Menu
A+ A A-

Μάξιμος: "Τι μέλλει γενέσθαι με τις γραμμές ΟΣΕ στη Λάρισα;"

MAXIMOS 3 1
 
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ:
 
Τι μέλλει γενέσθαι με τις γραμμές ΟΣΕ στη Λάρισα;
 
Υπεύθυνη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει τη Λάρισα, επειδή πολλά έχουν ειπωθεί για υπογειωποίηση ή βύθισή της, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «κατά τη διάρκεια του 2ου Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης στη Λάρισα, την Κυριακή 26.01.20 και στη συνεδρία “Υποδομές - Ενεργειακές εξελίξεις – Περιβάλλον – Αχελώος” ετέθη το ζήτημα των κινδύνων που ελλοχεύουν για τους πολίτες λόγω της διέλευσης των σιδηροδρομικών γραμμών από τον αστικό ιστό της Λάρισας, αλλά και της επιβάρυνσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 
Υπήρξαν ιδιαίτερα θετικές ειδήσεις όσον αφορά στην τοποθέτηση ηχοπετασμάτων εκατέρωθεν της γραμμής καθ’ όλη τη διαδρομή της εντός της πόλης, την ανακαίνιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας και τις παρεμβάσεις στις διαβάσεις.
Για το ζήτημα της υπογειοποίησης των γραμμών εντός της πόλης -που θα ήταν το ιδεατό- η απάντηση ήταν ότι ουσιαστικά μιλούμε για μετρό στη Λάρισα, κάτι που είναι απαγορευτικό στις παρούσες συνθήκες. Ως αντιπρόταση ακούστηκε η βύθιση μέρους των γραμμών, όπου αυτό είναι εφικτό.
Η κυριότερη παράμετρος που καθιστά τη διευθέτηση του ζητήματος σημαντική, είναι η ασφάλεια των κατοίκων και η ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων, που τα τελευταία χρόνια στοίχισαν τη ζωή σε παιδιά. Καθώς οι γραμμές περνούν μέσα από τον αστικό ιστό και διασταυρώνονται με οδούς υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου (π.χ. οδός Βόλου), κάθε παρέμβαση που θα ενισχύει την ασφάλεια ή θα αποτρέπει ατυχήματα, χωρίς να επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων, είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.
Αναμφίβολα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης θα προσφέρει σημαντικότατα οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη. Συνεπώς είναι κρίσιμο να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση επί του θέματος και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας ουκ ολίγα περί υπογειοποίησης των γραμμών εντός του αστικού ιστού της Λάρισας. Όμως, παράλληλα, είναι διάχυτη και η απορία αν ουσιαστικά υπάρχει σχεδιασμός, μελέτες, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και χρηματοδότηση».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Ποια είναι η πραγματικότητα για το θέμα της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την Λάρισα; Έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ενέργειες τα τελευταία χρόνια για την προώθησή του και αν ναι ποιες είναι αυτές;
2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, την ανακαίνιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας, τις παρεμβάσεις στις διαβάσεις και κυρίως τη βύθιση τμημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής;
Read more...

Μάξιμος προς Καραμανλή: "Συντονιστή υπουργό και οδικό χάρτη για Αχελώο!"

MAXIMOS 1 1
 
Λάρισα, 26 Ιανουαρίου 2020
 
ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ:
 
