Menu
A+ A A-

MAJIMOS 1

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2022

Πρακτικά
της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης
του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου
προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με θέμα:
«Δράσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας):
Επόμενη είναι η έκτη με αριθμό 352/31-1-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Δράσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή». Κύριε Χαρακόπουλε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, φέτος, όπως ξέρετε, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η σφαγή στη Σμύρνη είναι ουσιαστικά η τελευταία πράξη της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής, όχι μόνο των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αλλά και των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αρχικά και από τη νεότερη Τουρκία στη συνέχεια.
Η Μικρασιατική Καταστροφή νομίζω ότι ευστόχως έχει χαρακτηριστεί σημαντικότερη ακόμη και από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Και τούτο γιατί με την πτώση της Πόλης ο ελληνισμός, η ρωμιοσύνη εξακολούθησε να υφίσταται στα πατρογονικά χώματα, τις εστίες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή έχουμε τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής και, ουσιαστικά, παύει να υφίσταται ο ανατολικός «πνεύμονας» του ελληνισμού.
Νομίζω ότι χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης και προβληματισμού με στόχο τον εθνικό αναστοχασμό. Πιστεύω ότι το έτος που ήδη ξεκίνησε μπορεί να είναι ένα επετειακό έτος, στο οποίο θα έχουμε έναν γόνιμο διάλογο, με στόχο, πρώτα απ’ όλα, να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας μας οι νεότερες γενιές, τα παιδιά μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, κυρία Υπουργέ, πιστεύω ότι μπορεί να αναληφθούν δράσεις σε τρεις τομείς: Πρώτον, στην ανάδειξη αυτών καθ’ αυτών των ιστορικών γεγονότων, των γεγονότων που οδήγησαν στη μικρασιατική εκστρατεία και στη Μικρασιατική Καταστροφή, στο περιβάλλον του εθνικού διχασμού, προκειμένου να διδαχθούμε από λάθη και παραλείψεις, ιδιαίτερα σε μία εποχή που και πάλι αντιμετωπίζουμε τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Ο δεύτερος άξονας εκδηλώσεων θα μπορούσε να είναι η ανάδειξη του τρισχιλιετούς πολιτισμού και της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, από την εποχή του Ομήρου, του Θαλή, του Ηρακλείτου και του Ηροδότου μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους που η Μικρά Ασία ανέδειξε τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τη βυζαντινή μας χιλιετή χριστιανική αυτοκρατορία που έγραψε, επίσης, λαμπρές σελίδες και, βεβαίως, τα τελευταία έτη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα με την άνθηση των ελληνικών κοινοτήτων.
Ο τρίτος άξονας θα μπορούσε να είναι το έπος της αποκατάστασης των προσφύγων. Και πρόκειται πραγματικά για έπος αυτό που συνέβη τα πρώτα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό ενάμισι σχεδόν εκατομμυρίου Ελλήνων από τη Μικρά Ασία. Μια χώρα καθημαγμένη, ηττημένη, μετά από δεκαετή πολεμική προσπάθεια που δεν ευτύχησε να έχει αίσιο τέλος, μπόρεσε σε πολύ σύντομο διάστημα να ενσωματώσει σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο προσφύγων, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην οικοδόμηση του νεοελληνικού κράτους, προσέφεραν στην κοινωνική, την οικονομική, την πολιτική, την πνευματική ζωή αυτού του τόπου. Και, όπως εύστοχα είχε πει το 1934 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, «η έλευση των προσφύγων αποδείχθηκε ευλογία για το ελληνικό κράτος».
Ελπίζω, λοιπόν, ότι η ελληνική πολιτεία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όπως έπραξε το 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, και γι’ αυτό το σημαντικό εθνικό ορόσημο, δηλαδή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την ανάδειξη αυτού του σημαντικού γεγονότος.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ευχαριστούμε, κύριε Χαρακόπουλε.
