Menu
A+ A A-
Μ. Χαρακοπουλος astra tv 1
 
Αθήνα, 6 Απριλίου 2020

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο Δελτίο Ειδήσεων του ASTRATV και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο.
 
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα να συνδεθούμε κυρίες και κύριοι με τον βουλευτή της ΝΔ από το νομό Λάρισας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλησπέρα κ. Χαρακόπουλε. Καλή βδομάδα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα κ. Ράιδο. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε, αν παρακολουθήσατε πριν την κουβέντα με τους σχολιαστές μας, είναι τόσα πολλά τα ανοιχτά μέτωπα που πραγματικά όσο και να θέλει μια κυβέρνηση με φιλότιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δεν μπορεί να προλάβει τις τρύπες που ανοίγουν διαρκώς διότι ουσιαστικά έχει σταματήσει η κοινωνία. Και θέλω να μου πείτε με το χέρι στην καρδιά, αν πιστεύετε αφενός ότι θα καταφέρουμε μέχρι τέλους και πότε θα είναι αυτό το τέλος να είμαστε η χώρα με τους λιγότερο νεκρούς που θα θρηνήσουμε τα λιγότερα θύματα, αλλά πολύ περισσότερο επειδή είμαστε οι υπότροποι, που μόλις έχουμε ανανήψει από την οικονομική κρίση, αν θα καταφέρουμε εν συνεχεία να κάνουμε και την επανεκκίνηση στην οικονομία μας.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τη συζήτησή σας νωρίτερα, παρακολούθησα τον κ. Τσιόδρα για να είμαι ειλικρινής, τις ανακοινώσεις που γίνονται αυτή την ώρα, κάθε μέρα. Νομίζω οι περισσότεροι Έλληνες κρέμονται από τα χείλη του εθνικού λοιμωξιολόγου του κ. Τσιόδρα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι η αντιμετώπιση μέχρι τώρα της κρίσης από τη χώρα μας ήταν επιτυχής κατά κοινή ομολογία και η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης που ήταν την προηγούμενη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα. Ένα παράδειγμα θα έλεγα που προκάλεσε και έκπληξη, θετική έκπληξη, θέλω να πιστεύω, σε όλο τον κόσμο. Την ώρα που γύρω μας μετρούνε χιλιάδες θύματα, στη χώρα μας είναι κάτω από 100, 79 σήμερα. Και αυτό νομίζω οφείλεται στην αποτελεσματική διαχείριση αυτής της υγειονομικής βόμβας, της πανδημίας, από την κυβέρνηση της ΝΔ, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και νομίζω ότι αναβαθμίζεται και διεθνώς το κύρος της χώρας από την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης. Εκείνο που εγώ μπορώ να πω είναι ότι η χώρα διαθέτει ηγεσία με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, που διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα αυτή την κρίση. Θέλω να επαινέσω τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ακολουθούνε, θα έλεγα πειθαρχούνε στις οδηγίες των επιστημόνων, στις οδηγίες της πολιτείας, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της νόσου, να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης για να μπορέσει να ανταποκριθεί το εθνικό σύστημα υγείας στο πρόβλημα. Και βεβαίως να επαινέσω τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, όλους όσοο εργάζονται στηρίζοντας το εθνικό σύστημα υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας αυτές τις δύσκολες ώρες.