Συντονιστή υπουργό και οδικό χάρτη για Αχελώο
 
Στην ανάγκη να οριστεί Συντονιστής-υπουργός και να υπάρξει καθαρός οδικός χάρτης για την υλοποίηση των έργων του Αχελώου αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παρέμβασή του στο 2ο Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. Απευθυνόμενος στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή εξέφρασε τη χαρά του «για την ξεκάθαρη τοποθέτηση του υπουργού, που επιβεβαιώνει τη σαφή βούληση της κυβέρνησης υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου. Βούληση που τονίστηκε και στην διευρυμένη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Αθήνα, όπου για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας, με στόχο να δούμε που βρισκόμαστε και τι πρέπει να γίνει για τον απεγκλωβισμό των έργων.
Δυστυχώς, το πρόβλημα του Αχελώου εδώ και δεκαετίες είναι τα στερεότυπα με τα οποία έχει φορτωθεί το έργο. Όσοι ήθελαν να επιδείξουν περιβαλλοντική ευαισθησία αρκούσε να καταφύγουν σε αφορισμό του έργου ως αντιπεριβαλλοντικό. Το έργο, όμως, είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικό, έργο παραγωγής πράσινης ενέργειας. Η διαφωνία με την ήπια μεταφορά νερού στη Θεσσαλία φοβούμαι ότι είναι... εκτροπή από την κοινή λογική. Όσοι διαφωνούν με το φράγμα της Συκιάς θα πρέπει να μας πουν τι θα γίνει με τα ημιτελή έργα;
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει τις προτάσεις της για τον Αχελώο στη Βουλή. Εκείνο, που αναμένουν οι φορείς που είχαμε την πρωτοβουλία της σύσκεψης για τον Αχελώο είναι ο ορισμός συντονιστή υπουργού -καθώς στο έργο εμπλέκονται περισσότερα του ενός υπουργεία- και η οριοθέτηση ενός οδικού χάρτη για την υλοποίηση των έργων.
Επειδή, όμως, η ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν θα φτάσει στην Ελασσόνα ή στα Φάρσαλα, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξουν παράλληλα έργα, όπως η ολοκλήρωση του φράγματος Αγιονερίου στην Ελασσόνα, που στέκεται ως κουφάρι τόσα χρόνια, αλλά και το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, γνωστό ως Παλιοδερλί».
 
Βύθιση γραμμών ΟΣΕ
Αναφορικά με το ζήτημα των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από την πόλη και αποτέλεσαν αιτία να θρηνήσουμε θύματα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε χρονοδιάγραμμα για τη βύθιση των γραμμών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι ανακοινώσεις για την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας, την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων και τις διαβάσεις, αναμφίβολα είναι θετικές. Η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από τον αστικό ιστό έχει διαιρέσει την πόλη. Αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι η υπογειοποίηση της γραμμής. Αυτό θα ήταν το ιδεατό. Σας άκουσα να απαντάτε ότι είναι σαν να σας ζητάμε μετρό και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Μιλήσατε εναλλακτικά για βύθιση των γραμμών. Θα θέλαμε το επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες σας να μας δώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις μελέτες και την υλοποίηση του έργο
 
MAXIMOS 3 1
 
MAXIMOS 2 1
 
MAXIMOS 4 1
 
MAXIMOS 5 1
Read more...

Υφυπουργός Εργασίας για Χαρακόπουλο: "Η δουλειά του Μάξιμου κορμός της νομοθετικής πρωτοβουλίας για δημογραφικό!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΟΜΝΑ 1
 
Λάρισα, 26 Ιανουαρίου 2020
 
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
 
Η δουλειά του Μάξιμου κορμός της νομοθετικής πρωτοβουλίας για δημογραφικό!
 
Ευχαριστίες στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο για την «πολύ λεπτομερή δουλειά ουσίας για το δημογραφικό» που έκανε ως αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, για την οποία όπως είπε «η αλήθεια είναι ότι αποτέλεσε πολύ μεγάλο κορμό της νομοθετικής πρωτοβουλίας μας για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης του δημογραφικού» διατύπωσε από τα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, λίγες ώρες πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής της διάταξης για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, καλωσορίζοντάς την υφυπουργό στη Λάρισα, όπου βρέθηκε για το 2ο Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Φόρουμ, αναφέρθηκε «στη στενή συνεργασία» που είχαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, στην οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος εκ μέρους της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, εξέφρασε τη χαρά του «που μέτρα που είχαν προταθεί για την αναστροφή της δημογραφικής απίσχνασης υλοποιούνται άμεσα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του κυβερνητικού έργου, σημειώνοντας ότι «ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο πυκνό νομοθετικό έργο στους πρώτους έξι μήνες κυβέρνησης». Υπογράμμισε πως «τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διακυβέρνησης είναι θετικά, όπως αναγνωρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», ενώ για την υπερψήφιση του νέου εκλογικού νόμου υποστήριξε ότι «πρωτίστως στοχεύει στη σταθερότητα που είναι προϋπόθεση ανάπτυξης».
Από την πλευρά της η υφυπουργός κ. Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε τα εξής: «Ευχαριστώ πολύ τον βουλευτή μας τον κ. Χαρακόπουλο, διότι η αλήθεια είναι ότι η συνεργασία μου μαζί του είναι εδώ και χρόνια πλέον. Και η δουλειά του, η πολύ λεπτομερής και η δουλειά ουσίας, που είχε κάνει για το δημογραφικό, η αλήθεια είναι ότι αποτέλεσε πολύ μεγάλο κορμό της νομοθετικής πρωτοβουλίας μας για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης του δημογραφικού».
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΟΜΝΑ 2
 
