Menu
A+ A A-

ΑΓΩΝΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΡΑ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΘΕΜΑ: ΑΓΩΝΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΡΑ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και η χρονική στιγμή που επισυνέβησαν δημιουργούν πρακτικά προβλήματα, τα οποία, παρά τα άμεσα αντανακλαστικά της πολιτείας, ταλανίζουν τους πληγέντες αγρότες.
Όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα προλάβουν να καλλιεργήσουν σιτηρά στις πληγείσες από τις πλημμύρες εκτάσεις τους, κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι, καθώς αναγνωρίζουν ότι το χρονικό περιθώριο από τη στιγμή της ζημιάς μέχρι την ολοκλήρωση των επιτόπιων εκτιμήσεων και τις εργασίες για την σπορά των σιτηρών είναι εξαιρετικά στενό. Στους δυο περίπου αυτούς μήνες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να στεγνώσουν τα χωράφια, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να γίνουν οι απαραίτητες– και ομολογουμένως πιο εντατικές- καλλιεργητικές εργασίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών. Και όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ευνοϊκός, όπως μέχρι σήμερα.
Δεδομένου ότι η επιβίωσή τους επιβάλει την έγκαιρη σπορά των σιτηρών
και προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης όλων των παραπάνω διαδικασιών και εργασιών, ζητούν από την πολιτεία να επισπεύσει τις εκτιμήσεις σε περιοχές και αγροτεμάχια που έχουν ολοκληρωτική ζημιά. Οι νέες τεχνολογίες, όπως η τηλεπισκόπιση, οι δορυφορικές εικόνες, αλλά και οι σύντομες επιτόπιες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε μεγάλες εκτάσεις γης σε περιοχές που οι εν λόγω καλλιέργειες αναμφίβολα επλήγησαν ολοκληρωτικά –όπως οι αγροί δίπλα σε ποτάμια ή ρέματα που πλημμύρισαν- μπορούν να εξυπηρετήσουν σε αυτό το σκοπό και να δώσουν χρονικές ανάσες ακόμα και μερικών ημερών, οι οποίες, ωστόσο, είναι πολύτιμες στην πράξη για τους αγρότες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να συντομευθεί ο χρόνος των εκτιμήσεων στις περιπτώσεις των ολοκληρωτικά κατεστραμμένων καλλιεργειών, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να προετοιμάσουν τη γη και να σπείρουν έγκαιρα τα σιτηρά;

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΣΩΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΣΩΣΗΣ
 

Το πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών έχει σαφή φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, προσφέροντας στους συμμετέχοντες οικονομική ενίσχυση ως αντιστάθμισμα για την απώλεια εισοδήματος λόγω της δάσωσης των γεωργικών τους εκτάσεων. Ωστόσο, δικαιούχοι διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων.
Όπως υποστηρίζουν, η πληρωμή για το έτος 2022 έχει καθυστερήσει, χωρίς υπαιτιότητά τους, παρά την ηλεκτρονική διαδικασία που πλέον υπάρχει μέσω της εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με τα δασαρχεία. Επιπλέον, αν και ο αριθμός των αιτήσεων ενίσχυσης είναι μικρότερος -περίπου 500 για το 2022 στον νομό Λάρισας- σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, λόγω ολοκλήρωσης της εικοσαετούς διάρκειας του προγράμματος για αρκετούς δικαιούχους, ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η πληρωμή τους.
Επίσης, 150 περίπου δικαιούχοι στον νομό, δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση που τους αναλογεί για τα έτη 2020 και 2021, εξαιτίας, όπως αναφέρουν, της μη διενέργειας διασταυρωτικών ελέγχων για τα ανωτέρω έτη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση και εύλογα ερωτηματικά για το πότε θα εξοφληθούν για αυτά τα έτη και αν θα πληρωθούν και για το 2022.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη Θεσσαλία μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες δημιουργούν αλυσιδωτά ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, το οποίο επηρεάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Συνεπώς, πρωτοβουλίες που θα άρουν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, επισπεύδοντας την καταβολή του αντισταθμίσματος για τις εκκρεμότητες του προγράμματος δάσωσης, είναι προς όφελος όχι μόνο των δικαιούχων, άλλα και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να συντομευθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να πληρωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος δάσωσης γεωργικών γαιών για το 2022 αλλά και για εκκρεμότητες προηγούμενων ετών;

