Menu
A+ A A-

maximos 1

Κωνσταντινούπολη, 11 Ιουνίου 2022

 

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ Γ.Γ. ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

 

Παναγιώτατε πάτερ και δέσποτα,

Νιώθουμε ευλογημένοι που έχουμε την ευκαιρία σε σύντομο διάστημα να είμαστε και πάλι στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας. Η ικανοποίησή μας, η οποία, εκπηγάζει από τον ειλικρινή σεβασμό που αισθανόμαστε για τον Οικουμενικό Θρόνο αλλά και για εσάς προσωπικά, είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της αφορμής της επισκέψεώς μας.

Κι αυτή δεν είναι μόνο τα ονομαστήριά σας, που εορτάσατε ως ο μακροβιότερος Πατριάρχης στην πρωτόθρονη εκκλησία της Κωσταντινουπόλεως -πατριαρχία την οποία είμαι βέβαιος ότι θα μνημονεύσει ο ιστορικός του μέλλοντος για την σοφή ποιμαντορία σας.

Είμαστε εδώ, στη Βασιλίδα των πόλεων, μαζί με συναδέλφους από την Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία για να μοιραστούμε τη χαρά της ιστορικής σημασίας απόφασής σας να αποκαταστήσετε την κοινωνία με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποία για πολλές δεκαετίες βρισκόταν σε σχίσμα.

Η έως προσφάτως υφιστάμενη κατάσταση αποτελούσε την αιτία πλήθους αρνητικών παρενεργειών, ενώ άφηνε εκτός της εκκλησιαστικής κανονικότητας ένα μεγάλο τμήμα του ορθοδόξου πληρώματος της πολύπαθης βαλκανικής.

Για μια εις έτι φορά, επιβεβαιώνετε δια των ενεργειών σας ότι δύνασθε να ορθοτομείτε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ορθόδοξο κόσμο και την Εκκλησία, ανταποκρινόμενος πλήρως στην υψηλή αποστολή που έχετε αναλάβει και την ευθύνη που απορρέει από τα προνόμια που έχουν αποδοθεί δια των αιώνων στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Εν μέσω ενός κυκεώνα αντιξοοτήτων, παρεμβολών και αντιδράσεων, κατορθώνετε να ανευρίσκετε την πλέον κατάλληλη οδό διεξόδου.

Οι επιλογές σας, αν και αρχικώς, λόγω του ρηξικέλευθου και της αποφασιστικότητας που τις διέπουν, ενίοτε μπορεί να εγείρουν αντιδράσεις, εν τέλει, προϊόντος του χρόνου, αποκαλύπτεται η ορθότητά τους.

Έτσι και στην περίπτωση της αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, ως ο μόνος που δύναται να πράξει τούτο, από την θέση σας του Οικουμενικού Πατριάρχη, δίδετε το σωστό πλαίσιο αυτής της πράξης ορίζοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ολοκλήρωσής της.

Πρώτον, την ονομασία της Αρχιεπισκοπής, η οποία δεν μπορεί να παραπέμπει σε εθνοφυλετικές πλάνες που τόσο ταλαιπώρησαν την Ορθοδοξία.

Και δεύτερον, τα εκκλησιαστικά σύνορα της εν λόγω Αρχιεπισκοπής αποκλειστικά εντός της επικράτειας του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κατάληξη αυτής της διαδικασίας να μην έχει πισωγυρίσματα και να είναι αυτή που εσείς με καθαρότητα προτείνατε, ώστε να εισέλθουμε σε μια νέα περίοδο για την εν λόγω Εκκλησία, αλλά και την Ορθοδοξία στον Βαλκανικό χώρο, συνολικώς, η οποία ουκ ολίγες φορές έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία 150 έτη.

Παναγιώτατε,
Αναμφίβολα το εκκλησιαστικό πρόβλημα με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος επιδρούσε μοιραία και στις σχέσεις της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με τους Ορθοδόξους της Βόρειας Μακεδονίας. Η αλήθεια είναι ότι η αταξία αυτή παρεμπόδιζε μέχρι πρότινος την γόνιμη συνεργασία μας.

Γιατί κι αν ακόμη είχε τυπικά ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στον διεθνή διακοινοβουλευτικό μας θεσμό πρακτικά δεν μπορούσαμε έως σήμερα να πραγματοποιήσουμε επίσκεψη σε αυτή τη γειτονική μας χώρα, καθώς δεν θα ήταν εφικτό να συμμετέχουμε σε λειτουργία όσο διαρκούσε το σχίσμα και η απουσία κοινωνίας μεταξύ μας.

Πλέον, τα εμπόδια αποσύρονται και ταυτόχρονα αυξάνονται οι προοπτικές για την ενεργότερη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών της αντιπροσώπων και την πολυσχιδή δραστηριότητα του θεσμού μας και στη Βόρεια Μακεδονία.

Μάλιστα, πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε το προσεχές διάστημα στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας είναι η παρουσίαση του Τόμου που εξέδωσε πρόσφατα η ΔΣΟ με τον τίτλο: «Αγία Σοφία: οι Ναοί της του Θεού Σοφίας, ανά τον κόσμο», όπου περιλαμβάνεται και ο περικαλλής Ναός της Αγίας Σοφίας, στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Παναγιώτατε,
Καταλήγοντας θα ήθελα να εκφράσω, εκ μέρους της ΔΣΟ, την οδύνη μας για τον καταστροφικό πόλεμο που δυστυχώς διεξάγεται ακόμη στην μαρτυρική Ουκρανία, μετά από την ρωσική εισβολή.

Ο πόνος μας για την στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ορθοδόξων αδελφών είναι άφατος. Η θλίψη μας για τον θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων συνανθρώπων μας και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων άλλων είναι βαριά.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να εισακουστεί η έκκλησή σας, να επικρατήσει η λογική και η σύνεση, τα όπλα να σιγήσουν και να τα διαδεχθεί η διπλωματία, με σκοπό την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας. Προσδοκούμε ότι επιτέλους θα ξημερώσει μια ημέρα ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Παναγιώτατε,
Γνωρίζετε πόσο επικίνδυνη είναι η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος για την αναζωπύρωση εθνικισμών. Την πλάνη του εθνοφυλετισμού την πλήρωσε ακριβά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλος ο ορθόδοξος κόσμος.

Είμαστε ευτυχείς που επί των ημερών σας επουλώνεται μια πληγή που έμενε ανοιχτή και χαίνουσα εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Είθε και στην Ουκρανία να γίνει πράξη το “ειρήνη υμίν”.

Εις έτη πολλά δέσποτα!

maximos 4

 maximos 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσφώνηση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/JxZw07AbFDE

 

back to top