Δείτε την αντιφώνηση της υφυπουργού στον Μάξιμο Χαρακόπουλο: https://youtu.be/fj_SnHoWhnY
Read more...

Μάξιμος: Επιστροφή καταβληθέντων για επικουρική σύνταξη σε Πολιτικούς Μηχανικούς

MΑΞΙΜΟΣ ΒΟΥΛΗ ΚΑΛΗ 2
 
Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
 
Επιστροφή καταβληθέντων για επικουρική σύνταξη σε Πολιτικούς Μηχανικούς 
 
«Προτίθεστε να επιστρέψετε τα χρήματα που έχουν καταβληθεί, λόγω υπηρεσιακής αμέλειας, από τους Πολιτικούς Μηχανικούς για το Επικουρικό Ταμείο ενώ είχαν ήδη συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους μέχρι την 01.01.2007;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του σημειώνει ότι αρκετοί Πολιτικοί Μηχανικοί ζητούν «την αποκατάσταση μιας πολύχρονης κατάφωρης αδικίας που έχουν υποστεί, με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, οι Πολιτικοί Μηχανικοί είχαν τη δυνατότητα να εισέρχονται στον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ, πληρώνοντας επιπλέον ένα σημαντικό ποσό ετησίως, με σκοπό την αύξηση της συντάξεώς τους.
Ωστόσο, το Επικουρικό Ταμείο έπαψε να υφίσταται το 2016, και με τον νόμο 3996/2011 άρθρο 59 παράγρ. 1β προβλέπεται ότι επιστρέφονται τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν με την προϋπόθεση την 01.01.2007 να ήταν έως 50 ετών, ενώ με το άρθρο 59, παρ. 2 όσοι ήταν πάνω από 50 έως 55 ετών, θα έπρεπε να κάνουν αυτασφάλιση.
Το πρόβλημα είναι όμως, ότι κάποιοι Πολιτικοί Μηχανικοί, που είχαν ήδη συμπληρώσει τα 50 χρόνια, είχαν πληρώσει χωρίς, όμως, να έχουν ερωτηθεί ή να έχουν ενημερωθεί από την υπηρεσία, όπως όφειλε, για την προϋπόθεση των 50 ετών.
Στις συνεχείς κρούσεις που έχουν πραγματοποιήσει έκτοτε για την επιστροφή των καταβληθέντων ποσών, το  6ο τμήμα ΕΤΕΑΠ, που είναι αρμόδιο, αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα αυτά, βασιζόμενο στη διάταξη που προβλέπει ότι επιστρέφονται τα χρήματα μόνον σε όσους την ημέρα έναρξης της επικουρικής ασφάλισης (01.01.2007) ήταν μέχρι 50 ετών. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι, για ποιο λόγο η υπηρεσία αποδέχθηκε την καταβολή των ποσών εκ μέρους των Πολιτικών Μηχανικών, ενώ δεν είχαν τις προϋποθέσεις του νόμου;».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «είναι φανερό ότι η ευθύνη σε αυτές τις περιπτώσεις βαραίνει τις κρατικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου το κράτος είναι υποχρεωμένο να διορθώσει το λάθος που διαπράχθηκε και να επιστρέψει τα χρήματα που εισπράχθηκαν».
Read more...

