Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης των δεδομένων προς όφελος των αγροτών, δεν θα πρέπει να αμεληθεί η ενδυνάμωση του οργανισμού με εξειδικευμένο προσωπικό.
Καθώς είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια η ολοένα και συχνότερη επίδραση άκαιρων και έντονων καιρικών φαινομένων γεννά ζημιές στην γεωργία, οι υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες. Τρανταχτό παράδειγμα οι πρόσφατες πρωτοφανείς ζημιές από τον Ιανό στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα, οι οποίες οδήγησαν στην λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών. Για να επιτευχθεί όμως η άμεση ανταπόκριση που απαιτούνταν, έπρεπε να υπάρξει πλήρης κινητοποίηση άλλα και ενίσχυση του προσωπικού του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία.
Ο όγκος των εργασιών στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα είναι εκ προοιμίου σημαντικός λόγω του έντονου αγροτικού χαρακτήρα της Θεσσαλικής γης. Αυτή τη στιγμή σημαντικό τμήμα του προσωπικού συμμετέχει στα μικτά κλιμάκια των επιτροπών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συνεχίζουν το έργο των εκτιμήσεων για τις ζημιές του Ιανού σε αγροτικό εξοπλισμό, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις ανασυστάσεις των ΠΣΕΑ του 2017 στις ελιές και θα πρέπει να προγραμματιστεί η εξέταση 2000 περίπου ενστάσεων που προέκυψαν από τα πορίσματα των ζημιών στις καλλιέργειες από τον Ιανό.
Τις τελευταίες μέρες οι αγρότες αγωνιούν για την επίδραση του χιονιά και τις προβλέψεις για παγετό. Αν ο παγετός είναι ισχυρός, πράγμα που όλοι απευχόμαστε, υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες και είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι προσδοκίες για την άμεση κινητοποίηση του τοπικού ΕΛΓΑ είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η συμβολή του οργανισμού στην στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω των αποζημιώσεων στην αγροτική παραγωγή, είναι αποφασιστική. Όταν λοιπόν έκτακτες περιστάσεις το επιβάλλουν, θα πρέπει να ενεργοποιούνται και τα ανάλογα αντανακλαστικά της πολιτείας για την ενίσχυσή του.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Είναι το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα επαρκώς στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό ώστε να ανταποκρίνεται στον όγκο των εργασιών που προέρχεται από τον τομέα ευθύνης του, δηλαδή ολόκληρη τη Θεσσαλία;
2. Σε περίπτωση που απαιτηθεί επιπλέον συνδρομή σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την ενίσχυσή του;

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top