Menu
A+ A A-

Μάξιμος Δοξαράς 1

Λάρισα, 22 Μαΐου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΟΞΑΡΑ:

Και σήμερα διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη

• Χρέος μας να τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία

«Θέλω να εξάρω με την εδώ παρουσία μου την πρωτοβουλία του δήμου Κιλελέρ και του προέδρου της κοινότητας Δοξαρά, να τιμήσουμε σήμερα τη μνήμη των 24 πατριωτών που υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ βαρύ φόρο αίματος στην προσπάθεια να αποτινάξει η Ευρώπη την ναζιστική μπότα πριν από 78 χρόνια». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης προς τιμή των 24 απαγχονισθέντων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944 στον Δοξαρά του Δήμου Κιλελέρ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «δυστυχώς, η Ελλάδα, αν και βρέθηκε με την πλευρά των νικητών δεν έδρεψε τους καρπούς της νίκης, γιατί μετά το ένδοξο έπος της Εθνικής Αντίστασης ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος. Μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας κάποιοι πίστεψαν ότι παίρνοντας τα όπλα, βιαίως, μπορούσαν να αποκόψουν την Ελλάδα από τον δυτικό κόσμο, από τον ελεύθερο κόσμο, κατά την έκφραση του Winston Churchill, και να την προσδέσουν στο άρμα της Σοβιετικής Ένωσης. Και έτσι, μπορέσαμε να δρέψουμε ως καρπούς μόνο την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. Δεν ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό η Βόρειος Ήπειρος, παρότι για δεύτερη φορά απελευθερώθηκε με τα όπλα και δεν υλοποιήθηκε, βεβαίως, το όραμα της Ένωσης της Κύπρου με τη μητέρα πατρίδα. Εβδομήντα οχτώ χρόνια μετά ορθώς τιμούμε τη μνήμη των απαγχονισθέντων 24 πατριωτών της ευρύτερης περιοχής -και χαίρομαι που παρευρίσκονται εδώ και οι πρόεδροι των μαρτυρικών κοινοτήτων που υπέστησαν τη ναζιστική θηριωδία-, γιατί αυτή η εκδήλωση τιμής μας υπενθυμίζει ότι η ειρήνη που θεωρούσαμε δεδομένη στην Ευρώπη, δεν είναι. Εβδομήντα οχτώ χρόνια, μετά, βλέπουμε έναν πόλεμο, όχι απλά ψυχρό πόλεμο, άλλα πραγματικό πόλεμο στη γειτονιά μας. Και βλέπουμε να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου -όπως αυτά τότε- και σήμερα, να εκτελούνται εν ψυχρώ άμαχοι, αθώοι πολίτες στο ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό μας κάνει και πάλι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα ορθώς, και πάλι, είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι με αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Φέτος είναι και μία χρονιά μνήμης, καθώς τιμούμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας και τις 120 μυριάδες των προσφύγων -κατά την έκφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου- που ήρθαν ρακένδυτοι στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν εδώ μία νέα αρχή. Είναι σκόπιμο να συνειδητοποιήσουμε το μάθημα της ιστορίας, πως, όποτε υπήρξε διχασμός στην πατρίδα, όποτε επιτρέψαμε το σαράκι του διχασμού να εμφιλοχωρήσει, υποστήκαμε δεινές καταστροφές, υποστήκαμε ήττες. Αντιθέτως, όποτε λειτουργήσαμε με ομόνοια, με ομοψυχία, με ενότητα μπορέσαμε να μεγαλουργήσουμε. Ας κρατήσουμε αυτό ως δίδαγμα.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή Κιλελέρ και στον πρόεδρο του χωριού, γιατί μας υπενθυμίζουν με αυτές τις εκδηλώσεις, το καθήκον που έχουμε απέναντι στη θυσία αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία της πατρίδος, άλλα και απέναντι στις επόμενες γενιές, στεκόμενοι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αιωνία τους η μνήμη!»
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθηνε και ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, ενώ το προσκλητήριο νεκρών έγινε από τον πρόεδρο του Δοξαρά κ. Λάμπρο Παλιοκώστα, που αναφέρθηκε και στα τραγικά γεγονότα της εποχής.
Στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων, κατέθεσαν, εκτός των τοπικών αρχών, και οι πρόεδροι των κοινοτήτων -Δοξαρά κ. Λ. Παλιοκώστας, Αγίου Γεωργίου κα Γιολ. Νανούλη, Πολυνερίου κ. Μιχ. Ντάφος, Λουτρού κ. Κ. Δοβλατανιώτης και Κάστρου Θ. Ζέρβας- απ’ όπου κατάγονταν οι 24 απογχονισθέντες πατριώτες.
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Μπίλλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ κ. Σ. Νταφόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αν. Ρεντζιάς, Κ. Φιλιππούλης και η κα Β. Χλιάπη –Γκουνιαρούδη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Αχ. Βαρδακούλης, ο Πρόεδρος της ΤΚ Κραννώνος κ. Κ. Τσιαγκλάνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και συγγενείς των θυμάτων.

Μάξιμος Δοξαράς 2

Μάξιμος Δοξαράς 3

Μάξιμος Δοξαράς 4

Μάξιμος Δοξαράς 5

Μάξιμος Δοξαράς 6

Μάξιμος Δοξαράς 7

Μάξιμος Δοξαράς 8

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον χαιρετισμό του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/zPOkwMvpaBk

back to top