Μάξιμος: Σήμα κινητής τηλεφωνίας στην ορεινή Άκρη Ελασσόνας

MAXIMOS NEW
 
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

Σήμα κινητής τηλεφωνίας στην ορεινή Άκρη Ελασσόνας
 
Την ενεργοποίηση του σήματος κινητής τηλεφωνίας στην ορεινή  Άκρη του Δήμου Ελασσόνας ζητά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά που κατέθεσε στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη συνηγορεί στο αίτημα του δήμου Ελασσόνας, καθώς στην συγκεκριμένη απομακρυσμένη κοινότητα οι κάτοικοι του χωριού είναι πλέον κυρίως συνταξιούχοι και υπέργηροι, που έχουν ανάγκη τακτικής επικοινωνίας με τους οικείους τους τόσο για οικογενειακούς όσο και κυρίως για λόγους υγείας.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, η Κοινότητα Άκρης είναι από τις πιο ορεινές  του δήμου Ελασσόνας -με υψόμετρο 950 μέτρα-, αλλά και από τις πιο απομακρυσμένες από την έδρα του Δήμου, από την οποία απέχει 46 χιλιόμετρα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας είναι πλέον αυτονόητο αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά από τον αρμόδιο υπουργό την ικανοποίηση του εύλογου αιτήματος των κατοίκων της Άκρης Ελασσόνας.
 
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Βουλή γαι εκλογικό νόμο: "Απαίτηση των καιρών η σταθερή και στιβαρή κυβερνησιμότητα"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΟΜΙΛΩΝ 2 22.11.2019 1
Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΌ ΝΟΜΟ:
 
Απαίτηση των καιρών σταθερή και στιβαρή κυβερνησιμότητα!
 
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα, καθώς πέραν των οικονομικών προβλημάτων, κυριαρχεί μια πρωτοφανής ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον, ενώ αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό οι προκλήσεις από τους εξ ανατολών γείτονες. Η ανάγκη για σταθερή και στιβαρή κυβερνησιμότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν. Για αυτόν, επιπλέον, τον λόγο πιστεύω ότι η υπερψήφιση του εκλογικού νόμου είναι και απαίτηση των καιρών». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «εκλογή βουλευτών»..
Ο Θεσσαλός πολιτικός ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «η ευρεία συναίνεση στο πρόσωπό της νέας προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αναμφίβολα είναι ένα βήμα ωριμότητας για το πολιτικό μας σύστημα. Κάτι που άλλωστε αποδείχθηκε και με τη σχεδόν καθολική πλειοψηφία που εγκρίθηκε η ψήφος για τους αποδήμους. Με αυτές τις κινήσεις, που έχουν κι έναν συμβολικό χαρακτήρα, δίδεται το μήνυμα πως η ελληνική κοινωνία μπορεί να αφήσει πίσω της τις διχαστικές λογικές και τους άγονους διαξιφισμούς».
Ο κυβερνητικός βουλευτής για τον νέο εκλογικό νόμο σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει σταθερά να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, χωρίς να αιφνιδιάζει, με μοναδικό κριτήριο τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα, σε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Το έχει αποδείξει με το πυκνό νομοθετικό έργο το προηγούμενο διάστημα με μέτρα που απολαμβάνουν, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο. Κι έρχεται εσκεμμένα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης, με προφανή σκοπό να υπάρξει στον ορίζοντα ένα καθαρό πολιτικό τοπίο. Αφήνοντας στο παρελθόν τα συνήθη τερτίπια με τις αιφνιδιαστικές αλλαγές των εκλογικών νόμων λίγο πριν τις εκλογές, και σύμφωνα πάντα με τις υστερόβουλες επιδιώξεις του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού αναφέρθηκε στο αρνητικό παράδειγμα του εκλογικού νόμου Κουτσόγιωργα και στην μικροκομματική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε την απλή αναλογική, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί με κριτήριο την ασφάλεια και το αύριο του πολίτη», επιδιώκοντας «να περιορίσει τις πιθανότητες διολίσθησης σε καταστάσεις αστάθειας. Χωρίς αυτό ωστόσο, να σημαίνει ότι μειώνει ή αλλοιώνει τη δημοκρατικότητα της εκλογικής αντιπροσώπευσης».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/AbTC61VN9Vk 
Read more...

