Menu
A+ A A-

MAX 1 9

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2023

 

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή
στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, διεξάγεται υπό το βάρος ενός ακόμη κρούσματος οπαδικής βίας με θύμα έναν νεαρό αστυνομικό που δίνει μάχη για τη ζωή του.
Δυστυχώς, τα φαινόμενα οπαδικής βίας, με πρώτο τη δολοφονία με φωτοβολίδα του Χαράλαμπου Μπλιώνα το 1986 στη Λάρισα, εκκολάπτονται σε ένα γενικότερο περιβάλλον έξαρσης της νεανικής, κυρίως, βίας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου. Για να ξεριζωθεί, όμως, αυτό το καρκίνωμα απαιτείται να αποκαλυφθούν τα δίκτυα των εγκληματικών συμμοριών, και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Αν δεν τολμήσουμε τώρα, σύντομα θα κλαίμε για νέα αθώα θύματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2024 εδράζεται στην επιτυχημένη οικονομική πολιτική της προηγούμενης τετραετίας που συνεχίζει και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια πολιτική που συνδυάζει τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, και την προσέλκυση επενδύσεων.
Η χώρα εξερχόμενη από μια περίοδο υπερδεκαετούς κρίσης, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.
Βεβαίως, οι δυσκολίες για τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν εκλείψει, και αυτές σχετίζονται κυρίως με την ακρίβεια -που εν πολλοίς οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες- αλλά και στον πληθωρισμό της απληστίας, που βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν πραγματικοί λόγοι αισιοδοξίας. Σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, η ανεργία μειώνεται σε επίπεδα προ κρίσεως, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,1% το 2024, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης, σε ένα δυσχερές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, προβλέπεται να κινηθεί στο 2,9% -πολλαπλάσιος του μέσου ευρωπαϊκού.
Το μέρισμα αυτής της ανάπτυξης επιστρέφει στην κοινωνία με σειρά ευνοϊκών μέτρων, όπως είναι:
• η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων,
• η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά,
• το ξεπάγωμα των τριετιών,
• η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,
• η αύξηση των συντάξεων,
• η κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ,
• η επέκταση του επιδόματος μητρότητας για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες,
• η επέκταση του προγράμματος χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια,
• το ετήσιο βοήθημα στους νέους, το youth pass.

Το έντονο κοινωνικό αποτύπωμα του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν και οι αυξήσεις των δαπανών για την υγεία και την παιδεία.
Η επιχορήγηση των νοσοκομείων είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το 2023. Απόφαση απαραίτητη, καθώς οι υπηρεσίες υγείας εξακολουθούν, παρά τα όσα έχουν γίνει την περίοδο της πανδημίας, να είναι αρκετά κάτω των πραγματικών αναγκών.
Επιτρέψτε μου εδώ να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στις απολαβές των γιατρών, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία τους προς στο εξωτερικό.
Γενναία, επίσης, είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία -κατά 255 εκατ. ευρώ- που πρέπει, όμως, να πιάσουν τόπο. Τα πρόσφατα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA για τις κακές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών πρέπει να σημάνουν καμπανάκι για το επίπεδο της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.
Και βεβαίως, προσδοκούμε εντός του 2024 να γίνει πράξη το αυτονόητο με τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας, που θα ανακόψουν τη φυγή των νέων μας για σπουδές στο εξωτερικό.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Προ ημερών είχαμε την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Φιλίας και Συνεργασίας. Ένα γεγονός καλοδεχούμενο, γιατί κανείς μας δεν θέλει τις εντάσεις. Μακάρι η Άγκυρα να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί την καλή γειτονία.
Ωστόσο, επειδή ακόμη οι γείτονές μας δεν έχουν αποσύρει ούτε το casus belli, ούτε το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, ούτε τη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”, καλό είναι να κρατούμε μικρό καλάθι, και σε κάθε περίπτωση να μην παραμελήσουμε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπράκτως αναβάθμισε την προηγούμενη τετραετία.

Κύριε πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου, καταλήγοντας, να αναφερθώ στο μείζον ζήτημα της στήριξης της Θεσσαλίας και της ανασυγκρότησης της παραγωγικής της δομής.
Οι τεράστιες καταστροφές από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στον θεσσαλικό κάμπο, που είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Σπίτια, καλλιέργειες, εγκαταστάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, υποδομές, υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές.
Ομολογουμένως, η κυβέρνηση -και πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός- έσπευσε προς αρωγή του πλημμυροπαθών, και οι προκαταβολές των αποζημιώσεων που δόθηκαν ήταν όντως ανακουφιστικές.
Αυτή η στήριξη, όμως, πρέπει να συνεχιστεί, με γοργούς ρυθμούς και κυρίως να υπάρξει σύντομα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Διαφορετικά, τα οικονομικά αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσουν πολλούς ντόπιους, και ιδιαίτερα νέους, στην εγκατάλειψη της ενασχόλησης με το πρωτογενή τομέα, και στη μετανάστευση. Κι αυτό πρέπει να αποτραπεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναμφίβολα, η πολιτική συγκυρία έχει την ιδιομορφία -για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση- η χώρα να διαθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση και μια αδύνατη, κατακερματισμένη κοινοβουλευτικά αντιπολίτευση.
Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης -που αισίως έφτασαν τα 8- να ανταγωνίζονται σε αντιπολιτευτικές κορώνες, ωστόσο, πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι μόνο τα προβλήματα των πολιτών.
Όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις η ελληνική κοινωνία όχι μόνον αναμένει την επίλυσή τους αλλά την απαιτεί. Τώρα, λοιπόν, είναι ο καιρός να δοθούν λύσεις στις παθογένειες που ταλανίζουν τη χώρα και να κάνουμε το αποφασιστικό άλμα προς τα εμπρός. Γι’ αυτό και σας καλώ να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2024.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/y7aAojp19Z8?feature=shared

back to top