά τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τις περυσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όλοι ελπίζαμε σε μια καλή χρονιά φέτος, χωρίς καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν ζημιές και με καλές παραγωγές, για να μπορέσουν οι αγρότες μας να ορθοποδήσουν. Ωστόσο, τόσο οι επισημάνσεις καρπόπτωσης σε δένδρα και ακαρπίας στα αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου, όσο και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς τον Ιούνιο, κατατρύχουν τους αγρότες και παρατείνουν την οικονομική τους αβεβαιότητα, αφού η παραγωγή τους αντιμετωπίζει προβλήματα. Πράγματι, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές. Ωστόσο, καθώς η κλιματική κρίση δείχνει για τα καλά τα “δόντια της” είναι θετικό ότι η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού αφήνει ένα “παράθυρο” στήριξης των αγροτών. Η πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης, όπου αντικειμενικά υφίσταται πρόβλημα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη για την καρπόπτωση σε δενδρώδεις καλλιέργειες και την ακαρπία στα αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του στη Βουλή, συνηγορούσε στο αίτημα του δήμου Τυρνάβου, να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες με αυτοψίες οι αναφορές των αγροτών της εν λόγω περιοχής για ακαρπία στα αμπέλια και τις δενδρώδεις καλλιέργειες –αμύγδαλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια-, καθώς και για καρπόπτωση στα αχλάδια και ζητούσε να υπάρξουν ενέργειες για την οικονομική στήριξη των αγροτών. 

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «η μειωμένη παραγωγή και η καρπόπτωση δεν αποτελούν ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες της περιοχής Τυρνάβου της ΠΕ Λάρισας, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από αίτια ασφαλιστικά καλυπτόμενα σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Ωστόσο, ο κ. Σταμενίτης σημειώνει ότι «οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητο, η πολιτεία θα παρέμβει με κάθε διαθέσιμο μέσο εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στην Πυροσβεστική Λάρισας: Επαγρύπνηση πυροσβεστών στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου • Αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης των πυροσβεστών

Μάξιμος Πυροσβεστική 1

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2024

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Επαγρύπνηση πυροσβεστών στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου 

• Αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης των πυροσβεστών

«Θεωρώ χρέος μου να μεταφέρω στην πολιτική ηγεσία -όπως κάνω κάθε φορά που σας επισκέπτομαι- τις επισημάνσεις σας για να μπορείτε να ανταπεξέλθετε ακόμη πιο αποτελεσματικά στα καθήκοντά σας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός η αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία, η οποία, μετά τις “πληγές” από την κλιματική κρίση στην περιοχή μας, αναγνωρίζει ακόμη περισσότερο την αποστολή σας και την αυταπάρνηση με την οποία την υπηρετείτε». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στα στελέχη και το προσωπικό βάρδιας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Λάρισας, που επισκέφθηκε προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που υφίσταται, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου στο ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι που διανύουμε.

Ελλείψεις σε προσωπικό

Ο Θεσσαλός πολιτικός συναντήθηκε αρχικά με τον διοικητή της Πυροσβεστικής ν. Λάρισας πύραρχο κ. Χρήστο Ζουναλή και τον διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας πύραρχο κ. Γιώργο Βαρδάτσικο, παρουσία του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργου Τέγου και του εκπροσώπου των Θεσσαλών πυροσβεστών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία κ. Νίκου Τάψα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η έλλειψη εποχικού προσωπικού δυσχεραίνει το έργο της υπηρεσίας στον νομό, έναν από τους μεγαλύτερους στην ελληνική επικράτεια και ότι το μόνιμο προσωπικό μετά βίας επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο υλοποιείται χάρη στην αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης όλου του προσωπικού, καθώς οι μεταθέσεις του Ιουνίου στέρησαν έξι συναδέλφους τους από την υπολογιζόμενη δύναμη για την αντιπυρική περίοδο, ενώ αποσπάσεις και άλλα περιστατικά στην υπόλοιπη χώρα στα οποία απαιτείται να συνδράμουν επιδεινώνουν την κατάσταση.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των υπηρετούντων -καθώς οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι περισσότερες από τους νέους που εισέρχονται κάθε χρόνο μέσω πανελληνίων- δημιουργεί ήδη πιέσεις στη διαθεσιμότητα προσωπικού στην Πυροσβεστική. Τέλος, στο ενδιαφέρον του βουλευτή για την αντιπυρική ετοιμότητα, αναφέρθηκε ότι παρά τις υψηλές μέχρι σήμερα θερμοκρασίες τα περιστατικά φωτιάς που υπήρξαν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και δεν επεκτάθηκαν. Ωστόσο, καθώς η αντιπυρική περίοδος είναι στην κορύφωσή της η επαγρύπνηση είναι δεδομένη.

