Menu
A+ A A-

ΜΑΧ 1 10

Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2024

 

Απολογισμός και Προγραμματισμός

του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη Διεθνή Γραμματεία της ΔΣΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Σας καλωσορίζω εδώ, στην ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης, την αιώνια Συμβασιλεύουσα, για τη διεξαγωγή της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

Η σημερινή Συνεδρίαση λαμβάνει χώρα, λίγο πριν τη διεξαγωγή του σημαντικού Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα».

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία που αναλάβαμε από κοινού με την Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (COMECE), τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος για την θέση των χριστιανικών αξιών στην κοινωνία και την πολιτική. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου, μερικές εβδομάδες πριν από την διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την εν λόγω δραστηριότητα και ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα επιτυχές Συνέδριο και καρποφόρα συμπεράσματα.

Προτού ξεκινήσω με την απολογιστική αναφορά μου, θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά στις δραματικές και συνάμα επικίνδυνες εξελίξεις του πολέμου που μαίνεται στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ, αλλά και η κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών στη Ράφα της Παλαιστίνης δείχνει ακριβώς ότι δεν υπάρχει διάθεση για σιγή των όπλων.

Αντιθέτως, αυξάνονται συνεχώς οι προοπτικές για περαιτέρω κλιμάκωση και αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, με παγκόσμιες συνέπειες.

Η Οργάνωσή μας διαχρονικά αναπτύσσει λόγο και έργο με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ορθόδοξου Κόσμου και το σεβασμό των οικουμενικών αξιών της διεθνούς κοινότητας και της Ανθρωπότητας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας προ των ευθυνών μας και να θέσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που διαθέτουμε, προκειμένου να επικρατήσει η Ειρήνη. Σε κάθε περίπτωση τασσόμαστε υπέρ της  ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Ο πόλεμος δεν διορθώνει καταστάσεις. Αντίθετα, δημιουργεί και εγκυμονεί προβλήματα για το μέλλον. Οφείλουμε να παραμένουμε προσηλωμένοι και πιστοί στους δικαιοδοτικούς μηχανισμούς και τα πολιτικά μέσα για την διευθέτηση των διεθνών διαφορών.

Πέρα από τα Διεθνή Δικαστήρια, ιδιαιτέρως σημαντικό μέσο για την πρόληψη και την καταστολή της βίας στις διακρατικές σχέσεις είναι το εργαλείο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Η διαμεσολάβηση του κοινοβουλευτικού παράγοντα μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εκτόνωση της κρίσης και την προσέλευση των εμπόλεμων μερών σε συνθηκολόγηση.

Η ΔΣΟ διαχρονικά θέτει τις υπηρεσίες της για διαμεσολάβηση σε κάθε είδους ένοπλη σύρραξη και προβαίνουμε σε έκκληση για την διασφάλιση της ειρήνης των λαών.

Τους προβληματισμούς μας για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τη διαθεσιμότητα των κοινοβουλευτικών όπλων που έχουμε στη φαρέτρα μας επεσήμανα και στον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. ΓιουσέφΝτορχόμ, κατά τη συνάντηση που είχαμε στην έδρα της ΔΣΟ, στις αρχές Μαρτίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, τόνισα ότι είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τις τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων, αλλά και την καταστροφή σε κρίσιμες υποδομές, που απειλούν τον πληθυσμό με λιμοκτονία και εξάπλωση ασθενειών.

Απευθύνουμε έκκληση να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό.

Ευελπιστούμε, να πάψουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να επικρατήσει η λογική και η διπλωματία. Η λύση δεν είναι ούτε η τρομοκρατία ούτε ο πόλεμος. Υποστηρίζουμε παγίως τη λύση των δυο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και την ειρηνική συνύπαρξη Εβραίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, ο Σύμβουλος μας, οδρΜυγδάλης, επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της συμμετοχής της Παλαιστίνης στους κόλπους της ΔΣΟ, η οποία αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στον διακοινοβουλευτικό μας θεσμό.

Θα ήθελα να σταθώ και σε ένα ακόμη ζήτημα. Ο Ορθόδοξος Κόσμος και ο Παγκόσμιος Πολιτισμός συνεχώς βάλλεται από τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας.

Αναφέρομαι φυσικά στην βέβηλη απόφαση της Κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, που έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης μετατροπής του εμβληματικού Ναού της Αγίας Σοφίας της Πόλης.

Η στάση αυτή, όχι μόνο δεν διευκολύνει τη διαθρησκειακή συνεννόηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά αντιθέτως καταδεικνύει την εμμονή σε νεο-οθωμανικές ιδεοληψίες.