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2023

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι ζημιές στις επιχειρήσεις από τις εκτεταμένες πλημμύρες που δημιούργησαν τα καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στη Θεσσαλία είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει την αναστολή των δραστηριοτήτων τους, χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα επαναλειτουργίας τους. Οι επιπτώσεις στη τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία είναι σημαντικές, καθώς πλήθος εργαζόμενων έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση.
Για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στην υποδομή και τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, θα απαιτηθεί εύλογο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε, όμως, και σε συνδυασμό με τις άνευ προηγουμένου ζημιές και στην πρωτογενή παραγωγή, ελλοχεύει ο κίνδυνος του οικονομικού μαρασμού για μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας. Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να επισπευστούν τόσο η αρωγή της πολιτείας όσο και η αποκατάσταση των υποδομών, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν στον τόπο τους, να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στις δουλειές τους.
Για τους πληγέντες, η θωράκιση από παρόμοια έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον ελέω κλιματικής αλλαγής, επιβάλλει τον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων που θα λαμβάνουν υπ’ όψη την νέα αυτή πραγματικότητα.
Η επιχείρηση παραγωγής προϊόντων τροφίμων DEL MONTE, που επισκέφθηκα πρόσφατα, αποτελεί μία από τις επιχειρήσεις σημείο αναφοράς για την μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής και προσδίδει ιδιαίτερο δυναμισμό στην περιοχή που εδρεύει πέριξ της Λάρισας. Οι ζημιές από τις πλημμύρες είναι μεγάλες λόγω της υπερχείλισης του διπλανού ρέματος -και μάλιστα δυο φορές- ενώ η αναστολή λειτουργίας της μέχρι τη αποκατάσταση των ζημιών έχει επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς την περίοδο των πλημμυρών απασχολούσε πάνω από εξακόσιους εργαζόμενους ως μόνιμο και εποχικό προσωπικό. Ομοίως, ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ζημιές και σε αντίστοιχες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους.
Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι η βύθιση της τοπικής οικονομίας είναι μια απειλή για την αποφυγή της οποίας θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες με κύρια κατεύθυνση την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.Με δεδομένη την έλευση του χειμώνα και τους φόβους για επανάληψη των πλημμυρών σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές και να προχωρήσει άμεσα η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να μην τις εγκαταλείψουν υφιστάμενες επιχειρήσεις;
2.Θα υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν δυο φορές από τις πλημμύρες, υπεβλήθησαν σε δαπάνες αποκατάστασης ζημιών απο τον Daniel και υπέστησαν εκ νέου καταστροφή από τον Elias;

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αντιμετώπιση του φαινομένου των υψηλών τιμών γάλακτος στο ράφι

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση του φαινομένου των υψηλών τιμών γάλακτος στο ράφι

Αν και η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό, εντούτοις, είναι φανερό ότι υφίσταται έντονη πίεση στις τιμές των τροφίμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά. Ανάμεσα στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία επιμένουν να διατηρούν υψηλές τιμές στο ράφι, είναι το γάλα. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από σχετική επιστημονική μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είδε το φως της δημοσιότητας, η τιμή του γάλακτος είναι από τις ακριβότερες στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού αλλά και το κόστος ενέργειας έχουν πέσει αισθητά από το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Αύγουστος 2023, σελ. 23-32), προκύπτει ότι η Ελλάδα, με βάση την Αγοραστική Δύναμη, έχοντας 80% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της ΕΕ, σε γάλα, τυρί και αυγά, είναι αναλογικά η ακριβότερη χώρα της ΕΕ (περίπου 40% ακριβότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο).
Ειδικότερα:
• Στο φθηνότερο φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά η Ελλάδα, ως προς την ελάχιστη τιμή, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα (1,12 ευρώ/λίτρο), μετά την Εσθονία (1,39) και τη Σουηδία (1,21), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά την Εσθονία (2,39).
• Αντιστοίχως, στο φρέσκο πλήρες γάλα, ως προς την χαμηλότερη τιμή, είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα (1,12), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά τη Λιθουανία (2,25).
• Τέλος, το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο πλήρες γάλα καταγράφεται στην Ελλάδα 12,8%.
Παρά τη μείωση στην τιμή διάθεσης του γάλακτος από τον παραγωγό και την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια δεν υπήρξε η αναμενόμενη μείωση της τιμής στην ελληνική αγορά, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε καν με τον συνήθη σταδιακό τρόπο, αλλά οι τιμές στο ράφι παραμένουν υψηλές.
Το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη ερευνά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλής (Έκθεση Α΄ Τριμήνου 2023, Ιούλιος 2023, σελ. 7), οφείλεται πρωτίστως στα υπερβολικά εταιρικά κέρδη ή αλλιώς στον λεγόμενο πληθωρισμό της “απληστίας” (greedflation).