Μάξιμος Πυροσβεστική 2

Μάξιμος Πυροσβεστική 3

Μάξιμος Πυροσβεστική 4

Μάξιμος Πυροσβεστική 5

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Χάλκη: Να αρθεί το “λουκέτο” στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης • Ριζική ανακαίνιση της Σχολής από τον ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο (φωτό)

MAX 1 15

Χάλκη, 16 Ιουλίου 2024

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΧΑΛΚΗ ΤΩΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ:

Να αρθεί το “λουκέτο” στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

• Ριζική ανακαίνιση της Σχολής από τον ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο

«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην οποία αιφνιδίως και αδικαιολογήτως το 1971 οι τότε τουρκικές Αρχές έβαλαν “λουκέτο”, πρέπει να επαναλειτουργήσει. Αυτό είναι ένα αίτημα το οποίο δεν θέτει μόνον το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αλλά και η διεθνής κοινότητα, διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις. Η ξακουστή Σχολή που δεσπόζει στον λόφο της Ελπίδος, από την οποία πέρασαν δεκάδες σημαντικές προσωπικότητες ως μαθητές και καθηγητές, δεν είναι φυσιολογικό να παραμένει κλειστή. Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι προσφάτως υπάρχει ένα θετικό κλίμα για την επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής, που τροφοδοτήθηκε από εποικοδομητικές δηλώσεις Τούρκων αρμοδίων παραγόντων, όπως αυτές του υπουργού Παιδείας. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε η κατάληξη της υπόθεσης να είναι σύντομα ευτυχής, και να δούμε την ιστορική Σχολή, που χάρις  στον μεγάλο εθνικό ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο ανακαινίζεται, να ανοίγει και πάλι τις πύλες της στους νέους μαθητές της». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο της Οργάνωσης δρ Κώστα Μυγδάλη.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ που βρέθηκε στα Πριγκηπόννησα στο πλαίσιο των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Ι.Μ. Πριγκηποννήσων, επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου συναντήθηκε με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης, Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό και ενημερώθηκε για την εκ βάθρων ανακαίνιση της Σχολής από τον ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, αλλά και για την κινητικότητα που εσχάτως υπάρχει για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής από πλευράς των αρμοδίων τουρκικών αρχών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ακολούθως ξεναγήθηκε από τον π. Μελέτιο στην περιώνυμο βιβλιοθήκη της Σχολής.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Χάλκης και ενημερώθηκε από τον εφημέριο π. Θωμά Φαρδύ και την πρόεδρο της κοινότητας Χάλκης κ. Όλγα Παναγιωτίδου για την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να παραμείνει άσβεστη η ρωμαίικη λυχνία στο νησί.

Τέλος, προ της αναχώρησής του από τη Χάλκη, ο επικεφαλής της ΔΣΟ μετέβη στην έδρα του έξαρχου του Πανάγιου Τάφου στην Πόλη, στην μόνη Αγίου Γεωργίου του Κρημνού Χάλκης, όπου και είχε συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Αρχιεπίσκοπο Ανθηδώνος κ. Νεκτάριο για τα εμπερίστατα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής και την ανάγκη ενεργότερης στήριξής τους από την ελληνική πολιτεία.

MAX 2 12

MAX 3 11

MAX 4 12

MAX 5 10

MAX 6 10

MAX 7 9

MAX 8 6

MAX 9 6

Φωτ. 1. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης, επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό.

Φωτ. 2. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ προσφέρει στον επίσκοπο Αραβισσού αριθμημένο ανάτυπο γκραβούρας του Πανάγιου Τάφου.

Φωτ. 3.  Ξενάγηση του  Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ξακουστή βιβλιοθήκη της Σχολής.

Φωτ. 4-6. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημερώθηκε από τον επίσκοπο Αραβισσού για τα έργα ανακαίνισης της Θεολογικής Σχολής.

Φωτ. 7,8. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Χάλκης με στελέχη της ρωμαίικης κοινότητας.