Η Τουρκία εξυμνεί την κατάκτηση και αντιμετωπίζει ως λάφυρα διαθέσιμα προς πάσα χρήση τα μνημεία του Ορθόδοξου Κόσμου, που περικλείονται εντός των συνόρων της, αλλοιώνοντας την ταυτότητα τους και την ιστορική αλήθεια.

Δεν είναι απλώς προσβολή απέναντι στον Χριστιανισμό. Αποτελεί πρωτίστως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χριστιανών. Η Τουρκία –που κάποτε φιλοδοξούσε να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια- πλέον φαίνεται να διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε εποχές σκοταδισμού και θρησκευτικού φανατισμού.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει απέναντι σε αυτές τις ενέργειες να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να καταγγείλει την τουρκική αυθαιρεσία, προτού η αθρόα και καθημερινή προσέλευση προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στη Μονή της Χώρας, όπως έχει συμβεί, ήδη, στην Αγία Σοφία.

Ως ΔΣΟ είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την εντατική εκστρατεία που ξεκινήσαμε μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενημερώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει πλέον και η Μονή της Χώρας.

Και επιτέλους, κι η UNESCO θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, κι όχι απλά να παρατηρεί “άβουλη και μοιραία αντάμα” την καταστροφή οικουμενικών μνημείων, που η ίδια αναγνώρισε ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Έχω ήδη επικοινωνία με τον Επιτετραμμένο της Ελλάδας στην UNESCO κ. Κουμουτσάκο, με σκοπό να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του Οργανισμού, ώστε να την ενημερώσουμε σχετικά με την Μονή της Χώρας.

Η απόφαση αυτή δεν αποδυναμώνει τις πρωτοβουλίες μας και επ’ ουδενί δεν ματαιώνει τις προσπάθειές μας. Αντιθέτως, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης. Ως εκ τούτου δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή συνεδρίαση αποσκοπεί στην ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων μας, αρχής γενομένης της Διεθνούς Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας τον Νοέμβριο του 2023.

Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, Σόφια, 23-25 Νοεμβρίου 2023:Η φθινοπωρινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, στη Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση, ένα εκ των ιδρυτικών μελών της Οργάνωσης μας, στέφθηκε με απαράμιλλη επιτυχία.

Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος συνάδελφοι από τα Κοινοβούλια της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ιορδανίας, της Κύπρου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γραμματείας, πραγματοποιήθηκε και η προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ.

Στο περιθώριο της Διεθνούς Γραμματείας, είχα την τιμή μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, τον εκλεκτό συνάδελφο, κ. Ευγένιο Τσίκβιν, να πραγματοποιήσουμε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. ΡόζενΖελιάζκοβ. Είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε σχέση με τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.

Είχαμε ακόμη την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Προέδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Θρησκείας και καταγγελιών πολιτών, κ. ΓκεόργκιΓκεοργκίεφ, με τον οποίο συζητήσαμε ευρύτερα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών.

Τον ενημερώσαμε για την εκστρατεία της ΔΣΟ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και γενικά για την προστασία των χριστιανικών μνημείων σε διάφορες περιοχές και την ανάγκη στήριξης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, συναντηθήκαμε με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, ενώ συμμετείχαμε και στο Διεθνές Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» με θέμα: «Θεολογία – Εκκλησία – Κοινωνία στο Διάλογο», και μάλιστα σε εορταστικό κλίμα, καθώς συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την ίδρυση της εν λόγω Θεολογικής Σχολής.

Στο πλαίσιο της παρουσίας μας στη Σόφια, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στη βουλγαρική γλώσσα σε συνεργασία με το Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών «Καθ. IvanDuichev» στον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας στη Σόφια.

Για τον Τόμο, μίλησαν η επίκουρος καθηγήτρια στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών κ. ΑλμπέναΜιλανόβα και ο δρΣβέτοζαρΑνγκέλοφ. Την παρουσίαση συντόνισε ο Σύμβουλος της ΔΣΟδρ Κώστας Μυγδάλης. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βοηθός Επίσκοπος Λευκοπόλεως κ. Πολύκαρπος, του Μητροπολίτη Σόφιας και Πατριάρχη Βουλγαρίας μακαριστού Νεοφύτου, και ο Βοηθός Επίσκοπος Αγαθουπόλεως κ. Ιερόθεος, του Μητροπολίτη Σλίβεν κ. Ιωαννίκιου.

Για την επιτυχή αυτή διεξαγωγή της Διεθνούς Γραμματείας μας στη Βουλγαρία, επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου  προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ κ. ΡάντομιρΤσολάκοφ, ο οποίος έθεσε τον πήχη ψηλά για παρόμοιες μελλοντικές διοργανώσεις.