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Με δεδομένα τα δημοσιευθέντα στοιχεία στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμές πώλησης του γάλακτος, που αποδεικνύουν ότι αυτές δεν συνάδουν με τις μειώσεις του κόστους παραγωγής και ενέργειας, αλλά και με την μέση αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή, τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την προστασία των νοικοκυριών;

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Επιλαχόντες σχεδίων βελτίωσης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Επιλαχόντες σχεδίων βελτίωσης

Τα “σχέδια βελτίωσης” μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης δίνουν τη δυνατότητα για τον εκσυγχρονισμό των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την βιωσιμότητα και τον ανταγωνισμό του πρωτογενούς μας τομέα. Γι αυτό και το ενδιαφέρον αγροτών και κτηνοτρόφων γι αυτά είναι αυξημένο. Σας είναι γνωστή η εκκρεμότητα με τους επιλαχόντες στην τελευταία προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης του 2018, ζήτημα που έχω και στο παρελθόν θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επανέρχομαι επ’ αυτού μετά το υπόμνημα και τις προτάσεις που διατυπώνουν οι επιλαχόντες προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στους δικαιούχους με μεταφορά κονδυλίων από άλλες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπόμνημά τους, υπάρχουν συνάδελφοί τους επιλαχόντες αγρότες οι οποίοι έχουν αποκτήσει με παραστατικά αγροτικό εξοπλισμό και επιθυμούν να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά σχέδια που είχαν υποβάλει. Προς τούτο, αρχικά ζητούν να υπάρξουν ενέργειες ώστε να χρησιμοποιηθούν κονδύλια που δεν αξιοποιούνται από τους δικαιούχους των σχεδίων βελτίωσης σε κάθε μία από τις Περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, κατόπιν των αξιολογήσεων του μέτρου 4.1.2 που αφορά την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος, τα γνωστά “αρδευτικά σχέδια βελτίωσης”, προτείνουν τη δυνατότητα διάθεσης των κονδυλίων που ενδεχομένως περισσέψουν. Ταυτόχρονα, αιτούνται τη ενίσχυση με κονδύλια που πιθανόν να προκύψουν από την διαδικασία αξιολόγησης άλλων δράσεων του ΠΑΑ, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Αυτό που ουσιαστικά τίθεται από τους επιλαχόντες αγρότες των σχεδίων βελτίωσης είναι η ωριμότητα που διαθέτουν οι εκμεταλλεύσεις τους ώστε να προχωρήσουν στις επενδύσεις. Αν διατεθούν επιπλέον χρήματα στο υπάρχον πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, το οποίο ολοκληρώνεται για το υπόλοιπο 80% των επενδύσεων των δικαιούχων τον Απρίλιο, θα μπορέσουν πολλοί από αυτούς να κριθούν από επιλαχόντες ως δικαιούχοι, και έτσι, να υλοποιήσουν άμεσα επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή. Όπως υποστηρίζουν το γεγονός αυτό θα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στην πρωτογενή παραγωγή και θα προσδώσει γρήγορα αναπτυξιακό πρόσημο στην ελληνική επαρχία. Αντιθέτως, η νέα προκήρυξη θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και στην πράξη, οι επενδύσεις θα καθυστερήσουν να υλοποιηθούν για κάποια ακόμη χρόνια.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε τις προτάσεις των επιλαχόντων αγροτών που αφορούν την μεταφορά κονδυλίων του ΠΑΑ, ώστε να υπάρξουν επιπλέον δικαιούχοι στο υπάρχον πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης;