Φωτ. 9. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Πόλη.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος από την Πρίγκηπο: Να έρθουν καλύτερες μέρες για τους Ρωμιούς των Πριγκηποννήσων • Συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ι.Μ. Πριγκιποννήσων (φωτό)

max 1 14

Πρίγκηπος, 15 Ιουλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟ: 

Να έρθουν καλύτερες μέρες για τους Ρωμιούς των Πριγκηποννήσων

 • Συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ι. Μ. Πριγκιποννήσων

«Ασμένως αποδεχθήκαμε την πρόσκληση και ήρθαμε στην Πρίγκηπο ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας αλλά και της Βουλής των Ελλήνων για να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά για τη συμπλήρωση εκατονταετηρίδος από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων. Η Μητρόπολή σας έχει ως γενέθλιο έτος το 1924, κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η σπαραξικάρδιος για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών που στέρησε από την εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως το ποίμνιο της στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Τα Πριγκηπόννησα που κάποτε έσφυζαν από Ρωμιούς ακολούθησαν κι αυτά την τύχη της Πολίτικης Ρωμιοσύνης. Όπως ειπώθηκε, η 50η επέτειος της Μητρόπολής σας ήταν “πικρά”, λόγω των γεγονότων του Ιουλίου του 1974. Ευχόμαστε ο νέος αιώνας που ανοίγει για τη Μητρόπολη Πριγκιποννήσων, αλλά και συνολικότερα για τους Ρωμιούς της Πόλης, να φέρει καλύτερες μέρες. Ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε να υπηρετείτε με σθένος και σύνεση την Μητρόπολη που σας εμπιστεύθηκε ο Οικουμενικός Θρόνος και να παραμένετε πάντα στην υπηρεσία, τη διακονία και τη διάθεση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε, μετά τον αρχιερατικό εσπερινό, στην Ιστορική Λέσχη

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Πριγκηπόννησα επ’ ευκαιρία των εορτασμών της τοπικής μητροπόλεως, συνοδευόμενος από τον Σύμβουλο της Οργάνωσης δρ Κώστα Μυγδάλη, παρακολούθησε την Κυριακή την πατριαρχική λειτουργία στον, ανακαινισμένο από τον ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στην λειτουργία προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων αρχιερέων του κλίματος του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά τη λειτουργία συνεχάρη την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Πριγκήπου κ. Αγνή Νικολαΐδου για το έργο που επιτελεί για τη διατήρηση των ρωμαίικων παραδόσεων στο νησί, όπως και την πρόεδρο κ. Ζωρζέτ Αναγνωστοπούλου και την αντιπρόεδρο κ. Βασιλική Ξυδαράλη του Συλλόγου Πριγκηπιανών «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς» για τις δράσεις τους με στόχο τη διατήρηση των δεσμών με τη γενέτειρά τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παραμονή του στο νησί επισκέφθηκε τον Άγιο Γεώργιο Κουδουνά, που ευλαβούνται και μουσουλμάνοι που συρρέουν την ημέρα της εορτής του, όπως επίσης και το Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, που θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη, με ύψος 26 μέτρα, και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Το κτίριο χρησίμευσε ως ορφανοτροφείο από το 1903 -όταν το αγόρασε η Έλενα Ζαρίφη, σύζυγος Έλληνα τραπεζίτη από την Κωνσταντινούπολη, που το δώρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο- έως το 1964, που οι τουρκικές αρχές διέκοψαν αιφνιδίως τη λειτουργία του. Το Ορφανοτροφείο μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη που έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδόθηκε και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από το τουρκικό δημόσιο που το είχε κατασχέσει.  

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ευχήθηκε «το, τραυματισμένο από τον χρόνο και την εγκατάλειψη, αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Πριγκήπου να μην αφεθεί στην φθορά και την κατάρρευση. Άλλωστε, αυτό συνιστά και μια υποχρέωση, καθώς το Ορφανοτροφείο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Europa Nostra με τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ έχει χαρακτηριστεί και από την UNESCO ως “απαιτούμενο προς διάσωση”».

max 2 11

max 3 10

max 4 11

max 5 9

max 6 9

max 7 8

max 8 5

max 9 5

max 10 4

max 11 3

Φωτ. 1 Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο

Φωτ. 2-5 Στην πατριαρχική λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

Φωτ. 6 Στο Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, που θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη

Φωτ. 7,8 Στον Άγιο Γεώργιο Κουδουνά

Φωτ. 9, Ο επικεφαλής ΓΓ της ΔΣΟ με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Πριγκήπου κ. Αγνή Νικολαΐδου

Φωτ. 10,11 Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την πρόεδρο κ. Ζωρζέτ Αναγνωστοπούλου και την αντιπρόεδρο κ. Βασιλική Ξυδαράλη του Συλλόγου Πριγκηπιανών «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς»