Βράβευση του Τόμου της ΔΣΟ «Αγία Σοφία. Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» από την Ακαδημία Αθηνών, 21 Δεκεμβρίου 2023:Με χαρά σας ανακοινώνω ότι η Ακαδημία Αθηνών, ο εμβληματικός “ναός της γνώσης” της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα, την βράβευση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες, που εξέδωσε η Οργάνωση μας.

Στο πλαίσιο των ετησίων βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών για το 2023, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, όπου βραβεύθηκε ο Τόμος. Το βραβείο παραλάβαμε μαζί με την επιστημονική υπεύθυνη της έκδοσης, καθηγήτρια Θεολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχάλη Σταθόπουλο. Παρόντες στην λαμπρή τελετή ήταν, επίσης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΔΣΟ κ. ΠανίκοςΛεωνίδου, και ο Σύμβουλος μας, ο δρ Κώστας Μυγδάλης ως Γενικός Συντονιστής της έκδοσης.

Πρόκειται για μια διάκριση που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και απτή απόδειξη ότι οι κόποι και οι αγώνες που δίνουμε αναγνωρίζονται από ανθρώπους του πνεύματος. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον, ο Τόμος μας θα τύχει και επιπλέον διακρίσεων από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς φορείς.

Συμμετοχή στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής, Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2023: Για μια ακόμη χρονιά προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε στο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Αυστριακού Ευρωβουλευτή κ. LukasMandl.

Με αφορμή την παρουσία μας στις Βρυξέλλες την ίδια περίοδο για την «Συνάντηση Εργασίας για τις Χριστιανικές Αξίες», που συνδιοργανώσαμε με τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην ΕΕ –στην οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια του Απολογισμού- αποδεχτήκαμε την πρόσκληση για το Πρόγευμα Προσευχής.

Η συνεδρίαση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ ακούστηκαν απόψεις για τις χριστιανικές αξίες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη», Σεράγεβο, 13 Φεβρουαρίου 2024: Στο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης και την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (MWL), συμμετείχαμε μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. ΠανίκοΛεωνίδου και τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρα Κώστα Μυγδάλη.

Οι θεματικές του συνεδρίου αφορούσαν την προαγωγή της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης μέσω συναντήσεων κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών ηγετών, την ανάδειξη του εργαλείου του διαθρησκειακού διαλόγου για την οικοδόμηση ειρήνης σε πολυθρησκευτικές κοινότητες, και τον ρόλο των κοινοβουλευτικών στην οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν βουλευτές από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι των μονοθεϊστικών θρησκειών, αξιωματούχοι Διεθνών Οργανισμών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου, είχαμε την ευκαιρία συνάντησης με τον Πρόεδρο της Βοσνιακής Βουλής κ. Ντένις Ζβίζντιτς, καθώς και με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη ΔΣΟ κ. ΣνιεζάναΝοβάκοβιτςΜπούρσατς, και τα μέλη της αντιπροσωπείας, την κ. ΛιούμπιτσαΜιλάνοβιτς και τον κ. ΤσέντομιρΣτογιάνοβιτς.

Οι Σερβοβόσνιοι βουλευτές μας ενημέρωσαν για την κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ενεργότερη συμμετοχή του Βοσνιακού Κοινοβουλίου στη ΔΣΟ, ενώ συζητήσαμε την προοπτική διοργάνωσης της φθινοπωρινής συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ του 2024 στο Σεράγεβο.

Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας, που συνδιοργάνωσε το διεθνές συνέδριο, Σεΐχη Αλ Ίσσα, με τον οποίο συζητήσαμε για τη σημασία της από κοινού ανάδειξης του εργαλείου διαθρησκειακού διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε και για τη δυνατότητα της από κοινού διοργάνωσης forum για την ειρηνική συνύπαρξη και την αλληλοκατανόηση λαών με διαφορετική πίστη.

Κατά την παραμονή μας στο Σεράγεβο, συναντηθήκαμε με τον ΜητροπολίτηΝτάμπρο-Βοσνίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος μας ευχαρίστησε για την παρουσία και την ηθική στήριξη προς τους Ορθοδόξους Σέρβους.