Θα απαντήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Στυλιανή Μενδώνη.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, ευχαριστώ για την ερώτησή σας, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να σας ενημερώσω, και εσάς, αλλά και τους συναδέλφους σας, για τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί και έχουμε σχεδιάσει για την ιστορική αυτή επέτειο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Υπουργείο προετοιμάζεται από το 2021 για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και, επιτρέψτε μου να πω, ότι άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να αναφερόμαστε σε μια τριετία μνήμης, άμεσα συνδεδεμένης με την παρουσία του προσφυγικού ελληνισμού, καθώς το 1922 συνέβη το τραγικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λοζάνης και το 1924 ολοκληρώθηκε η έλευση στη μητροπολιτική Ελλάδα των ξεριζωμένων Ελλήνων. Από εκεί και πέρα ακολουθεί αυτό που είπατε κι εσείς, η τεράστια προσφορά του προσφυγικού ελληνισμού στη σύγχρονη Ελλάδα.
Στόχος μας, λοιπόν, είναι να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνδιαμορφωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των προσφυγικών σωματείων και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Η ανάπτυξη του προγράμματος από πλευράς Υπουργείου διαμορφώνεται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορά στις εκδηλώσεις των φορέων που θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο. Ο δεύτερος αφορά στις δράσεις που θα υλοποιήσουν οι ίδιες οι υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου και ο τρίτος αφορά σε συνέργειες για την ίδρυση νέων μουσειακών χώρων, αφιερωμένων στον προσφυγικό ελληνισμό, καθώς και σε έργα ανάδειξης μνημείων που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με το προσφυγικό στοιχείο.
Τον Μάρτη του 2021 πραγματοποιήσαμε μία μεγάλη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή οκτώ δευτεροβαθμίων οργανώσεων του προσφυγικού ελληνισμού και ενημερώθηκαν τα σωματεία για τον προγραμματισμό αυτόν του Υπουργείου και εμείς ακούσαμε τις απόψεις τους, προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε στο σχεδιασμό μας.
Είχε προηγηθεί στις 7 Ιανουαρίου του 2021 η έκδοση ειδικής πρόσκλησης για την προσφυγιά και τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία υποβλήθηκαν πενήντα επτά προτάσεις από συλλόγους και σωματεία.
Σήμερα είναι αναρτημένες στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου δύο νέες προσκλήσεις. Στις 20 Δεκεμβρίου του 2021 δημοσιεύθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιχορήγηση προγραμμάτων και δράσεων που αναδεικνύουν τη μνήμη και την ταυτότητα των προσφυγικών κοινοτήτων. Η πρόσκληση απευθύνεται σε δευτεροβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές: Ανάδειξη και προβολή όψεων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του προσφυγικού ελληνισμού, καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας των προσφυγικών κοινοτήτων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και της εξέλιξής τους, συγκρότηση και ψηφιοποίηση φωτογραφικών αρχείων, τεκμηρίωση-ψηφιοποίηση και ανάδειξη μουσειακών συλλογών, έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, εκθέσεων, εκδηλώσεων, διοργάνωση δράσεων για την ανάδειξη της συμβολής του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης στην ανάπτυξη του αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας στην Ελλάδα.
Δεύτερη δράση. Στην εκατονταετηρίδα μνήμης αφιερώνεται το πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για το 2022. Ο θεματικός άξονας του προγράμματος έχει τίτλο «Επέτειος Μνήμης – Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στις 17 Ιανουαρίου άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για την κατάθεση προτάσεων, η οποία θα λειτουργεί ως τις 17 Φεβρουαρίου. Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται εβδομήντα νέες πρωτότυπες καλλιτεχνικές παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από εκατόν σαράντα παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
Τρίτο σκέλος: Στο πρόγραμμα δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη δημιουργείται το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και την οργανωτική και συντονιστική ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου. Είναι ήδη σε εξέλιξη η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης.
Επιπλέον, στον προγραμματισμό του Υπουργείου έχει ενταχθεί η συντήρηση και η αποκατάσταση του τοιχογραφικού διακόσμου «Διά χειρός του Κυδωνιέως Φώτη Κόντογλου» στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίο του Άρεως, καθώς οι φορητές εικόνες του ναού με καραμανλίδικη γραφή είναι κειμήλια των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.