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Όταν εν έτει 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπουργίας Γαβρόγλου, αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η αναβάθμιση των ΤΕΙ σε ΑΕΙ, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας είχαμε αναδείξει τα πιθανά προβλήματα που μπορούσαν να προκύψουν από μια διαδικασία η οποία δεν είχε μελετηθεί ενδελεχώς, αλλά εξυπηρετούσε πρωτίστως λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, βγαίνουν πλέον στο φως οι συνέπειες του ανεύθυνου λαϊκισμού της προηγούμενης κυβέρνησης. Για παράδειγμα, το πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έτσι το Τμήμα ΤΕΙ Τεχνολόγων-Γεωπόνων αναβαθμίστηκε σε ΑΕΙ Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας. Στην συνέχεια, υπήρξε επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών και η φοίτηση από τετραετής έγινε πενταετής.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, συνέχιζαν να εγγράφονται νέοι εισακτέοι, οι οποίοι ήταν προφανώς βέβαιοι ότι σπουδάζοντας στο εν λόγω Τμήμα, θα είχαν με την απόκτηση του Πτυχίου τους και εξασφαλισμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Διότι, ασφαλώς, η επιλογή των σπουδών κάθε νέας και νέου καθορίζεται από τις δυνατότητες και τις προοπτικές που του διανοίγονται για το επαγγελματικό μέλλον. Ενώ, βεβαίως, δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν ότι υφίστανται οποιεσδήποτε ελλείψεις, παραλείψεις και αβλεψίες σε σχέση με την αναγνώριση των πτυχίων τους, θεωρώντας αυτονόητο ότι η Πολιτεία θα έχει προνοήσει γι’ αυτό.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχει κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος. Ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές μένουν κυριολεκτικά στον «αέρα». Και δικαίως διαμαρτύρεται ο υπό σύσταση Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι τα μέλη του βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης αγωνίας αν ο κόπος, ο χρόνος και τα χρήματα που δαπάνησαν για να εισαχθούν στο Τμήμα και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, θα έχει αντίκρισμα.
Όπως, επίσης ορθά, επισημαίνουν και την ιδιαίτερη παράμετρο του συγκεκριμένου Τμήματος, που προετοιμάζει επαγγελματίες που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή, την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να στηρίξουμε, καθώς βρίσκεται σε διαρκή συρρίκνωση, όπως άλλωστε και η ελληνική επαρχία.
Ως εκ τούτου, η Πολιτεία, η οποία έχει ακέραιη την ευθύνη για την προστασία των φοιτητών, από λάθη του παρελθόντος, ανεξαρτήτως ποια κυβέρνηση έλαβε τις σχετικές αποφάσεις, οφείλει να δώσει τη δέουσα λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των πτυχιούχων του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

Read more...

Αποκατάσταση της δικαιοσύνης με τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση της δικαιοσύνης με τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πρόσκληση / προκήρυξη 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στην 28χρονη ιστορία της Ανεξάρτητης Αρχής, που θα καλύψει υπαρκτά κενά στον δημόσιο τομέα, με απόλυτη διαφάνεια στις προσλήψεις.
Ωστόσο, θα ήθελα με την παρούσα ερώτηση να επανέλθω σε ένα ζήτημα το οποίο συνιστά μέγιστη αδικία και χρήζει αποκατάστασης. Αναφέρομαι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μη πρόσληψη των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015.
Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ότι θα έπρεπε να διορίζεται το 100% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όχι το 60% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από την προϋπηρεσία όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και παράλληλα ότι κάθε άλλος διορισμός, πλην του ΑΣΕΠ, είναι αναξιοκρατικός και αντισυνταγματικός. Επιπλέον, αντισυνταγματικό κρίθηκε και το ότι πολλοί εκπαιδευτικοί, χωρίς επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αλλά και διορίστηκαν στη θέση άλλων, που είχαν επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με βάση αυτή την απόφαση εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας τον αναδρομικό διορισμό τους και προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο όπου δικαιώθηκαν.
Ωστόσο, με τροπολογία στον Νόμο 4589/2019, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον μόνιμο διορισμό μόνο για τους συγκεκριμένους, δηλαδή 57 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 361 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Συνέβη, δηλαδή, το εντελώς παράλογο, επιτυχόντες με υψηλότερη βαθμολογία να μείνουν εκτός διορισμού, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ τους είχε δικαιώσει, γιατί δεν είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, και αντιθέτως διορίστηκαν όσοι κινήθηκαν δικαστικά, αλλά είχαν χαμηλότερη βαθμολογία. Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταστρατηγεί τους κανόνες ενός Κράτους Δικαίου, επιχειρώντας να διορθώσει, λόγω δικαστικής απόφασης, μια αδικία, διαπράττοντας μια νέα.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, και συνηγορώντας στο σχετικό αίτημα του Συντονιστικού της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008, είχα καταθέσει ερώτησή στις 8 Μαΐου 2019, προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, δίχως να λάβω απάντηση, ανάλογη Αναφορά στις 9 Οκτωβρίου 2019, στην οποία μου απήντησε η τότε υφυπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη (10.12.2019 Αρ. Πρωτ. 195885) και εκ νέου ερώτηση (19.07.2021), για την οποία έλαβα απάντηση από την υφυπουργό κ. Ζέττα Μακρή (30.08.2021, Αρ. Πρωτ. 105204), χωρίς, δυστυχώς, να δίνεται η δέουσα λύση στο πρόβλημα.
Κατόπιν τούτων, και εν όψει του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να διορθώσετε την αδικία της παράληψης του διορισμού των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, που για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015, όπως συνέβη με τους επίσης επιτυχόντες, οι οποίοι διορίσθηκαν, ακόμη και αν είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις, αλλά είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη;

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

Read more...

