Menu
A+ A A-
ΜΑΞΙΜΟΣ 1 ΠΟΛΗ
Κωνσταντινούπολη, 30 Νοεμβρίου 2019
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΖΑΠΠΕΙΟ, ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ:
 
Τα ομογενειακά σχολεία στην Πόλη επιτελούν εθνική αποστολή!
 
«Παρά τη δημογραφική συρρίκνωση, η ομογένεια στην Πόλη αντιστέκεται. Τα ομογενειακά μας σχολεία, που είχα την χαρά να επισκεφθώ, το Ζάππειο και το Ζωγράφειο -δωρεές μεγάλων ευεργετών-όπως και η Μεγάλη του Γένους Σχολή που χρονολογείται από το 1454, αποτελούν εμβληματικά σχολεία του οικουμενικού ελληνισμού. Παρά τα προβλήματα εξακολουθούν να επιτελούν εθνική αποστολή, συμβάλλοντας στην ελληνομάθεια και τη διατήρηση των ελληνικών γραμμάτων στην Πόλη των πόλεων». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις επισκέψεις που είχε στα ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη με αφορμή την Θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία, που έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην έδρα του στο Φανάρι, συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης της ΝΔ και Ανδρέας Μιχαηλίδης και Γιάννης Σαρακιώτης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Έλληνες βουλευτές αρχικά επισκέφθηκαν το Ζάππειο που φιλοξενεί 150 παιδιά -από τα προνήπια μέχρι το Λύκειο- και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού σχολείου από τον σχολάρχη του κ. Αντώνη Ηλιάδη. Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές και να ακούσουν τραγουδάκια από παιδιά του νηπιαγωγείου.
Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Ζωγράφειο όπου τους ανέμενε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου που τους μίλησε για την ιστορία του γυμνασίου-λυκείου και την πλούσια και πολυσχιδή του δράση. Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία περιδιάβηκε τις αίθουσες του ιστορικού σχολείου και ο επικεφαλής της κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη τον κ. Δεμιρτζόγλου για την δραστηριότητα του, ο απόηχος της οποίας, όπως είπε, φτάνει και στην Αθήνα.
Τέλος οι κοινοβουλευτικοί εξ Ελλάδος επισκέφθηκαν την ξακουστή Μεγάλη Σχολή του Γένους, που δεσπόζει ως αετός που προτάσσει το στήθος του στον πέμπτο λόφο της Επταλόφου Πόλεως. Το “κόκκινο σχολείο”, όπως το αποκαλούν οι σημερινοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, λόγω των κόκκινων τούβλων με τα οποία είναι χτισμένο, λειτουργεί από το 1454. Οι βουλευτές, που έγιναν δεκτοί από τον σχολάρχη κ. Δημήτρη Ζώτο και τον Τούρκο υποδιευθυντή, συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς -ομογενείς και Ελλαδίτες- για τα προβλήματα του ιστορικού σχολείου και τις δυσκολίες συντήρησής του. Ακολούθως, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόβα μουσικοχορευτικής παράστασης των μαθητών του σχολείου με μαθητές από γυμνάσιο του Άλιμου, που επισκέφθηκαν την Πόλη. Μάλιστα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέβηκε στον τρούλο του επιβλητικού κτιρίου και βγήκε στον εξώστη του από όπου η θέα του κερατίου είναι εντυπωσιακή! 
Την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συνόδευαν ο πρόξενος της Ελλάδος κ. Γεώργιος Γαϊτάνης και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου.
Τέλος, κατά την παραμονή της στην Πόλη, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ παρακολούθησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, παρουσίαση αφιερωματικού τόμου στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Θεοδωρουπόλεως Γερμανού, τον οποίο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε γνωρίσει ως ηγούμενο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά τα φοιτητικά του χρόνια στην Πόλη.
 
ΜΑΞΙΜΟΣ 1 ΠΟΛΗ
ΜΑΞΙΜΟΣ 5 ΠΟΛΗ 2
ΜΑΞΙΜΟΣ 3 ΠΟΛΗ
ΜΑΞΙΜΟΣ 4 ΠΟΛΗ
ΜΑΞΙΜΟΣ 5 ΠΟΛΗ
ΜΑΞΙΜΟΣ 6 ΠΟΛΗ
ΜΑΞΙΜΟΣ 7 ΠΟΛΗ
ΜΑΞΙΜΟΣ 8
 
Φωτ. 1. Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον σχολάρχη του Ζαππείου κ. Ηλιάδη και την εκπαιδευτικό κ. Κανάρη.
Φωτ. 2. Οι Έλληνες βουλευτές με εκπαιδευτικούς και διπλωμάτες στην είσοδο του Ζαππείου.
Φωτ. 3. Με μαθητές σε αίθουσα του Ζωγραφείου.
Φωτ. 4. Ο Σχολάρχης του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου επιδίδει αναμνηστικό της επίσκεψης στον Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Φωτ. 5. Στην είσοδο του Ζωγραφείου στο Πέρα.
Φωτ. 6. Με εκπαιδευτικούς στη Μεγάλη Σχολή του Γένους.
Φωτ. 7. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον βουλευτή Θανάση Δαβάκη και τον σχολάρχη της Μεγάλης Σχολής του Γένους στον εξώστη του τρούλου.
Φωτ. 8. Στην επιβλητική είσοδο του “κόκκινου σχολείου”.
back to top