Επίσης, τα μουσεία, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι Υπηρεσίες Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου, καθώς και οι εποπτευόμενοι φορείς προχωρούν στον δικό τους προγραμματισμό εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που κινούνται στους άξονες που είπαμε παραπάνω.
Θα σας πω στη δευτερολογία μου παραπάνω.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Χαρακόπουλε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και την Υπουργό για την πρώτη απάντηση που μας έδωσε για τις πολυσήμαντες δράσεις που προετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το επετειακό έτος για τον μικρασιατικό ελληνισμό, κυρία Υπουργέ, όπως είπαμε, ακολουθεί το 2021, που γιορτάσαμε τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ίσως όχι με τον λαμπρό τρόπο που θα θέλαμε λόγω της πανδημίας του covid-19.
Ο εθνικός, όμως, αναστοχασμός, κύριε Πρόεδρε, μπορεί να συνεχιστεί και τη χρονιά που ήδη ξεκίνησε, γιατί, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί και από τη μεγάλη βυζαντινολόγο μας, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, με τη Μικρασιατική Καταστροφή ουσιαστικά ολοκληρώνεται η Ελληνική Επανάσταση, η Μεγάλη Ιδέα της απελευθέρωσης των υπόδουλων Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η Μικρασιατική Καταστροφή, επομένως, είναι ένα εθνικό τραύμα στο συλλογικό υποσυνείδητο και ως τέτοιο -νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι- θα πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής από την ελληνική πολιτεία, με στόχο την εθνική αυτογνωσία.
Αναμφίβολα, όπως είπα, είναι πάρα πολύ σημαντικές οι δράσεις που ήδη μας έχει ανακοινώσει η Υπουργός Πολιτισμού. Ωστόσο, πιστεύω ότι συνολικά, ως πολιτεία, θα πρέπει να αναδείξουμε το επετειακό αυτό έτος, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη συμβολή του μικρασιατικού ελληνισμού.
Θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες. Ήδη η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ανακοινώσει μια σειρά πρωτοβουλιών σε βάθος τριετίας, όπως είπε και η Υπουργός, για το 2022, που είναι τα εκατό χρόνια από την καταστροφή. Το 2023 είναι εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, που επέβαλε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και το 2024 είναι τα εκατό χρόνια από το 1924, που ολοκληρώνεται η έξοδος των Ρωμιών της Μικράς Ασίας και η εγκατάστασή τους στη νέα πατρίδα, στην Ελλάδα.
Ανάλογες δράσεις με εκδηλώσεις, εκδόσεις, εκθέσεις πιστεύω ότι θα πρέπει να αναληφθούν και από τη Βουλή των Ελλήνων -θα πρέπει να το δούμε και ως Βουλή, κύριε Πρόεδρε, το ζήτημα αυτό. Η Εκκλησία έχει ήδη ανακοινώσει, η Ακαδημία, τα πανεπιστήμια, το Υπουργείο Παιδείας πρωτίστως με διαγωνισμούς, με δράσεις μέσα στα σχολεία. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα πρέπει να προσφέρει σε κάθε μαθητή ένα αντίτυπο του βιβλίου του Βενέζη, το «Νούμερο 31328» ή τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου.
Θεωρώ, λοιπόν, αναγκαία, κυρία Υπουργέ, τη συγκρότηση μιας οργανωτικής επιτροπής αντίστοιχης με αυτήν που υπήρχε για τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση, σε συνεργασία -όπως κι εσείς νωρίτερα είπατε- με τα προσφυγικά σωματεία. Είναι εκατοντάδες τα μικρασιατικά σωματεία, οι μικρασιατικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως υπάρχουν τα τριτοβάθμια όργανά τους, όπως η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκών. Χαίρομαι που ήδη -όπως έχω ακούσει- βρίσκεστε σε συνεννόηση και σε συνεργασία, προκειμένου η χρονιά που ήδη ξεκίνησε να είναι πραγματικά μια χρονιά εθνικού αναστοχασμού όπως πρέπει.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας):Ευχαριστώ, κύριε Χαρακόπουλε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι οφείλουμε πάρα πολλά στον προσφυγικό ελληνισμό και γι’ αυτό πρέπει αυτή η θλιβερή επέτειος να αναδείξει αυτά που οφείλουμε και την τιμή την οποία πρέπει να αποδώσουμε. Σας απαντώ για το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί σε εμένα επικεντρώνεται η ερώτησή σας.