Κατά προτεραιότητα εγκατάσταση και σύνδεση ΑΠΕ Συνεταιρισμών στο δίκτυο

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κατά προτεραιότητα εγκατάσταση και σύνδεση ΑΠΕ Συνεταιρισμών στο δίκτυο

Η πρωτογενής παραγωγή, λόγω της ενεργειακής κρίσης δέχεται πλήγματα, τα οποία συνιστούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή της, παρά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Για να μπορέσουν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και να πετύχουν ενεργειακή αυτάρκεια είναι επιβεβλημένη η διευκόλυνση απόκτησης και εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) -ιδιαίτερα για τα συνεργατικά σχήματα.
Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού, η επιτυχημένη δραστηριοποίηση της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου είχε ως επιστέγασμα την κατασκευή εγκαταστάσεων ψύξης και συσκευασίας-τυποποίησης ακτινιδίων, κατόπιν υπαγωγής στο Πρόγραμμα Μεταποίησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων, ο Συνεταιρισμός αιτήθηκε την κατασκευή φωτοβολταϊκών στη στέγη τους, ισχύος 349,92 KW, ως αυτοπαραγωγός με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering), προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος, άλλα και να ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμα της λειτουργίας τους. Ωστόσο, με βάση την έγγραφη απάντηση που έλαβε από τον ΔΕΔΔΗΕ, η σύνδεση δεν είναι εφικτή λόγω της δέσμευσης ισχύος (6.288 MW) από προγενέστερα αιτήματα για ΑΠΕ στο δίκτυο της περιοχής. Ο Συνεταιρισμός, σεβόμενος τη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία, και κατόπιν παροχής της δυνατότητας για διατήρηση της αίτησής του ως ενεργή για 5 έτη, υπέβαλλε το ανάλογο αίτημα, εμπρόθεσμα.
Η λειτουργία των εγκαταστάσεων και, κυρίως, η συντήρηση των φρούτων στα ψυγεία, χωρίς την συνδρομή των ΑΠΕ, ειδικά αυτή την περίοδο, στοιχίζει ακριβά, οδηγεί στην αύξηση τους κόστους τυποποίησης του προϊόντος και συμπιέζει τη βιωσιμότητα των παραγωγών. Δεδομένων των κλυδωνισμών στις αγορές λόγω την κρίσης, θα είναι κρίμα το όλο εγχείρημα του Συνεταιρισμού να τεθεί σε κίνδυνο, πριν καν ξεκινήσει.
Επειδή μια εκ των προϋποθέσεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων είναι η ενδυνάμωση της διακίνησή τους μέσω συνεταιρισμών, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε, μεταξύ άλλων, γενναία φορολογικά κίνητρα. Σύμφωνα, όμως, με τους παραγωγούς στην παρούσα συγκυρία το ουσιαστικότερο κίνητρο είναι η κατά προτεραιότητα έγκριση τοποθέτησης ΑΠΕ σε εγκαταστάσεις συνεταιριστικών σχημάτων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την κατά προτεραιότητα εγκατάσταση ΑΠΕ σε μονάδες συνεργατικών σχημάτων και τη σύνδεσή τους στο δίκτυο με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους;
2. Τι συγκεκριμένα θα πράξετε για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους στη νέα μονάδα ψύξης, συσκευασίας-τυποποίησης ακτινιδίων του ΑΣ Πυργετού;

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Δυσχέρειες στις επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή μέσω αναπτυξιακού νόμου

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Δυσχέρειες στις επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή μέσω αναπτυξιακού νόμου