Μάξιμος στη Βουλή: "“Μαθήματα” εκλογικού συστήματος σε μαθητές Γυμνασίου Ράπτη"

Μάξιμος 1 1
Λάρισα, 22 Ιανουαρίου 2020
 
Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
 
“Μαθήματα” εκλογικού συστήματος σε μαθητές Γυμνασίου Ράπτη
 
Στον ρόλο που διαδραματίζουν οι 6 Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλωσορίζοντας μαθήτριες και μαθητές της Γ´ τάξης του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτη, που επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων. Ο Θεσσαλός πολιτικός, λίγη ώρα μετά την β´ ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «εκλογή βουλευτών» στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει, εξήγησε ότι η επεξεργασία των νομοσχεδίων γίνεται στις 6 Διαρκείς Επιτροπές, στην καθεμία εκ των οποίων συμμετέχει το 1/6 των βουλευτών, δηλαδή 50 βουλευτές. Κάθε Επιτροπή έχει στην αρμοδιότητά της μια δέσμη υπουργείων. Η Επιτροπή που έχω την τιμή να προεδρεύω έχει στην ευθύνη της τα υπουργεία Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και Επικρατείας της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε είναι από τα πιο σημαντικά, καθώς καθορίζει τον τρόπο ανάδειξης της κυβέρνησης και της εκλογής των βουλευτών».
Όπως είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «τα εκλογικά συστήματα είναι τριών κατευθύνσεων:
α) Η απλή αναλογική, σύμφωνα με την οποία υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία της ψήφου των πολιτών με την εκπροσώπησή τους στη Βουλή.
β) Το πλειοψηφικό, όπου το πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο διαφορά, κερδίζει όλες τις έδρες της εκλογικής περιφέρειας.
γ) Η ενισχυμένη αναλογική, όπου εκπροσωπούνται τα κόμματα που περνούν ένα κατώφλι εισόδου, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό, και ταυτόχρονα το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με ένα μπόνους εδρών.
Στην Ελλάδα το κατώφλι εισόδου είναι το 3%. Σε άλλες χώρες είναι υψηλότερο, όπως στη Γερμανία που ανέρχεται στο 5%, ενώ στην Τουρκία το όριο είναι δυσθεώρητο, στο 10% για να είναι απαγορευτική η είσοδος στη Βουλή κόμματος της κουρδικής μειονότητας.
Τα επιχειρήματα που επιστρατεύει κάθε κόμμα δεν είναι μόνο ιδεολογικού περιεχομένου, αλλά συνήθως σχετίζονται και με τη δύναμή τους. Όσοι υποστηρίζουν την απλή αναλογική αναδεικνύουν την αναλογικότητα της ψήφου που πρέπει να έχει την ίδια βαρύτητα για όλους τους βουλευτές. Στον αντίποδα, όσοι υποστηρίζουν το πλειοψηφικό εστιάζουν στην αρχή της κυβερνησιμότητας, στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης. Ενδιαμέσως, μια εκδοχή ενισχυμένης αναλογικής προσπαθεί να “παντρέψει” την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα».
Ο κυβερνητικός βουλευτής προέτρεψε τα παιδιά, που συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ιωάννης Κουρμπής, Γυμνασιάρχης, κα Ελένη Σάρρου, φιλολογος και Χαρίλαος Χριστοφορίδης, βιολόγος, να ενδιαφέρονται για ό,τι συμβαίνει γύρω τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες.
 
