Menu
A+ A A-

Μαξιμος Συνέντευξη

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2020

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας
και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Θεοδώρου

Λοιπόν, πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, πάμε να καλημερίσουμε τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο. Κύριε Χαρακόπουλε τι κάνετε; Με πολύ μεγάλη δυσκολία, αλλά σας έχουμε σήμερα στη γραμμή μας. Είστε καλά;

Καλημέρα κυρία Θεοδώρου, καλημέρα. Όπως όλοι, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κοιτάξτε και η Βουλή, όπως ξέρετε, έχει ουσιαστικά περιορίσει τη φυσική παρουσία δραματικά. Εγώ είμαι στην Αθήνα γιατί ως προεδρεύων σε μία από τις έξι Διαρκείς Επιτροπές πρέπει να έχω φυσική παρουσία όταν συνεδριάζει η διαρκής επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που ουσιαστικά έχει και τα περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια τρόπον τινά στην ευθύνη της. Όταν χρειάζεται να νομοθετήσουν τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να περάσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου από την Διαρκή Επιτροπή που προεδρεύω. Στις Διαρκείς Επιτροπές φυσική παρουσία έχουνε μόνο οι εισηγητές των κομμάτων και ένας ενδεχομένως βουλευτής από κάθε κόμμα, οι υπόλοιποι συμμετέχουν μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ η Βουλή έχει απαγορεύσει και τις επισκέψεις και κάνει με τηλεργασία ένα μεγάλο μέρος των εργασιών της. Αναγκαζόμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σ' αυτή την έκτακτη πραγματικότητα που βιώνει όλος ο πλανήτης προκειμένου να “αγοράσουμε” χρόνο τρόπο τινά, έτσι ώστε να έρθει το “ποθούμενο” που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο, όπου φαίνεται πως τα νέα είναι ευχάριστα από τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών.

Ναι έτσι φαίνεται.

Το ελπίζουμε και το προσδοκούμε, γιατί είναι δύσκολο αυτό που ζούμε και έχει επιπτώσεις τραγικές, δραματικές και στην οικονομία, επιπτώσεις που θα τις δούμε ενδεχομένως και τα επόμενα χρόνια και στην ψυχολογία και στις αντιδράσεις μας...

Σωστά. Η κυβέρνηση δέχεται μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση κύριε Χαρακόπουλε, σχετικά με τους χειρισμούς της στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Θέλω να μου πείτε την άποψη σας για αυτό. Εκτιμάται ότι έγιναν όλα σωστά; Ότι το άνοιγμα του τουρισμού βοήθησε ή μας δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση; Και επίσης γίνεται μεγάλη κουβέντα σχετικά με την ατομική ευθύνη και την συλλογική ευθύνη.

