Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακοπουλος Συμφωνια Πρεσπων 1

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2019

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλειας της Βουλής
κατά τη συζήτηση επικύρωσης της «Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Κύριε πρόεδρε,

Επειδή ακούστηκαν διάφορα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία από την κ. Παπαρήγα να υπενθυμίσω ότι στη σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008, όταν προσγειώθηκε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ ο κ. Μπους προανήγγειλε την είσοδο της “Μακεδονίας” στη συμμαχία. Κάτι που δεν έγινε βέβαια πράξη χάρις στη σθεναρά αντίσταση της ελληνικής πλευράς, στο βέτο του Κώστα Καραμανλή και στην απόφαση η οποία ελήφθη ομοφώνως “μη λύση- μη πρόσκληση”.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα έχει εισέλθει σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής ανεύθυνης κυβέρνησης, της κυβέρνησης τεχνητής πλειοψηφίας. Στην εμμονή τους να περάσουν μια καταφανώς επιζήμια, για τα εθνικά συμφέροντα, συμφωνία οι κυβερνώντες δεν ορρωδούν προ οποιουδήποτε εμποδίου.

Η ζημία που έχετε προκαλέσει στην οικονομία στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής σας είναι γνωστή. Φτωχοποιήσατε τη μεσαία τάξη και αναγάγατε την επιδοματική πολιτική με ψίχουλα σε υπέρτατη αξία.

Αν όμως, η βλάβη, που προκαλέσατε στην οικονομία θα θεραπευθεί με μια άλλη πολιτική, φοβούμαι ότι η ζημιά που προκαλείτε στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα στο μακεδονικό ζήτημα θα καταστεί ανήκεστος, μετά την επικύρωση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Χειριστήκατε με ασυγχώρητη επιπολαιότητα και περισσή ελαφρότητα τα εθνικά ζητήματα, για να οδηγηθούμε από υποχώρηση σε υποχώρηση, χάνοντας όσα όλες οι προηγούμενες πολιτικές δυνάμεις είχαν καταφέρει.

Φθάσαμε στο σημείο, ο αλβανικός εθνικισμός αποθρασυμμένος από την χαλαρή εξωτερική πολιτική της Αθήνας, να διώκει απηνώς τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης στις εστίες του.

Φτάσαμε στο σημείο οι άνθρωποι που είχαν συνταχθεί για χρόνια με κάθε λογής αγανακτισμένους, που είχαν επιδοθεί σε κάθε είδους ασχήμιες, προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους, που σήκωναν κρεμάλες και απειλούσαν με εξοντώσεις, τώρα να μη διστάζουν να ρίξουν ληγμένα χημικά σε γέροντες και παιδιά.

Τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη Κυριακή δεν θα λησμονηθούν. Θα συνοδεύουν και στο μέλλον αυτούς που έδωσαν τις εντολές, ως διαρκές όνειδος. Καταδεικνύοντας και το ανύπαρκτο πολιτικό τους σθένος, που αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προτίμησαν να καλυφθούν πίσω από αστείες δικαιολογίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης,

Προχωρήσατε, λοιπόν, σε μια συμφωνία με το γειτονικό κράτος, χωρίς να συζητήσετε με κανέναν, χωρίς να επιδιώξετε εθνική συναίνεση, χωρίς να ενημερώσετε την αντιπολίτευση, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, για τα εθνικά θέματα.

Και τα φέρατε όλα μαγειρεμένα. Ακόμη και σήμερα, που σας ζητούμε να δούμε ποιο είναι τέλος πάντων το τελικό σύνταγμα των Σκοπιανών, μας φέρνετε το αγγλικό κείμενο κατεβασμένο από το διαδίκτυο. Ποιόν κοροϊδεύετε;

Λέτε ότι μακεδονική είναι μόνον η ιθαγένεια. Όμως ψεύδεστε. Αν ήταν η ιθαγένεια θα ήταν βορειομακεδονική. Όχι, σκέτο μακεδονική. Και όταν υπάρχει και γλώσσα μακεδονική, κανένας δεν ασχολείται αν είναι σλαβικά ή ζουλού. Είναι μακεδονικά.