Κλειδί για την ανάπτυξη της περιφέρειας της χώρας είναι η τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Συνεπώς, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας που αφορούν στην ενίσχυσή της, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητές της και να προσαρμόζονται στις συνθήκες που ευνοούν την απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται.
Ωστόσο, σύμφωνα με διαμαρτυρίες μελετητών και αγροτών η υποβολή προτάσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022 για επενδύσεις στην Αγροδιατροφή, Πρωτογενή Παραγωγή & Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων δεν ευνοείται, διότι, επιμέρους διατάξεις του νόμου περιορίζουν τις δαπάνες σε αγροτικό εξοπλισμό.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την προκήρυξη του νόμου 4887/2022 (ΦΕΚ Β/5130/1.10.2022, άρθρο 6Α) για τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην αγροτική παραγωγή, δεν δύναται να ενισχυθούν δαπάνες για αγροτικό εξοπλισμό, δηλαδή γεωργικούς ελκυστήρες και παρελκόμενα μηχανήματα, πάνω από το 30% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους των.
Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν, αποτρέπει σημαντική μερίδα αγροτών επενδυτών από το να καταθέσουν προτάσεις υπαγωγής και ενίσχυσης, καθώς το κύριο ενδιαφέρον τους αφορά στην απόκτηση σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων και εξειδικευμένων παρελκόμενων. Αυτά, λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν, όπως η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και η αποτελεσματικότερη στρεμματική απόδοση, συμβάλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν τόσο στόχο των επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, άλλα και ζητούμενο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης οδηγούν σε δυσθεώρητη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επιβάλουν τους περιορισμούς στις επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό;
2. Αν όχι προτίθεσθε να εξετάσετε τους ανωτέρω ισχυρισμούς και να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις;

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2022


Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Προγράμματα αναδιάρθρωσης για τη δενδροκομία

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προγράμματα αναδιάρθρωσης για τη δενδροκομία

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί φρούτων στη διάθεση των προϊόντων τους και η συνακόλουθη κατάρρευση των τιμών, σε μια περίοδο που εξωγενείς παράγοντες προκάλεσαν αύξηση του κόστους παραγωγής σε όλη την Ευρώπη, έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στους δενδροκαλλιεργητές, οι οποίοι ζητούν την αρωγή της πολιτείας για εξεύρεση νέων αγορών, αλλά και αναδιάρθωση με πιο ανθεκτικές σε παγετούς και πιο εμπορεύσιμες ποικιλίες δένδρων.
Στον νομό Λάρισας, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, οι αγρότες που καλλιεργούν μήλα στην Αγιά άλλα και επιτραπέζια αχλάδια “Κρυστάλια” στον Τύρναβο, καλλιέργειες “σήμα κατατεθέν” στις εν λόγω περιοχές, αντιμετωπίζουν σκόπελους στην διάθεση των προϊόντων τους. Όπως επισημαίνουν, η παραγωγή τους δεν απορροφήθηκε ομαλά από το εγχώριο εμπόριο και υπήρξαν προβλήματα με τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες φρούτων να μείνουν στα δένδρα, ασυγκόμιστες. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε κατρακύλα των τιμών πώλησης των φρούτων τους, φέρνοντάς τους σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.
Στα βιομηχανικά ροδάκινα υπήρξαν, επίσης, ζητήματα ομαλότητας στην απορρόφησή τους από την βιομηχανία σε συγκεκριμένες ποικιλίες, με αποτέλεσμα την απώλεια τμήματος της παραγωγής για τους αγρότες και κατ’ επέκταση μείωση του εισοδήματός τους.
Προβλήματα, τέλος, ενσκήπτουν και στα αμύγδαλα, ένα προϊόν που παρότι ευνοείται από την δυνατότητα αποθήκευσης, αντιμετωπίζει συχνά σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή, λόγω των εκτεταμένων ζημιών από φαινόμενα παγετού. Εκτός από φέτος, που η παραγωγή είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, τα προηγούμενα χρόνια ήταν καταστροφικά για την αμυγδαλοκαλλιέργεια, λόγω συνεχόμενων παγετών.
Οι ανωτέρω δενδροκαλλιέργειες μπορεί να αποφέρουν υψηλότερη στρεμματική απόδοση, ωστόσο, απαιτούν υψηλότερες εισροές, δηλαδή μεγαλύτερα έξοδα, όπως και συνεχή φροντίδα προκειμένου να παραμείνουν παραγωγικές. Οι αντιξοότητες στη διάθεση των προϊόντων προκαλούν μειωμένα έσοδα και δεδομένου ότι η φύση των πολυετών καλλιεργειών καθιστά δύσκολη και ασύμφορη την αντικατάστασή τους, οι αγρότες προσβλέπουν στην βοήθεια της πολιτείας προκειμένου να προβούν σε αναδιάρθρωση των δενδροκαλλιεργειών τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε την υλοποίηση γενναιότερων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης στο ΠΑΑ, τα οποία θα επιτρέψουν την χρηματοδοτούμενη αλλαγή καλλιεργειών ή ποικιλιών;

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...