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στο Κέντρο Επιχειρήσεων Θεσσαλίας: Έμπρακτη αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία (φωτό)

Μάξιμος Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας 1

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2024

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

Έμπρακτη αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία

«Οι μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο που προκάλεσαν οι περυσινές πλημμύρες ανέδειξαν την ανάγκη του αποτελεσματικότερου συντονισμού και της πρόληψης ως βασικά εργαλεία για να αποφευχθούν παρόμοιες ζημιές. Χαίρομαι διότι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία υλοποιείται με την δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και την υιοθέτηση μιας νέας αντίληψης. Η συστέγαση  της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής στο κυβερνείο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την παρακολούθηση και την καταγραφή δεδομένων, είναι ένα σημαντικό βήμα που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει καθοριστικά στον αρτιότερο συντονισμό που απαιτείται, ώστε να προλαμβάνονται μεγάλες καταστροφές από κλιματικά ή ανθρωπογενή γεγονότα και να προστατεύονται οι ανθρώπινες ζωές και περιουσίες». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα στις εγκαταστάσεις του νέου Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και της Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής, για να ενημερωθεί για το έργο που συντελείται για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νεοσύστατου Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, που εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας στρατηγό ε.α Ηλία Λεοντάρη για τις καινοτόμες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών στη Θεσσαλία, προκειμένου να αποσοβηθούν παντός είδους καταστροφές, όχι μόνο πλημμύρες. Ο ρόλος του κέντρου είναι να καταγράφει δεδομένα από συστήματα καμερών και μετρητών σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να ανιχνεύονται νωρίς ανησυχητικά σημάδια και στοιχεία που προμηνύουν φυσικές καταστροφές, όπως εστίες φωτιάς, ανύψωση στάθμης νερού μετά από υψηλή βροχόπτωση κλπ. Ωστόσο, για την πρόληψη έχει επιδιωχθεί και η συνεργασία με ανθρώπους και φορείς που μπορούν να ενημερώσουν, να επαληθεύσουν και να διαπιστώσουν επικίνδυνα γεγονότα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εμπλοκή των ραδιοερασιτεχνών, οι οποίοι μέσω των ραδιοεπικοινωνιών μπορούν να συνεισφέρουν καταλυτικά στις έγκαιρες ειδοποιήσεις, ειδικά όταν οι υπάρχουσες επικοινωνίες  μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας δεν είναι επαρκείς, καθώς και των αερολεσχών, οι οποίες με καθημερινές πτήσεις κατοπτεύουν μεγάλες περιοχές για τον εντοπισμό εστιών φωτιάς πριν αυτές εξαπλωθούν. 

Άμεσος συντονισμός με Πυροσβεστική

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετέβη, επίσης, στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Θεσσαλίας, που στεγάζεται ακριβώς δίπλα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που δρα θετικά στην αμεσότητα και τον συντονισμό της όποιας επιχείρησης. Όπως ειπώθηκε στην συζήτηση με τον περιφερειάρχη, αλλά και στην ενημέρωση από τον διοικητή αρχιπύραρχο κ. Ιωάννη Αμανατίδη και το προσωπικό, παρουσία και του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργου Τέγου, η αποτελεσματικότητα ήδη διαπιστώνεται στην πρόληψη των πυρκαγιών φέτος, σε μια τόσο θερμή από άποψη θερμοκρασιών χρονιά όσο η φετινή. Ο συντονισμός είναι άμεσος και αυτό βοηθά στην έγκαιρη αντιμετώπιση των εστιών φωτιάς πριν αυτές επεκταθούν. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, ο άρτιος εξοπλισμός με υπολογιστές, video wall και drones που επιχειρούν όπου οι συνθήκες το απαιτούν, η διαλειτουργικότητα με το κέντρο πολιτικής προστασίας, την περιφέρεια και τους δήμους, επιτρέπουν στο περιφερειακό συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής να παρακολουθεί «ζωντανά» και να καταγράφει όλα τα συμβάντα, καθώς και να επεμβαίνει άμεσα χρησιμοποιώντας πόρους και διαθέσιμα μέσα, είτε εναέρια είτε επίγεια. Αυτό το πλέγμα συλλογής πληροφοριών, άμεσης ενημέρωσης και συνέργειας είναι καθοριστικό για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μάξιμος Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας 2