Και αποκρύπτετε την αλήθεια, όταν μιλάτε για κατοχύρωση της ιστορίας. Αφήνετε στους Σλάβους και τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, και όλους τους Μακεδόνες από τις απαρχές του χριστιανισμού, και στη διάρκεια του Βυζαντίου, και στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, μέχρι τον μεγάλο μακεδονικό αγώνα.

Και δεν θα μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται την ιστορική αλήθεια, γιατί θα πέσει «ψαλίδι», υπό την απειλή των ποινών από τα διεθνή δικαστήρια, με βάση την κατάπτυστη συμφωνία που φέρνετε στη Βουλή. Και αυτά τα λένε ιστορικοί με γνώση, τα λένε διπλωμάτες με πείρα, τα λένε οι ιεράρχες όχι μόνον της Μακεδονίας μας, αλλά όλης της Ελλάδας.

Αλλά για εσάς, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Εσείς έχετε ήδη βγάλει το μεγάλο ψαλίδι. Ήδη αρνείστε την γενοκτονία των Ποντίων, ήδη βγάλατε τον Επιτάφιο του Περικλή από τη διδακτέα ύλη, ήδη περικόπτετε τα αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά. Στον Παύλο Μελά θα κολλήσετε;

Αν για μια στιγμή βγάλετε τις ιδεοληπτικές παρωπίδες σας, θα δείτε ότι η συμφωνία που φέρνετε δεν σβήνει το φυτίλι του σκοπιανού εθνικισμού και αλυτρωτισμού. Τον τροφοδοτεί και με άλλον δυναμίτη, για να σκάσει με μεγαλύτερη ισχύ όταν έλθει ο καιρός.

Τα γνωρίζετε όλα αυτά και γι’ αυτό επιλέξατε να κινηθείτε στις επικίνδυνες ατραπούς, που είναι στα όρια της συνταγματικής εκτροπής. Να φτιάξετε με μπαλώματα, με πολιτικούς γυρολόγους, με βουλευτές με σημαία ευκαιρίας, μια κυβέρνηση κουρελού.

Γι’ αυτό και βιώνουμε αυτές τις συνθήκες του ευτελισμού της πολιτικής ζωής, που μετατρέπουν το κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της περιόδου των μεταγραφών. Παρακολουθούμε, σικέ διαζύγια, λευκούς γάμους, δανεικούς βουλευτές.

Αλήθεια, κανείς από αυτούς τους βουλευτές δεν σκέφτεται όσους τον ψήφισαν με άλλο πρόγραμμα, με άλλες ιδέες, με άλλη πολιτική ταυτότητα;
Πώς είναι δυνατόν ένας βουλευτής που εκλέχτηκε με ψήφους νεοδημοκρατών, σήμερα να υποστηρίζει την άγρια επίθεση στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία και την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτή η εικόνα του πολιτικού συστήματος δεν αξίζει στην Ελλάδα, δεν ταιριάζει στο δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Η μόνη καθαρή λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι η προσφυγή στις εκλογές, στον κυρίαρχο λαό. Να είναι αυτός που θα έχει τον τελικό λόγο. Θέλει τη συμφωνία ή όχι; Θέλει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ή όχι;

Επειδή όμως γνωρίζετε πολύ καλά την απάντηση, -την ακούτε καθημερινά από τους απλούς ανθρώπους όσοι κυκλοφορείτε- δεν τολμάτε να απευθυνθείτε στον λαό και αποφασίσατε να προχωρήσετε ως κυβέρνηση τεχνητής πλειοψηφίας, αλλά λαϊκής μειοψηφίας. Για να παρατείνετε την παραμονή σας στις καρέκλες της εξουσίας, για λίγους ακόμη μήνες. Όμως, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.

Σας καλώ πριν δώσετε ψήφο στην εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, να αναμετρηθείτε με τη συνείδησή σας ενθυμούμενοι, αυτό που έγραψε ο μεγάλος Παλαμάς:
“Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί”.

Σας ευχαριστώ».

 

back to top