Κοιτάξτε κυρία Θεοδώρου μιλάμε για μία πανδημία, την οποία έχει να ζήσει ο πλανήτης έναν αιώνα -από την ισπανική γρίπη του 1918 έχουμε να ξαναζήσουμε τέτοιας έκτασης και έντασης πανδημία στην υφήλιο. Άρα θα έλεγα ότι είναι πρωτόγνωρο και για την γενιά μας και για την προηγούμενη γενιά. Η ένταση με την οποία χτυπάει η πανδημία όλο τον κόσμο δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το γεγονός ότι στο πρώτο κύμα η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά νομίζω ότι αυτό πια το συνομολογούμε όλοι. Τώρα, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα που φάνηκε ότι αιφνιδιαστήκαμε από το δεύτερο κύμα το οποίο είναι πιο έντονο από το πρώτο, και πάλι θα σας έλεγα ότι τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν είμαστε στη χειρότερη κατάσταση. Εχθές ο πρωθυπουργός είχε μια τηλεδιάσκεψη με τις χώρες που αντιμετώπισαν επιτυχώς μέχρι στιγμής την υγειονομική αυτή κρίση, με την Αυστρία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και το Ισραήλ. Και εκεί νομίζω ότι έγινε κατανοητό απ’ όλους ότι οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και εδώ ερχόμαστε στο σημείο της ατομικής ευθύνης.
Φαίνεται ότι υπάρχει μία κόπωση, μια κούραση σε επίπεδο πληθυσμού αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και μέχρι να έχουμε μια πιο πλήρη και αποτελεσματική θεραπεία της ασθένειας, του ιού. Μέχρι τότε θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας και για την μάσκα και για την κοινωνική αποστασιοποίηση να κρατούμε αποστάσεις και για τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Εγώ κατανοώ την κόπωση, αλλά χρειάζεται όπως σας είπα συναίσθηση των ευθυνών και ιδιαίτερα από τα νεότερα παιδιά. Κι εγώ έχω παιδιά το καταλαβαίνω, το βιώνω, κατανοώ αυτή την πίεση, την ανάγκη εξόδου, βράζει το αίμα των νέων. Αλλά να θυμόμαστε ότι έχουμε και παππούδες, έχουμε και πιο ηλικιωμένα άτομα στο συγγενικό και φιλικό μας περιβάλλον που μπορεί να κινδυνεύουν από μία ανεύθυνη συμπεριφορά χαλάρωσης ή ψυχαγωγίας ή διασκέδασης πρόσκαιρης.
Τώρα, όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση νομίζω είναι κατώτερη των περιστάσεων η έντονη κριτική που ασκείται αυτή την ώρα. Δυστυχώς, επειδή δεν έχει ανακάμψει δημοσκοπικά ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση διολισθαίνει θα έλεγα σε λαϊκισμό, ενδίδει στον ιό του λαϊκισμού αυτές τις μέρες. Βλέπω την κριτική που ασκείται και τις ανεύθυνες συμπεριφορές από στελέχη της και όχι από οποιαδήποτε στελέχη, από ανθρώπους που διετέλεσαν υπουργοί στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπως ο κύριος Πολάκης, με τις αναρτήσεις που κάνει, με τις φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα, δείχνοντας ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον νόμο, ότι είναι υπεράνω του νόμου, ότι δεν σέβεται τις παραινέσεις της ίδιας επιστημονικής κοινότητας και συμμετέχει σε τσιμπούσια, κάνει επισκέψεις ενώ όλα αυτά απαγορεύονται με βάση το lockdown που έχει κηρυχθεί σε όλη τη χώρα.

Τώρα επειδή εχθές δόθηκε μια συνέντευξη τύπου από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Λάρισας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ξέρω ότι τα παρακολουθείται πάρα πολύ καλά όλα αυτά τα θέματα σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας και τις αντοχές του και αυτό είναι ένα μείζον θέμα, τι θα γίνει στην περίπτωση που τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας, για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο κύριε Χαρακόπουλε, δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Κοιτάξτε κυρία Θεοδώρου, η αλήθεια είναι ότι πια η κατάσταση στη Λάρισα είναι δύσκολη. Εχθές άκουσα ότι είχαμε 164 νέα κρούσματα. Νομίζω ότι αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης συναγωνιζόμαστε τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης όπου εχθές άκουγα ότι στη Θεσσαλονίκη το εν τρίτο του πληθυσμού μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί φορείς. Μιλούμε για τεράστια νούμερα. Άρα δικαιολογημένα υπάρχει ανησυχία για το τι θα γίνει όσον αφορά την ικανότητα των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της πόλης να ανταπεξέλθουν στην πιθανή πίεση που μπορεί να υπάρξει το επόμενο διάστημα.
Θα σας έλεγα ότι βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά επειδή μ’ αρέσει να βλέπω πάντοτε μισογεμάτο το ποτήρι και όχι μισοάδειο θεωρώ ότι είναι θετικό το γεγονός ότι με αφορμή αυτή την κρίση όλοι συνειδητοποιούν πια την ανάγκη ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας, του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και έχουνε γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Εγώ κατανοώ την κριτική που ασκείται από διάφορες πλευρές, αλλά άκουσα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση εχθές την καθηγήτρια την κυρία Κοτανίδου, την εντατικολόγο, να δίνει άριστα στους χειρισμούς της κυβέρνησης υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά υπάρχει ανταπόκριση και έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Από 557 μονάδες που παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 σήμερα είμαστε στις 1.082 και θα παραδοθούν μέχρι τέλος του χρόνου άλλες 234 αν θυμάμαι καλά. Το ίδιο διάστημα ενισχύθηκε το υγειονομικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με κάπου 7.000 προσλήψεις και υπάρχει και δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η πλειονότητα αυτών θα μονιμοποιηθούν. Προχθές, μάλιστα, κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία από 200 προσλήψεις μονίμων που προβλέπονταν για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γίνουν 300, να προσληφθούν δηλαδή άλλοι 100 επιλαχόντες. Θέλω να πιστεύω δηλαδή ότι φτάνοντας στο μέσο ευρωπαϊκό όρο ΜΕΘ θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την υγειονομική κρίση σήμερα, αλλά κι αυτό μένει ως “προίκα” για την επόμενη μέρα γιατί κάποια στιγμή, πρώτα ο Θεός, θα ξεμπερδέψουμε, θέλω να πιστεύω όσο το δυνατόν συντομότερα από αυτήν την περιπέτεια. Αλλά ξέρετε, δεν πρέπει να κινδυνολογούμε απλά για να κερδίσουμε κάποιους πόντους αντιπολίτευσης. Χθες, επίσης, έγινε γνωστό ότι πριν την πανδημία χρειαζόταν πολλές φορές να περιμένουν ακόμα και 35 μέρες μέχρι να βρεθεί ΜΕΘ για κάποιον ο όποιος είχε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα και χρειαζόταν την περίθαλψη σε ΜΕΘ. Πολλές φορές χρειαζόταν να κάνει τοn γύρο της Ελλάδας και υπήρχαν, θυμόσαστε, και περιστατικά που έχαναν τη ζωή τους στην προσπάθεια να βρουν ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή έχουμε κενές ΜΕΘ. Δεν το λέω για να καθησυχάσω, αντιθέτως σας λέω ότι πρέπει να έχουμε όλοι αυξημένο αίσθημα ευθύνης, αλλά νομίζω είναι ότι είναι ώρες ευθύνης και δε χρειάζεται να έχουμε κορώνες αντιπολίτευσης αυτή την ώρα, είναι ώρα σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