Μάξιμος Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας 3

Μάξιμος Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας 4

Μάξιμος Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Θεσσαλίας 1

Μάξιμος Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Θεσσαλίας 2

Μάξιμος Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Θεσσαλίας 3

Μάξιμος Ραδιοερασιτέχνες

Πιλότοι αερολέσχης επί το έργον

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Περιφερειάρχη Θεσσαλίας: Που βρίσκονται τα οδικά έργα και ποιο το χρονοδιάγραμμα για τα αντιπλημμυρικά • Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας επιβάλει τη συνδρομή όλων μας (φωτό)

Μάξιμος Κουρέτας 1

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2024

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

Που βρίσκονται τα οδικά έργα και ποιο το χρονοδιάγραμμα για τα αντιπλημμυρικά 

• Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας επιβάλει τη συνδρομή όλων μας 

«Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την μακρά και εποικοδομητική συνάντηση εργασίας που είχαμε. Όπως έχω τονίσει μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε στην ανασύσταση των βασικών υποδομών, στην αποκατάσταση των ζημιών, στη θεραπεία παθογενειών.  Να εργαστούμε με σκοπό την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και τη συλλογική πρόοδο  που αποτελεί προσωπική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους Θεσσαλούς. Όπου υπάρχουν λάθη και παραλήψεις να τα διορθώσουμε και όπου χρειαστεί να κάνουμε μια νέα αρχή. Υπηρετώντας αυτή την αρχή επισκέφθηκα τον νέο περιφερειάρχη για να ενημερωθώ για τις δράσεις και τον σχεδιασμό βασικών έργων και υποδομών και τον ευχαριστώ και πάλι για την εξαντλητικά αναλυτική ενημέρωση και την διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας που επέδειξε». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντησή του τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα με σκοπό να ενημερωθεί για την πορεία των προσπαθειών για την ανασυγκρότηση των τοπικών και περιφερειακών υποδομών. 

Έργα προστασίας από πλημμύρες

Στην ενημέρωση που παρείχε ο περιφερειάρχης κυριάρχησαν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποφυγή παρόμοιων πλημμυρικών φαινομένων -σε συνεννόηση με την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή σύμφωνα και με το πόρισμα των Ολλανδών- με την κατασκευή μικρών φραγμάτων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, με σκοπό να συγκρατούνται περίπου 300 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Σε συνδυασμό με τα τρία μεγάλα φράγματα που προβλέπεται να υλοποιηθούν στη Θεσσαλία, στη Σκοπιά Φαρσάλων -για το οποίο υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου στον πρωθυπουργό-, στην Πύλη Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας, που θα συγκρατούν άλλα 300 περίπου εκατ. κυβικά νερού, καθώς και άλλες παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα μπορούν να παρακρατηθούν περίπου 600 με 700 εκατ κυβικά μέτρα νερού, ώστε να αποφευχθούν νέες πλημμύρες. Επίσης, σημαντικά έργα είναι ο καθαρισμός τόσο του Ενιπέα για τα χωριά των Φαρσάλων όσο και του ρέματος Γκουσμπασανιώτης, προκειμένου να μην κινδυνεύει η πόλη της Λάρισας, αλλά και τα χωριά και οι επιχειρήσεις εκατέρωθεν της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας Βόλου από πλημμυρικά φαινόμενα.

Επανεκκίνηση οδικών έργων

Εκτενής αναφορά έγινε από την περιφερειακή αρχή σε βαλτωμένα οδικά έργα με σημαντικές εκκρεμότητες που βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος παράδοσης. Πιο συγκεκριμένα στον οδικό άξονα Λάρισας Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στην παράκαμψη της Συκεώνας. Η σύμβαση ξεκίνησε το 2019 με ημερομηνία λήξης τον Οκτώβριο του 2023. Ωστόσο, επειδή το έργο δεν προχώρησε σωστά -βρίσκεται στο 65% της ολοκλήρωσής του- αντιμετωπίζει σοβαρό ενδεχόμενο καταλογισμού κυρώσεων εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ. Με τον νέο σχεδιασμό υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2027.

Επίσης, τα έργα  στην περιοχή της Μεσοράχης στον ίδιο οδικό άξονα θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Τέλος οι εκκρεμότητες στην περιοχή του Δέλτα της Καρδίτσας είναι επίσης μεγάλες, αφού το έργο ήταν να παραδοθεί το Νοέμβριο του 2023, αλλά είχε πρόοδο μόλις 12%. Αναμένεται να παραδοθεί πλήρως εντός του 2027.