Επισκεφτήκαμε τον ναό των Αρχαγγέλων, το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο στην πόλη του Σεράγεβο. Μάλιστα, μας καλωσόρισε ο εφημέριος π. ΒέλιμιρΝτιβλάνιοβιτς, ενώ ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο, π. ΒλάντισλαβΤοπάλοβιτς, μας ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση της ορθόδοξης κοινότητας στο Σεράγεβο, που έχει δραματικά συρρικνωθεί.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων, όπου εκτίθενται και μοναδικά έργα τέχνης της κρητικής σχολής από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο, δραΒλάντανΜπάρτουλα.

Τέλος, γίναμε δεκτοί από τον Δήμαρχο του Ανατολικού Σεράγεβο, κ. ΛιούμπισαΚόσιτς, και τονΔήμαρχο του δήμου Σοκόλατς, κ. ΜίλοβανΜπιέλιτσα, ενώ επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της ΡάβναΡομάνιγια, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, όπου και αναγράφονται τα ονόματα 4 χιλιάδων νεκρών Σέρβων στον πόλεμο που διαδέχθηκε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας στις Βρυξέλλες, 14 Φεβρουαρίου 2024: Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και το Δίκτυο Ελλήνων της ΕΕ «ΑΡΓΩ», διοργανώσαμε την παρουσίαση της γαλλικής έκδοσης του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στο OrthodoxCenterAmbiorix των Βρυξελλών.

Είναι κρίσιμο το γεγονός ότι μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε παρουσίαση του Τόμου στην καρδιά της Ευρώπης, στην πόλη όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης.

Για τον Τόμο μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Βελγίου κ. Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, και ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ και Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας, κ. ΠανίκοςΛεωνίδου.

Επρόκειτο για μια σημαντική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου, Έξαρχος Κάτω χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων της ΕΕ «ΑΡΓΩ», κ. Σπύρος Παππάς.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βούλγαρος Ευρωβουλευτής, κ. AndrejKovachev.

Συμμετοχή στην 18η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (PUIC), Αμπιτζάν, 2-5 Μαρτίου 2024:Θέλω να υπογραμμίσω ότι είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που οι διαθεσμικές επαφές μας με τον διακοινοβουλευτικό οργανισμό του Μουσουλμανικού Κόσμου έχουν βελτιωθεί.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, λάβαμε πρόσκληση από το Γενικό Γραμματέα της PUIC, κ. Μοχάμεντ Κουραϊτσι Νιάς να συμμετέχουμε με το καθεστώς παρατηρητή στην Ολομέλεια τους, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνοσυνέλευση της Ακτής Ελεφαντοστού.

Επισημαίνεται ότι η πρόσκληση για τη συμμετοχή της ΔΣΟ στη σύνοδο ολομέλειας του μουσουλμανικού διακοινοβουλευτικού θεσμού, απεστάλη στον απόηχο της αλληλογραφίας μας με τον ομόλογό μου Γενικό Γραμματέα της PUIC, κ. MouhamedKhouraichiNiass, τον περασμένο Αύγουστο αναφορικά με την από κοινού συνδιοργάνωση συνεδρίου για τη διαθρησκειακή κατανόηση.

Η Οργάνωσή μας εκπροσωπήθηκε επάξια από τονφίλο βουλευτή του Κοινοβουλίου της Ουγκάντας, κ. ΘόδωροΣεκικούμπο, ο οποίος είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της PUIC, καθώς και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της PUIC, κ. Αλί ΑσγκάρΜοχαμαντίΣιτζανί.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο κ. Σεκικούμποενημέρωσε τους επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της PUIC για το Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης και τους απηύθυνε σχετική πρόσκληση

Πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ, Λεμεσός, 14 Μαρτίου 2024: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της Οργάνωσης μας, επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας και εκλεκτός φίλος ΠανίκοςΛεωνίδου, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη φιλοξενία της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής που θα επεξεργαστεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί η Ιδρυτική μας Πράξη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, κ. ΠανίκοςΛεωνίδου, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης, ο βουλευτής της Γεωργίας κ. IrakliKadagishvili, το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, κ. Ηλίας Μυριάνθους, ο Σύμβουλος της ΔΣΟδρ. Κώστας Μυγδάλης και ομάδα τεχνοκρατών, που βοήθησε στην επεξεργασία των προτάσεων επεξεργασίας του καταστατικού.

Επιπλέον, δύο μέλη της Επιτροπής, οι κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης από τη Βουλή των Ελλήνων και κ. MileTalevski από το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, που λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν τελικά να παραστούν, με σχετική τους επιστολή, ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τη στήριξή τους στις κατατιθέμενες εισηγήσεις για την τροποποίηση της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έγινε δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο και τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ είχαμε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και ευχαριστιών για τη στήριξή της στο έργο της ΔΣΟ με την πρόεδρο της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Άγιος Κύκκου.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να δώσω το λόγο στον ίδιο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τροποποίησης για να αναφερθεί στα πορίσματα των εργασιών της Λεμεσού και το περιεχόμενο των προτεινόμενων τροποποιήσεων.

(Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας ανέγνωσε την έκθεση με τα πορίσματα των εργασιών της Επιτροπής για την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΣΟ)

Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε, συνεχίζουμε με τον Απολογισμό των δράσεων μας.

Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας στο Μαυροβούνιο, Ποντγκόριτσα, 26-29 Μαρτίου 2024: Πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση που έγινε στο Μαυροβούνιο για την προβολή του Τόμου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου, «ΡάντοσαβΛιούμοβιτς». Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, ο συνάδελφος βουλευτής από την Κύπρο, κ. Ηλίας Μυριάνθους, και ο Σύμβουλός μας, οδρ Κώστας Μυγδάλης.

Για τον Τόμο της Αγίας Σοφίας μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας του Μαυροβουνίου, κ. ΝτράγκανΜπόγιοβιτς, ο καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, κ. ΝτάρκοΡίστοβΝτόγκο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου, κ. ΜπόριςΜπράγιοβιτς και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνογραφίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, κ. ΜικόνιαΚνέζεβιτς.

Στο περιθώριο της παρουσίασης του Τόμου σε αυτή τη μικρή αλλά σημαντική χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, με έντονο το ορθόδοξο αποτύπωμα, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, κ. ΑντρίγιαΜαντιτς.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημερωτική εκστρατεία της ΔΣΟ για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγία Σοφία. Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα ορισμού επίσημης αντιπροσωπείας Μαυροβούνιων βουλευτών που θα συμμετέχει με το καθεστώς του πλήρους μέλους στη ΔΣΟ, με δεδομένο ότι οι ορθόδοξοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας.

Μάλιστα, προσκαλέσαμε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να απευθύνει χαιρετισμό στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης μας το προσεχές καλοκαίρι.Συμμετείχαμε επίσης σε αφιερωματικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με κατάθεση στεφανιού στην προτομή του ΒάσουΜαυροβουνιώτη-Μπράγιοβιτς, Μαυροβούνιου Οπλαρχηγού, που πολέμησε στο πλευρό της επαναστατημένης Ελλάδας.

Τέλος, η αντιπροσωπεία μας έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από την πρόεδρο του Δημαρχιακού Συμβουλίου της Ποντγκόριτσα, κ. ΓελέναΜπόγιοβιτς, την οποία ενημερώσαμε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής των χριστιανικών αξιών στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Συμμετοχή στην 148η Συνέλευση της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), 24-27 Μαρτίου 2024: Η Οργάνωση μας προσεκλήθη να συμμετάσχει με το καθεστώς παρατηρητή στις εργασίες της Ολομέλειας της IPU, που έλαβαν χώρα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Γενεύης, με θέμα «Κοινοβουλευτική Διπλωματία: Οικοδομώντας γέφυρες για την ειρήνη και την κατανόηση».

Λόγω της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, δεν κατέστη δυνατή η παρουσία κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας μας στη Γενεύη και σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΣΟ εκπροσωπήθηκε από τον συνεργάτη μας, κ. Ευάγγελο Παρρά.

Μάλιστα, για πρώτη φορά η Οργάνωσή μας συμμετείχε ενεργά στο Ειδικό Τμήμα Λογοδοσίας της Γενικής Συζήτησης της φετινής Συνέλευσης. Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα της Συνέλευσης, στο οποίο τα Κοινοβούλια μέλη και τα συνδεδεμένα μέλη της IPU λαμβάνουν τον λόγο για να αναφερθούν σε δραστηριότητες που λαμβάνουν για την εφαρμογή των αποφάσεων και των ψηφισμάτων της IPU.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση της ΔΣΟ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας διεθνής κοινοβουλευτικός θεσμός με καθεστώς παρατηρητή συμμετέχει στην εν λόγω διαδικασία. Στην παρέμβαση μας, περιγράψαμε τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΔΣΟ για την προώθηση και την προβολή του Ανακοινωθέντος του Μαρακές, που υιοθέτησε η IPU στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τονΔιαθρησκειακό Διάλογο, στις 15 Ιουνίου 2023.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπός μας συμμετείχε στην ειδική θεματική συνεδρία της IPU με θέμα «Οικοδομώντας γέφυρες μέσω του διαθρησκειακού διαλόγου για πιο ειρηνικές και συμπεριληπτικές κοινωνίες».