Θα επαναλάβω ότι πέρα από τις γενικές δράσεις που σας είπα, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου, ακόμα και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, που φαίνεται ότι είναι έξω από το αντικείμενό τους, συμμετέχουν και σχεδιάζουν υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. Είμαι στη διάθεσή σας να καταθέσω ολόκληρο τον πίνακα. Ενδεικτικά θα αναφέρω το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, γιατί είναι αυτό το οποίο είναι πιο κοντά, είναι πιο συγγενές στην επέτειο αυτής της μνήμης. Ετοιμάζει μια πολύ σημαντική έκθεση για να παρουσιάσει στα νέα κτίρια στην Πλάκα -στο οικοδομικό τετράγωνο Άρεως, Ανδριανού, Κλάδου και Βρυσακίου, στα δεκαοκτώ καινούργια κτίρια- μια πολύ μεγάλη έκθεση από τις μόνιμες συλλογές του. Στις ενότητες που αφορούν τη νεότερη ελληνική ιστορία έχουν επιλεγεί αντικείμενα από τις περιοχές της Μικράς Ασίας του Πόντου και της Καππαδοκίας, ώστε μέσα από αυτά να φανεί η παρουσία, οι περιπέτειες και κυρίως η μέγιστη συνεισφορά των προσφυγικών πληθυσμών στη συγκρότηση της νεότερης ελληνικής ταυτότητας και εν τέλει στη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής κοινωνίας.
Θα αναφέρω επίσης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε ότι προγραμματίζει την έκδοση ενός πολύ σημαντικού, πολύ ενδιαφέροντος λευκώματος το οποίο περιλαμβάνει τα κειμήλια που οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους από τις πατρογονικές τους εστίες στην περιοχή της Λάρισας.
Αντίστοιχες είναι οι πρωτοβουλίες των υπηρεσιών μας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και των φορέων. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει να παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη στο Φεστιβάλ του Επταπυργίου.
Επίσης, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» έχει σχεδιάσει ειδική παραγωγή, «Μουσική και προσφυγική ταυτότητα».
Θέλω να πω με αυτό ότι όλοι είναι στρατευμένοι σε αυτόν τον προγραμματισμό.
Η τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός με την καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες τους είναι ένα γεγονός που είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορική μας μνήμη, στη συλλογική μνήμη. Πέρα από την προφανή όσο την εκ νέου τραγικά επίκαιρη διάσταση των φαινομένων της προσφυγιάς, του βίαιου εκτοπισμού των πληθυσμών, του τρόμου, των φρικαλεοτήτων, των λεηλασιών, οι συμμετέχοντες στις δράσεις ενθαρρύνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού να διερευνήσουν μέσω των προτάσεών τους ολόκληρο το φάσμα των επιδράσεων του ιστορικού πλέγματος του 1922 στα πεδία της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού, καθώς και της άνευ προηγουμένου ωσμώσεις και μετατοπίσεις που έθεσε σε λειτουργία.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι δράσεις, οι εκδηλώσεις και οι παραγωγές που θα λάβουν χώρα σε όλη την επικράτεια, θα ανοίξουν αυτό που θέλουμε: μία γόνιμη συζήτηση όχι μόνο για τους ειδικούς αλλά για όλο τον κόσμο. Ο καθένας από εμάς έχει μνήμες είτε άμεσα είτε έμμεσα, γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός το οποίο κανείς δεν διαφωνεί, δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι είχε τεράστιες επιπτώσεις στον λαό μας. Θέλουμε, λοιπόν, να θυμηθούμε, να αναλογιστούμε, να τιμήσουμε, να διδαχθούμε, να χαρούμε συγχρόνως για αυτά που μας πρόσφεραν οι πρόσφυγες. Γιατί η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι καθοριστική για το μέλλον και την πορεία του ίδιου του λαού μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

MAJIMOS 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση για την Επίκαιρη Ερώτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/WHWhxb0ofNI

back to top