Μάξιμος 2 1
Μάξιμος 3 1
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για νέα ΠτΔ: "Μήνυμα ενότητας η ευρεία συναίνεση εκλογής της"

MAXIMOS NEW

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2020

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:

Μήνυμα ενότητας η ευρεία συναίνεση εκλογής της

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή που εξέλεξε την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ιδιαίτερα θετικό για το πολιτικό μας σύστημα και τη δημοκρατία εν γένει ότι η εκλογή του προσώπου που θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας πραγματοποιείται με ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Αποτελεί πολύτιμο μήνυμα στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, με την αύξηση των εξωτερικών προκλήσεων, απέναντι στις οποίες χρειαζόμαστε εθνική ενότητα.
Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει τα καθήκοντά της σε μια κρίσιμη στιγμή, κυρίως για τα εθνικά θέματα, και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί επάξια σε αυτά, συνεχίζοντας την παράδοση των προκατόχων της.
Αναμφίβολα, υψηλής σημασίας είναι και ο συμβολισμός ότι Πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται μια γυναίκα -έμπρακτη απόδειξη της ισότητας των δύο φύλων που αποτελεί κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της».

Read more...

Μάξιμος προς υπ. Παιδείας: "Δώστε παράταση στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2ΓΕ/2019"

MAXIMOS NEW
 
Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:
 
Δώστε παράταση στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2ΓΕ/2019
 
• Κινδυνεύουν με αποκλεισμό 2.000 σπουδαστές της ΕΠΠΑΙΚ-ΑΣΠΑΙΤΕ
 
Να μην αποκλειστούν οι σπουδαστές ΕΠΠΑΙΚ-ΑΣΠΑΙΤΕ 2019-2020 από την προκήρυξη 2ΓΕ/2019 ζητά με Αναφορά του προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής Λαρίσης και πρώην τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην Αναφορά του προς την υπουργό επισυνάπτει επιστολή με θέμα «Αποκλεισμός σπουδαστών ΕΠΠΑΙΚ-ΑΣΠΑΙΤΕ 2019-2020 από την προκήρυξη 2ΓΈ/2019», με την οποία «οι 2.000 περίπου σπουδαστές που εισήχθησαν στο ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ διαμαρτύρονται, διότι ενώ προβλέπεται να αποκτήσουν το τυπικό προσόν της πιστοποιημένης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας στις 30.04.2020, η υποβολή αιτήσεων στην τρέχουσα προκήρυξη 2ΓΕ/2019 για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λήγει στις 24.02.2020».
Το αποτέλεσμα είναι να στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής, διότι αποκλείονται από την δυνατότητα εγγραφής τους με το πιστοποιητικό της παιδαγωγικής επάρκειας προκειμένου να ενταχθούν στους κύριους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης, και μάλιστα «καταδικάζονται» σε αναμονή άλλων 3 χρόνων μέχρι την επόμενη αντίστοιχη προκήρυξη.
«Για τον λόγο αυτό», σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος, «ζητούν είτε να μετατεθεί η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών της προκήρυξης 2ΓΕ/2019 κατά τρεις μήνες (30.05.2020), είτε να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση με την οποία να δίνεται η δυνατότητα και σε αυτούς να καταθέσουν την τρέχουσα βεβαίωση φοίτησής τους στην ΑΣΠΑΙΤΕ αντί για το πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας». Και καταλήγει ζητώντας από την αρμόδια υπουργό να αξιολογήσει και να ικανοποιήσει το αίτημα των Σπουδαστών ΕΠΠΑΙΚ-ΑΣΠΑΙΤΕ.
 
 
Read more...

Γιορτάζει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Max proedros
 
Λάρισα, 20 Ιανουαρίου 2020
 

Γιορτάζει ο Μάξιμος

Όπως κάθε χρόνο, με τους πολιτικούς του φίλους θα γιορτάσει την ονομαστική του εορτή ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο εορτάζων βουλευτής θα δέχεται ευχές την Τρίτη 21 Ιανουαρίου (Μαξίμου του Ομολογητού) στο πολιτικό του γραφείο στην Λάρισα, Ανθίμου Γαζή 25, 1ος όροφος, από τις 18:00 το απόγευμα έως και τις 22:00 το βράδυ, διότι πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας το πρωί της επόμενης.
Read more...