Τέλος, στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο συνεργάτης της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της IPU κ. Μάρτιν Τσουγκόνγκ, καθώς και την Διευθύντρια για τα Κοινοβούλια-Μέλη και τις Εξωτερικές Σχέσεις της IPU, κα Άντα Φίλιπ και να τους ενημερώσει για τις προσεχείς πρωτοβουλίες της ΔΣΟ στο πλαίσιο των 30+1 χρόνων δράσης της.

Ανακοίνωση για την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, 26 Μαρτίου 2024: Είμαι βέβαιος ότι όλους μας συγκλόνισε η βάρβαρη και απεχθής τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο CrocusCityHall στη Μόσχα.

Στον απόηχο αυτής της αιματηρής τρομοκρατικής ενέργειας, απέστειλα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Κράτικής Δούμα, κ. ΒιάτσεσλαβΒολόντιν, καταδικάζοντας «το τυφλό μίσος απέναντι στην ανθρώπινη ζωή» και την επίκληση «θρησκευτικών κινήτρων». Εκφράσαμε παράλληλα την συμπαράστασή μας προς τον ρωσικό λαό.

Όπως γνωρίζετε εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια, όλες και όλοι οι κοινοβουλευτικοί που συμμετέχουμε στην ΔΣΟ, με βάση την κοινή μας Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση παρέχουμε προς τους λαούς της γης μαρτυρία ειρήνης και σεβασμού του Άλλου.

Παράλληλα καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για συνεργασία με τον μουσουλμανικό κόσμο και με όλους όσοι δια της θρησκευτικής πίστης και ταυτότητας, εργάζονται και υπηρετούν τις παγκόσμιες αξίες της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Έκκληση προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τις Πολιτικές Παρατάξεις και τους Υποψήφιους Ευρωβουλευτές: Περί τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, καταλήξαμε στο κείμενο Έκκλησης προς τα όργανα και τις πολιτικές παρατάξεις της ΕΕ και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές.

Το κείμενο αυτό, που μπορείτε να βρείτε και στους φακέλους σας, πρόκειται να υπογράψουν οι επικεφαλής της Οργάνωσης μας, της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), της Επιτροπής Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE) και της Οργάνωσης TogetherforEurope στην τελετή υπογραφής, κατά την έναρξη του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου.

Επιθυμώ να επισημάνω ότι το κείμενο της έκκλησης αποτελεί προϊόν πολύμηνων διαβουλεύσεων που είχαμε με τους υπόλοιπους φορείς με πρωτοβουλία του Συμβούλου μας, δρα Μυγδάλη.

Η έναρξη της όλης πρωτοβουλίας ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όπου η Οργάνωσή μας με την COMECE και την CEC διοργάνωσαν τη «Συνάντηση Εργασίας για τις Χριστιανικές Αξίες», στην έδρα της COMECE στις Βρυξέλλες.

Στόχος της Συνάντησης ήταν να συζητηθούν οι τρόποι για καλύτερη δυνατή ανάδειξη του ζητήματος των χριστιανικών αξιών στο πλαίσιο των προεκλογικών εκστρατειών των Πολιτικών Κομμάτων και των υποψηφίων Ευρωβουλευτών και να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών ενόψει της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών του 2024.

Εκεί παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικής Έρευνας, του Γραφείου της κινήματος Sant’ Egidio στην ΕΕ, του Κινήματος των Focolare, καθώς και πληθώρα Ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες.

Η πρωτοβουλία συνεχίστηκε, και τον Φεβρουάριο 2024,επαναλάβαμε τη συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά με στόχο την υιοθέτηση Διακήρυξης για τις Χριστιανικές Αξίες στην Ευρώπη, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024, με συμμετοχή εκπροσώπων εκκλησιών, κοινωνικών κινημάτων, ευρωβουλευτών και στελεχών της ΕΕ.

Όλο το περασμένο διάστημα μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, ο δρΜυγδάλης μαζί με εκπροσώπους της COMECE και της CEC βρίσκονταν σε καθημερινή επικοινωνία για την οριστικοποίηση της τελικής μορφής του κειμένου έκκλησης. Τελικά, αποφασίστηκε το κείμενο της έκκλησης να υπογραφεί από τους επικεφαλής των οργανώσεων, όπως ήδη σας είπα, κατά την τελετή έναρξης του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου μας.

Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποκλείουν εξ’ αρχής, από κάθε είδους διάλογο που αφορά τα ευρωπαϊκά πράγματα, τους πολλούς Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι συζητούν, σχεδιάζουν και οραματίζονται ένα μέλλον, όχι με βάση την θρησκευτική τους ταυτότητα, αλλά τις χριστιανικές αξίες, που αποτελούν πολιτισμική και κοινωνική κατάκτηση της οικουμένης και της Ευρώπης.

Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες των μηχανισμών της ΕΕ να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών για το ευρωπαϊκό μέλλον, διαπιστώνουν ότι φοβικά σύνδρομα που κυριαρχούν σε μεγάλες μερίδες πολιτών, τους οδηγούν σε εργαλειοποιημένες εκδοχές των εννοιών “της παράδοσης, της πατρίδας και της θρησκείας”.

Ταυτόχρονα, η «αγιοποίηση» αμφίβολων ιστορικών προσωπικοτήτων συμβάλει σε ένα κλίμα αβεβαιότητας μέσα στο οποίο “οι πολιτικές παρατάξεις, καλούνται να επαναδιαμορφώσουν το δικό τους αφήγημα, βασισμένο στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα από τις δικές της διαχρονικές σταθερές”.

Επικαλούμενοι μάλιστα το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούν τις ευρωπαϊκές παρατάξεις να αναγνωρίσουν τις χριστιανικές αξίες ως θεμέλιο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και να αντιπαρατεθούν σε όσους χρησιμοποιούν τις χριστιανικές αξίες ως βάση εθνοφυλετικών αφηγημάτων.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη συμβολή μας στην εν εξελίξει διαδικασία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης με συγκεκριμένες συστάσεις προς τους κομματικούς μηχανισμούς και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές ενόψει των φετινών Ευρωεκλογών.

Συναντήσεις με κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες: Το περασμένο διάστημα, είχα την χαρά να συναντηθώ στην έδρα της ΔΣΟ με τα μέλη του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, την κα ManalHelal και τον κ. IhabRamzi. Ως ΔΣΟ προσβλέπουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων και στη στενότερη συνεργασία με το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω να γνωρίζετε ότι, έχουμε μεταφράσει στην αραβική τον Τόμο για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο και προγραμματίζουμε, όταν λήξουν οι πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα, να τον παρουσιάσουμε στην φημισμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Επιπλέον, πληροφόρησα τους κόπτες βουλευτές ότι στην επικείμενη τροποποίηση της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ προτείνεται να συμπεριληφθεί και η αραβική ως μία από τις τέσσερις βασικές γλώσσες εργασίας στην Οργάνωσή μας.

Τέλος, συζητήσαμε τη δυνατότητα το κοινοβούλιο της χώρας τους να ορίσει επίσημη αντιπροσωπεία βουλευτών στη ΔΣΟ, συμμετέχοντας ως πλήρη μέλη της Οργάνωσης.

Στις αρχές Απριλίου, μαζί με τον κ. Μυγδάλη συναντήσαμε στη Βουλή των Ελλήνων αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένταξης, κ. Ίνα Κοζέρου, την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μολδαβίας-Ελλάδας, κ. Λαρίσα Νόβακ και τον Πρέσβη της Μολδαβίας στην Αθήνα, κ. Αντρέι Ποπόφ.

Στη συνάντηση, εξέφρασα την ελπίδα η συνεργασία αυτή να αποτελέσει την αφετηρία για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της ΔΣΟ και του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, το οποίο αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης.

Τέλος, συζητήσαμε την προοπτική ενδυνάμωσης της συνεργασίας με το Κισινάου, ενδεχομένως και μέσω διοργάνωσης συνεδρίου ή συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στη Μολδαβία, προωθώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, και ένα μήνυμα στήριξης σε μία χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλέσαμε το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας, να ορίσει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση, το προσεχές καλοκαίρι.

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας και Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, Αθήνα, 11-13 Μαΐου 2024:

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι μόλις χτες υπογράψαμε με τη Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα Μνημόνιο Κατανόησης, δια του οποίου εδραιώνεται η συνεργασία μας.

Η ευτυχής αυτή κατάληξη μακρών διεργασιών, έγινε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας, Σεΐχη AlIssa στην Αθήνα.

Από πλευράς της MWL το Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας υπέγραψε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας κ. Alshehri, ενώ από την ΔΣΟ ο Σύμβουλός μας δρ Κώστας Μυγδάλης.

Όπως είπα το εγχείρημα που προωθούμε με τον μουσουλμανικό κόσμο έχει ήδη παρελθόν τριών ετών. Σε αυτό το διάστημα, κλιμάκιο της Λίγκας είχε επισκεφτεί την έδρα της Οργάνωσης μας, ενώ προσκληθήκαμε και εμείς στην έδρα της Λίγκας στο Ριαντ. Η ανταλλαγή των επισκέψεων οδήγησε στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε ένα κοινώς συμφωνημένο κείμενο που συντονίζει τις κοινές μας δράσεις στο πεδίο της προαγωγής του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, του κοινού αξιακού υποβάθρου των δυο αβραμιαίων θρησκειών.

