Menu
A+ A A-

Μάξιμος Ε65 α

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2021

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής
στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κύρωση της Συμφωνίας Τροποποίησης Διατάξεων
της Σύμβασης Παραχώρησης του βόρειου τμήματος του Ε-65

 

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Κύριε υπουργέ,

Τα μεγάλα έργα, όπως είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι σε μια κυβέρνηση, καθώς συνήθως δεν ολοκληρώνονται εντός του βίου μιας κυβέρνησης. Συχνά μάλιστα αδικούνται αυτοί που τα υλοποιούν σε σχέση με αυτούς που τα οραματίστηκαν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λίμνη Πλαστήρα, που συνέλαβε ως ιδέα ο Μαύρος Καβαλάρης το 1925, αλλά υλοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τόσο η λίμνη όσο και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θεμελιώθηκαν από τον Καραμανλή το 1955 και εγκαινιάσθηκαν από τον Καραμανλή το 1960.
Στα μεγάλα έργα δοκιμάζεται η συνέχεια του κράτους. Κι αν στη Λίμνη Πλαστήρα η μετέπειτα κυβέρνηση Καραμανλή υλοποίησε το όραμα του στρατηγού, δεν συνέβη το ίδιο με το άλλο εμβληματικό έργο για τη Θεσσαλία, τον Αχελώο, την αποτροπή ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου και την παραγωγή πράσινης, υδροηλεκτρικής, φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναθεώρησε τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία, αφαιρώντας τη δυνατότητα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα έργα. Σήμερα είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης με επαναφορά της δυνατότητας μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, προκειμένου να συνεχιστούν τα ημιτελή έργα. Με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης είμαι πεπεισμένος για την άρση των εμποδίων που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση της ολοκλήρωσης του πολύπαθου έργου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο Ε-65 είναι ο τελευταίος από τους “δρόμους της ανάπτυξης” που μελετήθηκαν και αδειοδοτήθηκαν στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2007 χάρη στην επιμονή του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, του συμπατριώτη μου Γιώργου Σουφλιά. Με τον Ε-65 και τη σύνδεση της ΠΑΘΕ με την Εγνατία ανοίγουν αναπτυξιακές προοπτικές όχι μόνο για τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, αλλά συνολικά για τη χώρα, καθώς αποκτά μια σύγχρονη οδική αρτηρία που πράγματι έλλειπε.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και συγκοινωνιακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, αρκεί να έχει τις κατάλληλες υποδομές: λιμάνια και σύγχρονο οδικό δίκτυο. Η αναβάθμιση της χώρας μας ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά -που συντελείται τα τελευταία χρόνια- αναμφίβολα έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη, στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρωθυπουργός.
Οι υποδομές, όμως, στις μεταφορές δεν εξυπηρετούν μόνο αυτόν τον στόχο. Οι σύγχρονοι ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι μειώνουν τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων. Το επαρχιακό δίκτυο είναι γεμάτο με εικονοστάσια στη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους.
Δυστυχώς, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, πρώτη αιτία θανάτου είναι τα τροχαία. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ οφείλεται και στο οδικό δίκτυο. Αλλά εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, είναι η καλλιέργεια οδικής συμπεριφοράς. Και θέλω και από αυτό το βήμα να συγχαρώ την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εισαγωγή του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στα σχολεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο Ε-65 πέρασε κι αυτός από 40 κύματα μέχρι να διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του. Ανυπέρβλητα προβλήματα δημιούργησαν αρχικά οι προσφυγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, προκαλώντας αλλαγές σε αδειοδοτήσεις και επαναχαράξεις, προσφυγές που εντέλει ήρθησαν, αλλά κατόπιν εορτής, αφού επέφεραν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην Επιτροπή Παραγωγής ο συνάδελφος Σταύρος Καλογιάννης που λόγω των χαρτοφυλακίων που είχε στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά έχει βαθύτατη γνώση του ζητήματος.
Και βεβαίως, δεν έμεινε ανεπηρέαστο το έργο από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα. Ευτυχώς, βρέθηκε η χρηματοδότηση και το κεντρικό κομμάτι του έργου, το Τρίκαλα-Ξυνιάδα κατασκευάστηκε.
Ωστόσο, άδηλη ήταν η τύχη του βόρειου και δυσκολότερου τμήματος του έργου, του Τρίκαλα-Εγνατία, χωρίς την ολοκλήρωσή του οποίου το έργο θα ήταν κολοβό και δεν θα επιτελούσε τον ρόλο του, συνδέοντας την ΠΑΘΕ με την Εγνατία. Χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συστηματική δουλειά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και των συνεργατών του ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και το βόρειο τμήμα Τρίκαλα–Εγνατία εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιτρέψτε μου, όμως, κ. υπουργέ να πω ότι μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, θα πρέπει να διευθετηθούν σημαντικά έργα περιφερειακού και τοπικού επιπέδου. Αναφέρομαι πρωτίστως στη σύνδεση της ανατολικής Θεσσαλίας με την δυτική Μακεδονία μέσω του οδικού άξονα Λάρισα-Κοζάνη.
Δεδομένου ότι ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων, που και αυτός πέρασε από μύρια κύματα, υλοποιείται πλέον από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η σύνδεση της Λάρισας με την Κοζάνη, μέσω Ελασσόνας, είναι ένα έργο που θα προσδώσει σε αμφότερες τις περιοχές, που παραδοσιακά επικοινωνούν, επιπρόσθετη αναπτυξιακή προοπτική.
Ωστόσο, και από το ιστορικό αυτού του δρόμου θα πρέπει να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα και να αποφύγουμε αχρείαστα λάθη. Καθώς ο Λάρισα-Κοζάνη δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ ως ένας ακόμη δρόμος με προδιαγραφές ΠΑΘΕ, μοιραία θα πρέπει να υποβιβαστούν τα χαρακτηριστικά του με μείωση διατομών και εξορθολογισμό χαράξεων. Θα είναι σουρεαλιστικό να συνεχίζεται μια μελέτη για ένα έργο που δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να μην γίνεται αναθεώρησή της σε πιο ρεαλιστική βάση.
Κύριε υπουργέ,
Πιστεύω ότι το γνήσιο ενδιαφέρον σας για έργα που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται σε ορθολογική βάση, με προδιαγραφές που εγγυώνται ασφαλείς μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων, θα προσδώσει και σε αυτό το έργο, που εκκρεμεί χρόνια, έναν σαφέστερο ορίζοντα υλοποίησης.
Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/KmVWOyQBenk

 

back to top