Menu
A+ A A-

maximos 3

Φανάρι, 11 Ιουνίου 2022

 

Αντιφώνηση Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
στον Γ.Γ. δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο και την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ

Χαιρόμαστε για την παρουσία της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας, στο κέντρο της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, με την ευκαιρία της μεγάλης Εορτής της Πεντηκοστής, αλλά και με την ευκαιρία του αυριανού συλλείτουργου με τον Ιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, τον κ. Στέφανο, μετά την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των εκκλησιών.

Η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως χαίρει ιδιαιτέρως, διότι με την Χάρη του Θεού και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος πήρε αυτή την ιστορική απόφαση στις 9 Μαΐου για την εισδοχή και πάλι μέσα στην οικογένεια των πανορθοδόξων του λαού της Βορείου Μακεδονίας, ο οποίος επί σχεδόν έξι δεκαετίες είναι εκτός αυτής της κανονικής κοινωνίας με τους υπόλοιπους ορθοδόξους του κόσμου.

Από προχθές την Πέμπτη, που έχουμε τον αδερφό, τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, και την συνοδεία του, εδώ στο Φανάρι, γίνεται ένα πανηγύρι χαράς, δοξολογίας του ονόματος Tου Θεού και το αποκορύφωμα θα είναι αύριο, όταν θα κοινωνήσουμε από κοινού από το ποτήριον της ζωής.

Την Πέμπτη το βράδυ, στον εσπερινό στην Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή, επέδωσα στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο το κείμενο της πράξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου δια της οποίας γίνονται οι αδελφοί μας της Βορείου Μακεδονίας αποδεκτοί σε αυτή την κοινωνία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος εκείνο το βράδυ στον εσπερινό, αλλά και χθες το πρωί που γιόρτασα τα ονομαστήριά μου, εξεφώνησε δύο ομιλίες πολύ συγκινητικές και με βαθύ περιεχόμενο. Εντός ολίγου θα έχουμε δείπνο μαζί τους και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και τις εκδηλώσεις αγάπης και τιμής εκατέρωθεν. Εδώ, επίσης, και αύριο το μεσημέρι μετά την Θεία Λειτουργία και τον εσπερινό της Πεντηκοστής θα έχουμε ένα επίσημο εόρτιο γεύμα στο οποίο είστε όλοι εσείς προσκεκλημένοι.

Χαιρετίζω, επίσης, την παρουσία του αντιπροσώπου του κοινοβουλίου της Ρουμανίας και όλους τους παρόντες αυτή τη στιγμή, που είναι μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Θέλω να συγχαρώ τον κ. Χαρακόπουλο, ο όποιος άριστα επιτελεί το καθήκον του Γενικού Γραμματέα, σε συνεργασία με τον κ. Μυγδάλη και, επίσης, ευχαριστώ για την πολύ ωραία προσφώνηση προ ολίγου, όχι μόνο για το περιεχόμενο που με τιμά ιδιαιτέρως, αλλά και για την καλλιέπεια, για την πολύ επιτυχή χρήση του έλληνος λόγου.

Όλα αυτά που περιέγραψε ο κ. Χαρακόπουλος και εν συνεχεία εγώ, θλίβουν όλο τον ελεύθερο κόσμο και καταδικάζονται από όλο τον ελεύθερο κόσμο. Εμάς μας θλίβει περισσότερο η στάση της Αγιωτάτης Εκκλησίας Ρωσίας, η οποία ευλογεί δια του Πατριάρχη Κυρίλλου, με τα δύο χέρια, αυτόν τον πόλεμο.

Είπα σε μία συνέντευξη που έδωσα στην ελληνική τηλεόραση ότι ο αδελφός Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας, έπρεπε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσει τον πόλεμο, έστω και αν αυτό θα του κόστιζε την πατριαρχεία του.

Όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, όχι μόνο συμφωνεί με τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά και υπερθεματίζει προσπαθώντας να δώσει μεταφυσική διάσταση σε αυτό τον πόλεμο. Και αυτή η στάση του είναι χειρότερη από την διακοπή της κοινωνίας με την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία προηγήθηκε λόγο της Αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία δικαίως έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο όλα αυτά τα χρόνια όλες αυτές τις δεκαετίες εργάστηκε μόνο για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία της εκκλησίας, και έκανε πολλά, και το αποκορύφωμα ήτανε η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης. Δυστυχώς, μερικές εκκλησίες δεν θεώρησαν καλό, την τελευταία στιγμή να συμμετάσχουν στην σύνοδο αυτή, η οποία παραταύτα έγινε επιτυχώς. Και τώρα με το Ουκρανικό, με τον πόλεμο και όλα αυτά, υπάρχει μία κρίση στις διορθόδοξες σχέσεις, την οποία κρίση μόνο με την χάρη του Θεού και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος θα υπερπηδήσουμε.

Δεν θα συνεχίσω για να μην σας κουράζω, έρχεστε από ταξίδι, θέλω μόνο να παρακαλέσω τους παρόντες, τα μέλη του κοινοβουλίου της Βορείου Μακεδονίας να μεταφέρουν σε όλα τα μέλη, τους συναδέλφους τους βουλευτές -είτε είναι ορθόδοξοι είτε όχι, καθολικοί, ενδεχομένως προτεστάντες, μουσουλμάνοι θα υπάρχουν- σε όλους τον χαιρετισμό και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Νομίζω ότι ο Γενικός Πρόξενος σας εδώ στην Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμάνος, εμείς έχουμε διάλογο και με το Ισλάμ και με τον Ιουδαϊσμό, διότι στον 21ο αιώνα πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε εν απομονώσει, ούτε οι μουσουλμάνοι, ούτε εμείς, ούτε κανείς, πρέπει να συνεργαζόμαστε για το καλό της ανθρωπότητας.

Σας συνέστησα προηγουμένως τους Μητροπολίτες Βελγίου και Μπουένος Άιρες, εδώ κάθεται δίπλα στον κ. Χαρακόπουλο ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος, ο όποιος είναι ο πρώτος της τάξης του Οικουμενικού Θρόνου και δίπλα στον κ. Μυγδάλη είναι ο Άγιος Πρωτοσύγκελος, ο π. Θεόδωρος, και δίπλα είναι ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος.

Τον Άγιο Χαλκηδόνος ασφαλώς το γνωρίζετε, διότι πολλές φορές εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις συνεδριάσεις της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεώς σας. Και σας μετέφερε το μήνυμα αγάπης και στοργής της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία θρέφει τα καλύτερα αισθήματα για όλους σας, για όλους τους ορθόδοξους λαούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αυτών των λαών.

back to top