Για όσους δεν γνωρίζετε, η Λίγκα είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με μέλη από όλες τις Ισλαμικές χώρες, που ιδρύθηκε το 1962 και εδρεύει στη Μέκκα. Ο Γενικός Γραμματέας της MWL είναι μια διακεκριμένη προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, που έχει βραβευτεί για την προαγωγή του μετριοπαθούς Ισλάμ και την ανθρωπιστική του δράση από πληθώρα διεθνών οργανισμών και αρχηγούς κρατών.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η επίσκεψη του Σεΐχη στην Αθήνα περιβλήθηκε με τη δέουσα προσοχή και πραγματοποιήθηκαν υψηλού επιπέδου επίσημες συναντήσεις με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Ελλάδας. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε αναμφίβολα η συνάντηση που είχαν ο Σείχης και η ηγεσία της ΔΣΟμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαίνεσε την πρωτοβουλία μας και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνεργασίας, που η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά και ενεργά.

Η συνάντηση κορυφώθηκε με την συνομολόγηση του Μνημονίου Συνεργασίας, που θέτει τις θεσμικές και ουσιαστικές βάσεις για την ευόδωση αμοιβαίων στόχων μέσω κοινών πρωτοβουλιών.Μια από αυτές θα είναι η διοργάνωση ενός φόρουμ υψηλών προσωπικοτήτων από τον ορθόδοξο και μουσουλμανικό κόσμο στην Αθήνα.

Το Μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα εργαστεί προκειμένου στο μέλλον να εκδοθεί μια παγκόσμια διακήρυξη για τις κοινές αξίες των δυο μονοθεϊστικών θρησκειών. Στο εν λόγω Μνημόνιο διατρανώνεται η ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης των διακρίσεων που βασίζονται σε θρησκευτικούς λόγους και των φαινομένων του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού μέσα από την διασφάλιση του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης «επουλώνει» σταδιακά το τραύμα που έχει δημιουργήσει η αδυναμία/απροθυμία της Κοινοβουλευτικής Οργάνωσης του Μουσουλμανικού Κόσμου να συνυπογράψει το Σύμφωνο Συνεργασίας του 2005. Φιλοδοξούμε η συνεργασία με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα να μας ανοίξει την πόρτα και σε άλλους φορείς του Μουσουλμανικού Κόσμου στο άμεσο μέλλον.

Σε αυτό το σημείο, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του απολογιστικού έργου της ΔΣΟ από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Τώρα, τον λόγο έχει ο Σύμβουλος μας ο δρ Κώστας Μυγδάλης, για ορισμένες αναλυτικές αναφορές ως προς τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Οργάνωσής μας.

(Παρέμβαση του Συμβούλου της ΔΣΟδρ Κώστα Μυγδάλη, καθώς επίσης μελών της Διεθνούς Γραμματείας της Οργάνωσης και ενημέρωση από τον ταμία της ΔΣΟ κ. Θανάση Δαβάκη)

Ευχαριστώ θερμά για τις παρεμβάσεις σας.

Θα περάσουμε ευθύς αμέσως στην παρουσίαση του προγραμματισμού της 31ης Γενικής μας Συνέλευσης. Ο δρΜυγδάλης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο μας με τις Καθολικές Οργανώσεις, κ. VirgilioAvato πραγματοποιούν καθημερινές επαφές προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Γενική μας Συνέλευση στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, τη Σικελία.

Μάλιστα, προγραμματίζουμε να φιλοξενηθεί η Γενική Συνέλευσησε ένα από τα αρχαιότερα -με τη σύγχρονη του όρου έννοια- Κοινοβούλια του Κόσμου, ήτοι το Κοινοβούλιο της Σικελίας, που εδρεύει στην πόλη του Παλέρμο.

Οι ημερομηνίες της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης προβλέπεται ότι θα είναι 27 Ιουνίου με 2 Ιουλίου και σε αυτό το διάστημα θα πραγματοποιήσουμε και παρουσίαση της ιταλικής εκδοχής του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες. Το θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης προτείνουμε να είναι: «Αξιολόγηση των Συμπερασμάτων του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου για τις Χριστιανικές Αξίες. Η ΔΣΟ μπροστά σε νέα δεδομένα».

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων της ΔΣΟ και θα δώσω το λόγο σε εσάς για να μας πείτε τις απόψεις σας.

back to top