Στον δρόμο Λάρισας Τρικάλων στο ύψος της Τερψιθέας, οι παρεμβάσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 αν και έπρεπε να παραδοθούν τον Οκτώβριο του 2023, δεν ολοκληρώθηκαν. Το έργο βρίσκεται σε φυσική πρόοδο 23% και εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2025.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που πρόσφατα επισκέφθηκε το Βλαχογιάννι της Ελασσόνας, ζήτησε ενημέρωση και για την ανέγερση της νέας γέφυρας, μετά το Μεσοχώρι, καθώς η παλαιά κρίθηκε ακατάλληλη μετά από τον σεισμό του 2021. Όπως ειπώθηκε από τον περιφερειάρχη η νέα γέφυρα προυπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ δεν είχε έως σήμερα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αν δεν βρεθεί πηγή χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του 2025, το έργο θα ενταχθεί στο επόμενο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας, που θα ξεκινήσει από το 2026.

Πεζογέφυρα Τεμπών

Στο ενδιαφέρον του Μάξιμου Χαρακόπουλου για την αποκατάσταση της κρεμαστής πεζογέφυρας της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι σε συνεννόηση με την Μητρόπολη Λαρίσης κ Τυρνάβου, το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. 

Τέλος, μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε συζήτηση για τα οδικά έργα του πολύπαθου δρόμου Λάρισας-Φαρσάλων, τη σύνδεση Ελασσόνας-Γρεβενών, του δρόμου Λάρισας- Ελασσόνας- Κοζάνης, καθώς και για την παράκαμψη της Γιάννουλης, στην αρχή αυτού του οδικού άξονα.

Μάξιμος Κουρέτας 2

Μάξιμος Κουρέτας 3

Μάξιμος Κουρέτας 4

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε Χρ. Σταϊκούρα: Επείγουσες παρεμβάσεις για τις αερογέφυρες του ΟΣΕ στη Λάρισα • Ποιος έχει την ευθύνη του τακτικού ελέγχου και συντήρησης των ασανσέρ;

MAX 2

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2024

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ:

Επείγουσες παρεμβάσεις για τις αερογέφυρες του ΟΣΕ στη Λάρισα

 • Ποιος έχει την ευθύνη του τακτικού ελέγχου και συντήρησης των ασανσέρ;

«Σύμφωνα με ρεπορτάζ, που έγινε μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, η κατάσταση στις δύο αερογέφυρες του ΟΣΕ, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί για να εξυπηρετούν τη διακίνηση των πεζών εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν τον αστικό ιστό της Λάρισας, εμφανίζεται ως άκρως προβληματική». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «το σοβαρό ζήτημα της ασφαλούς χρήσης των δύο αερογεφυρών του ΟΣΕ, που βρίσκονται στις οδούς Λατταμύας και Υψηλάντου στην Λάρισα, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά στον τοπικό Τύπο (εφημερίδα Ελευθερία, ρεπορτάζ του δημοσιογράφου κ. Κώστα Γκιάστα).

Συγκεκριμένα, στην αερογέφυρα που βρίσκεται στην οδό Υψηλάντου, κομμάτια από μπετόν έχουν αποκολληθεί από τις κολώνες και έχουν αποκαλυφθεί σκουριασμένα σίδερα, θέτοντας ερωτηματικά για τη στατική επάρκεια της κατασκευής. Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στις σκάλες, όπου, επίσης, λόγω εκτεταμένης φθοράς, έχουν αποκαλυφθεί τα σίδερα, ενώ πολλά σκαλοπάτια είναι φθαρμένα.

Ακόμη πιο άσχημη εμφανίζεται η κατάσταση των σκαλοπατιών στην αερογέφυρα επί της οδού Λατταμύας, που θέτει σε κίνδυνο της ασφάλεια των πεζών. Προβλήματα, επίσης, καταγράφονται σε κάγκελα που είναι ασταθή, καθώς και σε πλακάκια, που καθίστανται ολισθηρά όταν βρέχει.

Τέλος, τα ασανσέρ είναι μονίμως εκτός λειτουργίας.

Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι επιβαρύνουν τους πεζούς χρήστες των αερογεφυρών, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, τους έχοντες κινητικά προβλήματα και τα μικρά παιδιά, ενώ προκαλούν εύλογες ανησυχίες για πιθανή πρόκληση ατυχημάτων».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι φθορές που έχουν υποστεί οι αερογέφυρες, ώστε να καταστούν ασφαλείς και λειτουργικές για τους πολίτες που αναγκαστικά τις χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση;

2. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επισκευής των δύο αερογεφυρών, και αν ναι, ποιες παρεμβάσεις έχουν αποφασιστεί να πραγματοποιηθούν;

3. Αληθεύει ότι μονίμως τα ασανσέρ στις αερογέφυρες είναι εκτός λειτουργίας; Αν ναι, ποιος έχει την ευθύνη του τακτικού ελέγχου και της συντήρησής τους και τι προτίθεστε να κάνετε για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας τους;  

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στον νέο Πατριάρχη της Βουλγαρίας: Η ποιμαντορία σας να συμβάλλει στην ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου

ΜΑΧ 2

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ:

Η ποιμαντορία σας να συμβάλλει στην ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου

«Επ’ ευκαιρία της ενθρόνισής Σας ως Πατριάρχης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας δεχθείτε παρακαλώ τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια και τις θερμότερες ευχές μας για την επιτυχία της αποστολής σας. Ευχόμαστε το ποιμαντορικό σας έργο με την βοήθεια του Θεού να συμβάλλει στην πνευματική ανύψωση του Ορθοδόξου λαού της Βουλγαρίας και στην ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου». Τα παραπάνω αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε προς τον νέο Πατριάρχη της Εκκλησίας της Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην επιστολή του επισημαίνει, επίσης, ότι «όπως γνωρίζετε βιώνουμε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές τόσο στους κόλπους της Ορθοδοξίας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αφενός, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ποικίλες αρνητικές παρενέργειες που δημιουργούν προσκόμματα στην δημιουργική και γόνιμη συνεργασία των Ορθοδόξων, ενώ εγείρουν ευρύτερες απειλές για την ειρήνη και την ευημερία στην ήπειρό μας. Αφετέρου, η εντεινόμενη αποπνευματικοποίηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με την περιθωριοποίηση των χριστιανικών παραδόσεων και αξιών, εντείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα στους Ευρωπαίους πολίτες»

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «ως θεσμός, που εκπροσωπεί Ορθοδόξους βουλευτές από 25 κοινοβουλευτικά σώματα, υπερασπιζόμαστε με συνέπεια την ορθόδοξη ενότητα, την καταλλαγή, την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών και τη συνεργασία. Στην Οργάνωσή μας συμμετέχει ενεργά και η βουλγαρική αντιπροσωπεία, και, μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2023 είχαμε τη χαρά και την τιμή να βρεθούμε στη χώρα σας για τις εργασίες της Διεθνούς μας Γραμματείας και να έχουμε συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο τόσο με εκπροσώπους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Βουλγαρίας όσο και του Κοινοβουλίου της χώρας. Επιπλέον, συμμετείχαμε στην τελετή για τα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας».

Ο επικεφαλής Γ.Γ. της ΔΣΟ  στην επιστολή του εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της δικής σας ποιμαντορίας με γόνιμα αποτελέσματα για τους κοινούς μας στόχους για το καλό της Ορθοδοξίας και της Ειρήνης», ενώ καταλήγει ευελπιστώντας ότι «σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα, όταν το πρόγραμμά σας το επιτρέψει, να σας επισκεφτούμε στην έδρα σας για να σας υποβάλουμε τα σέβη μας και να ανταλλάξουμε απόψεις».

Read more...

Μάξιμος για απάντηση Τριαντόπουλου: Οι μεγάλες ζημιές στα ακτινίδια δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις

Μάξιμος Τριαντόπουλος

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2024

  

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ:

Οι μεγάλες ζημιές στα ακτινίδια δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις

• Ανακοινώστε το ύψος αποζημιώσεων του φυτικού κεφαλαίου για το ακτινίδιο

«Κανείς δεν αμφιβάλει ότι για την αντιμετώπιση των ζημιών από τον Daniel είτε νομοθετικά είτε στην αποτύπωση των ζημιών ή στην καταβολή των αποζημιώσεων και προκαταβολών –σε συνάρτηση με το μέγεθος και την έκταση των ζημιών- έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν. Όμως, στο δέλτα του Πηνειού, όπως και στον κάμπο, παραμένει γεγονός ότι φέτος τα έξοδα των αγροτών αυξήθηκαν γεωμετρικά λόγω των διορθωτικών ενεργειών, των αποκαταστάσεων και των επισκευών που απαιτήθηκαν για να συνεχιστεί η παραγωγή, ενώ πολλοί αναμένουν προκαταβολές και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και την αρωγή, για το φυτικό κεφάλαιο. Η ανακοίνωση του ύψους της στρεμματικής αποζημίωσης για το ακτινίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων να συμπιεστεί. Αλλιώς, είναι ορατός ο κίνδυνος για να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ατέρμονων οικονομικών υποχρεώσεων για τους πλημμυροπαθείς, ο οποίος θα οδηγήσει σε ύφεση αντί για την ανάπτυξη που επιβάλλεται να υπάρξει μετά την καταστροφή». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, στην ερώτησή του για τις καλλιέργειες ακτινιδίων και την αποζημίωση στο φυτικό κεφάλαιο, που επλήγη στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού από τον Daniel.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφουγκραζόμενος τα πολλαπλά ερωτήματα των παραγωγών σχετικά με το ύψος και την εξόφληση των αποζημιώσεων για τα ακτινίδια, είχε προχωρήσει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, προκειμένου να διασαφηνιστεί το ύψος των αποζημιώσεων ανά στρέμμα για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του άρθρου 12Β του ν. 4797/ 2021 (Α’ – 66), ώστε οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια) να καλυφθούν από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με τη χορήγηση αρχικά προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες και νομικά πρόσωπα που κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αφορά και στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης που καθορίζεται για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αρμόδιος φορέας για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων είναι ο ΕΛΓΑ.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης προωθεί και παρακολουθεί την ταχύτατη υλοποίηση των ως άνω μέτρων της κρατικής αρωγής, έτσι ώστε η στήριξη και η αποκατάσταση μετά τις φυσικές καταστροφές να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πληττόμενων περιοχών καθώς και στις ανάγκες κάθε πολίτη».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους: Αναγκαίες προσλήψεις για στελέχωση των φυλακών Λάρισας

Μάξιμος ΔΑΚΕ Σωφρονιστικών11

 Αθήνα, 2 Ιουλίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ:

Αναγκαίες προσλήψεις για στελέχωση των φυλακών Λάρισας

«Ουδείς αμφιβάλει ότι η φύλαξη στα καταστήματα κράτησης είναι μια εργασία με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες και η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει με κατανόηση τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτά. Η υποστελέχωση ιεραρχείται από τους ίδιους τους σωφρονιστικούς φύλακες ως το κύριο πρόβλημα, το οποίο θεωρούν ότι είναι η πηγή και άλλων λειτουργικών προβλημάτων εντός της υπηρεσίας τους. Γι αυτό και ζητούν να επαναπροσδιοριστούν οι ανάγκες σε προσωπικό και να προγραμματιστούν νέες προσλήψεις. Η σημαντική συνεισφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην ασφάλεια των πολιτών επιβάλλει τη σοβαρή διερεύνηση των δυνατοτήτων διευθέτησης των προβλημάτων τους. Σε συνεννόηση μαζί τους θα αναδεικνύω τα προβλήματά τους επιδιώκοντας τη δίκαιη επίλυσή τους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΔΑΚΕ Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας, με την ιδιότητά του ως μέλος της Ειδικής μόνιμης επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων της Βουλής των Ελλήνων, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους.  Στη συνάντηση την ΔΑΚΕ σωφρονιστικών υπαλλήλων εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γιώργος Βλάχος, Απόστολος Στάμος και Λεωνίδας Φορτούνας.

Καθυστερήσεις προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ 

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, έθεσαν ως κυριότερο θέμα που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους την μειωμένη στελέχωση. Όπως υπογράμμισαν, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην αύξηση των ωρών εργασίας των υφιστάμενων υπαλλήλων, αλλά και στην αδυναμία αξιοποίησης των ρεπό που αυτοί δικαιούνται. Ως εκ τούτων τα ρεπό συσσωρεύονται συνεχώς, οι δικαιούχοι διαμαρτύρονται διότι δεν δύνανται να τα αξιοποιήσουν και κατά συνέπεια δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που προκαλεί συχνά δυσεπίλυτα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας. Επίσης, ανέφεραν ότι το οργανόγραμμα που εφαρμόζεται δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες των ωρών εργασίας και πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αντικατοπτρίζει την πραγματική δύναμη υπαλλήλων που εργάζονται στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας. Τέλος, έθεσαν την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πρόσληψη των επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2021, οι οποίοι δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία ακόμη μετά τα τελικά αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ φέτος τον Ιανουάριο, και ταυτόχρονα επεσήμαναν τα προβλήματα στην καταβολή των αμοιβών τους για την εργασία τους τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους των σωφρονιστικών και δεσμεύτηκε να θέσει τα αιτήματά τους στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργού.

Read more...