Από κει και πέρα όσον αφορά την επανεκκίνηση στην οποία αναφερθήκατε, αναμφίβολα είναι το επόμενο στοίχημα να υπάρξει ένα restart στην οικονομία. Νομίζω ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει προηγούμενο, εννοώ στον οικονομικό τομέα. Δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε καν με την χρεοκοπία την παγκόσμια το 1929, το κραχ στην οικονομία. Νομίζω ότι οι επιπτώσεις είναι τρομερές στην παγκόσμια οικονομία. Αν κάτι είναι παρήγορο κ. Ράιδο είναι ότι η κρίση αφορά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τις φτωχές χώρες του νότου, όπως συνέβη την προηγούμενη δεκαετία. Η κυβέρνηση έδειξε και εδώ ότι έχει σχέδιο. Έλαβε μια σειρά μέτρων άμεσα που καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, πάνω από 600.000 επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται άμεσα ή έμμεσα, είτε με οδηγία της κυβέρνησης έκλεισαν προκειμένου να σταματήσει η αλυσίδα της διασποράς. Και θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα με την ίδια αποφασιστικότητα και συνέπεια και σύνεση και υπευθυνότητα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ένα σχέδιο το οποίο δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε εθνικούς πόρους, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αλλά και σε ευρωπαϊκούς πόρους. Και κει χαίρομαι γιατί ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεταξύ αυτών που πρωτοστατούν σε επίπεδο ΕΕ, έτσι ώστε να ληφθούν γενναία μέτρα και από την ευρωπαϊκή κοινότητα, η οποία πρέπει να αντιληφθεί ότι η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή, καταστατική αρχή, ιδρυτική αρχή της ΕΕ. Και θα πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την υγειονομική κρίση κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα, τις συνέπειές της την επόμενη μέρα, και να οχυρώσουμε και τα συστήματα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί προφανώς δεν θα είναι η μόνη πανδημία που θα αντιμετωπίσουμε τον αιώνα που διανύουμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί ότι πάτε αποσπασματικά σε ότι αφορά την αντιμετώπιση κυρίως των οικονομικών επιπτώσεων που έρχονται από την πανδημία, προτάσσοντας αρκετές επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Συζητούσαμε πριν από λίγο για τους εν αναμονή συνταξιούχους, οι οποίοι ναι μεν έτσι ήταν και πριν 2,3 και 5 χρόνια, δεν έχει αλλάξει το σύστημα, δυστυχώς, σε ότι αφορά την απόδοση των συντάξεων, αλλά είμαστε σε μια δυσμενή συγκυρία που δύσκολα μπορείς να βρεις πλέον χρήματα και στήριξη, διότι οι πόροι είναι περιορισμένοι. Μιλάτε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Πότε θα το δούμε αυτό κ. Χαρακόπουλε;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, καταρχήν πιστεύω αυτή την ώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση, υπευθυνότητα. Δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς, αλλά ώρα ευθύνης. Και περιμένω και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πολιτευθούν με τη δέουσα υπευθυνότητα που αρμόζει στις στιγμές. Άκουσα νωρίτερα τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτές τις προτάσεις που παρουσίασε. Δεν νομίζω ότι είναι ώρα για πλειοδοσία σε υποσχέσεις και σε εξαγγελίες. Να τα δούμε όλα, δεν διαφωνώ, με τη δέουσα προσοχή και τη σοβαρότητα. Να δούμε τι από αυτά που παρουσιάζονται μπορούν να υλοποιηθούν, μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των περιστάσεων. Αλλά ξέρετε, όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Έχουμε δει στο παρελθόν και το “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” και το ”παράλληλο πρόγραμμα”, τα οποία ήταν ασκήσεις επί χάρτου. Γιατί όταν κλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα εφαρμόσει στην πράξη, δεν είδαμε να υλοποιούνται. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι χρειάζεται περισσότερη σύνεση, λιγότερη πλειοδοσία υποσχέσεων αυτή την ώρα. Με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας -επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε ακόμη αν θα υπάρχει και ένα δεύτερο κύμα του ιού το φθινόπωρο- η κυβέρνηση κάνει τη συνετότερη διαχείριση, στηρίζοντας όλους όσους χρειάζονται αυτή τη στιγμή την αρωγή της πολιτείας. Θέτουμε το ζήτημα με έμφαση και με συνεργασία με άλλες χώρες που συνειδητοποιούν επίσης το μέγεθος του προβλήματος στα όργανα της ΕΕ. Επιμένουμε στην ανάγκη για το κορωνα-ομόλογο για παράδειγμα, ένα είδος ευρωομολόγου που θα καθιστά πιο εύκολο τον δανεισμό όλων των χωρών. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται αυτή την ώρα είναι περισσότερο σύνεση και υπευθυνότητα. Και εγώ χαίρομαι κ. Ράιδο γιατί αν βγαίνει και ένα μήνυμα από αυτή την κρίση και τα γρήγορα αντανακλαστικά της χώρας μας και την επιτυχή ως τούδε αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι ένα μήνυμα ενίσχυσης της εθνικής μας αυτοπεποίθησης. Και πραγματικά ήταν κάτι το οποίο το χρειαζόμασταν μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης που δοκίμασε τις αντοχές όλων μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα η Ε.Ε βρίσκεται σε οριακό σημείο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και νομίζω δεν είναι τραβηγμένη η συγκεκριμένη εκτίμηση διότι βλέπουμε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν οχυρωθεί πίσω από τα ίδια συμφέροντα, έχουν περιχαρακωθεί στα συμφέρονται των δικών τους κρατών αφήνοντας απέξω την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως το νότο. Θεωρείτε ότι θα είναι ορόσημο η εποχή που ζούμε για το μέλλον της ΕΕ; Και αν ναι, πιστεύετε θα πάμε προς το καλύτερο ή θα διαλυθεί η ΕΕ;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφίβολα ο κόσμος που ζούμε δεν θα είναι ίδιος την επομένη της λήξης αυτής της πανδημίας του κορονοϊού. Νομίζω ότι πολλά πράγματα θα τα δούμε με διαφορετική ματιά απ´ ότι μέχρι τώρα. Και μια πρώτη προσέγγιση νομίζω θα έχει να κάνει με τα συστήματα υγείας, τα εθνικά συστήματα υγείας και την ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, μια κοινή πολιτική υγείας, όπως έχουμε κοινή αγροτική πολιτική για παράδειγμα. Νομίζω ότι αν η Ευρώπη δεν απαντήσει θετικά σε αυτή την πρόκληση, σε αυτή τη δοκιμασία του κορονοϊού και αν η κρίση δεν μετατραπεί σε μια ευκαιρία για περισσότερη Ευρώπη, για εμβάθυνση δηλαδή, για ουσιαστικότερες κοινές πολιτικές, για έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης, τότε η Ευρώπη θα μπει σε μια μακρά περίοδο αποσύνθεσης και παρακμής, κάτι το οποίο απεύχομαι. Άλλωστε, ο ευρωσκεπτικισμός, όπως ξέρετε κ. Ράιδο, ήταν ήδη ένα ρεύμα πολύ ισχυρό το προηγούμενο διάστημα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2010-2020. Μια κρίση που δοκίμασε πρωτίστως τις φτωχότερες χώρες, τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες ένιωσαν μια απόσταση απέναντι στους λαούς και στις κυβερνήσεις των χωρών της βόρειας Ευρώπης, της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες στην περίοδο της κρίσης δεν έδειξαν αυτή την αλληλεγγύη που θα αναμέναμε. Και είδατε ότι αυτός ο ευρωσκεπτικισμός εκφράστηκε με υψηλά ποσοστά άρνησης στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και εκφράστηκε και στην πράξη με το brexit, με την έξοδο της Μ. Βρετανίας και την ενίσχυση όλων αυτών των τάσεων απομάκρυνσης από την ευρωπαϊκή ιδέα. Γιατί διευρύνεται η αίσθηση ότι υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και αυτά που βιώνουνε οι κοινωνίες των πολιτών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να υπάρχει ένα restart, μια επανεκκίνηση και της ευρωπαϊκής ιδέας, του ευρωπαϊκού οράματος. Εάν οι ηγεσίες δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, τότε φοβούμαι ότι το εγχείρημα αυτό, το φιλόδοξο εγχείρημα της ΕΕ, που χάρισε ειρήνη και ευημερία για σχεδόν 7 δεκαετίες μετά τον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο, σε μια Ευρώπη που δυο φορές αιματοκυλίστηκε με παγκόσμιους πολέμους, δεν θα έχει βιωσιμότητα. Δεν θέλω να το πιστεύω. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα βγούμε σοφότεροι και πιο δυνατοί από αυτή τη δοκιμασία της κρίσης.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Χαρακόπουλε σας ευχαριστώ θερμά. Καλό σας απόγευμα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ θερμά. Να είστε καλά.
 
Maximos AstraTV
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/CFHtTtpxDCE
back to top