Menu
A+ A A-
ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΟΡΙΔΗΣ 1 1
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2019
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΒΟΡΙΔΗ:
 
Να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί
 
• Τι είπε για νιτρορύπανση και “αγροτικό πετρέλαιο”
 
«Να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για τη σχεδόν ολοσχερή απώλεια της παραγωγής που υπέστησαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί με την εξέταση από τον Οργανισμό της έκθεσης του καθηγητή Νάνου, αλλά και των μετεωρολογικών στοιχείων που κατέθεσαν οι παραγωγοί». Τα παραπάνω ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις, στους αγρότες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εναλλακτικά -καθώς ο αρμόδιος υπουργός κ. Μάκης Βορίδης παρέκαμψε την καταβολή ενισχύσεων de minimis- πρότεινε να “τρέξουν” ΠΣΕΑ με γρήγορες διαδικασίες, που να ανταποκρίνονται στο πραγματικό ύψος της ζημιάς. Μάλιστα, με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ζήτησε να επισπευστεί η καταβολή της αποζημίωσης για τα ΠΣΕΑ του 2017 και να πληρωθούν εντός του χειμώνα αντί για του χρόνου την άνοιξη.
Εκ μέρους της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός, αφού άκουσε τους εκπροσώπους των παραγωγών, δεσμεύτηκε ότι από πλευράς ΕΛΓΑ θα δρομολογηθούν εκείνες οι ενέργειες προκειμένου στο πλαίσιο του υφιστάμενου κανονισμού να υπάρξουν οι δέουσες λύσεις.
Στη σύσκεψη, που προκλήθηκε μετά από αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών, συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ στη Λάρισα, κ.κ. Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Γκουντής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγων Όσσας κ. Αντώνης Ζέλφος και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και της Τοπικής Κοινότητας Καλοχωρίου κ. Γιώργος Σαΐτης.
 
Νιτρορύπανση και πετρέλαιο
Ακολούθως, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε στον υπουργό, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του κόστους παραγωγής με την επανακαταβολή στους αγρότες του λεγόμενου “αγροτικού πετρελαίου”, που καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ενημέρωσε τον κ. Βορίδη για το ζήτημα που ανέκυψε με τις πληρωμές του προγράμματος απονιτρορύπανσης. Όπως επισημαίνουν δικαιούχοι που διαμαρτύρονται, πληρώνονται μόνον όσοι είχαν επισυνάψει την άδεια χρήσης νερού. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό έγγραφο στην υποβολή των δηλώσεων, ελάχιστοι το είχαν επισυνάψει με αποτέλεσμα στην Λάρισα να πληρώνεται περίπου το 15% των παραγωγών και πανελλαδικά το 10%. Μάλιστα, όπως σημειώνουν γεωτεχνικοί, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δεν ελέγχεται το επισυναπτόμενο έγγραφο ως προς το τι γράφει αλλά αν έχει “ανέβει”, ακόμη και αν είναι λευκή σελίδα!
Ο υπουργός, για μεν το «αγροτικό πετρέλαιο» είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύση, αλλά φέτος δεν θεωρεί εφικτή την καταβολή του στους αγρότες, για δε το ζήτημα με το πρόγραμμα νιτρορύπανσης επικοινώνησε με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε άμεση ενημέρωση προκειμένου να αντιμετωπισθεί.
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΟΡΙΔΗΣ 2 1
back to top