Τώρα κύριε Χαρακόπουλε είναι πάρα πολλά αυτά που θέλω να σας ρωτήσω και σε σχέση με την κοινωνία και σε σχέση με τα εργασιακά, βέβαια ο χρόνος τρέχει…

Και οι επιπτώσεις και στην οικονομία είναι σοβαρές.

Τι θα γίνει με τα εργασιακά, οι εργαζόμενοι, τα σωματεία φοβούνται ότι θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Κοίταξε κυρία Θεοδώρου, η κυβέρνηση καλείται να βαδίσει επί ξηρού ακμής. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο της κρίσης, καλείται να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας που είναι το μείζον, αλλά και την προσπάθεια να μείνει όρθια η οικονομία, να μην καταρρεύσει η οικονομία, να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι και στον τομέα της οικονομίας, πάρα τις δυσκολίες, παρά την ύφεση που είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, η προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει αντοχές, να έχει πυρομαχικά για να στηρίζει αυτή τη δύσκολη στιγμή την οικονομία και κρατάει και εφεδρείες γιατί μπορεί να χρειαστεί και στο μέλλον. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει το εμβόλιο. Αν υπάρχει καθυστέρηση και χρειαστεί και την άνοιξη να έχουμε πάλι ξανά περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουμε την οικονομική δυνατότητα και τότε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Αλλά νομίζω ότι η αναβάθμιση που υπήρξε από τον πιστοληπτικό οίκο αξιολόγησης Moody’s τις προηγούμενες ημέρες είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Κατανοώ την ανασφάλεια που σε πολλούς εργαζόμενους, σε πολλούς επιχειρηματίες ή μικρομεσαίους επιχειρηματίες μπορεί να υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Στο δεύτερο αυτό κύμα της πανδημίας ανακοινώθηκαν μέτρα που σχεδόν αγγίζουν τα τρεισήμισι δισεκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν τα 800 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους εργαζόμενους που αναστέλλουν την εργασία τους. Υπάρχει επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για άλλους δύο μήνες και επιπλέον, δίνεται και μια έκτακτη βοήθεια 400 ευρώ για μακροχρόνιους ανέργους που δεν έπαιρναν ταμείο ανεργίας. Υπάρχει αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις. Έχουν, επίσης, δυνατότητα μετάθεσης πληρωμών, φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Υπάρχει το “κούρεμα” στα ενοίκια των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και αναστέλλουν τις εργασίες τους ή και στις οικίες που νοικιάζουν εργαζόμενοι που τελούν σε πρόγραμμα αναστολής. Οι Δήμοι, όπως ξέρετε, ενισχύονται με 60 εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχει απαλλαγή των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα δημοτικά τέλη -και εδώ η πολιτεία κάνει νομίζω το καθήκον της. Θα υπάρχει επιδότηση επιχειρήσεων στον πολιτισμό γιατί και οι άνθρωποι του πολιτισμού πλήττονται. Θα υπάρχει επιδότηση για κάθε θέση θεάτρου, αν θυμάμαι καλά 10 ευρώ, και για κάθε θέση σε cinema 4 ευρώ.
Γενικώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει αυτή την ώρα την πραγματική οικονομία να μπορέσει να σταθεί όρθια, έτσι ώστε βγαίνοντας από την υγειονομική κρίση να υπάρξει μία εκτίναξη. Και νομίζω ότι το γεγονός ότι σ' αυτές τις συνθήκες της πανδημίας έχουμε αύξηση και των καταθέσεων στην χώρα -θυμόσαστε ότι κάποτε όλοι θα βγάζανε και τα βάζανε στο στρώμα όπως λέγανε τα ρεπορτάζ των εφημερίδων- δείχνει νομίζω, σε συνδυασμό με την ψήφο εμπιστοσύνης από το Οίκο Moody’s ότι, πρώτα ο Θεός, βγαίνοντας από αυτή την πανδημία, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε ένα ταχύτερο άλμα οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με το ταμείο ανάπτυξης που θα υπάρξει από την ΕΕ.

