ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ 3

Κωνσταντινούπολη, 29 Νοεμβρίου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παγκόσμιος φάρος της Ορθοδοξίας!

«Εν μέσω ιδιαιτέρως δύσκολων και ενίοτε ασφυκτικών συνθηκών, που έχουν προκληθεί από ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, κατορθώσατε με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα, να αναδείξετε και πάλι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο σε παγκόσμιο Φάρο της Ορθοδοξίας, σε παγκόσμιο κέντρο αναφοράς στον διάλογο μεταξύ των Θρησκειών». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφωνώντας τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με την ευκαιρία της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις μνήμη του Ιδρυτή και Προστάτη του, Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου.
Ο κ. Χαρακόπουλος στην προσφώνησή του είπε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη η τιμή για εμάς, που αυτήν την ευφρόσυνο ημέρα για τον Οικουμενικό Θρόνο, δέχεστε εδώ, στο Φανάρι της Ορθοδοξίας, την νέα ελληνική αντιπροσωπεία στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Η συγκίνηση όλων ημών των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που βρισκόμαστε στην πάλαι ποτέ Βασιλεύουσα, στην Πόλη κόσμημα του κόσμου και αειθαλές κέντρο της απανταχού Ορθοδοξίας, αλλά και η συγκίνηση κάθε Έλληνα που έρχεται στην Κωνσταντινούπολη και στο Πατριαρχείο μας, είναι δύσκολο να διατυπωθεί με λόγια. Στην Πόλη όπου ακόμη υπάρχει και ανθίστανται η Ομογένεια, που παρά την αποψίλωση που υπέστη τα προηγούμενα δίσεκτα χρόνια, η ρωμιοσύνη εξακολουθεί να στέκεται ως φορέας μιας βαριάς πολιτισμικής κληρονομιάς, η οποία ευχόμαστε να έχει καλύτερο μέλλον. Ιδιαίτερα είμαστε ευτυχείς που η πρωτόθρονος εκκλησία κοσμείται από εσάς, έναν Ιεράρχη που έχει αποδείξει επανειλημμένως την σοφία και την αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία. Ανεκτίμητη, επίσης, είναι η προσφορά σας στην ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στα εδάφη της Μικράς Ασίας, έπειτα από δεκαετίες σιωπής. Το γνωρίζω, άλλωστε, εξ ιδίας πείρας με τα πάμπολλα ταξίδια και τις προσκυνηματικές επισκέψεις που είχα τιμή να σας συνοδεύσω, όπως στην αγιοτόκο Καππαδοκία, απ’ όπου έλκω καταγωγή, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και στην Ιωνία».
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «η Ορθοδοξία είμαστε βέβαιοι ότι έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο μέλλον στην αναζήτηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, τόσο τα λεγόμενα κοσμικά όσο και αυτά της πίστης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, και ο θεσμός στον οποίο συμμετέχουμε από πλευράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η ΔΣΟ, που συμπληρώνει σχεδόν τρεις δεκαετίες δράσης, επιδιώκει να βάλει ένα μικρό λιθαράκι. Όραμα των συντελεστών της ΔΣΟ και όσων εργαζόμαστε γι’ αυτήν είναι η ενότητα και ο συντονισμός του Ορθόδοξου κόσμου για την προώθηση της Ειρήνης και της συνεργασίας των λαών. Είναι η ανάδειξη των χριστιανικών αξιών, αλλά και της τεράστιας κληρονομιάς της βυζαντινής παράδοσης, που μας κληροδότησε η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία, την ευθύνη της οποίας ως αυθεντικοί συνεχιστές έχουμε εμείς οι Ρωμιοί».
Και κατέληξε, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας ότι «θα θέλαμε εκ βάθους καρδίας, όλοι οι Έλληνες εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, με τη βεβαιότητα ότι εκφράζουμε και το σύνολο των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, να σας ευχηθούμε να έχετε υγεία και φώτιση ώστε να εξακολουθήσετε το ανεκτίμητο έργο που επιτελείτε, άξιος συνεχιστής των πλέον φωτεινών προσωπικοτήτων που λάμπρυναν τον Οικουμενικό Θρόνο. Να γνωρίζετε ότι θα μας έχετε πάντοτε στενούς και ταπεινούς συμπαραστάτες».
Εκ μέρους της βουλής των Ελλήνων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ορειχάλκινο δίσκο με χαραγμένη την όψη του κοινοβουλίου.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ κ. Θανάσης Δαβάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης και ο σύμβουλος δρ. Μυγδάλης.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ 2