Ήθελα και έχουμε μόνο 2 λεπτά στη διάθεσή μας να μιλήσουμε και για τα ελληνοτουρκικά. Μία κουβέντα σας παρακαλώ.

Εκεί έχουμε μία ελπίδα ότι η κανονικότητα η οποία θα επέλθει στην Αμερική με την εκλογή Μπάιντεν θα μπορέσει να λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων υπό την έννοια ότι θα υπάρξει μία σταθερότητα και κανονικότητα. Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες ότι θα έχουμε θαύματα γιατί πολλές φορές στο παρελθόν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες. Όταν εξελέγη ο Κάρτερ πιστεύαμε ότι θα λυθεί αυτομάτως το Κυπριακό. Ο Μπάιντεν είναι καλός γνώστης των θεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, γνωρίζει τις ελληνικές θέσεις και την αξία που έχει το “οικόπεδο” που λέγεται Ελλάδα, αλλά σίγουρα η Αμερική θα θελήσει να κρατήσει στο “δυτικό μαντρί” εντός εισαγωγικών την Τουρκία -δεν θα θέλει να γίνει η Τουρκία ένα νέο Πακιστάν ή ένα νέο Ιράν. Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να γίνει με υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα. Θα πρέπει να γίνει αυτό κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση κι εμείς θέλουμε μία Τουρκία που θα έχει ευρωπαϊκό, δυτικό προσανατολισμό, δεν θέλουμε ένα γείτονα που θα είναι ένα ανεξέλεγκτο θεοκρατικό καθεστώς, προς την κατεύθυνση του οποίου δυστυχώς φαίνεται ότι κινείται η Τουρκία αυτή την ώρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει σας λέω με υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα επιδιώκει ειρήνη και σταθερότητα και καλή γειτονία και εκεί θα πρέπει να επιμείνουμε.

Κύριε Χαρακόπουλε θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ και να έχουμε την ευκαιρία τουλάχιστον στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας να κάνουμε μια πιο αναλυτική συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Κάνατε και μία ερώτηση προς τους κύριους Χρυσοχοΐδη και Μηταράκη για πιθανό κτύπημα τζιχαντιστών. Έχουμε πολλά πράγματα να πούμε. Να μας υποσχεθείτε ότι στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας να τα πούμε.

Στη διάθεσή σας κυρία Θεοδώρου.

Ωραία σας ευχαριστούμε να είστε καλά. Γεια σας.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/IhctImgLobw

back to top